Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: РЕФОРМИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (Прочетена 2561 пъти)
11WOLF11
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 301


 • Град: София
 • « -: Юни 18, 2009, 00:01:50 »
  -------- В ПРОЦЕС НА СТРУКТУРИРАНЕ ----------

  « Последна редакция: Юни 26, 2009, 12:25:02 от 11WOLF11 » Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #1 -: Юли 14, 2009, 20:10:44 »

  По отношение на здравеопазването трябва здраво да се поработи.
  Първо, достъп до медицина и фармация трябва да получават хора, които не са водени от меркантилни интереси и не наизустяват просто теми по химия и билогия, а хора, които са готови да помагат на другите и за които Хипократовата клетва и клетвата на Гален не са празни приказки.
  Т.е. това означава свободен прием за всички и жесток подбор по време на първата година (сега се влиза с приемни изпити, като баловете за жени са много високи, а след това могат и да завършват с 3.50).След първата година, всички, които имат под определен успех, просто трябва да отпадат, защото повече от очевидно е, че не могат да се справят. За много западноевропейски държави тази граница е 4.50. Само си помислете, какво означава лекар да завършва с 3.50-4. За толкова ли ще лекува пациентите си? Или ще си донаучи след като вземе дипломата?
  И така, след като първо се реформира приема на кадрите в здравеопазването, както и тяхното образование, ред е на етичните норми. Всички медицински съсловия имат етични кодекси и правила за добри практики. Време е те да заработят. Някой да е чул за лекари или фармацевти, лишени временно от право да упражняват професията си от съсловните си организации? А на теория, те имат право да го правят.
  Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #2 -: Юли 14, 2009, 20:21:47 »

  Освен съсловният, и държавният контрол на системата на здравеопазване трябва да бъде реализиран. За съжаление, сега е само на хартия. Публична тайна е, че в много нощни аптеки работят студенти по фармация и други неправоспособни лица. Студентите по медицина могат само да помагат като санитари в болниците, а защо студентите по фармация безнаказано се изживяват като магистър-фармацевти и си позволяват да дават съвети на хората? Т.е. една от реформите е също така да се включи в законодателството АБСОЛЮТНАТА ЗАБРАНА студенти по медицина, дентална медицина и фармация да могат да работят по време на следването си. Такава забрана има във почти всички нормални държави, защото това следване поема много сили и време - дълги упражнения по анатомия, химия и т.н. А какво става на практика? Аз съм виждала студенти да заспиват на упражнения, защото са работили през нощта? Така, като приемаме зубрачи, няма изискване за минимален годишен успех, могат да работят без ограничения, ние произвеждаме висококвалифицирани и дълбоконекомпетентни медицински кадри. Само, че техните грешки, са животите на тези, които обичаме.
  Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #3 -: Юли 14, 2009, 20:34:15 »

  Трябва повече пациенти да си търсят правата, съгласно Закона за здравето, той иначе много добре е написан, но не толкова добре се прилага. Колкото повече пациенти и техните близки си търсят правата, повече вниманието ще се привлича върху качеството на медицинската и здравната услуга и ОТГОВОРНОСТТА на здравните кадри. Защото да си лекар или фармацевт е отговорност, а не само статус в обществото. Трябва да се въведат национални програми за първична профилактика - повечето от политиците в здравеопазването дори не знаят какво е това - това е профилактика на рисковите фактори - т.е. стрес, неправилно хранене, намалене физическа активност и др. Какво е направено, за да се преодолеят негативните последици от стреса в България? След това трябва да има и вторична профилактика - ранно откриване, скрининг на редица социално-значими заболявания. Трябва да се създаде точна и актуална статистика за заболяваемост и болестност на населението в България. Така, уви няма, към настоящия момент.Това го знаят всички специалисти.
  Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #4 -: Юли 14, 2009, 20:45:07 »

  По отношение на неправилното хранене, колкото и да ви струва чудно, но никой не си е направил труда да оцени приема на витамини и минерали с храната и напитките. Т.е. ние не знаем какво не ни достига от ценните нутриенти и какво можем да си набавим с храната в България. Има едно великобританско проучване, което показва как в продължение на 50 години, значително се е намалило съдържанието на витамини и минерали в плодовете и зеленчуците - с до 30% намаление! Една праскова, отгледана през 1953 година е съдържала толкова витамини и минерали, колкото 53 съвременни праскови! С годините се е увеличило водното съдържимо на плодовете и зеленчуците, а ние си изчисляваме приема по старите учебници! Много рядко се отделя значение на взаимодействието на хранителни добавки и лекарства, лекарства и храни. Само един пример - прясно изтискания ско от грейпфрут взаимодейства с повече от 140 лекарства и хранителни добавки. Лекарите нямат време за пациентите си. Фармацевтите не са поощрени да консултират, системата ги е превърнала във висококвалифицирани продавачи в бели престилки (пък някъде и не слагат бели престилки дори), а в много държави техните знания се използват пълноценно. Тук, в България, както и в съвременното западно общество се лекува заболяването, а не пациента.Ето това също трябва да се промени.
  Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #5 -: Юли 14, 2009, 21:01:08 »

  Няма реални палиативни грижи в България. Тоест грижи за хората, които не можем да излекуваме, но на които можем да облекчим болката, да подобрим качеството на живот, и дадем морална подкрепа до земния им край.Въпреки, че в Закона за здравето го пише.
  Представям си такива центрове, в които на тези хора ще пуска хубава музика, ще творят, ще правят нещата, които винаги са искали да правят, за които никога не им е оставало време, защо не рейки и други методи на алтернативната медицина, както и медикаментозно и по други начини облекчаване на болката. Ароматерапия, беседи (за подготовка, но когато разбира се, не са сковани от болка). Училищата също са под всякаква критика - тъпчат децата с мазни баници, чипсове, оцветени със забранени оцветители сокове. Децата не са възпитани да бъдат толерантни към децата със специални нужди, защото никой не ги подготва затова. Защо вместо да им тикаме наркотици в ръцете на всеки ъгъл, не заведем в токсикологията на Пирогов, където всяка вечер има предозирани. Нека да видят как някой се изпуска в абстиненция и какви се раждат бебенцата на наркоманките, и тогава да помислят дали ще направят крачката към наркотиците. Ама няма такива програми за съжаление. Аз много още мога да пиша за здравеопазването, ама ще ви писне да четете. Това е от мен, засега. Ухилен
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #6 -: Юли 14, 2009, 23:27:48 »

  Браво Сена, само така идните дни ще се съсредоточа върху здравеопазването и ще го довършим заедно. Продължавай все така конструктивно. Намигване
  Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #7 -: Юли 15, 2009, 21:23:54 »


  Благодаря, 11WOLF11!
  Аз съм доктор по фармация и здравеопазването е моя професия, но и моя болка, защото осъзнавам колко е изостанало то в България. Тези дни ще предоставя още информация. Можеш и да ме насочиш какво точно ще ти е необходимо. По силата на това, че съм кадър от системата, виждам неща, които други не виждат. Но срещам, макар и рядко лекари по призвание, които съм щастлива да кажа, че са мои приятели.
  Браво Сена, само така идните дни ще се съсредоточа върху здравеопазването и ще го довършим заедно. Продължавай все така конструктивно. Намигване
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #8 -: Юли 19, 2009, 20:26:53 »

  Здрасти sena,
  тази седмица ще се съсредоточим във въведението на здравеопазването - какво е то по своята същност и към кого е предназначено, след това във вид на списък ще кажем какво трябва да бъде ТО и какво трябва да се промени. Горе долу мисля да следваме структурата на "Земеделието". Много ще се радвам на помоща ти. Благодаря ти.
  Активен
  sena
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 34


  « Отговор #9 -: Юли 20, 2009, 20:45:36 »

  Разбира се, 11WOLF11, че ще помогна. Ще прочета за земеделието и ще подготвя нещо.
  Лека вечер!
  Активен
  Бунтарката
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 179

 • Град: София
 • « Отговор #10 -: Август 16, 2009, 09:05:10 »

  Това са препоръки към преподавателите по медицина  на д-р Уейл и понеже го подкрепям на 1000% ми се иска да ги споделя с вас:
  1.Да се включват в учебната програма дисциплини от алтернативната медицина,като хранене,фитотерапия,акупунтура,направлявани образи и хипноза
  2.Да се предлагат курсове по спиритуаалност и междуличностна психология
  3.Да се набляга на взаймодействието между ум и тяло,включително психоневроимунология и действието на плацебо.
  4.Да се обучават студентите на умения за общуване във връзка с определянето на историята на болестта и представянето на планове за лечение,което ще активизира лечебната система на тялото
  5.Да се предлагат курсове по квантова физика,по теорията за холографската памет и други,за да се обясни нефизичната закономерност на физичните явления.
  6.Да се набляга върху лечебната сила на природата и върху лечебната система ,характерна за тялото.
  Активен

  Внимавай какво си пожелаваш!
  Administrator
  Дидо
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « Отговор #11 -: Август 17, 2009, 15:12:18 »

  А вие чухте ли за тази промяна, която иска да въведе министъра на здравеопазването, които не си е внесъл повече от 3 здравно-осигорителни вноски, щяло да има високи глоби.

  Чували ли сте нещо по въпроса  Хммм
  Активен

  delfin
  Гост
  « Отговор #12 -: Август 17, 2009, 21:37:06 »

  А и за хората, които са в чужбина, нищо не конкретизира този министър. Уж им махнаха задължителното застраховане у нас, след като се осигуряват и живеят в чужбина, а сега пак се заговори, че не били коректни платци. Пълна глупост - да живееш на друго място и там да ползваш здравеопадване, а тук да те задължават да плащаш пак за нещо, което не ползваш.  Ядосан
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #13 -: Август 17, 2009, 21:50:52 »

  Делфи аз имам натрупани здравни задължения за около 2000 лева. Половината от тях изчистих,но за тези,които са се натрупали след 2007 не мога. В БГ ми искат документ за който тук не са и чували за съществуването му и съответно не могат да ми го издадат. Май нещата ще стигнат до Стразбург,защото така те нарушават човешките ни права и си е чисто пладнешко оберджийство. Направо думи нямам за нашето законодателство. Няма българин,който да живее в чужбина и да не са му се натрупали здравни задължения. Ако не оправят нещата чувствам как ще полудеят всички и ще тръгнат към Стразбург,като мене,а това е лошо за Бг
  Активен
  dana
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 51

  « Отговор #14 -: Август 20, 2009, 12:19:19 »

  Гити, при нас нямаше проблем . Искат форма, която е за ЕС. Просто попитай пак за страната, в която живееш и си се осигурявала.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  РЕФОРМИ В ЗЕМЕДЕЛИЕТО
  За България
  11WOLF11 4 1294 Последна<br />публикация Юли 09, 2009, 16:34:22
  от giti
  РЕФОРМИ В НАУКАТА
  За България
  11WOLF11 4 1529 Последна<br />публикация Юли 09, 2009, 16:18:49
  от delfin
  РЕФОРМИ В СЪДЕБНАТА СИСТЕМА И ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО !
  За България
  JoanMihaylov 11 2488 Последна<br />публикация Март 07, 2010, 17:32:36
  от delfin

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright