Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2 3 ... 8   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Вегетарианство  (Прочетена 11337 пъти)
7dc
Гост
« -: Януари 28, 2010, 05:42:45 »

Дефиниции
 
Думата “вегетарианец” не произлиза от VEGETABLE (растение), а от латинската дума VEGETARE, което означава оживявам, съживявам. Първоначалния смисъл на думата предполага хармоничен от философска и морална гледна точка начин на живот, а не някаква плодово – звленчукова диета.

Вегетарианецът е човек, чиeто хранене се състои от зърнени и бобови растения, ядки, семена, зеленчуци и плодове, с или без използването на млечни продукти и яйца.

Вегетарианецът не яде никакво месо, домашни птици, улов, риба, мекотели и ракообразни и продукти за които са били избити животни като желатин или животински мазнини.

Видове вегетарианци
    
 • Лакто-ово-вегетарианци. Ядат и млечни продукти и яйца. Това е най-разпространената вегетарианско хранене.
 • Лакто-вегетарианци. Ядат млечни продукти, но не и яйца.
 • Вегани. Не ядат млечни продукти, яйца или каквито и да е животински продукти.
 • Плодоядци. Разновидност на вегански начин на хранене, където се ядат много малко преработени или сготвени храни. Състои се главно от сурови плодове, зърнени растения и ядки. Плодоядците вярват, че само растителната храна, която може да се събере без да се убива растението може да се яде.
 • Макробиотици. Хранене, основано поради духовни и философски причини. Цели да осигури баланс между храната видяна като ин (положителна) и ян (отрицателна). Храненето се развива в 10 нива, през които става все по-ограничаваща. Не всички нива са вегетариански, но всяко ниво постепенно елиминира животинските продукти. Най-високото ниво елиминира плодовете и зеленчуците и накрая се достига нивото на хранене с кафяв ориз.

И други термини могат да се използват при описанието на разнообразните вегетариански диети и тяхното точно значение може да е различно. Терминът стриктен вегетарианец може да се отнася за веганската диета, но в други случаи може просто да означава лакто-ово-вегетарианска диета. Термина обикновен вегетарианец може да се използва за лакто-ово-вегетарианци. Полу-вегетарианци е термин, който се използва понякога за описанието на хора, които не ядат или почти не ядат месо, но ядат риба.


Пречки

Много храни съдържат съставки, за добиването на които са убити животни. Желатина се прави от животински кости, сухожилия и др., които са били сварени във вода. Често се среща в сладките неща, сладоледа и други млечни продукти. Животинска мазнина може да се съдържа в широк кръг храни като бисквити, сладкиши и маргарин. Някои от хранителните добавки (с номера Е) може да са с животински произход.

В повечето случай сиренето се прави със сирище от стомашната обвивка на заклани телета. Вегетарианското сирене се прави от сирище с микробен произход.

Много вегетарианци, които ядат яйца предпочитат те да бъдат от свободно отглеждани птици. Това се дължи на моралните възражения към отглеждането на кокошките в промишлени условия.


Вегетариански храни

Добре балансираната вегетарианска диета може да осигури всичките хранителни вещества, от които тялото ви има нужда и има много научни доказателства, които показват, че вегетарианците са по здрави от месоядците.

Вегетарианската диета е здравословна, защото обикновенно е бедна на наситени мазнини, с високо съдържание на фибри и комплекс от въглехидрати, и минерали и витамини съдържащи се в плодовете и зеленчуците.

Групите вегетариански храни са:

 • Зърнени - пшеница (хляб и тестени изделия), овес, ечемик, царевица, ориз и др. Картофите са алтернатива на зърнените храни.
 • Бобени - боб, леща, грах, нахут и т.н.
 • Ядки и семена - бадеми, орехи, лешници, сусамово семе, сланчогледово семе, ленено семе и т.н.
 • Плодове и зеленчуци.
 • Млечни или соеви продукти - тофу, соев протеин и др.
 • Растително олио и мазнини - маргарин или масло.


Причини да станеш вегетарианец

Повечето хора стават вегетарианци, защото вярват че е погрешно да се убиват животни за храна и защото са против жестокостта и страданието, причинявано на милионите животни отглеждани за храна.

Ефекта, който продукцията на месо оказва на природата, като изсичането на голями площи гори за ферми за добитък е друга причина за да станеш вегетарианец. Други могат да станат вегетарианци заради връзката между производството на месо и бедноста и глада в неразвитите страни.

Здравните предимства, които дава вегетарианството са друга причина да станете вегетарианци. Нехаресването на вкуса на месото и религиозни причини могат също да бъдат фактор.


Хората и вегетарианството

По – голяма част от вегетарианците са хора, които са разбрали, че за да допринасят за мира в човешкото общество, първо трябва да се освободят от склонноста към насилие в собствените си сърца. За това не е чудо, че стотици хиляди хора от всякакви обществени слоеве в търсене на истината са станали вегетарианци. Вегетарианството е много важна крачка по пътя към по - съвършеното човешко съществуване, и съжителството на тези, които си направят труда да се замислят над преимуществата му, ще се окажат в обществото на мислители като Питагор, цар Ашока, Сократ, Платон, Климент Александрийски, Плутарх, Сведенборг, Волтер, Бенджамин Франклин, Жан-Жак Русо, Ламартин, Пърси Бш Шели, Ралф Улдо Емерсън, Хенри Дейвид Торо, Лев Толстой, Джорч Бърнат Шоу, Рабиндрат Тагор, Махатма Ганди, Алберт Швайцер, Алберт Айнщайн и редица други велики мъже в човешката история.


ЗАЩО МЕСОЯДЦИТЕ СА ПО - ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ ПОДОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ?

    Една от причините, изтъквана от биолозите и диетолозите, е че храносмилателния тракт на човека не е пригоден за храносмилане на месо. Хищните животни имат сравнително къси черва (само три пъти по – дълги от тялото им) и това им позволява своевременно да изхвърлят бързо разлагащото се месо, което образува токсини. Червата на тревопасните са шест пъти по – дълги от тялото им, тъй като растителната храна се разлага по – бавно от месната. Човекът, като тревопасните животни има дълги черва, затова като се храни с месо, в организма му се натрупват токсини, които ЗАТРУДНЯВАТ работата на бъбреците и способстват за развитието на подагра, артрити, ревматизъм и дори рак.

    Освен това месото се обработва с химикали. Веднага щом заколят животното, плътта му започва да се разлага и след няколко дена придобива не здрав, сиво – зелен цвят. В месодобивната промишленост тази промяна на цвета се маскира, като към месото се прибавят нитрити, нитрати и други консерванти, които запазват яркочервения му цвят. Изследваниятя обаче показват, че много от тези химикали са канцерогенни. Като вземем в предвид и това, че в храната на угояваните животни също се прибавят огромно количество химикали, проблемът се усложнява повече.

“Но почакайте – ще възрази някой, - нима за човека не е естествено да се храни с месо? Нима нашият организъм не се нуждае от животински белтъчини?”

    Отговорът на двата въпроса е “Не”. Въпреки, че човекът от край време е известен като всеядно същество, нашето анатомично устройство – зъбите, челюстите и храносмилателната ни система – е по пригодена за вегетариански храни. Асоциациата на американските диетолози отбелязва, че “огромна част от човечеството в течение на цялата човешка история се е хранило с вегетарианска или предимно вегетарианска храна.”

    По – голяма част от човечеството живее и се храни така и до ден днешен. Дори и в най – развитите страни модата на месоядството навлиза преди не повече от стотина години. Навлиза с хладилните вагони и камери, консумативния дух на двайсти век.


Сравнение анатомичното устройство на човека с това на месоядните и тревопасните животни
Месоядни
Тревопасни
Човек
Имат остри ноктиНямат ноктиНямат нокти
Имат пори по кожата;
Организмът се охлажда чрез кожата
Много пори по кожата, чрез които се осъществява потоотделянетоМного пори по кожата, чрез които се осъществява потоотделянето
Остри предни (резци)
За разкъсване на месото
Тъпи резциТъпи резци
Много слабо развити
Слюнни жлези (тъй като месото не се нуждае от предварителното храносмилане)
Добре развити слюнни жлези, необходими за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодоветеДобре развити слюнни жлези, необходими за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете
Кисела слюнка несъдържаща питалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодоветеАлкална слюнка, съдържаща питалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодоветеАлкална слюнка, съдържаща питалин, който е необходим за предварителното храносмилане на зърнените храни и плодовете
Нямат плоски кътници необходими за предъвкването на хранатаИмат плоски кътници, необходими за стриването на хранатаИмат плоски кътници, необходими за стриването на храната
Силна солна киселина в стомаха необхосима за изяденото месо и костиСолната киселина в стомаха е десет пъти по – слаба от тази при месояднитеСолната киселина в стомаха е десет пъти по – слаба от тази при месоядните
Стомашният тракт е само три пъти по-дълъг от тялото и позволява гниещото месо бързо да бъде изхвърлено от тялотоСтомашният тракт е 6 – 10 пъти по – дълъг от тялото им (растителната храна се разлага много по – бавно от месната, за това може да стои по – дълго в червата)Стомашният тракт е 6 пъти по – дълъг от тялото


ИКОНОМИКА

    Месото изхранва ограничен брой хора  за СМЕТКА НА МИЛИОНИ ДРУГИ. Заради производството на месо зърното, с което биха могли да се изхранят хората, се превръща в храна за добитъка. По данни на Департамента за селското стопанство на Съединените щати повече от 90% от зърното произвеждано в Америка, отива за изхранването на крави, свине, овце и кокошки, които в последствие се оказват на трапезата. Използването на зърно за произвотство на храна е БЕЗУМНО РАЗХИЩЕНИЕ. Статистическите данни побликувани от Департамента за селското стопанство на САЩ, свидетелстват, че ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕТО НА ЕДИН КИЛОГРАМ МЕСО СЕ ИЗПОЛЗВАТ 16 КИЛОГРАМА ЗЪРНО под формата на храна за добитъка.

    В книгата си “Диета за една малка планета” Франс Мур Лапе ни предлага да си представим, че сме седнали пред чиния, в която има дебел бифтек. “А сега си представете – продължава той, - че в същата стая стоят още 40 – 50 души, но пред всеки от тях има празна чиния. Зърното  изразходвано за производството на вашия бифтек би било напълно достатъчно, за да напълни чиниите на тези гладни 50 души с полезна, калорична, вкусна зърнена каша.

    В слабо развитите страни един човек употребява средно около 200 кг зърно годишно, по – голямата част, от което консумира директно като храна. В същото време средният европеец или американец, по данни на Лестър Браун, водещ специалист в областта на храненето, употребява 1000 КИЛОГРАМА  зърно годишно, 90% от които отива за угояване на добитъка, тоест за произвеждане на месо. По такъв начин средният европеец или американец, който консумира месо, изразходва средно 5 пъти повече храна от средния колумбиец, нигериец или индиец.

    Подобни факти дават основание на специалистите в областта на храненето да твърдят, че ПРОБЛЕМЪТ С ГЛАДА НА ПЛАНЕТАТА Е ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕН. Дори днес в света се произвеждат много повече хранителни продукти, отколкото е необходимо, за да бъде изхранено цялото население на планетата. Просто хората безсмислено ги разхищават. По оценки на диетолога Джийн Мейър от Харвърд, ако намалим производството на месо само с 10%, това ще освободи количеството зърно достатъчно да нахрани 60 МИЛИОНА ДУШИ.

    В книгата си “Население, ресурси и околна среда” Пол и Ан Ерлих пишат, че за производството на един кг пшеница са необходими всичко 60л вода, докато за производството на един кг месо се изразходват от 1250 до 3000л вода!!!

    През  1973г. “Ню Йорк пост” побликува статия, която разкри престъпни разхищения на най – ценния природен ресурс, водата: една от крупните американски птицеферми изразходва 400 000 КУБИКА ВОДА ДНЕВНО – количество достатъчно да задоволи водните нужди на цял град с население 25 000 души.


ЕТИКА

    Много хора смятат етичните подбуди за основната и най – важна причина човек да стане вегетарианец. Съзнанието, че другите същества също имат усещания, изпитват чувства и емоциите им са много близки до човешките, е първата крачка към вегетарианството от етични съображения. Това съзнание кара човека да бъде по – чувствителен и да се стреми да не причинява болка на другите живи създания.

    Очеркът под заглавие “Етика на вегетарианството”, побликуван в списанието Северноамериканско вегетарианско общество, развенчава концепцията за така нареченото “хуманно убийство на животни”: “В наши дни много хора се успокояват с мисълта, че животните ги убиват по “хуманен” начин, и остават глухи за всички доводи, които доказват аморалността на месоядството. За съжаление нищо не може да бъде по – далече от истината за живота… и смъртта.

    Истината за клането на животните не е много приятна – промишлените кланици приличат на картини от ада. ПЪРВО ДОВЕЖДАТ ПРОНИЗИТЕЛНО РЕВЯЩИТЕ ЖИВОТНИ ДО СЪСТОЯНИЕ НА БЕЗСЪЗНАНИЕ, КАТО ИМ НАНАСЯТ ВЪРХУ ГЛАВАТА СИЛЕН УДАР С ЧУК ИЛИ С ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ТОК. ПОСЛЕ ГИ ПРОВЕСВАТ ЗА КРАКАТА И С ПОМОЩА НА МЕХАНИЗИРАНИ ТРАНСПОРТЬОРИ ГИ ОТКАРВАТ  КЪМ ЦЕХОВЕТЕ НА ФАБРИКАТА НА СМЪРТТА. КОГАТО ИМ ПРЕРЯЗВАТ ГЪРЛАТА И ИМ ОДИРАТ КОЖАТА, ТЕ СА ВСЕ ОЩЕ ЖИВИ, ПОТЪНАЛИ СРЕД РЕКИ ОТ КРЪВ. Трудно ни е да разберем защо конвенциите, регламентиращи отношението към домашните животни и дори към лабораторните мишки, не се разпростират и над селскостопанските животни, които биват жестоко осакатявани и умъртвявани в кланиците. Трудно ни е да си представим, че ние подкрепяме това.

    Леонардо да Винчи е казал: “ДА, ЧОВЕКЪТ НАИСТИНА Е ЦАР НА ЗВЕРОВЕТЕ, ЗАЩОТО МНОГОКРАТНО ГИ ПРЕВЪЗХОЖДА ПО ЖЕСТОКОСТ. НИЕ ЖИВЕЕМ С ЦЕНАТА НА ЧУЖДИ ЖИВОТИ. НАШИТЕ ТЕЛА СА ИСТИНСКИ ГРОБНИЦИ!” И добавя: “ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ, КОГАТО ХОРАТА ЩЕ ГЛЕДАТ НА УБИЕЦА НА ЖИВОТНИ ТАКА, КАКТО НА УБИЕЦА НА ЧОВЕЦИ.”

    Махатма Ганди е смятал, че моралните принципи са много по – сериозно основание човек да стане вегетарианец, отколкото грижата за собственото ни здраве. “УБЕДЕН СЪМ, – пише той -  ЧЕ АКО СЕ СТРЕМИМ КЪМ ДУХОВНО СЪВЪРШЕНСТВО, ТРЯБВА ДА СПРЕМ ДА УБИВАМЕ ПО – МАЛКИТЕ СИ БРАТЯ, ЗА ДА ЗАДОВОЛЯВАМЕ С ТЯХ НУЖДИТЕ НА ТЕЛАТА СИ." Негова е и знаменитата фраза: “ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА ЕДНА НАЦИЯ И ЗА НЕЙНАТА НРАВСТВЕНА ИЗВИСЕНОСТ МОЖЕ ДА СЕ СЪДИ ПО ТОВА, КАК СЕ ОТНАСЯ КЪМ ЖИВОТНИТЕ.”


РЕЛИГИЯ

     Писанията на всички основни религии забраняват ненужното убийство на други живи същества. Старият завет повелява: ”Не убивай!” (Изход 20.13). Широко се е разпространило погрешното схващане, че тази заповед забранява само убийството на хора. В староеврейския оригинал обаче са използвани думите Lo tirzach, точният превод на които е “Не убивай”, а д-р Рубен Алкалай в “Пълен староеврейско-английски речник” посочва, че думата lirtzach, особено в класическия староеврейски език, означава всякакъв вид убийдтво, а не само убийство на човек.

    По-голяма част от християните са убедени, че Исус Христос е ядял месо. За това се споменава на няколко места в Новия завет. За повечето християни това е достатъчен аргумент против вегетарианството. Но изучаването на оригиналните гръцки ръкописи показва, че много думи (trophe, brome и др.), превеждани обикновено като “месо”, всъщност означават “храна” или “ядене” в най-широкия смисъл на думата. В “Евангелие от Лука” (8.55) например четем, че Исус възкрасил жена от мъртвите и “казал да й дадат месо”. Но гръцката дума phago, преведена в случая като “месо”, в действителнист значи “храна”. На гръцки месо е kreas (плът) и никъде в Новия завет тази дума не е употребена във връзка с Исус Христос. Никъде в Новия завет не се казва директно, че Исус е ядял месо. Това е в пълно съответствие с известното пророчество на Исая за явяването на Исус Христос: “Дева ще зачене и ще роди син, и ще му даде име: Емануил. Мед и мляко ще яде. Докато се научи да отхвърля злото и да избира доброто.”

   Буда е особено известен с проповядването си срещу убийството на животни. Той провъзгласява ненасилието (ахимса) и вегетарианството като необходими условия за духовно усъвършенстване. Във връзка с това са известни два негови афоризма: “НЕ УБИВАЙ БИКА, КОЙТО ОРЕ НИВИТЕ ТИ” и “НЕ ПООЩРЯВАЙ ЧРЕВОУГОДНИЧЕСТВОТО, СВЪРЗАНО С УБИЙСТВОТО НА ЖИВОТНИ”. Като предвижда възможните отклонения от неговото учение, в “Дхаммапада” той казва: “ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ ГЛУПАЦИ, КОИТО ЩЕ ЗАПОЧНАТ  ДА ТВЪРДЯТ, ЧЕ СЪМ РАЗРЕШАВАЛ ДА СЕ ЯДЕ МЕСО, И ЧЕ САМИЯТ АЗ СЪМ БИЛ МЕСОЯДЕЦ, НО ЗНАЙТЕ, ЧЕ (…) АЗ НИКОМУ НЕ СЪМ ПОЗВОЛЯВАЛ ДА ЯДЕ МЕСО, НЕ ПОЗВОЛЯВАМ СЕГА И НИКОГА НЯМА ДА ПОЗВОЛЯ, НИКЪДЕ, ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА И ПОД НИКАКВА ФОРМА; ТОВА ЗАБРАНЯВАМ ВЕДНЪЖ И ЗА ВИНАГИ ЗА ВСЕКИ ЕДИН.” Друг афоризъм от “Дхаммапада” предупреждава за печалните последици от месоядството: “ТОЗИ, КОЙТО С НАДЕЖДА ДА ПОСТИГНЕ ЩАСТИЕ МЪЧИ ИЛИ УБИВА ДРУГИ ЖИВИ СЪЗДАНИЯ, КОИТО СЪЩО КОПНЕЯТ ЗА ЩАСТИЕ, ПРЕРЯЗВА ПЪТЯ НА СОБСТВЕНОТО СИ ЩАСТИЕ В СЛЕДВАЩИЯ СИ ЖИВОТ.”


КАРМА

    Санскритската дума карма значи действие, а в по – тясното си значение – материално действие, което влече след себе си последствия, привързващи човека към материалния свят. Въпреки, че понятието карма обикновено се асоциира с източната философия, много хора на запад започват да разбират, че законът на кармата е също такъв фундаментален и непреодолим закон, както факторът време или законът за гравитацията. Всяко наше действие води след себе си определени последсвия. Според законът на кармата, ако причиняваме болка и страдание на други живи същества, ние също ще трябва да страдаме – това се отнася с еднаква сила както за отделния човек, така и за обществото като цяло. Ние жънем плодовете на това, което сами сме посели, като плащаме за всичко, което сме сторили – и плащаме не само в този живот, но и през следващите си раждания, защото природата има свой съд.

    В коментара си  към “Бхагавад – гита” Шрила Прабхупада казва: “ТОЗИ КОЙТО БЕЗ НУЖДА УБИВА И МЪЧИ ЖИВОТНИТЕ, КАКТО СЕ ПРАВИ В КЛАНИЦИТЕ, ПО СЪЩИЯ НАЧИН ПО СЪЩИЯ НАЧИН ЩЕ БЪДЕ УБИВАН В СЛЕДВАЩИТЕ СИ ЖИВОТИ…В  ЮДЕЙСКО - ХРИСТИАНСКИТЕ ПИСАНИЯ ЯСНО Е КАЗАНО: “НЕ УБИВАЙ!” И ВЪПРЕКИ ТОВА ДОРИ РЕЛИГИОЗНИТЕ ЛИДЕРИ, КОИТО СЕ ПРЕДСТАВЯТ ЗА СВЕТЦИ, УБИВАТ ЖИВОТНИ ПОД КАКВИ ЛИ НЕ ПРЕДЛОЗИ И ОПРАВДАНИЯ. А ДНЕС УЧЕНИТЕ ОТКРИХА И ЯДРЕНАТА БОМБА, КОЯТО САМО ЧАКА СВОЯ ЧАС НА МАСОВО УНИЩОЖЕНИЕ.” Такива са последствията от закона на причината и следствието, наречен карма.


------------------------------------------
По материали от: http://www.vegebg.org/

* Filosofiq na vegetarianstvoto.doc (554.5 KB - свалено 593 пъти.)
* Vegetarianstvo.doc (122 KB - свалено 330 пъти.)
* Vegetarianstvoto.doc (579 KB - свалено 626 пъти.)
* Znameniti vegetarianci.doc (484 KB - свалено 816 пъти.)
« Последна редакция: Март 31, 2010, 20:02:51 от indigo » Активен
7dc
Гост
« Отговор #1 -: Януари 28, 2010, 06:06:34 »

Да попитам: Всички, които са писали тук, вегетарианци ли са?
Една от най-силните причини да стана вегетарианец беше един документален филм, който гледах, за това как се отглеждат и убиват животните за да се добие от тях месо.
Няма да споменавам за кадрите от филма, понеже думите ще са с твърде тежки вибрации и биха причинили болка на много от вас...

Аз се бях пробвала, обаче издържах само месец и половина. Проблема ми е в това, че изисква време и внимание относно подбора на храната. А като отидеш нагости те гледат все едно се лигавиш или хората се чувстват неудобно, че не са ти приготвили нещо друго. Постоянно трябва да внимаваш за храната си...
Аз като цяло бих пробвала това със слънчевото хранене, но ... май няма.
Не ми се вярва, че човек като реши да го прекрати после може организма му да се нагоди пак към нормалното хранене. Прекалено близко ми се вижда до хранителните разстройства и до физиологичните проблеми произтичащи от тях.
Другото което ме притеснява – седенето на маса, ходенето на кафета, барове и всички други работи, възприети от човечеството като повод за събиране с приятели /роднини.


В момента ям месо, но рядко, просто не ми е толкова вкусно и предпочитам салати, сирена, кисели млека и  понякога така любимия ми шоколад(който се мъча да ограничавам)  Засрамен

...........................................................................................
Миналата година една позната с още доста хора се пробваха да прокарат това, че тормоза над животни трябва да се наказва. Събраха се много подписи, прие се на първо четене и после станаха големи простотии. Доколкото ми е известно, успяха да прокарат само закона срещу боевете с животни... как да е... и в тази подписка ще се подпиша.  Усмивчица


Еруин, в началото и на мен ми викаха, че се лигавя, как преди съм могъл да ям месо, а сега не мога... Но това е малкият проблем. Големият е, да подбираш вегетарианската си храна. Все пак, вегетарианството предполага задравословен начин на живот, а не особено полезни (дори вредни) вещества има не само в месото. Най-ярък пример за това са хранителните добавки - различните оцветители, консерванти, киселини, антиоксанти, сгъстители, емулгатори, подсладители и пр. Един от най-известните е E951, или т.нар. аспартам или още "Nutra Sweet" - доказано канцерогенен. Има го в повечето газирани напитки, също и в дъвките без захар (Orbit, etc.).
Най-добре си е (по мое виждане) ако наистина искаш да се храниш по-здравословно, да събереш сили и да не се даваш на егрегорите, които си посочила - семейство, общество, приятели...   Усмивчица
А колкото до храненето със  енергия - за в бъдеще това ще е един от начините за изхранване. Храната, която консумираме сега е тежка, уплътнена енергия и няма да е много подходяща за фините тела, които се предвижда да се оформят при и след квантовия скок. Но всичко ще става постепенно. Усмивчица

Мир, Любов, Щастие и Усмивки на всички!!!

 
Активен
Инил
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 186


« Отговор #2 -: Януари 28, 2010, 09:47:37 »

Аз съм от този вид - Лакто-ово-вегетарианци. Ядат и млечни продукти и яйца. Това е най-разпространеното вегетарианско хранене. Засрамен

Странното е, че като дете до 7-8 г. възраст не съм искала да ям никакви месни продукти. Яла съм изключително малко /за деня/ и съм била изключително здраво дете.

Кривото разбиране на родители и общество, че трябва и е полезно месото и продуктите от месо са в голяма вреда. Много е важно родителите да не заставят децата си да се хранят по техния "правилен" начин. Всеки си идва с предпоставки и нещо, което да развие, да тушира. Нужно е разбиране.
Активен

Еруин
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 417


 • Град: Варна
 • « Отговор #3 -: Януари 28, 2010, 18:56:47 »

  Цитат
  Според доклад, публикуван от Организацията по прехрана и земеделие към ООН, животновъдният сектор произвежда повече емисии на парникови газове, измерени в еквивалент на CO2 (въглероден диоксид) - 18% повече в сравнение с транспорта. Също така, той е основен източник на деградацията на земите и водите и тн..

  Еруин, в началото и на мен ми викаха, че се лигавя, как преди съм могъл да ям месо, а сега не мога... Но това е малкият проблем. Големият е, да подбираш вегетарианската си храна. Все пак, вегетарианството предполага задравословен начин на живот, а не особено полезни (дори вредни) вещества има не само в месото. Най-ярък пример за това са хранителните добавки - различните оцветители, консерванти, киселини, антиоксанти, сгъстители, емулгатори, подсладители и пр. Един от най-известните е E951, или т.нар. аспартам или още "Nutra Sweet" - доказано канцерогенен. Има го в повечето газирани напитки, също и в дъвките без захар (Orbit, etc.).
  Най-добре си е (по мое виждане) ако наистина искаш да се храниш по-здравословно, да събереш сили и да не се даваш на егрегорите, които си посочила - семейство, общество, приятели...   Усмивчица
  Добре, дойде ми желанието за нов опит. 
  Едва ли ще е съвсем здравословно, но пък поне ще е сравнително здравословно Прегръдка Аз оцветителите по принцип ги избягвам, та основно остават само дъвките и да се заинтересувам , какво точно има в шоколадите, другите сладки работи не ме вълнуват много.
  С консервантите едва ли ще изляза на глава, те май са във всичко купено, но пък поне има шанс да се консервирам за вечни времена  Готин

  Браво за темата! Информацията наистина е интересна и важна. Това за сиренето и сирището го бях чувала, но съзнателно не му бях обърнала внимание.
  Инил, за жалост голяма част от родителите, не се замислят много, но пък обичат да командват  Затъпяване

  Благодаря ви, че ви има!   
  Активен

  I told you
  That we could fly
  'Cause we all have wings
  But some of us don't know why
  izida
  Гост
  « Отговор #4 -: Февруари 08, 2010, 15:36:19 »

  Здравейте,
  Не ям месо вече около 8-9 год., Баща ми е вегетарианец от както се помня, и в къщи се е яло месо основно по празници! Мъжът за когото се омъжих, също беше вег. много преди да го срещна. Имаме 2 деца/на 2,5 и 6 мес. които също не ядът месо/по рождение/, но кой знае какво би се случило след това.... Веселяк, може да вземе да им хареса.
  П.С. Брат ми също е веджи, и брата на мъжа ми също. Имам чувството обаче, че бабата тайно му показва мръвката на малкия, защото онзи ден в магазина ми казва:Аз много обичам мисо,мисо,мисо!!!
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #5 -: Март 07, 2010, 20:30:59 »

  Да живееш като вегетарианец означава да се откажеш от хранителни продукти от убити животни. Различават се 3 форми на вегетарианство:

    - ОВО-ЛАКТО-ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ не ядат месо или риба, но ядат мляко и яйца и приготвените от тях или с тях продукти.

    - ЛАКТОВЕГЕТАРИАНЦИТЕ избягват освен месото и рибата и яйцата.

    - ПЪЛНИТЕ ВЕГЕТАРИАНЦИ се отказват от всеки продукт, произлизащ от животно, включително от маслото и меда.


  ВЕГЕТАРИАНЦИТЕ  ЖИВЕЯТ  ПО-ДЪЛГО

  Спрямо тези, които ядат месо, вегетарианците носят около 30 до 70 процента по-нисък ръст от коронарни заболявания на сърцето. Техният стомашно-чревен тракт е по-малко податлив на болести, подаграта е по-рядка, по-рядко се стига до смущения във функциите на бъбреците, с 50 до 75 процента по-рядко умират от рак. Рисковите фактори, за които се знае, че благоприятстват развитието на болести, при вегетарианците са по-редки, отколкото при тези, които ядат месо.

  - Много по-често имат идеално тегло.

  - Стойностите на кръвното налягане са чувствително по-ниски.

  - Стойностите на мастите в кръвта са чувствително по-ниски.

  Млякото на жени, които в продължение на години са живели като вегетарианки, е чувствително по-малко натоварено с вредни вещества, отколкото на другите жени.


  ДОСТАТЪЧНО ЛИ Е СНАБДЯВАНЕТО С ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА?

  Вегетарианците трябва да познават съдържанието на хранителни вещества на всеки отделен хранителен продукт, за да не рискуват какъвто и да било недоимък. В този смисъл пълните вегетарианци трябва да бъдат истински специалисти по храненето.

  БЕЛТЪЧИНИ: Който приема мляко и яйца, лесно покрива нуждите си от белтъчини. Вегетарианците би трябвало по-често да ядат бобови храни: това са най-богатите на белтъчини растителни хранителни продукти, които растат около нас. Соята също е изключителен източник на белтъчини, но ПО ЕКОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ НЕ МОЖЕМ ДА Я ПРИЕМЕМ БЕЗ РЕЗЕРВИ.

  Пълните вегетарианциптрябва много добре да познават вида на белтъчините в своите хранителни продукти и съзнателно да ги комбинират, за да не рискуват белтъчен недоимък.

  Бременните, кърмачките и кърмачетата не би трябвало изцяло да избягват животинските белтъчини. При подрастващите снабдяването с белтъчини също може да бъде проблематично.

  ЖЕЛЯЗО: Организмът усвоява по-трудно желязото, произхождащо от растенията, в сравнение с това от животинските продукти. Ако снабдяването с желязо спадне под определени гранични стойности, организмът наваксва, като повишава количеството на усвояваното желязо. Така излиза, че вегетарианците въпреки всичко нямат железен недоимък. При жените съдържанието на желязо е с 10 процента под това на консумиращите месо. Въпреки всичко те са по-малко податливи на болести.

  КАЛЦИЙ: снабдяването с калций би могло да бъде критично за вегетарианците.

  ВИТАМИН В12: нуждите могат да бъдат покрити с млечни продукти. Въпреки че пълните вегетарианци не приемат този витамин, рядко показват прояви на недоимък. Явно с млечнокиселите продукти (кисело зеле) те усвояват достатъчно витамин В12.


  От "Семейна здравна енциклопедия"
  Активен
  Еруин
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 417


 • Град: Варна
 • « Отговор #6 -: Април 28, 2010, 22:15:39 »

  От предния си пост до сега  не ям месо и се обаждам колкото да кажа, че съм жива и здрава. Веселяк
  Усещането е все едно преди съм била с треска (по-висока температура) сега на тялото ми му е едно такова спокойно, а това се отразява поне малко и на мислите. Споменавам го, защото поне аз не очаквах такъв ефект върху организма си.   
  Активен

  I told you
  That we could fly
  'Cause we all have wings
  But some of us don't know why
  izida
  Гост
  « Отговор #7 -: Април 28, 2010, 22:26:03 »

  Eeee, браво Еруин!
  Добре дошла в отбора!
  Но знай, че това не е самоцел, така че ако нещо се промени, не си го слагай на сърце!
  Изпитвай истинско удоволствие от действията си и последствията.
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #8 -: Април 28, 2010, 22:26:35 »

  Аз от октомври до сега не съм ползвал никакви месни продукти с изключения на 5-6 пъти риба. Мога ли да се наричам-вегетарианец?
  « Последна редакция: Април 28, 2010, 22:37:41 от bars_i » Активен
  izida
  Гост
  « Отговор #9 -: Април 28, 2010, 22:39:46 »

  Аз от октомври до сега не съм ползвал никакви месни продукти с изключения на 5-6 пъти риба. Мога ли да се наричам-вегетарианец?

  А, ти как се определяш?
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #10 -: Април 28, 2010, 22:50:02 »

  В момента се старая да премина от всякаква храна към храна само от растителен произход,след това само към плодове и накрая само на слънчева храна.
  Активен
  izida
  Гост
  « Отговор #11 -: Април 28, 2010, 22:55:40 »

  Може ли да попитам от какво са ти подтикнати стремежите към слънчево хранене като основен източник?
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #12 -: Април 28, 2010, 23:01:42 »

  На 15 юли 2009 г в един вестник прочетох за слънчево хранене и като ме обзе тази идея и сега го гледам по 1час 30мин на ден.Незнам дали мога да кажа ,че се храня със слънчева светлина вече,но се надявам да е така.
  Активен
  izida
  Гост
  « Отговор #13 -: Април 28, 2010, 23:03:47 »

   Ухилен Ухилен
  Скоро ще сведеш разходите за храна в домакинството до нула!!!
   Ухилен Ухилен
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #14 -: Април 28, 2010, 23:10:58 »

  Ако става дума само за мен да,но има и други които не са слънцееди.
  Активен
  Страници:  [1] 2 3 ... 8   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Появата на постчовешкия геоневрон, 2012
  Великият преход
  delfin 10 6606 Последна<br />публикация Февруари 08, 2010, 09:47:46
  от otsawa
  От кой квартал във вашите градове сте?
  Обща тематика
  Аэ съм 6 1520 Последна<br />публикация Май 02, 2010, 22:51:59
  от Аэ съм
  Гробницата на Бастет е в Странджа!
  Древни цивилизации
  Аэ съм 1 4814 Последна<br />публикация Юли 08, 2010, 15:35:01
  от Аэ съм

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright