Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Петимата тибетци - Пет древни тибетски ритуала  (Прочетена 58887 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 28, 2010, 21:18:48 »

  ПЕТ ДРЕВНИ ТИБЕТСКИ РИТУАЛА
  (Древната тайна на извора на младостта)

  Питър Келдър е първият, който разбулва тибетските тайни на извора на младостта. Подмладяване, потъмняване на косата, подобряване на паметта и зрението, облекчаване на артрита, неизчерпаема енергия, отслабване, облекчаване на болката, отлично самочувствие - това са част от ефектите на тибетските ритуали. Обикновено хората наричат Петте ритуала изометрични упражнения. Ритуалите наистина помагат на схванатите мускули и стави и подобряват тонуса, но истинската полза от тях е хармонизирането на скоростта на въртене на отделните чакри.

  Освен "Древната тайна на извора на младостта" на Питър Келдър, на книжния пазар ще намерите и "Петимата тибетци" на Кристофър Килъм, дългогодишен преподавател по йога, който предоставя обширна информация за енергийната система на човека и нейното функциониране.
  ПЪРВИ ТИБЕТЕЦ
  Застанете с разтворени настрани ръце и обърнати надолу длани. Завъртете се по посока на часовниковата стрелка. Дервишите го правят стотици пъти, ламите - около дузина, колкото да стимулират чакрите.
  Според Кристофър Килъм оптималната бройка е 21.
  ВТОРИ ТИБЕТЕЦ
  1. Легнете по гръб с ръце отстрани на тялото.
  2. Притиснете брадичката към гърдите.
  3. Повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете.
  4. Започнете както можете и колкото можете. Крайната цел отново е 21 повторения.

  ТРЕТИ ТИБЕТЕЦ
  1. Коленичете на пода и изправете тялото. Поставете ръце на бедрата.
  2. Придърпайте брадичката към гърдите.
  3. Извийте гръбнака, като внимателно изнасяте главата възможно най-назад.
  4. Отново започнете както и колкото можете и се опитайте да стигнете 21 повторения.

  ЧЕТВЪРТИ ТИБЕТЕЦ
  1. Седнете на пода с изпънати крака, раздалечени стъпала и опрени на пода ръце.
  2. Притиснете брадичката към гърдите.
  3. Отпуснете главата максимално назад.
  4. Без да прегъвате ръцете и да отмествате тях или краката, свийте коленете и вдигнете горната част на тялото до хоризонтално положение. Напрегнете мускулите, после се отпуснете.
  5. Не е задължително от самото начало да изпълнявате всички ритуали. Започнете с тези, които успеете да направите. Помнете, че ефектът на тибетските ритуали се крие в тяхната комплектност. Започнете както и колкото можете, останалото ще дойде с времето и постоянството.
  ПЕТИ ТИБЕТЕЦ
  1. Застанете в тази поза с извито тяло, ръцете са изпънати, дланите лежат на пода, пръстите на краката са извити и стъпват на земята. Внимателно наклонете главата възможно най-назад.
  2. Без да отмествате дланите и стъпалата, свийте тялото в ханша и го вдигнете в поза като обърнато "V". Притиснете брадичката към гърдите.

  « Последна редакция: Февруари 12, 2018, 16:06:13 от Administrator » Активен

  Iveet
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 7

  « Отговор #1 -: Януари 28, 2010, 21:31:09 »

  Аз ги практикувам и съм доволна. Само искам да уточня че упражненията се правят първата седмица по 5 пъти и с всяка изминала седмица добавяте по още 2. Така докато стигнете до 21 бройки!
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #2 -: Януари 28, 2010, 21:45:56 »

  Благодаря. Ще ги пробваме. 
  Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #3 -: Март 03, 2010, 17:02:06 »

  Защо препоръчвам тези упражнения

  Петте ритуала оказват благотворно въздействие както върху тялото, така и върху емоциите и ума. Ето някои от ефектите от тяхното практикуване:

      - придобиване на по-младежки вид;

      - забавяне и дори обръщане на процеса на стареене;

      - подобряване на съня;

      - усещане за свежест и енергичност при събуждане;

      - значително увеличаване на физическата сила;

      - увеличаване на издръжливостта и енергичността;

      - излекуване на проблеми с гръбнака и ставите;

      - разтягане и тонизиране на всички мускули на тялото;

      - облекчаване на болката;

      - повишаване на нивото на сексуалната енергия;

      - отслабване;

      - спиране на тютюнопушенето;

      - детоксикация на тялото и желание за здравословно хранене;

      - подобряване на зрението;

      - подобряване на паметта;

      - подобряване на емоционалното и умственото здраве;

      - преодоляване на депресивни състояния;

      - повишаване на усещането за благосъстояние и хармония;

      - повишаване на нивото на цялостната енергия;


  Как упражненията водят до тези ефекти


  Основната полза от петте ритуала е, че активират, стимулират и синхронизират въртенето на седемте основни чакри, които се намират в етерното тяло на индивида. Чрез въздействието си върху ендокринната система, чакрите оказват въздействие върху цялостното функциониране на тялото и върху процеса на стареене.

  Физическите заболявания, изтощението, остаряването, нервността и тревожността, психическата неуравновесеност и притъпяването на умствените функции и способности се дължат именно на забавянето на скоростта на въртене на чакрите, както и на липсата на синхрон между тях. Петте тибетски ритуала осигуряват средството за предотвратяването на тези проблеми.


  Общи указания

  Всеки от ритуалите трябва да се изпълнява по 21 пъти и не повече, след което се преминава към следващия ритуал. Като начало, обаче, е добре да се започне с по-малък брой повторения, тъй като всяко пренапрягане би имало обратен на желания ефект. Можете да започнете с по 3 повторения на всеки от петте ритуала в продължение на една седмица, след което с всяка следваща седмица да увеличавате броя на повторенията с по 2 (с други думи, втората седмица изпълнявайте всеки ритуал по 5 пъти дневно, третата седмица – по 7 пъти дневно и т.н.). Така след 10 седмици ще можете да изпълнявате всеки от ритуалите по 21 пъти.

  Можете да изпълнявате ритуалите сутрин или вечер, в удобен за вас час. Добре е всеки ден да изпълнявате ритуалите по едно и също време. Това улеснява тялото ви и задава един специфичен ритъм, който от самосебе си води до по-голяма ефективност на тренировките.

  Всички ритуали са еднакво важни, така че никой от тях не бива да се пропуска. Те трябва, освен това, да се изпълняват в посочената последователност.

  Почивайте достатъчно между всяко повторение на даден ритуал. Дишането трябва да бъде дълбоко и ритмично както по време на изпълнението на даден ритуал, така и по време на почивката между две повторения на този ритуал. Почивайте и между изпълнението на всеки два ритуала, като застанете изправени с ръце на хълбоците и няколко пъти вдишате и издишате дълбоко и ритмично. При издишването си представяйте, че, каквото и напрежение да е имало в тялото ви, то изтича от него и вие се чувствате отпуснати и спокойни. При вдишването си представяйте, че се изпълвате с чувство на щастие и благополучие.

  За да извлечете максимална полза, изпълнявайте ритуалите всеки ден, като не си позволявате да пропускате повече от един ден на седмица. Ритуалите са лесни и приятни за ежедневно изпълнение, особено когато започнете да виждате и усещате ползата от тях. Изпълнението им не отнема повече от 15-20 минути на ден, но ако ви е трудно да намерите дори и толкова свободно време, просто ставайте малко по-рано сутрин или си лягайте малко по-късно вечер.
  Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #4 -: Март 03, 2010, 17:10:39 »

  Първи ритуал

  Първият ритуал се изпълнява с цел да се ускори и синхронизира въртенето на чакрите.

  Инструкции за изпълнение:

  Застанете изправени с вдигнати настрани, успоредно на земята, ръце. Дланите са обърнати надолу. След това се завъртете около оста си в посока отляво надясно (ако сложите на пода часовник с циферблата нагоре, трябва да се въртите по посока на часовниковата му стрелка).

  Указания:

  При повтаряне на този ритуал повече от 5-6 пъти е възможно да получите световъртеж. За да избегнете или намалите световъртежа, правете това, което правят танцьорите и фигуристите при въртене: преди да започнете да се въртите, фокусирайте погледа си върху някаква точка, която се намира пред вас и е на нивото на очите ви; когато започнете да се въртите, задръжте погледа си прикован в тази точка възможно най-дълго; тъй като главата ви се върти с тялото ви, по някое време ще ви се наложи да изпуснете тази точка от поглед; веднага след това, обаче, завъртете бързо глава и възможно най-скоро приковете погледа си отново в същата точка.
  Втори ритуал

  Чрез него се осъществява допълнително, още по-голямо стимулиране на чакрите.

  Инструкции за изпълнение:

  Легнете по гръб на пода, изпънете ръцете до тялото с обърнати към пода длани, като пръстите са събрани. Като вдишвате, вдигнете глава от пода и притиснете брадичката към гърдите. Едновременно с това, като продължавате да вдишвате, повдигнете краката до вертикално положение, без да сгъвате коленете. Ако е възможно, пуснете краката още по-назад над тялото към главата, но не свивайте коленете. След това, като издишвате, спуснете бавно главата и краката с изпънати колене на пода.

  Указания:

  Преди всяко повторение на този ритуал, отпускайте цялото тяло и давайте отдих на всички мускули. По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте докрай. Дишането трябва да е ритмично – колкото по-дълбоко, толкова по-добре.  Трети ритуал

  Третият ритуал трябва де се изпълнява веднага след втория.

  Инструкции за изпълнение:

  Коленичете на пода и изправете тялото. Ръцете са отпуснати надолу, като китките са долепени отстрани на бедрата. Като издишвате, наведете главата напред и притиснете брадичката към гърдите. След това, като вдишвате, внимателно извийте глава възможно най-назад и едновременно с това наклонете тялото назад, огъвайки гръбнака. Докато правите това, опрете се с длани на бедрата. След извиването назад, започнете да издишвате и се върнете към изходното положение.

  Указания:

  По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте дълбоко и докрай.  Четвърти ритуал

  Инструкции за изпълнение:

  Седнете на пода с изпънати напред крака и стъпала, раздалечени на ширината на раменете. Горната част на тялото трябва да бъде изправена. Поставете дланите на пода до хълбоците, пръстите да са прибрани и да сочат към пръстите на краката. Като издишвате, наведете главата напред и притиснете брадичката към гърдите. След това, като вдишвате, внимателно извийте глава възможно най-назад и едновременно с това повдигнете тялото така, че коленете ви да се свият на 90˚, а ръцете да останат опънати. Горната част на тялото трябва да образува хоризонтална линия, успоредна на пода, а ръцете и прасците трябва да са перпендикулярни на пода. За няколко мига стегнете всички мускули на тялото си, като при това сдържате дъха си. След това, докато издишвате, се върнете към първоначалния седеж.

  Указания:

  Почивайте, преди да повторите ритуала. По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте дълбоко и докрай. Дишането трябва да бъде ритмично, като се запази такова и по време на почивките между повторенията на ритуала.  Пети ритуал

  Инструкции за изпълнение:

  Легнете с лице към пода. Поставете дланите си отстрани на гърдите, раздалечени приблизително на ширината на раменете, като пръстите са прибрани и сочат напред. Краката трябва да са изпънати и леко разтворени, като стъпалата са раздалечени приблизително на ширината на раменете, а пръстите са извити, така че да са стъпили на пода. След това изпънете ръце, така че да станат перпендикулярни на пода, а гърбът да се извие като дъга. Главата е изправена и гледа напред. Това е изходното положение. Оттук нататък ръцете и краката трябва да останат изпънати, а дланите и пръстите на краката да не се отлепят от пода и да не променят положението си. След това, като вдишвате, внимателно извийте глава възможно най-назад. После, като продължавате да вдишвате, вдигнете ханша нагоре, докато позата ви стане като обърнато „V”. Едновременно с това наведете брадичката напред и я притиснете към гърдите. За миг напрегнете всичките си мускули, като сдържате дишането си. После, докато издишвате, върнете тялото в изходното положение. Долната част на корема трябва почти да докосва пода, но не съвсем. И отново за миг напрегнете всичките си мускули, като сдържате дишането си.

  Указания:

  По време на ритуала, вдишвайте и издишвайте дълбоко и докрай.

  Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #5 -: Март 03, 2010, 17:13:21 »

  Шести ритуал

  Този ритуал има много специална цел и следва да се изпълнява само при описаните по-долу обстоятелства. Онези, които не практикуват редовно първите пет ритуала, не бива да пристъпват към практикуване на този ритуал.

  Шестият ритуал има за цел да пренасочи излишъка от сексуална и репродуктивна енергия, генерирана от активността на първа чакра (намираща се в основата на гръбнака), към по-горните чакри – особено към чакрата между веждите и чакрата на върха на главата, чиято активност е свързана с духовното осъзнаване и някои психически способности. Това упражнение следва да се изпълнява, само когато усещате излишък от сексуална енергия. В противен случай то ще причини повече вреда, отколкото полза, като пресуши енергията на първа чакра.

  При редовното практикуване на първите пет упражнения, се повишава нивото на сексуалната енергия. Един от начините да се справите с излишъка от нея е да я изразходите чрез сексуална активност. В този случай загубата ù е необратима. Шестият ритуал представлява алтернатива на сексуалната активност. Той позволява трансформиране на сексуалната енергия за по-висши цели – за ускоряване на духовното развитие и за подмладяване на тялото.

  Сексуалната любов трябва да бъде сливане между партньорите на всички нива – не само на физическо, но и на емоционално, умствено и духовно ниво. Тогава тя носи преживявания и усещания, които са много по-дълбоки, приятни, продължителни и благотворни от чисто физическия акт на сексуално облекчение. При отсъствието на подходящ партньор, излишъкът от сексуална енергия, вместо да се подтиска (с всички свързани с това неблагоприятни ефекти), може да бъде трансформиран за по-висши цели чрез практикуването на шестия ритуал.

  Инструкции за изпълнение:

  Застанете изправени и бавно издишайте всичкия въздух от дробовете си. Наведете се напред и опрете длани на коленете си, като издишате и последните остатъци от въздух. Вече с празни дробове, се изправете обратно. Сложете длани на хълбоците и притиснете. Това ще изтласка раменете ви нагоре. Едновременно с това приберете максимално корема и повдигнете гръдния кош. Задръжте в това положение максимално дълго. Когато бъдете принудени да вдишате въздух, вдишайте през носа. Когато дробовете ви се напълнят, издишайте през устата и отпуснете ръцете естествено отстрани на тялото. После вдишайте и издишайте дълбоко няколко пъти през носа или устата.

  Указания:

  На повечето хора са им нужни не повече от три повторения, за да пренасочат сексуалната си енергия.

  Упражненията са от книгата на Питър Келдър „Древната тайна на извора на младостта”


  http://obitel.fateback.com/Physical%20exercises.htm
  « Последна редакция: Март 03, 2010, 17:22:08 от Веселин » Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #6 -: Март 03, 2010, 17:18:54 »

  Искам да попитам всички вас има ли някой, който редовно да прави тези тибетски упражнения и ако да - усетил ли е някаква промяна?  Згреших Аз ги правя вече от две седмици и се чувствам доста по-спокоен, а дланите ми някак по-затоплени.
  Единствено шестия ритуал не смятам да го правя, макар че по едно време мислех и за него, но май на моята възраст по-добре да не прибягвам до него.
  Активен
  pluton
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 687


 • Град: Невинаги знам...
 • WWW
  « Отговор #7 -: Март 03, 2010, 17:27:16 »

  Никога не съм знаела, че това са някакви тибетски ритуали, но съм ги правила винаги (още от най-ранно детство) когато имам нужда, особено първите два! Не съм предполагала, че са тибетски ритуали, нали не разчитам толкова на книгите за тези неща! Доверявам се повече на интуицията си, но когато ми е нужна някаква книга, тя тутакси "изскача съвсем случайно отнякъде право при мен"!
  Активен

  delfin
  Гост
  « Отговор #8 -: Март 03, 2010, 18:00:22 »

  От около близо месец ги правя и енергийното зареждане ми е много добро. Както и физическото състояние. Но допълвам и с ходене по стълби пеша, катерене между два етажа като ще стигна до 10 пъти качване и слизане.

  Не знаех за 6-тото упражнение, но като направя пълния цикъл от 21 на брой на основните и малко ги попривикна повече, ще започна и с Шестото. Благодаря за допълващата информация, Веско.
  « Последна редакция: Март 06, 2010, 23:34:43 от delfin » Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #9 -: Март 03, 2010, 18:03:00 »

  Я ми разяснете, ако може, какво имат предвид под "пресушаване на сексуалната енергия"? Че никога повече няма да може да се възвърне ли? Ако не значи това, което си мисля, смятам, че шестото упражнение също е подходящо в някои периоди от живота.
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #10 -: Март 06, 2010, 19:22:15 »

  Я ми разяснете, ако може, какво имат предвид под "пресушаване на сексуалната енергия"? Че никога повече няма да може да се възвърне ли? Ако не значи това, което си мисля, смятам, че шестото упражнение също е подходящо в някои периоди от живота.

  Вероятно е по-точно да се каже "трансформиране на сексуалната енергия".
  Тогава човек ще може да я използува за духовни цели като след време
  би могъл да я използува и за нейното пряко физиологическо предназначение.
  Няма опасност тя да не може да се възвърне.
  Авторът вероятно има за цел да предпази последователите от евентуален
  неин преразход, ако се използува и за секс, и за духовно развитие.

  Това впрочем е било и в основата на необходимостта от
  разделянето на половете в далечното минало,
  когато ние сме били еднополови същества и сме се възпроизвеждали самостоятелно,
  което е изисквало преколено голям разход на енергия, а това е било сериозна пречка
  за духовния напредък.
  След разделянето на половете енергията за размножение
  се поделя между двамата родители
  и голяма част от останалата се използува за изграждането на духовни органи.  
  « Последна редакция: Март 06, 2010, 20:59:24 от Ich » Активен
  Веселин
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 228


 • Град: Пловдив
 • « Отговор #11 -: Март 06, 2010, 19:26:59 »

  Благодаря!
  Активен
  nataliya
  Гост
  « Отговор #12 -: Април 03, 2011, 21:54:13 »

  uprajneniqta magat li da se pravqt 2 pati dnevno.blagodarq predvaritelno

  Упражненията могат ли да се правят 2 пъти дневно?
  Благодаря предварително.

  Моля, спазвайте правилата на форума и пишете на кирилица!
  « Последна редакция: Април 04, 2011, 01:23:38 от Модератор » Активен
  Мар
  Гост
  « Отговор #13 -: Април 06, 2011, 13:01:45 »

  Само по веднъж.
  Активен
  mDimov
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2

  « Отговор #14 -: Август 20, 2011, 18:11:26 »

  Между другото ги правя от горе долу месец и половина но не чак толкова редовно, някой път пропускам по 2 дни - има промяна макар и малка ( защото сезона е такъв, че почти през ден съм махмурлия, пък тогава трудно се усещат нещата Веселяк ) НО от няколко дни когато правя 4 тото упражнение, просто ръцете ми се пръскат от енергия, толкова се кефя, че го правя до 30 вместо до 21 и като спра - особено първият път щяха да ми се раздерат ръцете от туптене и енергия, направо имах чуството, че ако ги опра някаде бих излекувал нещо! Много странно, но същевременно готино Усмивчица
  Активен
  Страници:  [1] 2   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Петимата тибетци
  Книги
  11WOLF11 2 8738 Последна<br />публикация Юни 20, 2009, 09:10:27
  от Muko
  Тибетски тайни на младостта и жизнеността
  Книги
  11WOLF11 0 4788 Последна<br />публикация Юни 24, 2009, 00:51:50
  от 11WOLF11
  Първите пет цикъла от физическия план
  Духовни учения
  Administrator 3 2029 Последна<br />публикация Януари 14, 2011, 19:45:27
  от nia.boneva6
  Древни атомни бомби
  Любопитни факти
  Evolution 0 1552 Последна<br />публикация Септември 25, 2010, 11:05:42
  от Evolution
  Пет травми , които ни пречат да бъдем щастливи...
  Духовни учения
  Amaranth 13 2265 Последна<br />публикация Октомври 21, 2012, 21:22:14
  от Alida

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright