Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Ексцентричен учен създаде "удивително проста теория на всичко"  (Прочетена 4821 пъти)
delfin
Гост
« -: Юни 17, 2009, 14:07:55 »


Защо ни има? Как е възникнал живота? Защо Вселената изглежда точно така? Възможно ли е да няма Създател? Какво представлява времето и защо си спомняме вчера, а не утре? Има ли паралелни вселени и светове? Може би тези въпроси ни се струват чудесна фабула за научнофантастичен роман, но всъщност това са нещата, които занимават физиците-теоретици. Някои от несъмнено най-умните хора в историята на човечеството са посветили живота си на търсене на отговорите - Нютон, Айнщайн, Авторът на "Кратка история на времето" Стивън Хокинг...

Според съвременната физика цялата Вселена се управлява от около 20 параметъра, като маса и заряд на частиците, различните сили, с които те си взаимодействат, и т.н. Учените са пресметнали, че ако стойностите на тези параметри са случайни, то вероятността да възникне животът е около 10 на 240 степен. Това е безкрайно малко число: дори вероятността да хвърлите 2 стари компютъра от балкона и от парчетата на паважа да се сглоби нов лаптоп е много по-висока. Това очевидно противоречи на здравия разум, затова учените се опитват да създадат модел, който да обясвява устройството на Вселената. Тази лелеяна теория физиците наричат (скромно и сякаш тя съществува) "Тиорията на великото обединение". Тя е била и мечтата на Айнщайн. Само че има малък проблем: квантовата механика, която обяснява света на малките неща, не се съчетава с теорията на относителността, която обяснява големите неща.

Според древногръцкия философ Платон и мнозинството физици всеописващият модел трябва да бъде много прост или, казано по-научно, високометричен.
Симетрични са структури, които, наблюдавани от различни позиции, изглеждат абсолютно еднакви. Например квадратът или равностранният триъгълник, които можем да погледнем от всяка страна, без да намерим разлика. Съвсем подходящ кандидат за изграждане на вселенска теория е Е8 - един доста абстрактен математически модел, представляващ пространствено структура на 248-измерен обект (за сравнение ние живеем в триизмерно пространство). Е8 е толкова високометричен, че изглежда еднакъв, погледнат от 248 различни позиции! Пресмятането на модела е изисквало усилията на 18 математици и физици от университети в няколко държави, на свръхмощен компютър и е коствало десетина години работа. Решението заема 60 гигабайта дисково пространство (написано на хартия, то би покрило Манхатън) и съдържа около 200 милиарда променливи.

СЪРФИСТЪТ - ФИЗИК

В този момент на сцената се появява д-р Антъни Гарет Лизи (39 г.). Повечето хора смятат, че той е странна птица. Надали често се срещат физици-теоретици, които да прекарват времето си, карайки сърф на хавайския остров Мауи (през лятото) и сноуборд (през зимата) в планините край езерото Тахо в Невада. Д-р Лизи споделя, че след като защитил докторат в университета в Калифорния в Сан Диего, не намерил научна област, която да удовлетворява неговите интереси в областта на диференциалната геометрия, теорията на относителността и квантовата механика. Ето защо решил да се научи да кара сърф, живеейки със спестените си от стипендията пари, и да създава физиката, която обича.

По някое време парите на учения свършили и физиката отстъпила място на бедността. "Трудно е да се прави наука, докато мислиш къде ще живееш следващия месец", споделя ексцентрикът. През 2005 обаче д-р Лизи кандидатства за стипендия, отпусната от частна фондация (www.fqxi.org), която спонсорира физици с нестандартни идеи, които са извън мейнстрийма и трудно биха намерили финансиране другаде. Учените, основали фондацията, са трън в очите на много свои колеги, но въпреки това са доста известни изследователи (макар и инакомислещи) в твърде реномирани университети и няма как да бъдат игнорирани.

През 2006 г. Гарет Лизи печели финансиране в размер на 77 280 щатски долара, след като дори отказва щатно място в колежа на Мауи. Последното е доста смело решение за човек, живеещ на палатка и по приятели, но според него "пълния работен ден би го отдалечил от физиката". С парите на FQXI обаче квартирният проблем е решен и ученият заляга над своите трудове. В началото на 2007 на бял свят излиза теорията Е8 и Гарет Лизи вижда, че някои от уравненията съвпадат с неговите собствени. "В момента, когато това стана, мозъкът ми експлодира от взаимовръзката и красотата на осъзнатото", споделя той пред авторитетното списание Neu Scientist. Няколко месеца по-късно д-р Лизи публикува статия (www.arxiv.org/abs/0711.0770), в която се казва

"УДИВИТЕЛНО ПРОСТА ТЕОРИЯ НА ВСИЧКО"

Според нея "запълването" на Е8 с частици (електрони, неутрони и т.н.) позволява да се обединят голямото и малкото, квантовата механика и теорията на относителността. Е8 обаче има 248 празни полета, а откритите до момента частици са по-малко. Гарет Лизи запълва оставащите полета с теоретично предсказани частици, което е хубаво, защото така може да се пресметне масата им е те могат да бъдат открити. Веднъж открити, те би трябвало да потвърдят теорията и ура - мечтата на Айнщайн ще се сбъдне.

Статията на Лизи, публикувана на preprint server, т.е. без да е минала наумна рецензия, става обект на огромен медиен и научен интерес, на злобна критика и откровени хвалебствия.от статия във в-к "Над 55" от 2007 г.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright