Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Здравословното хранене по празниците  (Прочетена 1676 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Декември 14, 2009, 13:19:01 »

  След характерното за новогодишните празници преяждане, присъщо за половината планета, темата днес първият гастрономически университет. Той се намира в Северна Италия и си е поставил амбициозната цел да се бори с нездравословното хранене.

  В университета се преподават дисциплини като качество на храните, история на вината, без, разбира се, да се пренебрегват науки - от зоология до търговия, както и философия.

  Целта на висшето учебно заведение е да бъде преобърнат стереотипът в ресторантите, като се лансира т.нар. бавно хранене като антипод на заведенията за бързо хранене.

  200 студенти, дошли от различни краища на света, се обучават в продължение на три години. Програмата има и магистърска степен, като струва 13 хил. евро на година.

  За ректора Алберто Капати е важно да се отбележи, че университетът не подготвя нито главни готвачи, нито гастрономически критици, а експерти по хранителната верига в нейната цялост под мотото "качество".

  Това е университет, който се занимава единствено с храната

  Ева идва от Квебек, научила е за университета от интернет. Тя казва, че би се радвала да работи на различни места по света, да помага на хората, например като подобрят начина, по който отглеждат продуктите.

  Жорж е имал два ресторанта в Париж, но нещо не му е достигало.
  Той казва: "Научаваме например от къде идват продуктите, как са произведени."

  Философията на университета е малко или много да спаси света, да бъде намерен начин да се произвежда не толкова масово, да се върнем към по-хуманно земеделие и да се разграничим от индустриализираното производство.

  Хората у нас вече започват да се интересуват наистина от принципите на здравословното хранене, търсят информация и се опитват да прилагат здравословните съвети според джоба си.

  Тези, които имат сериозно намерение здравословното хранене да им стане навик, намират време да посетят Vita Mores, хотел-център за здравословно хранене в курорта Св. Влас.

  Макар да се намира на морето, центърът е отворен целогодишно. Той работи повече от една година, но интересът към него е голям и от страната, и от чужбина.

  Тук за първи път в България се практикува уникална здравословна система за хранене. Разработена от екип специалисти под ръководството на Георги Гайдурков и Георги Славов, тя набляга на естествената храна от растителен произход и на автентичните български млечни продукти.

  Системата е резултат от десетгодишни анализи и практика. Д-р Гайдурков е виден български специалист по нутрициология, науката за храненето, и ученик на Лидия Ковачева.

  Той и останалите, работещи в центъра, изповядват идеята, че

  самата храна трябва да бъде лекарство

  Хора, които са посетили центъра и са преминали на системата за хранене, прилагана там, споделят, че имат сериозно подобрение на здравословното си състояние.

  Пребиваването в хотел-центъра е съпроводено с лекции за природосъобразен начин на хранене, практически занимания и много физическа активност - йога упражнения, лечебен туризъм, водни процедури, масаж. И всичко това под квалифициран лекарски и диетологичен контрол.

  Менюто предлага около 100 рецепти, разработени на основа на българската национална кухня. Акцентът е поставен на кълнове, ядки, пресни плодове и зеленчуци, произведени само в екологично чисти райони на България.

  От млечните продукти в рецептурника за лечебно хранене присъстват основно българското козе мляко, биволско кисело мляко и сирена - заради техните уникални хранителни качества.

  Този вид храна се препоръчва от специалистите в центъра не само за лечебни цели, а и за разтоварване, за пречистване на организма и за повишаване на тонуса.

  Храненето в центъра е строго индивидуално, защото според специалистите няма универсална рецепта за здравословно хранене. Всичко зависи от дадения организъм.

  Полезно е, че разяснителните лекции и беседи помагат здравословният режим да бъде продължен и в ежедневието.

  Vesti.bg
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Слънчево хранене « 1 2 ... 25 26 »
  Здрав дух здраво тяло
  Админ 387 105934 Последна<br />публикация Октомври 09, 2013, 00:19:07
  от anavia
  Хранене
  Природосъобразно хранене
  delfin 3 2357 Последна<br />публикация Февруари 10, 2012, 21:59:30
  от Мъдрост и Хармония
  Пирамида на здравословното хранене
  Природосъобразно хранене
  Evolution 2 2972 Последна<br />публикация Април 19, 2011, 00:35:10
  от Важните подробности!!!
  Преки и косвени заболявания вследствие на погрешно хранене
  Природосъобразно хранене
  Слънчев лъч 0 1460 Последна<br />публикация Юли 23, 2011, 19:38:21
  от Слънчев лъч
  Разделното хранене – мит или реалност ?
  Природосъобразно хранене
  Слънчев лъч 0 1499 Последна<br />публикация Февруари 13, 2012, 23:00:33
  от Слънчев лъч

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright