Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Добро и Зло  (Прочетена 6210 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « -: Февруари 15, 2010, 16:15:47 »

  Какво е Добро и какво е Зло?

  Защо съществува Злото? Какъв е неговият произход? Кой е неговият създател?

  Необходимо ли е съществуването на Злото?
  Възможен ли е свят без Зло?

  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #1 -: Февруари 15, 2010, 19:34:59 »

  Какво е Добро и какво е Зло?

  Двата края на една "пръчка", сочеща ни правилният път. Уроците на Света на дуалност, без които не можем. Двете лица на една и съща личност, които се редуват според ситуациите в живота и това, което ги е повикало.  Защо съществува Злото? Какъв е неговият произход? Кой е неговият създател?

  Необходимо ли е съществуването на Злото?
  Възможен ли е свят без Зло?

  То съществува, за да ни покаже красотата на Доброто. Как без Злото, ще опознаем Доброто? Кой ще ни бъде мерило и теглило за Добро?

  Неговият създател е същият, който е създал Доброто, а нашата задача е да го проучим и приложим на практика. Понякога и доста често Злото помага на Доброто, за да се прояви.
  Мисля е излишно да се отговаря на последният въпрос - отговора е ясен
  Активен
  Martina - R
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10

  « Отговор #2 -: Февруари 15, 2010, 19:45:52 »

  Мисля, че доброто и злото са относителни понякия.
  Има една много хубава притча, която ще преразкажа по спомен.

  Един човек имал кон.Един ден този кон се загубил.
  Дошъл съседаму и изразил съжалението си от  сполетялото го зло.
  Човека отговорил, че не се знае дали е за добро или зло това, че конят му се загубил.
  След около месец, конят се прибрал, като водел със себе си цяло стадо други коне.
  Пак дошъл съседа му да изрази радостта от сполетялото го добро.
  Човека пак отговорил, че не се знае дали е за добро или зло.
  След няколко дни синът му в опит да обязди един от конете, паднал и си счупил крак.
  Отново дошъл съседа да изрази съжалението си от сполетялото го зло и отново човека отговорил, че не се знае дали е е за добро и зло фактът, че синът му си е счупил крак.
  След няколко дни минали хора да вземат синът на война, но тъй като бил болен, той не заминал.
  И т.н и т.н.
  Активен
  otsawa
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 25

  « Отговор #3 -: Февруари 15, 2010, 22:04:45 »

  Харесвами начина по който го е обяснила Giti, но аз искам да допълня.
   За мен доброто е основата, а злото е предизвикателство и чрез избора показваме свободната си воля (личната си позиция, мислите, чувствата си), но също така доброто и злото са вътре в нас, те не са външен фактор. Начина по който реагираме показва нашата отговорност към събитието, към живота.
  Активен
  Special_boy
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 40


  « Отговор #4 -: Февруари 16, 2010, 00:32:44 »

  Често може границата между голямото зло и голямото добро да е доста малка,а понякога може и да не съществува.Трудно е нещо да е само положително или само отрицателно за всички.Пример-глобалното затопляне,на хората им е по-топличко,праскат си по къси гащи на 18-те градуса на коледа,докато примерно за белите мечки се задава края на техния вид.Друг до болка познат пример-цени,данъци и всякакви там такси-разните шефове на огромни фирми само това и чакат,да скочат малко цените та да се пооблажат и докато на тях им е добре,на бедните нормални хорица които нямат вече достатъчно парички за еди какво си-им е много зле.И един доста интересен пример от една книжка,която съм сигурен че знаете (следващите думи са измислица на автора) - Трябва да се построй междузвездна магистрала,за да им е по-лесно на всякаквите там живи същества из космоса да си ходят на "море" от единия край на вселената до другия.До тук добре,само дето магистралата трябва да мине през земята и така земята я "изчистват" от звездната карта и това за нас е огромно зло,а за тези които ще ползват магистралата е доста добре.Та преди да се мисли за злото и доброто първо трябва да се разграничат едно от друго.  Усмивчица
  Активен

  Знам,че мога!
  The One
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1537


  Винаги на точното място в точното време

  WWW
  « Отговор #5 -: Февруари 16, 2010, 00:44:47 »

  Кавър на бялата стая.

  Да си представим,че сме в една бяла стая и се сливаме снея защото също блестим в тази белота.
  И до нас се появи една черна точка,ние ще знаем каде се намираме горе или долу в ляво или в дясно.Но после виждаме и малко котенце можем вече да го погалим или ... в секи момент ние се определяме кои сме,докато живота ни не се напълни с толкова приятели че ще можеш да опознаеш себе си по съвсем различен начин.ТОВА Е МОЯТ СВЯТ
  Активен

  Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
  Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

  Всичко перфектно е точно такова,
  течащ в безкрая свещен резултат!
  Бъди сега причината нова,
  за твоя бленуван в мечтите ти свят.
  Бунтарката
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 179

 • Град: София
 • « Отговор #6 -: Февруари 16, 2010, 12:30:00 »

  Цитат
  Тук, както и при истината всеки си има свое разбиране за добро и зло. Ако група хора се обособят в една организация с общи интереси, много скоро те намират общ език и постигат споразумение, какво за тях е добро и какво е зло. Ако всеки остане на своите разбирания и не направи необходимия компромис, то групата се разпада, независимо, от желанието за съвместна работа. По тази причина смятам, че е много важно за хората, които се стремят към хармонично съвместно съществуване, да имат единни понятия.
  Добро е всичко, което спомага за изграждането и поддържането на всеобщото единство. Зло е всичко, което руши това единство или пречи на неговото съществуване. Една такава перспектива за ценностна система, обикновено стряска на пръв поглед - всеки чувства заплаха за собствената си индивидуалност и правото на свободен избор. Този страх се поражда от илюзията, че някой може да живее отделно от другите хора.
  В този смисъл, зло е гордостта - противопоставя индивидите един на друг, като същевременно силно ограничава възможните компромиси. Зло е злословието - тиражира злото. Зло е всяко деление и противопоставяне хората по расов, религиозен, полов, национален, професионален или по какъвто и да е друг признак.
  Зло е насилието от всякакъв вид, дори когато смятате, че го правите за нечие добро. Насилието никога не може да роди добро, то лишава от основно право - правото и задължението на свободен и доброволен избор. Дори когато постигнете целта си и успеете да наложите доброто, което сте си поставили за цел, вие сте направили много по-голямо зло като сте внушили, че насилието е нещо нормално, нещо положително. Много е трудно да предвидите в какво ще се изроди това внушение - дори диктаторите налагат диктатурата, защото смятат своето "добро" по-добро от всички останали.

  Зло е нереалистичната представа за действителността - огромният брой илюзии изолират все повече и повече всеки човек.
  Постоянно срещана илюзия е, че е възможно злото да бъде избягвано. Хората се опитват да избягват всичко подозрително, живеейки в страх, благодарение на който стават още по-лесни жертви. Всичко това е отново резултат на нереалната самооценка, надценяването на собствените положителни качества и подценяването на недостатъците. Така всеки смята себе си почти за ангел, а всички останали за дяволи. Решаването на този проблем е доста трудно, защото при неразвито философско (абстрактно) мислене е невъзможно да се приемат такива твърдения като: злото е най-добрият учител или за да можеш да се справиш със злото не трябва да бягаш от него, а да го гледаш в очите, за да можеш да изучиш неговите силни и слаби страни. Именно тези идеи раждат твърденията, че злото трябва да се посреща с радост - радостта от новия урок - нали това е смисълът на нашето съществуване. Но повечето хора определят смисъла на съществуването си в съвсем други посоки и учението за тях се превръща в досадно задължение.
   ИЗ "ФИЛОСОФИЯ НА ЕЖЕДНЕВИЕТО"

  « Последна редакция: Февруари 16, 2010, 13:02:14 от Бунтарката » Активен

  Внимавай какво си пожелаваш!
  Martina - R
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10

  « Отговор #7 -: Февруари 16, 2010, 13:00:59 »

  За да има нещо , което определям като добро, то трябва да има противоположното му, нещо което определям като зло.
  Възможно ли е съществуването на едното без другото, ако доброто е съэзидание да речем а злото разрушение, възможно ли е да съградим нещо ново преди да разрушим старото.
  Ако аз спечеля някакъв конкурс, който много искам да речем за мен това е добро, а за загубилите зло, а фактът-спечелването на конкурса е един и същ, просто гледните точки на участниците ще са различни.
  Затова си мисля, че няма нещо което да може да бъде определено като абсолютно добро и нещо като абсолютно зло.
  Активен
  Еруин
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 417


 • Град: Варна
 • « Отговор #8 -: Февруари 17, 2010, 04:00:32 »

  Тотално неспособна съм да си подредя мислите за доброто и злото, добре че освен мисли има и усещания. Знам само, че застоя на едно място според моята призма спада към лошите неща, както и самозаблудата с цел избягване решаването на проблеми.
  Малко се чудя и за мрака/ светлината = зло/ добро, защото ми е трудно да осъзная, кое му е лошото на мрака освен, че сме свикнали да възприемаме това, което виждаме в светлото за реално. Мрака ни е неизвестен до голяма степен. Забелязва се, че масово хората лепват негативни етикети (примерно "лошо" "тъпо" "неправилно" и тн)  на всичко, което не разбират/ не познават.
  Special_boy, ако говориш за Пътеводителя държа да спомена, че това е единствената книга, която ми  е отговорила за смисъла на живота, вселената и всичко останало така пълно, разбираемо и достоверно Ухилен
  Активен

  I told you
  That we could fly
  'Cause we all have wings
  But some of us don't know why
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1647

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #9 -: Септември 19, 2010, 16:10:50 »

  В една друга тема Рабено казва:

  "Лично аз искам цялото зло на Земята да бъде унищожено и нямам нищо против ако има трета световна война,защото след нея няма да има вече зло."

  Дали обаче това е възможно?

  И ако е възможно, защо не е станало досега?
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #10 -: Септември 19, 2010, 18:07:49 »

  В една друга тема Рабено казва:

  "Лично аз искам цялото зло на Земята да бъде унищожено и нямам нищо против ако има трета световна война,защото след нея няма да има вече зло."

  Дали обаче това е възможно?

  И ако е възможно, защо не е станало досега?


  Възможно е-стига след като злите хора ги няма,Сатаната пак да не обладае душата на някой и да го накара да се възгордее.Тогава ....почва отначало борбата със злото.Но ще е късно понеже ни остана само 1 последен шанс!  Не е станало досега заради манипулацията на злото.Ето,в днешно време войната уж е забранена,ама виж американците-на тях им е позволено.Откъде накъде?!


  Предполгам,че Хитлер е имал нещо подобно впредвид,когато почнал ВСВ,ама не знам...явно и при него е проникнало злото след като е напднал Русия-или е по-зъл план това или се е възгордял,пак зло.

  Хитлер е изгубил войната понеже в него е проникнал Дявола,най-общо казано.

  Това е и причината никой досега да не е упсял да изкорени злото-просто,защото самият човек е бил покварен достатъчно много,че да се самозабрави.

  От Хитлер,насам,никой не се опитвал чрез война да промени нещо,просто понеже риска да допуснеш злото в себе си е изключително голям-но е възможно да отхвърлиш Сатаната дори и със агресивини действия към неговото учение,просто е много трудно.  Та,от Хитлер,насам,никой не е успял просто,защото се започна пропаганда всякаква,че това било грешно,че да се бориш срещу системата,значи че си олигофрен.Нещо от тоя сорт!

  Днес се сетих за разрухата и съзиданието...мъжкото начало разрушава злото из основи,а женското начало създава нов свят,по-красив свят,а след това женското и мъжкото начало се обединяват и пак...кръговрата си е същия.Плода на тяхната любов-има нещо мъжко в себе си и затова иска да руши,но женската част надделява и той гради.Нещо от сорта-1 стъпка назад,2 напред!

  Просто злото прави така,че да слушаме разрушителната си част,както и правим.

  А аз мисля,че Бог е нещо като женско начало,а Сатаната като мъжко.Демек Бог и Сатаната са наши родители-Бог е съпругата,а Сатаната-съпруга.Нещо от тоя род!


  Бог ни е родил,както и майката прави,но ние се поддаваме на мъжкото начало,на дявола-защото изкушенията,които носи са много повече.

  Демек,във всеки човек има Бог и Дявол,добро и зло,жена и мъж,просто,колкото и странно да звучи,женското(в духовен,не в във физически или психически смисъл) трябва да е повече,за да съзиданието да е заложено по-силно в нас.А злото е съставна част,и колкото и да повтарям,че то трябва да се изкорени,напълно осъзнавам,че то никога няма да се изкорени.Защо ли?

  Защото ние сме част от детето на Бога и Дявола.Чрез Дявола ние грешим,а чрез Бог се учим от грешките и се развиваме.Ако го нямаше Бог-щяхме само да регресираме и тогава...край с нас,ще умрем,ще се унищожим!А ако го нямаше Дявола-нямаше да прогресираме,тъй като сме определени като самостоятелно развиващи се същества и ако го нямаше Дявола щяхме да тъпчем сао на едно място,а според Вселенските закони това си е регрес!

  Тоест ние сме нещо като съставни клетки,на клетки,които съставляват тъкани,а тъканите ограни,а органите системи,а системите един невероятно мощен,в сравнение с нас,организъм,който е рожбата на Бог и Дявола.

  Затова Бог обича всички,а най-много тези,които прогресират,понеже те помгат за прогреса на тяхното дете.По същата логика и Дявола ни обича и затова ни води по бодливи тръни,за да се учим и регресираме.Тоест и Дявола е любов,и той е толкова ценен колкото Бог,и той ни учи,по свой си начин,да не се отклоняваме от Бог.Неслучайно грешниците са накзвани от Дявола.Вместо да ги поощрява,ако беше зъл,той ги наказва,понеже не са вършили добро.

  По същата логика се заключава,че зло няма,а злото е по-скоро прогресивна любов,която е необходима за развитието ни!

  Обаче преди стотици и хиляди години хората са били с по-ограничено мислене и за това висшите сили са им предали реда във Вселената по този начин.Дявола е зъл,а Бог-добър,За да си щастлив трябва да си добър и всички околко теб също.През годините този образ е изградил на Дявола гаден и гнусен образ,а всъщност това не е така,тъй като той е наш Баща,един вид.А Бог-наша майка,също.Знам,че звучи малко смешно,особено за онези,които си представят Дявола рогат кон,а Бог-брадат грохнал старец,но само да кажа,че тези представи са резултат на ограниченото ни мислене.И ако искаме да сме пълноценна част от рожбата на Нашите Родители трябва да осъзнаваме хармоняиат и реда във вселената.

  Мулдашев също говори за два Бога,които чрез енергията си(свастика)даряват живот.Единия Бог е Бог на Онзи свят,контролира духовете,които имат кармични дългове и трябва да ги изплащат чрез страдание,нещо като Дявола-демек Бога на онзи свят е Бога на грешките.

  А другият е Бог на Вселената-Господ-той е родител на Чистите души и една душа се обединява в един дух,а енергията,която ги обединява е любов(тхикле по тибетската медицина).По човешкото тяло има духовни чакри,по които работят душата и духа,подобно на електрическа система.
  И това го казва не само Мулдашев,ами и и тибетската литература го твърди,а Ернст само предава написаното!

  Онзи свят и Вселената съставят един организъм,в който на свой ред също има добро и зло,материално и духовно!В нашия организъм,има по дребни организми,които преминават през същото.Микрокосмос на макрокосмоса!

  Един изключително сложен организъм!

  Така представлява огромния организъм,според мен.


   
  « Последна редакция: Септември 19, 2010, 18:23:59 от rabeno » Активен
  nia.boneva6
  Гост
  « Отговор #11 -: Септември 19, 2010, 19:12:42 »

  Има и други мнения по въпроса, като например, че Бог е Всичко и дори Сатаната си е част от него..
  Активен
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #12 -: Септември 19, 2010, 19:20:33 »

  Виж,тъй като казах,че в главната рожба на Бог и Дявола има още организми,които са съставени по подобен начин-още дяволи,богове.

  В тези организми има още,а в тях още...докато се стигне и до нас-че и по натам има!Микрокосмос на макрокосмоса-фракталната матрьошка!
  Активен
  DArkAngel
  Гост
  « Отговор #13 -: Септември 29, 2010, 19:45:21 »

  Цитат
  Злото и доброто са реални сили в света, и имат различно направление./Петър Дънов/
  Факт и двете са енергия,но на енергиино ниво няма значение дали е лоша или добра важното е,че я харчиш.Затова нито прекалената тъга е добре,нито да прекаляваш да със радоста и затова си мисля,че спокойствието е най-добрият вариант и естественото състояние на духа.
  Активен
  Pelin
  ОЙ 8:11
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 280


  Red Overtone Serpent

  WWW
  « Отговор #14 -: Юни 03, 2011, 16:24:10 »

  Отностно За Цуцифер и аз се чудя дали е му е такава работата да ни вкарва в неволя и да ни принуждава да търсим начини и да се развиваме,да ни изкушава и др. Но напоследък не мисля така защото съм свидетел на ужасий които е причинил и си мисля че е война между доброто и злото, а не че му е работа да изкушава.Вярно в Библията пише че е изкушител,но примерно преди години влиза хлапе в Американско училище и застрелва 20 човека,което мисля че е от него и какво ти изкушение е това.Аз лично от 12 години виждам духове ,виждал съм го не веднъж и съм склонен да вярвам на теорията за Апокалипсиса и войната между доброто и злото.Но защо да не напраим една тема за това.
  Здравей, kaloian1!
  Мога да кажа, че потвръждавам доста от твоите думи. Имам подобни опитности.
  Да, тези неща съществуват. Има иерархии и от двете страни/ложи, така е. Има и война, която наближава своя пик. Усмивчица
  Активен

  "... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
  Страници:  [1] 2 3   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  ДОБРО И ЗЛО - КАК ПРОИЗЛЯЗОХА ДВЕТЕ НАЧАЛА?
  Космогенезис
  delfin 4 2877 Последна<br />публикация Октомври 10, 2009, 05:05:49
  от delfin
  В търсене на по-добро училище
  За родителите
  Турист 4 1920 Последна<br />публикация Април 26, 2011, 20:42:25
  от Турист
  По какъв начин подържате добро здраве и фигура? « 1 2 3 4 »
  Здрав дух здраво тяло
  Слънчев лъч 45 5605 Последна<br />публикация Ноември 25, 2012, 01:13:51
  от Sunshine(sun)
  Всеки ден прави, поне, едно добро
  Моите сънища
  sianna 8 1755 Последна<br />публикация Юли 23, 2013, 14:08:54
  от endimion
  Добро утро! Ние сме децата на прехода
  Инициативи
  loop 0 1329 Последна<br />публикация Юни 18, 2012, 12:35:06
  от loop

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright