Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Тай Чи (Tai Chi) – упражнения за ума и тялото  (Прочетена 7637 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 23, 2010, 00:44:05 »

  Списъкът с ползите е дълъг, твърдят практикуващи.
  Тай Чи е вековна китайска практика, създадена да развива ума и тялото чрез серии от леки, плавни движения, които приличат на синхронизиран танц.
  Дълбоко вкоренено в китайските медитация, медицина и бойни изкуства, тай чи комбинира концентрация на ума с леки, контролирани движения, за да фокусира съзнанието, предизвика тялото и да подобри потока на това, което китайците наричат “чи” – жизнената енергия, необходима за поддържане на здравето и за успокояване на съзнанието.

  Ползите от Тай Чи
  Списъкът с ползите, които редовното практикуване на тай чи може да донесе, е дълъг, според застъпници на тази практика. Тя може да подобри силата на организма, гъвкавостта на тялото, баланса и координацията. Няколко проучвания твърдят, също така, че тай чи може да регулира дейността на сърцето и да намали високото кръвно налягане. Най-значителната полза от упражненията, обаче, е намаляването на нивото на стреса в организма.

  Тялото и ума
  При тай чи както тялото, така и ума са постоянно “провокирани”. Трудно е да се определи коя от двете части на човешкото единство има по-голяма полза, казват специалисти. В началото обаче, ползите са предимно за тялото. Започвайки със заучаването на серии от движения, всичките в един и същи ред, на човек му се налага да внимава. Когато внимаваме, ние осъзнаваме. Практикувайки тай чи, настроението, емоционалното и физическото състояние започват да се подобряват едновременно. Тай чи е и начин за противопоставяне на повторяемостта на дейностите ни в ежедневието, където движенията на тялото са силно ограничени. Седейки, например, цял ден пред компютъра, ние не използваме потенциала и гъвкавостта на тялото, а това води до проблеми.

  Особено за възрастни
  Разбира се, в процеса на остаряване силата на тялото намалява, намаляват също гъвкавостта и подвижността на ставите. Тъй като се пренебрегва и баланса, рискът от падане и получаване на сериозни травми също се увеличава значително с годините. Тай чи включва упражнения за пренасяне на тежестта от единия крак на другия, а това подобрява баланса и силата на краката на възрастните.Проучване от 2001 година на изследователски институт в Орегон, САЩ показва, че възрастни, които са се занимавали с тай чи два пъти седмично по един час са заявили подобряване при изпълнението на някои дейности като ходене, катерене, накланяне, сядане, ставане, дори обличане, за разлика от връстниците си, които не са практикували този вид упражнения.

  Тай чи и теглото
  Тъй като тай чи е с леко натоварване, то е добър избор за хората с наднормено тегло, смятат специалисти. То дава възможност за движения, въпреки килограмите. При редовна практика започва изгарянето на калории и свалянето на килограми. Тай чи дава също така възможност за осъзнаване нуждите на тялото, то може да помогне за справяне с негативните емоции, които предизвиква натрапчивата нужда от храна, както и да за намаляване на тази нужда, тъй като заниманията помагат за осъзнаване на потребностите на организма в единство – като ум и тяло.

  tiabg.com
  Активен

  onidar
  Аз съм . . . и какво от това!
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 85


 • Град: Русе
 • WWW
  « Отговор #1 -: Юни 14, 2010, 17:01:22 »

  Практикуването на Тай Чи много помага за осъзнаването на принципите,които действат в света... поради факта,че човек е частица от цялото.В началото самата практика е като лечебна гимнастика,а в края...всъщност край няма - уменията остават завинаги.
  Тай Чи като част от системата Ци(Чи) Гун е една от практиките,които ще помогнат на повече хора да премина по-безболезнено прехода към това,което предстои.
  В България много близка до тази система е Паневритмията.
  Пожелавам на всеки човек да намери тази практика,която е най-близка до неговото усещане и разбиране за живота.
  Както са казали древните "Здрав дух в здраво тяло"
  Активен

  Светът е оцелял,защото се е смял ... и други работи.
  chitta
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 138


  « Отговор #2 -: Юни 14, 2010, 17:28:15 »

  В България не познавам добър учител или майстор, който да практикува на ниво Тай Чи Чуан ( Тай Дзи Цюан) Усмивчица А без добър учител, няма резултат. Може да се твърди, че има за Ба Гуа джан... Усмивчица
  Активен
  Blacklime
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1

  « Отговор #3 -: Септември 16, 2011, 17:25:47 »

  Пробвай тук
  Код:
  www.taiji-bg.com
  може да се изненадаш, ако знаеш какво искаш Усмивчица
  Активен
  Престолски
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 425

  « Отговор #4 -: Октомври 14, 2011, 18:50:57 »

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=yktUHOiweHw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=yktUHOiweHw</a>
  Активен

  ☺ ∞♥ oNe レo√乇
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Упражнения за защита
  Духовни учения
  Administrator 0 2674 Последна<br />публикация Юни 23, 2009, 22:35:53
  от Administrator
  Аурата и упражнения с нея « 1 2 »
  Духовни учения
  Administrator 18 4641 Последна<br />публикация Март 03, 2011, 09:07:56
  от Paladin60
  Упражнения за самоусъвършенстване чрез йога на смеха
  Йога
  freyle 0 1734 Последна<br />публикация Юли 29, 2010, 15:26:41
  от freyle
  Сърбежи по тялото
  Изцеление от природата
  Administrator 0 4083 Последна<br />публикация Февруари 23, 2011, 14:10:50
  от Administrator
  Енергийно пречистване и предпазване на дома и тялото
  Древни цивилизации
  protoplasma 9 7911 Последна<br />публикация Октомври 17, 2011, 09:52:56
  от meander

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright