Духовно развитие

          

Страници:  1 [2] 3   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Генномодифицирани храни  (Прочетена 5560 пъти)
sanguinary
Гост
« Отговор #15 -: Февруари 12, 2010, 23:06:37 »

ГЕОЛОГИЯТА, ГИНЕКОЛОГИЯТА ... и най-вече ЕКОЛОГИЯТА са все "ТЪМНИ НАУКИ".
Ухилен Ухилен Ухилен Не е зле да се внесе повече светлина, поне в първата и последната от изброените.
Аз съм против ГМО и подписах петициите.
ЕС трябва да заеме по-твърда позиция срещу новия "Франкенщайн"-ГМО
Наивно е, да очакваме, че днес, някой би направил нещо, за друг, без да има някаква изгода от това (предимно финансова).
Аз не съм подписвал нищо, но...  нещата, които е известно, че съдържат гмо, не участват в менюто ми, макар и по природа да не съм капризен.
Смятам, че с лекуването на един симптом, няма да излекуваме болестта. Факт е, че "страните от третия свят", се явяват нещо, като лабораторни мишки, на "напредналите". ГМО е... онази, цветна капка, в морето, която се вижда и с просто око (вече), но...
Ето, да вземем друг пример - лекарствата. Не сте ли се чудили, защо тук има такива лекарства, които ги няма на запад? Започват се реклами по медиите, плакати по аптеки и поликлиники. Ако действат добре, то скоро ...или изчезват напълно или поскъпват значително. Ако проследите пътя на едно лекарство, от създаването му в лабораторията, до одбрението и приложението му в западните страни, то пътя му, неизбежно минава през "третия свят".
Това също е капка, но от по-безцветните, може би. Но не е проблема в това, а в отношението.
Статистиката е достатъчно красноречива. Скоро, в едно здравно предаване, случайно попаднах на статистика, относно заболелите от рак на гърдата жени, в България. Скалата, от 1980, до сега, беше приблизително 45 градуса нагоре и расте главоломно.
Ето и друга, плашеща статистика - повече от 10.5 милиона деца, годишно умират от лечими болести.
Болести, които в "развитите страни" ги лекуват без проблем.
Не е в ГМО, не е и в лекарствата проблема или здравеопазването. Това са само последствията от главния проблем - съзнанието и отношението. Наложително е, хората да променят коренно мирогледа и... отношението си. В противен случай, кучетата нека си лаем... няма кой да уплашим, а кервана най-малко.
Баланса се е нарушил и хората са сме изкривили до неузнаваемост.
Скоро всичко ще бъде наред... по един или друг начин.« Последна редакция: Февруари 12, 2010, 23:18:38 от sanguinary » Активен
sanguinary
Гост
« Отговор #16 -: Февруари 20, 2010, 10:18:40 »

Изглежда, че ще има, някакъв... частичен успех.
Дано не се изметнат (отново) от думите си.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #17 -: Февруари 20, 2010, 11:22:32 »

Поне за нещо ще има успех.
В Румъния напр. чувах или четох някъде за генномодифицираната соя, която започнали там да сеят. Започнала да заразява и посевите с негенномодифицирана. И спрели с нея.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #18 -: Февруари 23, 2010, 13:29:19 »

Правото на избор е едно от най-важните неща, които има човекът. Но невинаги имаме възможност да го упражняваме. Ако можех да избирам какво да ям например, щях да се храня само с екологично чиста храна, без пестициди и безброй Е-та. Щях да дишам чист планински въздух, а не отровите от милиони ауспуси. За съжаление даденостите, с които трябва да се съобразявам, са други - храната ни е пълна с вредни съставки, във въздуха има повече олово, отколкото кислород, а гените ни обричат на неприятности. И в този ред на мисли никак не ме учудва фактът, че в анкета на "Стандарт" голяма част от читателите ни споделят, че не им пука дали у нас ще се гледат ГМО или не, защото вече сме съсипали природата и собственото си здраве.

В началото не ги разбирах, защото смятам, че ако не можеш да помогнеш, поне не трябва да вредиш. За мен ГМО бяха като Франкенщайн, който ще унищожи създателя си. Също както преди време са възприемали фотоапарата или самолета.

ГМО в България изминаха пътя от "Осанна" до "Разпни го" само за месец. В началото парламентът ни искаше да разреши напълно отглеждането им у нас, а сега е на път да въведе почти пълна забрана. Около 80% от обработваемите площи в света обаче са разрешени за отглеждане на хибриди. При това положение остава въпросът трябва ли и може ли страната ни да остане завинаги оазис, защитен от ГМО? В Бразилия, която е на трето място в света по отглеждане на мутанти, вече имат отговорите на нашите страхове.


След люти схватки в продължение на месец управляващите обърнаха тоягата срещу мутантите. Вместо пълна либерализация, каквато предвиждаха първоначално внесените поправки в Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), парламентът е на път да въведе още по-строг режим.
При гласуването на първо четене на 13 януари ГЕРБ и "Атака" решиха да свалят досегашните забрани пред отглеждането на биотехнологичните хибриди. След като взеха на въоръжение аргумента: "Европейската комисия го иска!", парламентарното мнозинство даде зелена светлина върху посаждането на мутирали традиционни култури - тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури. Другото предложение, което запали пожара на бунта, касаеше отпадането на 30-километровата буферна зона около зоните на "Натура 2000". Подготвяните промени подготвяха пускането на пазара на ГМО, съдържащи маркерни гени за антибиотична резистентност, както и на кръстоски, забранени в други европейски страни.

Либерализацията на режима предизвика гнева на пъстра коалиция от природозащитници, земеделци, пчелари, главни готвачи, женското войнство от форума "БГ мама" и Българската православна църква.
На фона на разжужалите се срещу "храната на Франкенщайн" граждански движения дори опозицията беше принудена да тича, за да не изостане. Миналата седмица в парламента беше внесена петиция с над 20 хиляди подписа срещу разхлабването на Закона за ГМО. Децата на майките от форума "БГ мама" пък изпратиха над 2000 картички до премиера Бойко Борисов с посланието да пази България чиста.

Вълната от протести в София, Пловдив, Варна и Русе и избухването на недоволство в големите социални мрежи в интернет обърнаха мнението на парламента. В отговор на гражданските тревоги ГЕРБ вкара в закона 5-годишен мораториум върху ГМО-фикацията на България.

Еколозите обаче видяха уловка във временната забрана и възможност да бъде атакувана от Европейската комисия, поради което взеха твърд курс. Позицията на екоминистерството се пропука, след като бе публикувано писмото от Еврокомисията, от което се вижда, че Брюксел не желае либерализация на режима, а настоява за точно прилагане на директивата за боравенето с мутанти в научни лаборатории.

След четири заседания на екологичната комисия, в присъствието на десетки радикални еколози и десетки часове люти спорове, законът е на път да придобие още по-суров вид.

Протестиращите посрещнаха с ликуване внезапното изявление на шефа на парламента Цецка Цачева: "Приех да остане съществуващият текст за 30 километра отстояние за ГМО от зоните на "Натура 2000", за да има сигурност и спокойствие в обществото". Предварителното намерение беше разстоянието да бъде намалено на 15 км.

Заедно с това екокомисията гласува задължителна защитна зона от 10 км около пчелините и 7 км около полетата за биологично земеделие. Запази се и забраната върху мутанти, които вече са били спрени в друга европейска страна. Това поставя бариера и пред разпространението на единствения разрешен в ЕС хибрид - царевицата MON 810 на "Монсанто". В закона остана и предвидената за отпадане глоба от 1 млн. лв. за онези фермери, които нелегално отглеждат мутанти. Черният списък от култури, вместо да бъде премахнат, се оказа допълнен и с разрешения през 2008 г. памук.

Бившият министър Джевдет Чакъров успя да прокара предложението обозначенията за съдържание на ГМО върху продуктите да бъдат два пъти по-големи от останалата част на надписите. На финалната права в играта се включи президентът Първанов с обещанието, че ще удари вето върху закона. Опозиционните партии също яхнаха здраво вълната и вече искат обявяването на България за "Зона - свободна от ГМО" с решение на Народното събрание. След смяната на философията на закона за мутантите Цецка Цачева обяви, че ще се откаже и от 5-годишния мораториум, който ставал излишен предвид драконовските забрани.

Руслан Йорданов

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314488
Активен
delfin
Гост
« Отговор #19 -: Февруари 23, 2010, 13:39:16 »

Споровете в парламента изобилстваха с обвинения в лобизъм на големи мултинационални компании. Най-често споменаваното име беше "Монсанто", а духовете се разбуниха още повече, след като екологичният министър Нона Караджова съобщи, че в министерството вече е внесено искане за отглеждане на ГМ царевица върху 20 хиляди декара. Неофициално се твърди, че зад искането стои именно американският гигант.

Другата версия е, че за ГМО са натискали фондове, които инвестират в земеделска земя. Те са обединени в Асоциацията на собствениците на земеделски земи, където членуват 14-те най-големи фонда. Сред тях са "Агроенерджи", "Фонд за земеделска земя Мел инвест", "Еларг Фонд за земеделска земя", Земеделски инвестиционен фонд "Серес" АД и др.

Интересът на крупните арендатори е насочен към производството на биогорива. Основните култури за това са царевицата и маслодайната рапица. От първата се произвежда биоетанол, а от втората - биодизел.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314489

---------------------

25 държави отглеждат ГМО. Освен растенията, устойчиви на пестициди, вредни насекоми и жега, се отглеждат и прасета с по-малко сланина и ГМО пилета. 13,3 млн. фермери отглеждат генно модифицирини организми. Според статистиката употребата им намалява употребата на пестициди с 379 000 тона годишно, а вредите върху околната среда падат със 17,2 %. Най-големите производители на генно модифицирани продукти са САЩ, на второ място се нарежда Аржентина, следвана от Бразилия, Канада и Китай. Една четвърт от всичката царевица в света е ГМО. Контролът върху генно модифицираните продукти в целия свят е далеч по-строг, отколкото върху обикновените растения. Така например в Бразилия има две комисии, които следят кой, къде и как произвежда ГМО. Първата е подчинена директно на президента и е натоварена със задачата да издава сертификати, които дават възможност за отглеждане на ГМО. Втората е комисия от учени, които следят за спазването на технологията за отглеждане и за ефекта върху човешкото, животинското здраве, околната среда и растенията. Над 60 на сто от соята и царевицата в Бразилия са хибридни, а всяка година процентът расте с 5-6 пункта.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314491

----------------------------------------

Генно модифицирани кафе, домати и тютюн, които почистват почвата от черни и цветни метали, са изобретили учените от аграрния университет на Сао Пауло "Луиз де Куероз". Растенията извличат металите и ги натрупват в корените си, разказва изобретателят Рикардо Азаведо. Така почвата може да се изчисти от кадмий, алуминий, никел, цинк и селен. В университета са създали и бактерии, които разграждат хербицидите в почвата. Очаква се откритията да бъдат разгледани от научни комисии и е възможно да бъдат разрешени до две години. Пак в същия университет са създали микроорганизми, които намаляват повече от два пъти времето за създаване на биодизел. В лаборатория в Бразилия се правят със захарна тръстика, която дава до 20% повече захар.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314493

---------------------------------------------

ЗА И ПРОТИВНиколай, Пловдивски митрополит

Църквата обаче не може да не бъде категорично против, когато така наречената "модерна наука" напуска пътеките на Божието творение и сама започва да "твори", кръстосвайки растение с птица или птица с риба: Това вече не е наука, а луциферовски бяс. Бяс, който иска да бъде равен на Бога в творческата Му сила. И понеже не може да сътвори - променя, изопачава и извращава.Георги Първанов, президент, Дарик радио

България има нещо, с което би могла да бъде много силна на световния пазар, това е именно чистото селскостопанско производство. Не съм съгласен с аргументите или поне не ме убеждават за това, че политиката на ГМО създава достатъчно гаранции за здравето на хората, за чистотата на околната среда. Не виждам достатъчно аргументи.
Светослав Божилов, президент на Venture Equity Bulgaria, сп. "Мениджър"

Ако приемем хипотетично, че България либерализира политиката си по отношение на ГМО по начина, който имаме в САЩ, и ако българските производители бъдат стимулирани да използват ГМО семена, то добивите от единица площ биха се удвоили. Подобна сметка би била валидна за маслодайните култури и със сигурност превръщането на земеделието в генно модифицирано ориентирано би имало пряк ефект, надхвърлящ 1 млрд. евро годишно.Джеймс Б. Уорлик, посланик на САЩ в България, в. Сега"

Биотехнологиите всъщност представляват едно огромно усилие от страна на най-добрите световни учени за подпомагане изхранването на непрекъснато увеличаващото се население на света с безопасна и здравословна храна. На практика това означава концентриране на усилията върху разработване на култури, които са устойчиви на суша и болести, и които допринасят за по-здравословното хранене на потребителите. Това означава по-малко глад и страдания в развиващите се страни.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314494
Активен
delfin
Гост
« Отговор #20 -: Февруари 23, 2010, 13:42:34 »

"Ако трябва да избирам дали да ям генно модифицирани храни, или плодове и зеленчуци, пълни с пестициди, със сигурност ще избера първото". Това заявяват бразилски фермери от щата Парана, които отглеждат ГМО от пет години. Според тях, за да получат реколта от обикновените семена, трябва да използват десет пъти повече пестициди и тройно повече вода, отколкото при хибридите. Освен това специално при царевицата ГМО помага да се избегне заболяване, което води до натрупване на отровни вещества в зърната. Това е опасно и за животните, и за хората. Признават, че отглеждат ГМО, защото им е по-изгодно икономически. Влагаме по-малко пари, имаме повече свободно време и получаваме по-голяма реколта и печалба, обясняват те. Според тях обаче това не е единствената полза от ГМО. Откакто отглеждам генно модифицирана соя и царевица, зайците и птиците започнаха да се връщат в нивите, все по-често виждаме и пеперуди, споделят земеделци от южните райони на Бразилия. Според тях това се дължи на изчистването на почвата от пестицидите, които преди са тровели животните.

Генно модифицираните организми ни дават правото на избор, което човекът сам си е отнел. Той е отровил природата и така е рязал клона, върху който седи, твърдят учените. В много части от света вече е невъзможно да се отглеждат обикновени растения, защото болестите, насекомите и климатът ги съсипват. Така е в Бразилия, която е сред най-големите износители на соя и царевица за Европа, разказват от Института за биотехнологична информация на страната. Според тях ГМО са единствената алтернатива при непрекъснато увеличаващия се брой на хората, световния глад и нуждата от биогорива. Налага се да се ускори еволюцията и да се създадат растения, устойчиви на болести, пестициди и жега. Досега тези растения се отглеждаха само за фуражи и промишлени нужди. Преди около месец обаче Китай разреши отглеждането на ориз за храна на хората. Очаква се растения за консумация от човека да бъдат одобрени за отглеждане и в Южна Америка - захарна тръстика за захар, папая, цитрусови плодове. Според учените отдавна в храната ни се използват различни генно модифицирани съставки. Сирената и кашкавалите масово са добити, като се използват генно модифицирани микроорганизми. Още от средата на 80-те години продукти от генно модифицирана соя и царевица се слагат в бонбоните, бисквитите, шоколада, салама, маргарините, бебешките храни и даже в киселото мляко. Употребата на ГМО в храната на хората става почти неизбежна и на Стария континент, защото Европа не е в състояние да задоволява собствените си нужди от хранителни продукти. Принудена е да внася отвън, а основните снабдители са Южна Америка и Азия. Това са територии, на които отглеждането на ГМО не само не е забранено, а и площите с тези култури се увеличават непрекъснато.

Семената за ГМО и обикновените са на една цена, а добивите от хибридите са далеч по-високи, обясняват бразилски фермери, които отглеждат подобни култури от години. ГМО обаче не могат да съществуват, ако ги няма обикновените растения, защото именно от тях се извличат полезните гени, казва Алда Лерайер от бразилския Институт за биотехнологична информация (CIB). Затова е изключително важно да съществува биоразнообразие, за да има възможно най-голям избор от полезни гени. За да се постигне това, фермерите, които отглеждат ГМО, са длъжни да го смесват поне с 10% конвенционални растения. Така се избягват мутации, които могат да доведат до устойчивост към пестициди и създаване на буболечки мутанти, които да унищожат растенията.
Другата заблуда относно ГМО според нея е, че те са вредни за човека. ДНК на генно модифицираните организми съдържа само гени, които така или иначе са влизали в контакт с човешкия организъм. Бозайниците поглъщат стотици чужди ДНК, които обаче се разграждат от организма и не водят до мутация на собствените гени, твърдят учените. Според доклади на Световната здравна организация ДНК на генно модифицираните организми не е по-вредна от всяка друга ДНК, с която човешкият организъм влиза в контакт. Важно е обаче да имаме право на избор. Да е ясно обозначено, когато в храната ни има ГМО, и всеки фермер да може да избира дали да развива конвенционално земеделие, или да отглежда генно модифицирани организми. Важно е да се провежда и строг контрол върху площите, засети с ГМО, за да се избегнат нежелани мутации, казват от CIB.


Юлияна Узаничева,
София-Сао Паулo

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314490


Растенията, получени чрез употребата на биотехнология, всъщност не са нищо друго освен ускорена еволюция. В началото царевицата е приличала на хилав стрък пшеница с две-три зрънца. С течение на времето хората подбирали най-добрите растения, за да се стигне до сегашния вид на царевицата. Това обаче отнема десетки и дори стотици години. Биотехнологията позволява процесът на еволюция да бъде максимално съкратен. Вместо да чакат с течение на времето да се смесят нужните гени, учените директно ги вземат и създават ДНК молекулата за точния вид и сорт, обяснява Алда Лерайер от бразилския Институт за биотехнологична информация (CIB). "Всички гени, които се използват, са вече познати за човека и са влизали в контакт с неговия организъм. Затова и не можем да се съгласим с твърдението, че ГМО са по-вредни за човека, отколкото които и да били други организми", казва Лерайер.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2010-02-22&article=314492
Активен
delfin
Гост
« Отговор #21 -: Февруари 24, 2010, 20:30:28 »

Казус
Генномодифицираната люцерна стигна до Върховния съд на САЩ


http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5152&sectionid=5&id=0001501
Активен
sanguinary
Гост
« Отговор #22 -: Февруари 28, 2010, 05:32:03 »

Е направо ме навиха
Даже се чудя как до сега не сме си направили всичко на ГМО, та и бебета ГМО да си имаме. Я колко готино било, а ние, невежествата си мислим, че лошото ни мислят  Ухилен
 Ангелче
Съвсем честно и отговорно заявявам, че ако някой ми покаже ...ръчка, която като дръпна и всички генни инженери и ...като цяло, хора които изнасилват природата, с цел лична угода, ще се превърнат в... например пеперуди, няма да го изчакам да се доизкаже и вече ще си имаме лаборатории пълни с пеперудки. Пък дори и да има подточка, че ще експлоадира южното полукълбо, която явно няма да чуя...
(това в кръга на шегата, преди някой да се е впрегнал)
Хора. Айде де. Наизскачайте вече, индигота, кристали, дъги-мъги, та да им се разкаже играта на всички идиоти. Дърветата вече проплакаха, реките се срамуват, когато ги гледам. Срам ги е от вида им, от това, че са омърсени, окаяни.
С нетърпение чакам, тази пуста 2012... Малко да си поеме въздух тази земя, да си отдъхне.

« Последна редакция: Февруари 28, 2010, 05:56:46 от sanguinary » Активен
delfin
Гост
« Отговор #23 -: Февруари 28, 2010, 18:14:30 »

http://rutube.ru/tracks/1029275.html?v=67ba0cd597fc2115949c9de0581681df - "Генетика. Смерть после еды."


http://rutube.ru/tracks/1758987.html?v=dad4cf2d44bd0a25f276543e9b84f156 - "ГМО"
Активен
sanguinary
Гост
« Отговор #24 -: Март 03, 2010, 02:29:53 »

А ето и едно книжле, което изважда на бял свят, доста от премълчаваните факти, водещи до увреждане на здравето, не само ГМО. Това с ГМО-то , понякога ми се струва, че е само прах в очите, колкото да се отклони вниманието, от главните проблеми.

Между другото, не случайно, книгата е ненамираема на пазара, колкото и да я търсех.
За щастие, в интернет контрола е сведен до нула и според мен, на него трябва да се оповаваме, за повече достоверност.
Активен
delfin
Гост
« Отговор #25 -: Март 03, 2010, 16:14:15 »

За съжаление вече е прокарано разрешение за първия генномодифициран картоф за отглеждане в Европа.  Ядосан

----------------------------...
Европейската комисия одобри днес отглеждането на генномодифициран сорт картофи за нуждите на индустрията в Европейския съюз, предадоха световните информационни агенции. Това е първото одобрение за отглеждане на ГМО култура в ЕС от 12 години насам, отбелязва Ройтерс. Решението предизвика остра реакция на екологичните организации и много евродепутати.

Картофите "Амфлора", дело на германската химическа компания BASF, са създадени, за да се добива от тях скорбяла (нишесте) за нуждите на промишлеността, включително за животинска храна. От Брюксел обаче подчертаха, че растенията не са предназначени за консумация от хора.

По думите на еврокомисаря по здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали, които представи решението пред журналисти в Брюксел, одобрението е дадено след продължително и задълбочено проучване на заявлението за култивиране на ГМ растението. Дали обеща отговрните нововъведения да бъдат водещ принцип в работата му с новите технологии, предаде АФП.

"Пътят е отворен за отглеждане на "Амфлора" за търговски цели още тази година", заяви след решението на комисията Петер Екес, ръководител на растениевъдския отдел на BASF.

Въпреки че Европейската агенция за безопасност на храните увери, че ГМО картофът може да се използва по всякакъв начин, екоорганизацията "Приятели на Земята" посочи, че "Амфлора" съдържа ген, който е устойчив на антибиотично въздействие, за който не може да бъде гарантирано, че няма да попадне в човешката храна.

Зелените евродепутати бяха шокирани от решението на ЕК, а италианският министър на земеделието открито се обяви срещу действията на Брюксел.

Еврокомисията одобри и пускането на пазара на три вида генетично модифицирани царевични продукти, които обаче не са отгледани и произведени в Европа, допълва АФП. Те са производни на MON 863, модифициран сорт на американската корпорация "Монсанто". От 1998 г. досега единственият ГМО хибрид на царевица, разрешен за отглеждане на Стария контитент, беше сортът MON 810.


http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/03/02/867139_brjuksel_razreshi_otglejdaneto_na_gmo_kartof/
Активен
delfin
Гост
« Отговор #26 -: Март 03, 2010, 16:19:45 »

"...
Днешното решение на Еврокомисията да оторизира картофа беше прието с писмена процедура, без дебат между комисарите - което внесе допълнителен спорен елемент. Дали обясни, че темата е била многократно обсъждана в предишната комисия, тъй като процедурата за оторизация на "Амфлора" е започнала още през 2003 г. Той отрече да е бил под лобистки натиск да допусне култивацията на картофа, а обясни решението си с европейското законодателство.

Страните-членки, които искат да забранят култивацията на този и други ГМО, ще трябва да изчакат законодателното предложение на Дали, което вероятно ще им даде повече свобода в тази област. Според действащото европейско законодателство, националните власти могат да спрат култивацията на даден ГМО в страната си само ако представят научни аргументи за това. Към момента, шест страни-членки блокират отглеждането на определени модифицирани култури (Австрия, Франция, Унгария, Гърция, Германия и Люксембург), а Полша е наложила пълен мораториум на ГМО."

http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/2010/03/02/867245_evrokomisiiata_lansira_protivorechivi_gmo_iniciativi/
Активен
sanguinary
Гост
« Отговор #27 -: Март 06, 2010, 16:41:20 »

Статия на Андрю Малоун, публикувана в Дейли Мейл, края на миналата година.

А ето тука един млад боец се е погрижил да я преведе.
Активен
kim
Гост
« Отговор #28 -: Март 17, 2010, 12:32:51 »

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=hVrIyEu6h_E" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=hVrIyEu6h_E</a> Веселяк
Активен
Spirit
Гост
« Отговор #29 -: Март 17, 2010, 12:58:01 »

http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/97.php?cl_tta_sign=f0f42e2469b3433332bf4e6d4120b19f тук можете да се подпишете против отглеждането на генномодифицирани култури в България. Пише, че има тежест в ЕС. (доколкото знам е за отлагане на отглеждането им докато не се направят някакви си проучвания за вредата от тях, но поне ще мине време и може дотогава да се вразумят хората). Трябва да се пише и адресът, за да се брои за валиден подписът.
Активен
Страници:  1 [2] 3   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright