Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какво всъщност представлява Кундалини и защо е толкова важна за нас?  (Прочетена 3595 пъти)
sahaj
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « -: Февруари 18, 2010, 00:34:29 »

  Какво всъщност представлява Кундалини и защо е толкова важна за нас?

  В една много стара индийска притча записана в най - старите свещени книги Упанишадите се разказва :
  Някога много отдавна в началото на сътворението на света хората притежавали сила равна почти толкова колкото тази на Боговете.
  Всички Богове били обезспокоени от този факт, защото хората не били на такова духовно ниво за да използват тази сила правилно, събрали се всички Божества и решили да отнемат тази сила от хората и да я скрият някъде. Започнали да мислят къде може да бъде скрита тази сила, едни предлагали да я заровят дълбоко в земята , но Брахма казал след време хората ще започнат да дълбаят земните недра и ще я открият, друг Бог предложил тогава да я скрием в небето , но Брахма пак казал след време хората ще започнат да летят и в космоса и ще я открият . Тогава Ади Шакти казала: "Ще я скрием вътре в тях и те няма да могат да я открият докато не стигнат такова духовно ниво ,че да се обърнат навътре към себе си и към своя Дух ,само тези които го сторят ще могат да я открият. И така скрили тази сила вътре в хората в триъгълната кост в основата на гръбначния стълб.
  Това е притчата .  
  Древните  гърци нарекли тази кост Сакрум, тоест свещена , защото единствено тя не изгаря при кремация. В днешно време има много научни доказателства за съществуването на тази енергия вътре в нас, в книгата си посветена на торсионните полета руският физик А. Шипов дава ясни доказателства за това. Хората наричат Кундалини с много имена, някои я наричат дори биоплазма , но както и да я наричаме става въпрос за едно и също нещо, Кундалини е нашата духовна енергия тя е нашата духовна майка,
  тя се намира в основата на нашият гръбнак в сакралната кост както казахме и е в заспало(латентно) състояние навита три и половина пъти под формата на спирала. Всъщност корена на думата идва от санскритската дума кундал която се превежда като навивка или навита около себеси.
  Много мъдреци от древноста знаели за съществуването на тази енергия и се опитвали да я събудят по всякакви начини.
  Много от тях се усамотявали в планините и се подлагали на различни практики за пречистване на тялото и духа, но много малка част от тях успявали да я събудят.
  В днешно време това е много по лесно чрез разработеният от Шри Матаджи метод за събуждане на Кундалини на колективно ниво. Дори не е нужно да отиваме в Хималаите и да правим разни сложни упражнения за самоизмъчване на тялото.
  Има някои абсурдни твърдения , че събуждането на Кундалини било опасно, на практика не е така, защото Кундалини е нашата вътрешна енергия тя е нашата духовна майка, а една майка не може да нарани своето дете.
  Друг абсурд е твърдението на някои тантристи , че Кундалини може да бъде събудена чрез разни сексуални техники и безразборен секс, няма нищо вярно в тези твърдения.
  Когато Кундалини е събудена в нас тя преминава през нашите енергиини центрове наречени чакри и ги зарежда , но как става това ще ви разкажа в следващите постинги за фината система и чакрите в човешкото тяло.

  « Последна редакция: Февруари 18, 2010, 01:33:26 от indigo » Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Administrator
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #1 -: Февруари 18, 2010, 01:33:45 »

  Кундалини
  Активен

  bars_i
  Гост
  « Отговор #2 -: Юли 31, 2010, 20:13:20 »

  http://wwww.vbox7.com/play:641b514d&al=1&vid=1343114
  Активен
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #3 -: Август 22, 2010, 18:57:07 »

  Мерси ти ли правиш тези клипчета аз също имам профил в бокса sahajyogananda
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Ivs.SY
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 25


  « Отговор #4 -: Януари 15, 2011, 05:51:40 »

  "...Кундалини е много обикновено нещо. Тя е чистото желание в нас да станем едно с Духа. Това е чисто желание. А чрез Духа опознаваме Бог. Чистото желание, силата на чистото желание съществува в нас като Кундалини. Цялото е проявено, но тя все още спи. След сътворяването на цялото същество като човешко, тя е налице, но е в спящо състояние, защото силата на желанието не е имала възможност да се изяви.

  Що се отнася до енергията на желанието, хората си мислят, че можеш да я раздвижиш, да я възбудиш или нещо такова. Някои развиха бизнес, свързан с Кундалини-йога, със събуждането на Кундалини. Но тя не е обект на търговия. Не! Това е жив процес. Не можете да го комерсиализирате. Не може да се плати за него. Човешки същества сме, имаме мозъци и трябва да разберем, че за Божията любов не може да се плаща. Дори тъкмо обратното - обиждате я ако говорите за пари. Бог не разбира парите. Те са ваша измислица; човешките същества са ги създали. Той не знае какво са това пари. Не можете да плащате за нея. Не можете да положите каквото и да е усилие за нея. За да стане плод, цветът не полага никакво усилие и не плаща. Колко пари платихте, за да се превърнете от маймуни в човешки същества? Какво усилие положихте в това отношение? Това става спонтанно, както например семенцето покълва чрез зародиша и става коренче и стъбло. А малката клетка на върха на корена сама си пробива път нагоре, спонтанно. Само живите същества могат да бъдат спонтанни. След това стъблото от само себе си става лист и цвят, а по-късно и плод. Цялата карта на съществото му в микроскопичен вид е вложена в семенцето. По същия начин и в нас е вложен зародиш, зародишна сила, наречена Кундалини. Тя съществува в нас, навита три и половина пъти. Относно тези навивки съществуват сложни математически изчисления, които днес не мога да дискутирам, но някой път ще го направим.

  Много е важно да се види местоположението на Кундалини. Разположена е в триъгълната кост, наречена сакрум. Думата произлиза от гръцки. Гърците са знаели за сакралната кост и са я нарекли сакрална. Много е удивително. Когато някои гърци са дошли в Австралия, вероятно са почувствали вибрациите на вашата река и са я нарекли Парамата. Мисли ли сте някога какво означава това име? Означава Светия Дух. Пара означава “отвъд”, “върховен”, а мата означава “майка”. Вероятно някои реализирани души са почувствали вибрациите и са я нарекли така. По същия начин гърците са почувствали, че тази кост е нещо специално. Това е костта, която изгаря последна, когато тялото бъде изгорено от електрически удар.

  И така, тази сила обитава триъгълната кост и можете да я видите със собствените си очи. Днес, в университета, много студенти видяха пулсациите на Кундалини в костта. Някой от вас може ли да направи същото като скача или като крещи, или като плаче, като произнася монотонно нещо или като плаща? Каквото и да направите, няма да е божествено. Божественото е нещо, което е отвъд човешкото старание. Можете да скачате, да викате, да правите това или онова, но не можете да превърнете един цвят в плод. Такива чудеса виждаме всеки ден с милиарди, но ги приемаме за даденост. И човешкото съзнание сме приели за даденост. Това е добре, защото в противен случай ще започнем да умуваме, ще си стоварим върху главите друг вид напрежение.

  Тази сила лежи над първия център, който се нарича Муладхара чакра. Тук съществува голямо объркване, едно от най-големите в нашето съвремие. Знае се, че съвремието ни е пълно с объркване. И тъкмо сред объркването трябва да открием истината. Ако няма объркване, няма да има и търсене. Объркването е достигнало такава степен, че сме се оплели дори и по въпроса за Кундалини. Междувпрочем хората работиха усилено, за да ни объркат.

  Изключително важно е да се разбере, че първият център в нас, който е
  центърът на невинността, е разположен под Кундалини, а Кундалини е разположена в триъгълната кост, като мястото се нарича Муладхар."


  Публична програма на Шри Матаджи Нирмала Деви
  Австралия ,22.03.1981
  Активен
  sahaj
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 130


 • Град: България
 • WWW
  « Отговор #5 -: Януари 15, 2011, 18:12:01 »

  Прекрасно допълнение към темата

  НАМАСТЕ
  Активен

  "Истинската свобода е възможна, ако откриете собствените си сили вътре във вас. Трябва да усетите съществуването на  Духа чрез вашата централна нервна система, чрез вашия съзнателен ум."
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright