Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Съществува ли човешката душа?  (Прочетена 6092 пъти)
Валентин
Гост
« Отговор #15 -: Януари 31, 2011, 14:56:11 »

Познавам един дядо ,който е радиестезист.
С помощта на багети и махало след много опити той успя да регистрира енергията на душата.
Според него душата се отделя от тялото в момента на смърта.

Душите на мъртвите пристигат на земята всеки петък 23.30 часа и
стоят на гробището на гробовете на  на починалите.
В неделя 23.30 всички души на умрелите отлитат от гробовете  и отиват на една звезда видима от земята но той не й знае името.
Това се случва и на църковните празници.

Намирам едно потвърждение на думите му в обичая ,че на гробовете на починалите се ходи в събота  .
Това се прави защото тогава душата на мъртвия се намира на гроба.
Активен
xxxx
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 157


« Отговор #16 -: Януари 31, 2011, 14:58:59 »

душата на човек напуска когато е нужно  дори когато спиш ти не си в тялото си Усмивчица но все още имаш връзка с тялото си колкото и далеко да отидеш
Активен
nia.boneva6
Гост
« Отговор #17 -: Януари 31, 2011, 20:19:00 »

Цитат
Това се прави защото тогава душата на мъртвия се намира на гроба.
Струва ми се съмнително това. Как по време на подготовката за следващия живот, душата знае за еди-кой ден да отива на гроба. Ами вече преродената душа, тя.. със сигурност не отива всяка събота на гробищата Усмивчица
Няколко дена след смъртта да се скита по земята и гроба си, сигурно се случва... ама душите не са вързани за тоя свят... или поне не всички.
Активен
nre
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 129

« Отговор #18 -: Януари 31, 2011, 23:37:35 »

Цитат
Щом е в човешко тяло,значи е човешка!А не кучешка!
Така е.

Цитат
Съзнанието ми е дорастнало до степен да е говото да облече човешко тяло..И приемам душата си за човешка..а не за животинска.

Все пак такова разделение ми се вижда малко пресилено, защото и животинското царство чувства и се радва също като нас. Само дето хората имаме и логическа, и абстрактна, и творческа мисъл. Да не забравяме, че и хората сме животни.
Активен
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #19 -: Септември 24, 2011, 17:03:49 »

Душата - що е то според Юдаизма и Християнството?: http://www.kaldata.com/forums/index.php?app=blog&module=display&section=blog&blogid=653&showentry=9089

Кратки интроспекции върху библейския сюжет... :http://www.kaldata.com/forums/index.php?app=blog&module=display&section=blog&blogid=653&showentry=8918http://pics.data.bg/zoom/shared/2369b87f219cc8a2f4568c99a21c53e4
http://pics.data.bg/zoom/shared/05345205cec1d1470f8df7776786f561
Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
Aliya
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 146


WWW
« Отговор #20 -: Февруари 02, 2012, 19:37:27 »

Римляни 8:14
 14. Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове


Душата е във всеки един човек по рождение, тя ни е вътрешно присъща. Защото всеки един човек е дете на Съществуванието - Божие чедо, в което гори искрата на Божия дух. Друг е въпросът, че хората са я забравили тази искра, покрили са светлината й с пепелта на своите умствени заблуди - желанията си, проекциите си върху външния свят, търчането си подир амбиции, придобивки /материални и духовни/. И колкото повече забравят тази искра в себе си, толкова по-нещастни и празни от смисъл се чувстват хората. И още повече се втурват навън да търсят заместители на тази изгаряща празнота в себе си - опитват се да я запълнят я с пари, я с престиж и позиция в обществото, я с признания и други. Но нищо не може да замени това, което е твоята истинска същност и един ден го разбираш. Денят, в който разбираш, че цялото ти търчане насам натам, всичките ти придобивки, които си натрупал под една или друга форма, не струват нищо. А заради тях си заплатил прескъпа цена - пренебрегнал си единственото, което имаш, себе си. Заритал си се някъде в ъгъла, забравил си се и душата ти скимти и плаче, боли. И ако имаш късмет междувременно да не си си докарал някаква нелечима болест и нещо по-лошо /защото никой не може да пренебрегва душата си безнаказано/, разбираш, колко безразсъден и жесток спрямо себе си и душата си си бил.
 
Вярата и надеждата за един нов живот, която тя дава, са една фалшива утеха! Толкова хиляди години хората вярват и очакват новия живот, но както сами виждаме, с вяра и надежда не става! Точно обратното, вярата и надеждата те приспиват със сладки песни за утре, което така и никога не идва. А ти трябва да се събудиш възможно най-бързо, защото "злото сега надделява!" И то надделява, защото спейки и сънувайки, хората продължават да го творят в своята неосъзнатост. Всяко действие, извършено в неосъзнатост, е зло. И всяко действие, извършено в осъзнатост, е добро. Защото само когато човек се е осъзнал напълно и се е свързал с центъра на своето вътрешно същество, с душата си, този човек е "управляван от Божия дух". И каквото и да направи или помисли такъв човек, то ще бъде добро. Един осъзнат човек е като запалена свещ и от нейния пламък хиляди свещи могат да се разгорят по цялата земя, и да я осветят със светлината на доброто, докато един ден злото просто изчезне, погълнато от светлината на доброто.
 Но това не става с вяра и надежда, а с осъзнаване на Божия дух вътре в теб. Никой друг няма да изгони ширещото се по земята зло вместо теб - нито една институция или бездушна структура, нито една мъртва организация от мъртви души на заплати, а саво ти - живият човек със запалената Божия искра вътре в същността ти!
 
Всички пътища, които водят навън от теб, са пътищата на някой друг, не твоята пътека. Всеки човек си има своята пътека и тя е тази, единствената, която го води навътре към себе си, към центъра на съществото му, там, където Бог вече го чака от цяла вечност.
 Книжниците, догматиците, вярващите в канони и постулати търсят Бог по следите от мастило върху хартия.
Истинските духовни търсещи са тези, които търсят Бог така, както ловецът търси елена - по миризмата на муск, разпръсквана от елена. И дори и да няма пътека, те следват уханието на елена през гората и проправят своя пътека.
 
Душата на човека е тази истинска и най-съкровена същност, най-вътрешния център на съществото му, запалената божествена искра. Всеки човек сам се свързва с душата си в състояние на молитвеност и медитация (осъзнаване) - никой друг не може да го направи вместо теб.
 Душата е олтарът на Бога в теб, този олтар, в който само ти можеш да влезеш, никой друг! Олтарът, в който истината е отдавна известна.
 Пътят обратно в душата ти е като спреш да се отъждествяваш с ума си, и се спуснеш от главата в сърцето си, а оттам автоматично се спускаш в центъра на най-вътрешното си същество - душата си.
 Когато се свържеш с душата си, ти вече си отворил портите на царството Божие.
 
Човешкото същество е енергия. То се състои от различни видове енергия. Човешкото тяло е триединство - като Светата Троица! Но много по-екзистенциално единство от Светата Троица.
Човешкото същество е единството на тяло, ум и съзнание. Като тялото е най-грубата енергия. Умът е по-фина енергия, но е все още осезаем - има чувствителни хора, които "виждат" мислите на другите, защото мислите са енергийни вълни и ако един уред е достатъчно чувствителен, той може да ги отчете. Съзнанието е най-фината материя, осъзнаването е най-високия връх на възпримане и осезаване на реалността, който човек може да достигне.

Умът не е Съзнанието, не е Осъзнаването. Умът, това са другите в теб. Умът е това, което си заимствал от другите като информация, складирана в паметта на ума ти. Умът, това са обусловеностите, предразсъдъците, заблудите, програмирани в био - машината ум. Съзнанието не е умът. Само когато умът е трансцедентиран, т.е. овладян и контролиран от Съзнанието, от Истинския господар в теб, то тогава умът заема своето истинско място на твой инструмент, на слуга, който е създаден, за да ти служи във всекидневния ти живот. Хубав и полезен инструмент е умът, но само дотогава, докато е инструмент. В момента, в който се идентифицираш с него, ти си се оставил в ръцете на слугата и си в голяма опасност.
Подсъзнателният ум е част от ума ти - това са всички репресии и неосъзнати умствени проекции, мисли, илюзии, които не си успял да осъзнаеш и да извадиш на повърхността. Затова те са останали заровени дълбоко в теб, където те разяждат и те превръщат в тяхна лесна плячка. Само когато човек се осъзнае, т.е. позволи на съзнанието да огрее със своя слънчев лъч подсъзнателните репресии, човек е свободен.
 
Освен това Духът можем да наречем и с друга дума и тя е Съзнание. Съзнанието е Божият дух и то е, което е най-фината енергия в Божието мироздание. Не случайно Бог е рисуван на Изток само като едно /или две/ очи, наблюдващи те. Това око е символ на Божият дух, на Съзнанието. Божият дух или Съзнанието е вечният и безпристрастен свидетел на цялото творение. Този Божи дух-Съзнание е във всеки един човек, винаги е бил и винаги ще бъде. Когато хората го усещат в себе си, в началото те го усещат като нещо свое и са го нарекли душа. Постепенно, човек, който е достатъчно напреднал в духовното си развитие, престава да се разграничава като отделна душа и разбира, че душата не е отделена от Божия дух и е едно с него. Затова и Исус казва - Аз и Отец едно сме. Тези думи може да каже само човек, който е престанал да се възприема като отделно аз, като отделна душа и е разбрал, че на този свят има само един Божи дух- Съзнание.
 
Когато човек е в хармония и любов и с трите си енергии – тяло, ум, съзнание, знаейки, че те не са отделени една от друга, а съществуват като цветя вплетени в букет, тогава човек е балансиран и хармоничен. Чрез осъзнаване човек балансира своите енергии така, както диригинтът дирижира оркестър. От такъв балансиран човек звучи чудна музика и любов.
 Защото когато и трите енергии на човека са в хармоничен танц, тогава идва или по-точно се спуска и Четвъртото, Бог. Суфите го наричат просто четвъртото - турия. Четвъртото е качеството, ароматът на трите енергии в човека, танцуващи в хармония. Само когато трите енергии са в хармония, Четвъртото се спуска. То е като да разбереш една красива картина. Картината се състои от канава и бои, но цената и е в тяхното съчетание, в красотата й. Тази красота е Четвъртото, Турия, Бог.

http://www.youtube.com/watch?v=Krq1fP8xPpE
 
Активен

Завръщане към себе си - aliya.blog.bg
Ванина
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 79


 • Град: Варна
 • « Отговор #21 -: Февруари 07, 2012, 05:15:26 »

  Интересно направен филм!!!

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=JGxAf8Vrvjw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=JGxAf8Vrvjw</a>
  Активен
  paparosko
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 100


  толерантен

  « Отговор #22 -: Февруари 07, 2012, 22:56:13 »

  Някой ако се съмнява, че човек може да съществува без душа да вдигне ръка!

  Интересен въпрос за такъв форум.

  (А съществува ли прераждане?)
  Активен

  Никога не казвай никога!
  Страници:  1 [2]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright