Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3] 4   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Природосъобразна храна - рецепти  (Прочетена 21957 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #30 -: Януари 20, 2010, 14:06:36 »

    Зелена крем супичка

    Тази супичка е така приготвена, че да се опази цялото богатство от полезни вещества.

    1 шепа свежа коприва
    1 морков
    1/2 глава лук
    1 узряло авокадо
    няколко розички от броколи
    няколко стръка кервиз или селъри (специален сорт целина, която образува предимно стъбла и малко листа и корени) - може и други зелени подправки
    щипка куркума
    1 картоф, приготвен на пара (само пожелание)
    1 парченце пащърнак, сурово или приготвено на пара
    зехтин
    около 1 чаша вода, загрята до максимум 50 градуса

    за гарниране:
    1 лъжица от тази рикота или
    1 лъжица соево крема сирене

    пожелание:
    щипка морска сол
    щипка черен пипер или лют червен пипер
    малко лимонов сок

    * В блендер или кухненски робот се слагат морковът, авокадото, копривата, лукът, броколито, пащърнака и зехтина. Добавя се съвсем малко вода, колкото да спомогне работата на блендера и всичко се пасира за 10 секунди.
    * След това се добавя 1 чаша топла вода и се бърка още няколко секунди. Водата е готова за ползване, когато по дъното на съда започнат да се образуват малки мехурчета. Добавяйте водата на малки порции, за да определите добре желаната гъстота.
    * Добавят се и останалите съставки и за 2-3 секунди се разбърква отново.
    * Кервизът или зелените подправки се нарязват и се добавят най-накрая като с лъжица се объркват в супата.
    Който не обича сурово броколи може да го приготви на пара преди това или да го пропусне. Пожелание може да се добави варен на пара картоф нарязан на дребни кубченца и без пасиране да се добави към супата или ако искате супата да е изцяло кремообразна пасирайте и него заедно с другите съставки.

    Сервирайте супата в дълбока чиния или купа. Сложете 1 лъжица от рикотата в средата, поръсете с черен пипер или лют червен пипер и пожелание капнете отгоре малко лимонов сок.

    Тази рецепта може да се изменя по хиляди начини. Друг път вместо коприва, може да се пробва със спанак, или лапад, или киселец…

    Супата стана толкова вкусна, че съвсем забравих, че трябва да снимам, тъй че аранжирането и снимките не са от най-сполучливите, но се надявам да добиете правилна представа.


    Кюфтенца от леща

    Тези кюфтенца са напълно здравословни, сурови и много наподобяват на вкус на истинските кюфтета (макар, че лично на мен този вкус никак не ми липсва).

    5-6 чаши покълнала леща, смляна
    1-2 чаши смляно ленено семе
    1-2 глави лук, нарязани на ситно
    няколко скилидки чесън
    1-2 ч.л. кимион, смлян
    1 ч.л. черен пипер, смлян
    1/4 чаша зехтин
    малко вода

    по желание:
    1 щипка морска сол
    1 лъжица мед
    макови семена за поръсване
    кълнове от слънчоглед

    Слагаме всички съставки в кухненски робот и бъркаме докато сместа се раздроби. Може да смелим всичко поотделно и след това да смесим в купа. При необходимост добавяме вода ако сместа е твърде суха и се рони или ако пък е твърде водна добавяме още брашно от ленено семе. Оформяме кюфтенца, пожелание поръсваме или овалваме в макови семена и нареждаме в тавичка. Сушим във фурната на 40-45 градуса цяла нощ или за 6-8 часа. Страхотни са ако ги ядем докато са още топли, но дори и студени са много вкусни.


    Пълнени чушки

    Това е един от многото варианти. Импровизирайте.

    6-7 по-големи чушки
    1 чаша ядки, смлени (предварително накиснати във вода)
    1 чаша покълнали слънчогледови семки

    7-8 сушени домата, нарязани на ситно
    1/2 чаша нарязани маслини
    1 авокадо, нарязано на малки парченца или смачкано
    листа свеж босилек, нарязани на ситно

    Почистваме чушките от семките. Всички други съставки смесваме в купа. С готовата смес пълним чушките. Така са готови за хапване по всяко време - на работа или на пикник. Ако ги поднасяме като предястие може да нарежем на колелца и да подредим в чиния.


    Голямата малка закуска

    200 гр орехи
    2-3 с.л. цветен прашец
    2-3 с.л. мед
    2-3 с.л. настъргана кора от портокал

    Орехите накисваме във вода за 1 ден и след като прецедим и подсушим ги смеляме на ситно. Цветния прашец накисваме в много малко вода, няколко капки, колкото да се навлажни. Добавяме цветния прашец към орехите и слагаме меда и кората и разбъркваме добре. Съхраняваме в стъклено бурканче. Само няколко лъжици от тази закуска ни засищат и ни дава всички витамини и минерали, от които имаме нужда за деня. Много е подходяща да си я приготвяме, когато знаем, че няма да имаме много време, за да ядем или ще сме на крак цял ден или пътуваме.


    Супа а ла Дани

    Първо, набрах от градината каквито зелени неща имаше - спанак основно, врабчови чревца, овчарска торбичка, глухарче.
    Това пасирах с накиснати семена (слънчоглед, орехи и лен) и половин авокадо.
    Затоплих до “кожна” температура и подправих с малко хималайска сол и сока на половин лимон (падам си по кисело в този сезон).
    Накрая поръсих с покълнала и изсушена на слънце елда.


    Гъбки с вкус на песто и маслини

    Напоследък много ми се услаждат изсушените гъбки, овкусени по най-различен начин. Ето един от вариантите.

    300 гр печурки или други гъбки
    сос песто
    маслинова паста
    1-2 скилидки чесън, нарязани на резенчета
    сокът от 1 лимон
    малко зехтин

    Нарязваме гъбките на резенчета (не много тънки) и ги объркваме с останалите съставки. Слагаме ги в тавичка и ги изсушаваме за около 3-5 часа до 48 градуса (ако ги искаме по-сочни ги изсушаваме по-кратко време). Трябва да имаме предвид, че количеството на гъбките ще намалее няколкократно.


    Сирене с мерудии

    Една от многото разновидности на ядково “сирене”, на което малко хора ще могат да устоят.

    1 чаша кашу (или макадамия, или бразилски орехи), накиснати за няколко часа във вода
    няколко листа див чесън (левурда)
    магданоз с корените (2 или 3), измиват се добре и при нужда се обелват
    3-4 стръка прясна мащерка (ползват се само листата и нежните дръжки)
    сока от 1-2 лимона
    щипка, две черен пипер
    щипка морска сол (пожелание)
    2 лъжици хранителна мая (nutritional yeast)
    малко студено пресовано масло
    малко вода при необходимост
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #31 -: Януари 20, 2010, 14:07:09 »

    Бананов крем

    Онзи ден се чудех какво да направя с кашата, която остана след като прецедих ядковото мляко от орехи и кашу, и понеже имах и няколко доста узрели банана, реших да направя следния крем.

    2 - 3 банана
    кашата от прецеждането на ядково мляко
    1/2 чаша ядково мляко (може и без него ако искате по-гъст крем)
    1 ванилия (по-добре от шушулка)

    Всичко се пасира добре с блендер, кухненски робот или пасатор. Може да поръсите с кокосови стърготини или да аранжирате с плодове. Добре е веднага да се консумира, защото банана бързо потъмнява.

    Здравословен шоколад

    Може би сте от хората, които много обичат шоколад, като мен. И понеже, шоколадът, продаван масово в търговската мрежа, не ми се отразява добре на здравето, реших да го изместя донякъде ето така:

    15-20 накиснати във вода и обелени бадеми
    1/4 чаша какао
    1/4 чаша рошково брашно
    около 10 натурални фурми
    1 лъжица мед (може да пропуснете)
    1 ванилия, най-добре от шушулка

    Бадемите смелете на много ситно. В блендер сложете всички съставки и бъркайте докато се получи фин мус. Разпределете сместа в някакви малки формички, например формички за лед, сложете във фризера за известно време докато стегне, след което съхранявайте в хладилник.

    Ако искате по-течен шоколад, заменете половината фурми с мед или след като смелите бадемите добавете малко вода и няколко лъжици растително масло (кокосово, какаово, сусамово) и бъркайте в блендера докато се получи нещо като гъста сметана и чак тогава прибавете останалите съставки. Прехвърлете сместа в бурканче и съхранявайте в хладилника. Шоколадовия мус може да намазвате върху любимите ви кракери или да загребвате от него с парченца банан. Или просто да излапате с лъжица.

    Бонбони с кокос и сусам

    Тези бонбони са така вкусни и полезни, както самите съставки, от които са направени. Почерпете любимите хора на рождения си ден. Надявам се, ще бъдат приятно изненадани.

    2 чаши кокосови стърготини
    3/4 чаша сусам, смлян на брашно
    или 2 с.л. сусамов тахан
    3/4 чаша овесени трици
    2-3 чаши смлени ядки - орехи, бадеми, лешници…
    около 1 чаша течен мед
    в случай, че ви се намира:
    2-4 с.л. разтопено кокосово (или какаово) масло, ако нямате такова ползвайте малко сусамово олио

    Предварително смелете сусама и ядките поотделно. Заделете 1 част от смлените ядки за овалване на бонбоните. По-течни видове мед са акациевия и от детелина, липа. Ако имате само втвърден вече мед може да го разтопите на водна баня, като водата се загрява до максимум 42 градуса - иначе се убива всичко полезно в него. Сусамът най-добре да си смелите непосредствено преди изпълнението - това е по-здравословния вариант. Ако не можете да си смелите сусам, ползвайте 1-2 лъжици сусамов тахан. При ползването на повече сусам, бонбоните леко започват да нагарчат.

    В купа сложете всички сухи съставки и объркайте добре. Меда добавяйте постепенно, като междувременно разбърквате всичко. Следете дали се получава добре слепнало тесто. Ако е твърде ронливо и не могат да се оформят топчета добавете още мед или няколко лъжици от маслото. Ако пък не е достатъчно гъсто добавете още ядки или кокосови стърготини. С ръце оформете малки бонбони и ги овъргаляйте в заделените ядки или кокосови стърготини.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #32 -: Януари 20, 2010, 14:08:16 »

    Бананов пай със смокинки

    Това е един изключително вкусен десерт, на който никой не е в състояние да устои. Със сигурност ще задоволи изтънчените вкусове на всеки, обожаващ сладките кулинарни изкушения. Сътворяването му е лесно и забавно, ето какво е необходимо:

    за блата:
    2 чаши фурми
    2 чаши орехи, или други ядки, накиснати във вода за няколко часа
    1/2 чаша стафиди
    1 ч.л. канела (пожелание)

    за плънката:
    3-4 банана
    5-10 смокини
    6-8 фурми
    1/2 чаша смляно ленено семе или семена от живовляк

    за декорация (в случая):
    1 голяма смокиня, нарязана на тънки резенчета
    малко кокосови стърготини

    Как се приготвя:
    Мелим ядките на ситно. В кухненски робот слагаме ядките, фурмите и стафидите и други неща ако решим и мелим докато се получи нещо като тесто. В плоска чиния оформяме блата, като с ръце хубаво притискаме и издигаме стена. Плънката приготвяме като всички съставки хубаво смесваме с блендер или кухненски робот до получаването на крем. Сместа изсипваме в оформената основа и декорираме. Оставяме в хладилника поне няколко часа преди да консумираме, за да може да се сгъсти крема и блата да се напои.


    Боровинкови наслади

    Този страхотен десерт е изключително подходящ за закуска на всички, особено за малчуганите, тъй като ни зарежда с много енергия, витамини и минерали. И е неустоимо изкушение.

    1 чаша боровинки
    1 банан
    1/2 чаша слънчогледови семки, най-добре покълнали
    1-2 лъжици мед
    1 ч.л. цветен прашец
    1 ч.л. вода

    Цветния прашец разтваряме със съвсем малко вода (иначе в сухо състояние няма да се усвои от организма ни). Слънчогледовите семки, ако не са покълнали, може просто да накиснем във вода за през нощта (това е достатъчно, за да се активират ензимите и да започнат процесите на съживяване на семенцето). Нарязваме банана на малки парченца и смесваме всички съставки в купа. Хапваме си, като се наслаждаваме на всяка лъжица.


    Бонбони Ема

    1 чаша сурови бадеми
    2-3 лъжици мед
    2 с.л. настъргана лимонова или портокалова кора
    натурално какао (количеството е според нашия вкус)

    Бадемите накисваме във вода за 1 ден и след това обелваме (не отнема много време; в обелките на бадемите и на кайсиевите ядки се съдържа отровно вещество в минимални количества). След това ги мелим на много ситно, добавяме меда и кората и оформяме топчета, които овалваме в какао. Също може да добавим какао вътре при бадемите и така стават още по-шоколадови.


    Сладички

    1 чаша смлени ядки по избор, предварително накиснати във вода
    1 чаша фурми (може да добавим и други сушени плодове)
    малко ванилия
    щипка морска сол
    кокосови стърготини или сусам, или натурално какао

    Сушените плодове смеляме в блендер или кухненски робот. Добавяме и ядките, ванилията и солта и продължаваме да мелим, докато се получи сбита смес. Ако сушените плодове са много твърди може да ги накиснем една част от тях за 1-2 часа във вода, за да омекнат малко. Когато сместа е готова взимаме малко в ръце и оформяме топче, което овалваме в стърготини или сусам. Сладичките ще траят 2-3 дена, ако държим в хладилник и повече.


    Суров чийзкейк

    За блата:
    1 1/2 чаша макадамия
    1/2 ч.л. морска сол
    1/2 чаша обезкостени фурми
    1/4 чаша кокосови стърготини

    За плънката:
    3 чаши кашу
    3/4 чаша лимонов сок (приблизително от 6 лимона)
    3/4 чаша мед
    3/4 чаша кокосово масло
    1 щипка ванилия
    1/2 чаша вода или колкото е необходимо

    Ядките се накисват за няколко часа във вода. След което се отцеждат.
    В кухненски робот смелете макадамиите със солта. След това добавете фурмите, докато се получи нещо като тесто.
    Посипете дъното на тавичка (22 см диаметър) със стърготините. Разпределете блата с пръсти по дъното и стените.
    За да направите плънката смесете всички съставки (без водата) в блендер. Докато се бърка добавете малко вода, за да се получи по-кремообразна смес. Изсипете сместа в тавичката и я сложете във фризер, за да се втвърди.
    Преди да сервирате, вземете чийзкейка от фризера и го извадете от тавичката. Оставете го да се размрази за няколко часа в хладилника и след това може да го сервирате. По желание може да се гарнира с плодове (череши, ягоди, праскови …) или да се залее с малинов сос.
    В хладилник ще трае 5 дена, а във фризер повече от седмица.


    Шоколадов чийзкейк

    Блат:
    2 ½ чаши орехи
    ½ чаша настърган кокос
    ½ чаша захар от фурми (или кафява захар)
    ½ чаша стафиди
    1 чаена лъжица месото на млад кокос

    Разбъркайте във кухненски робот. Натиснете сместа на дъното на тавичка.

    Плънка:
    3 чаши кашу (накиснати във вода от предния ден)
    1 чаша фурми (накиснати във вода от предния ден)
    ¼ чаша лимонов сок
    2 супени лъжици ванилия
    1 чаша какао
    2 супени лъжици псилиум
    мед или нектар от агаве на вкус

    Съставките за плънката се разбъркват във блендер за около 10 минути. Сместа става много гладка. След това се добавя 1 чаша кокосово масло (разтопено на парна баня) и се разбърква отново докато стане хомогенна смес. Плънката се изсипва върху блата и се оставя в хладилника за 3-4 часа, за да се стегне.



    “Аз съм очарователна”

    Това е един страхотен освежаващ сладкиш с ябълки и ягоди:

    За блата:
    4 ½ чаши сурови пекани (може и с орехи, лешници или други ядки)
    3 супени лъжици (с връх) нарязани на ситно фурми
    2 супени лъжици канела
    1 супена лъжица ванилия
    1/8 чаена лъжица сол

    За плънката:
    8 чаши нарязани ябълки
    5 чаши нарязани ягоди
    ¼ чаша пресен лимонов сок
    1 супена лъжица ванилия
    щипка сол

    В кухненски робот смелете на ситно ядките с канелата, ванилията и солта. Добавете фурмите и разбъркайте отново. Отделете 2 чаши от получената смес и изсипете останалото в тавичка ( 30×25x6 см). С ръце натиснете сместа на дъното на тавичката, така че да се получи като блат. В купа разбъркайте съставките на плънката и след това изсипете върху блата и разпределете равномерно. Отгоре поръсете с отделените от блата 2 чаши ядки.
    Сервира се с резенче ябълка и топка ванилов сладолед отгоре.


    Бананова торта с киви

    Това е поредното вкусно съчетание от плодове и ядки. Отново вариантите са много.

    за блата:
    сушени сливи (около 1 чаша)
    малко фурми (1/2 чаша)
    ядки по избор (в случая орехи - около 1-2 чаши)
    ~ всичко се мели с блендер или кухненски робот. Получената смес не трябва да е много ронлива, ако е така добавяме още сушени плодове. Разстиламе в плоска чиния, за да оформим кръгъл блат с дебелина 0,5 см и едновременно с това оформяме ръб с височина около 4 см.

    за крема:
    3 банана
    1 киви
    1/2 чаша кашу, накиснато във вода за няколко часа
    2 с.л. брашно от ленено семе или семена от живовляк (псилиум хуск)
    ~ всичко пасираме с блендер или кухненски робот до получаването на мус.

    и още:
    3 кивита, нарязани на шайби
    кокосови стърготини

    Аранжиране: върху готовия блат нареждаме шайбите от киви, така че да покрият цялото дъно и също стените (целият блат се облепва с кивита). Изсипваме банановия крем и отгоре аранжираме с още парченца киви. Накрая поръсваме с кокосовите стърготини. Желателно е тортата да престои 1-2 часа в хладилника преди да се консумира, за да стегне банановият крем.

    Ако нямате ленено брашно или псилиум, може и без тях - крема ще е малко по-течен в този случай. Ако имате и двете - изберете псилиума, защото той е с неутрален вкус.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #33 -: Януари 20, 2010, 14:09:29 »

    Изцяло оползотворен кокос

    Напоследък кокосовите орехи са доста достъпни. За съжаление не са млади кокоси (young coconut), които са с много повече кокосова вода. Кокосовата вода е много полезна - ето тук може да прочетете повече. А сега само ще споделя варианти как може да се ползва кокоса.

    Когато си избираме кокос трябва добре да го огледаме и с пръсти да натиснем трите кръгли петънца в горната му част, за да усетим дали не са загнили. Също така разклащаме кокоса близо до ухото си, за да установим дали има кокосова вода в нея и дали е добро количество.
    И така, необходимо е да пробием кокоса, за да може да достигнем до водата в него. Един от начините е да пробием 1 дупка и да изпием водата със сламка. Може да пробием 2 дупки и да я изсипем в чаша (с една няма да може да тече - необходимо е да си взима въздух от другата). Кокосът има 3 кръгли петънца в горната част, които показват къде е подходящо да пробиваме дупка.

    На мен лично ми е трудно да пробивам дупки, затова направо счупвам черупката в горната част - държа кокоса в едната си ръка, а с другата с помощта на дървен чук за месо удрям няколко пъти силно по черупката докато се отцепи парченце. Първият ми кокос счупих неправилно, но при следващите успях да овладея тази техника по-добре.

    Кокосовата вода може да се пие самостоятелно или в комбинация с други прясноизцедени сокове. Има сладникав вкус, понякога съвсем леко се усеща и солена жилка.

    Кокосовото месо, което вече е твърдо (в младите кокоси е желеобразно), може да настържем и да ползваме в десерти и бонбони. В случая направих едни страхотни сладички от

    кокос,
    сушени ягоди,
    сушени червени боровинки,
    тиквени семки и
    кайсиеви ядки.

    кокосови бонбони

    Преди настъргвах кокоса на ситно или едро ренде, но сега направо го наситних с чопъра и в блендера с останалите съставки смлях всичко. От получената смес оформих сладичките.

    Другият път ще смеля отделно сушените плодове с ядките, а кокоса ще добавя най-накрая, за да запази снежнобелия си цвят. Невероятно вкусно става, когато съчетаем току що рендосан кокос с шоколад. Така веднъж изядох целият кокос - въобще не усетих кога свърши.

    Ако стържа кокоса на ренде не го беля от кафеникавата обвивка, а ако го ниситнявам с чопъра трябва да се обели преди това. Обелките са също много ароматни.

    Затова сложих в стъклен буркан и залях с чист спирт. Оставих да престои 10тина дни и прецедих. Този спирт с аромат на кокос ще използвам за почистване или дезинфекция.

    По същият начин ще ароматизирам масло за тяло - парченцата ще смеля на ситно и ще залея с масло от гроздови семки и зехтин, колкото да ги покрие и така ще престои най-малко 40 дни. В това масло може да се добавят и билки, за да увеличим неговата полезност.

    А (по света) черупките обикновено се събират за огън или се правят от тях бижута, купички, чаши за вино и сладолед, лампи, вази, чанти и др.


    Салатка с авокадо, кълнове и още нещо

    зелена салата с авокадо, фенел, кълнове
    Една от многото страхотни салати, които си правя всеки ден. Ето какви свежи съставки се откриват в нея:

    листа от лапад, киселец и рукола
    краставичка
    авокадо
    кълнове от слънчоглед и синап
    резени фенел или фенхел (различно го изписват на български), а всъщност това е нещо като глава копър
    обилно залята с таханов дресинг


    Зеле с моркови и чеснов сос

    1 чаша ядки по избор, добре става с кашу, макадамия, орехи… (накиснати във вода)
    сока от 2 лимона
    1 лъжица сусамов тахан
    няколко скилидки чесън
    щипка черен пипер
    щипка морска сол
    1-2 лъжици зехтин
    1/2 чаша вода или колкото е необходимо

    Всичко се пасира добре до получаването на кремообразна смес.

    Салатата е от зеле, нарязано на тънки лентички и намачкано с пръсти, настъргани моркови, стъбла целина на кубчета и кълнове от ряпа. Залива се с чесновия сос и се разбърква добре.


    Пролетна зелена салата с таханов дресинг

    Ето още един любим дресинг за главозамайващи салати. По принцип съставките много варират, но има 3 основни.

    1/2 чаша тахан (или 3 супени лъжици)
    сока от 2 лимона (може и повече)
    2 лъжици зехтин

    допълнителни (почти задължителни) съставки:

    1-2 скилидки чесън
    щипка морска сол или 1 лъжица (суров) соев сос
    няколко стръка магданоз
    малко вода (ако трябва соса да е по-течен)
    1 малка лъжица мед (пожелание)

    съставки за разнообразяване (една или повече):

    различни зелени подправки (кервиз, кориандър, копър, крес…)
    щипка кимион
    щипка лют червен пипер
    смлени зърна синап
    черен пипер
    джинджифил (парченце корен или на прах)

    Избраните от вас съставки се пасират до получаването на хомогенна смес. Ако желаете по кисел дресинг, добавете повече лимонов сок. Също може зелените подправки да добавите след пасирането, като ги нарежете на ситно. С този дресинг може много да се разнообразява. Осланяйте се на личните ви предпочитания.
    ашата от ядково мляко, слънчогледови и тиквени семки и сусам.


    Мариновани кубчета от цвекло и целина

    Сега е много подходящо да хапваме повече зеленчуци с пречистващо действие. Може би защото пролетта започва и тялото ни жадува за тях, или защото сега черният ни дроб е био активен и с наша помощ ще успее да се изчисти от наслоените през зимата лоши вещества. Затова, ето още един-два от многото варианти да си похапнем от тях.

    целина, нарязана на кубчета
    цвекло на кубчета
    може и морков на резенчета

    дресингите - маринати:

    ~ 1ви вариант:
    лимонов сок или чист натурален ябълков оцет
    зехтин
    свежи подправки (листа мента, джоджен, босилек, копър, магданоз…)
    щипка черен пипер

    ~ 2ри вариант - джинджифилов дресинг:
    1 парченце корен от джинджифил
    1/2 чаша лимонов сок
    или 1/2 чаша чист натурален ябълков оцет
    1/2 чаша зехтин
    2 лъжици соев сос
    1-2 скилидки чесън
    1-2 фурми или друг сушен плод (пожелание)
    Всичко се пасира с блендер или пасатор.

    Слагаме в купа зеленчуците и заливаме обилно с някой от дресингите. Разбъркваме добре. Ако имаме време може да оставим зеленчуците да се мариноват за няколко часа.


    Есенна салата

    Сега е момента да си похапнем салата от полезните кореноплодни, които ни предоставя есента.

    по малко от следните:
    глава целина
    алабаш
    ряпа
    1-2 моркова

    по желание:
    шепа млади листа от спанак
    няколко маслини
    натрошено ленено семе и сусам за поръсване

    за дресинга:
    сока от 1 лимон
    сока от 1 портокал
    няколко листа от зелени подправки - магданоз, кервиз, мента, джоджен …
    1 скилидка чесън
    зехтин
    пожелание щипка морска сол

    Настържете всички кореноплодни и ги смесете добре. Листата от спанак накиснете в силно солена вода за 15 мин и след това изплакнете обилно с вода (така се процедира с всякакви зеленолистни, с цел да се унищожат полепнали паразити и техните яйца). Дресинга се приготвя като в блендер сложим всички съставки и за 10-20 секунди бъркаме, докато се получи желаната консистенция.
    Оформление:
    Накъсайте листата на спанака на едро или оставете цели, ако са млади, и сложете на дъното на подходяща чиния или купа. Отгоре сложете на купчинка настърганите зеленчуци. Наредете маслините и поръсете със семената. Обилно полейте с дресинга.


    Салати с водорасли

    Водораслите са много полезни. Най-вече заради изключително високото съдържание на йод, който е много важен елемент за щитовидната жлеза и от там за целия организъм. Също са богат източник на калций, магнезий, желязо, витамини от групата В, С и А и един от малкото растителни източници на витамин В12, което е важно да се знае от вегани и суровоядци. Ето как може вкусно да си ги приготвяте:

    вариант 1:
    малко от вашите любими водорасли, накиснати във вода
    1/2 грейпфрут, на парченца и обелен
    1 тиквичка, нарязана на тънки лентички или рендосана
    1-2 лъжици сусам и ленено семе
    лимонов сок и сусамово олио за овкусяване

    Всички съставки се смесват в купа и щедро се поръсват със сусам и ленено семе. Може да е необходимо да нарежем водораслите, защото понякога са на доста дълги листа. Не всички водорасли ще ви се харесат. В началото може да попаднете на такива, които са ви твърде силни на мирис и вкус. За сега моите любими водорасли са wakame. Попадала съм на такива, които са с доста силен и тежък мирис на море и определено не ми харесват. Други пък понакисвам два три пъти във вода (т.е. им сменям водата) и чак тогава ползвам.

    Ето още 2 варианта за салата с водорасли:

    вариант 2:
    малко от вашите любими водорасли, накиснати във вода
    1/2 портокал (или грейпфрут), на парченца и обелен
    1 краставичка, нарязана на тънки лентички или рендосана
    1 червена репичка, рендосана
    1 авокадо, нарязано на тънки резенчета
    1-2 лъжици сусам и ленено семе
    лимонов сок и сусамово олио за овкусяване

    вариант 3:
    шепа, от любимите ви водорасли
    1 морков, рендосан
    1/2 глава лук, нарязана на тънки лентички
    1/2 авокадо
    кълнове от люцерна, повечко сложете
    1-2 лъжици сусам и ленено семе
    лимонов сок и сусамово олио за овкусяване



    Салата от коприва

    Изключително полезна салата, но внимание - много е важно да спазите начина на приготвяне.

    2-3 шепи пресни листа от млада коприва
    1-2 стръка зелен лук
    няколко стръка свеж копър
    1 домат
    2 с.л. счукано ленено семе

    за овкусяване:
    дресинг с портокалов сок
    или
    зехтин или друго студено-пресовано олио
    1 лимон

    Измиваме обилно копривата и слагаме в купа. Заливаме със зехтина и внимателно намачкваме с пръсти (докато правим това, може копривата да ни жилне няколко пъти, но не е болезнено нито фатално - бързо минава). След като я намачкаме, заливаме с лимоновия сок и отново объркваме 2-3 пъти. Добавяме нарязаните на ситно лук, копър и домат и поръсваме с лененото семе. Просто, вкусно и изключително здравословно!
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #34 -: Януари 20, 2010, 14:11:04 »

    Салата “Метличка”

    1/4 зелка
    1 цвекло
    2-3 моркова
    1 връзка магданоз или копър
    малко лимонов сок

    Всикчки зеленчуци и подправките се нарязват или настъргват възможно най-ситно. Объркваме и намачкваме добре с лимоновия сок. Тази салата действа като метличка в нашите черва - помита цялото им съдържание по пътя си и затова е особено подходяща да се консумира след пречистване на черния дроб например. Така няма да оставим нищо вредно да заседне в гънки или по стените на червата.


    Мариновани зеленчуци

    Зеленчуци по избор:
    цвекло, тиквичка, броколи, карфиол, чушка, ряпа, моркови, лук и др.
    1/2 чаша зехтин
    1 лимон
    щипка морска сол

    Нарязваме ги на филийки или шайби (лука), или накъсваме на парченца (броколи, карфиол). Слагаме ги в купа, поръсваме със солта и заливаме със зехтин и лимонов сок. Разбъркваме добре всичко и оставяме да престои за 1/2 ден в хладилник. Така може да се съхранява до 2-3 дена. Пожелание може да добавим и други подправки - босилек, мащерка и др. Консумират се просто така, а може и в комбинация с рукола, чесън и листа от глухарчета. Вариантите са много.

    Табули

    1 чаша покълнала елда (може и други покълнали зърна - просо, киноа, лимец)
    2 връзки магданоз, нарязани на ситно
    2 домата
    (1 краставичка пожелание, нарязана на ситни кубчета)
    1 лимон, изцеден
    зехтин на вкус
    1 щипка черен пипер
    1 щипка морска сол

    В купа смесваме добре всички съставки без доматите. Тях ги нарязваме на малки парченца и най-накрая ги добавяме в купата и разбъркваме на две на три. Табулито е особено полезно за хора, които имат проблеми с очите.


    Салата с цвекло, круша и дюля

    Сервира се с медено-синапен дресинг.

    3 средно големи глави цвекло, настъргани
    1 чаша дюля, обелена и нарязана на кубчета
    1 с.л. лимонов сок
    2 круши
    малко зеленолистни зеленчуци по избор (спанак, рукола, глухарчета, маруля и др.)
    ½ чаша орехи

    1. В купа смесете дюлята и крушите със лимоновия сок и оставете така за 30 мин.
    2. След това добавете и цвеклото в купата и разбъркайте.
    3. Поставете зеленолистите в чиния и отгоре сложете от сместа в купата, залейте с дресинга и пожелание разбъркайте.
    4. Поръсете отгоре с орехите.


    Салата “Разбъркай-не-пържи”

    ½ чаша настъргани на едро моркови
    ½ чаша сурови тиквички
    ½ чаша нарязана червена чушка
    ½ чаша настъргано червено зеле
    1 глава броколи, накъсана на малки парченца
    ½ чаша настъргана ряпа
    ¼ чаша нарязан пресен лук
    ¼ чаша нарязан пресен магданоз
    1 супена лъжица сусам

    Всички продукти се смесват добре в купа с джинджифилов дресинг.

    Песто с копър и магданоз и крекери от леща

    Тази комбинация от подправки, семена и още няколко неща, направо ни завъртя главите. Ефекта беше - любов от първа лъжица, за мен и моите колеги. Много е вероятно и на вас да се хареса.

    1 връзка копър
    1 връзка магданоз (в това песто използвах магданоз с корените)
    1 чаша слънчогледови семки, най-добре покълнали или накиснати за 1 ден във вода
    1 парченце корен от джинджифил
    3-4 натурални фурми с извадени костилки
    2 скилидки чесън
    от 1/2 до 1 чаша студено-пресовано масло, по ваш избор
    1 лъжица соев сос или малко морска сол
    лимонов сок (ако ще се овкусяват салати)

    Всичко се слага в блендер или кухненски робот и се пасира добре. Най-добре олиото да добавяте на части, за да прецените правилно за вашия вкус. Ако се получи твърде течно добавете още слънчогледови семки, а ако е твърде гъсто добавете още малко олио.

    Количеството, което направих, разделих на 2 части. Към едната част добавих лимоновия сок, тъй като предназначението й беше да овкусява салати от пресни зеленчуци и сочни кълнове. А ролята на останала част отредих за намазване върху сухари, хлебчета или в случая крекер от покълнала леща (за съжаление забравих да направя снимки). Крекера направих по следния начин:

    2-3 чаши покълнала леща
    1 чаша ленено семе, смляно на брашно
    2 скилидки чесън
    1/2 глава лук
    2-3 фурми или 1 лъжица мед
    1 лъжичка кимион
    1-2 лъжици зехтин
    2/3 лъжици сушена мащерка
    щипка черен пипер или малко лют червен пипер

    по желание:
    соев сос на вкус или малко морска сол

    В блендер или кухненски робот сложете лещата, чесъна, лука, фурмите и подправките и смелете добре. Изсипете в купа готовата смес и добавете толкова ленено семе, колкото да се получи по-гъста смес. При нужда добавете още подправки. Разстелете сместа в тавичка върху хартия за печене или фолио или предварително намажете тавичката със зехтин. Нагласете фурната на 45 градуса или на най-ниската степен и изсушавайте за 6-10 часа (аз оставам за през нощта). Ако сте направили тънък слой, по-кратко време ще е необходимо за изсушаването. Когато горната страна се е изсушила, обърнете крекера и изсушавайте още 1-2 часа. В момента на обръщането е подходящо да разрежете крекера на парчета, защото след това лесно се троши и трудно се реже. Аз предпочитам да го начупя на неправилни форми.


    Хумус с броколи

    Богатство от витамини и минерали, броколите ще ни дадат витамин С, сяра и хлорофил, а сусама всичко това, да не говорим за другите съставки.

    1/2 чаша сусам или 1-2 лъжици суров сусамов тахан
    1 тиквичка
    200 гр броколи, естествено сурово
    100 гр карфиол (пожелание)
    1 авокадо
    2-3 лимона, нарязани и изчистени от семки (или сока от лимоните)
    1/2 чаша зехтин или сусамово масло
    2-3 скилидки чесън
    1 лъжичка кимион

    пожелание може да добавите:
    малка щипка лют червен пипер
    щипка морска сол или 1 с.л. соев сос
    зелени подправки

    Смелете на брашно сусама. В блендер или кухненски робот сложете всички съставки и пасирайте докато се получи еднородна смес. Този хумус може да намажете върху сухари или да похапвате със зеленчуци, нарязани на пръчици или парченца. Препоръчвам да нарежете на ситно любими зелени подправки - магданоз, зелен лук, джоджен … само при вида му ти идва да вземеш голямата лъжица и да не я оставиш, докато не свърши цялото.

    Дресинг с портокалов сок

    Дресингът е просто невероятен, при мен ефекта беше “любов от първа лъжица”.

    сокът от 1 лимон
    сокът от 1 портокал
    зелени подправки по ваш вкус - магданоз, кервиз, рукола, босилек, копър, мента …
    1 скилидка чесън
    зехтин
    пожелание щипка морска сол

    Всичко се смесва с блендер или пасатор до желаната консистенция.
    Може да овкусявате всякакви салати, но задължително пробвайте зелена салата от спанак, маруля, рукола и коприва. Преценете добре какви зелени подправки да слагате в соса - вкуса коренно се променя. Може би няма да е много подходящо да се смесват няколко силни подправки като например кервиз + босилек. Но не се знае - може в подходящото съотношение да се получи доста интересна комбинация.

    Джинджифилов дресинг със сусамов тахан

    1 парче свеж корен от джинджифил
    1 ч.л. суров сусамов тахан
    1 лимон, изцеден с пулпата
    1/3 чаша студенопресован зехтин
    щипка морска сол
    щипка черен пипер

    Всички съставки се бъркат в блендер, докато сместа стане кремообразна. Това количество е достатъчно за салата за двама. Добре се съчетава със почти всички зеленчуци. Пръстите да си оближеш!


    Малинов сос

    2 чаши малини
    1/2 чаша фурми

    В кухненски робот смесете добре малините и фурмите. В хладилника ще трае до 3 дни.


    Салса

    2 чаши нарязани на ситно домати
    3/4 чаша нарязано свежо силантро (кориандър)
    1/2 чаша накълцан лук
    2 с.л. лимонов сок
    1 с.л. зехтин
    4 скилидки чесън (наситнени)
    3/4 ч.л. морска сол
    1 1/2 ч.л. смлян кимион
    3/4 ч.л. смлян кориандър

    Всички съставки се смесват добре в купа. Може да се сервира с кракери, с Тако.

    Песто

    2 връзки босилек (най-добре широколистен)
    1 чаша шам фъстък (може и други ядки - орехи, кашу… вкусът се изменя леко)
    50 грама кедрови ядки (не са задължителни, но доста обогатяват пестото)
    1 чаша зехтин (може и друг вид масло - орехово, конопено, тиквено…)
    няколко скилидки чесън
    1 ч.л. морска сол или 1 с.л. суров соев сос
    лимонов сок (ако ще се овкусяват салати)

    Всичко се бърка в блендер. Сосът може да се съхранява до няколко дни в стъклено бурканче в хладилника. Това песто е подходящо за овкусяване на салати и паста (без лимоновия сок).

    Суров хумус

    2 тиквички, обелени и нарязани
    ¾ чаена чаша суров тахан
    ½ чаена чаша пресен лимонов сок
    ¼ чаена чаша зехтин
    4 скилидки чесън
    2 ½ чаени лъжички сол (морска)
    ½ супена лъжица кимион, смлян

    Сложете всички съставки в блендер и бъркайте докато се получи гъста и гладка смес. Сервирайте с нарязани на пръчици сурови тиквички, моркови, червени чушки или с парченца броколи. Мноооого вкусно!

    Джинджифилов сос

    1/3 чаша оцет или лимонов сок
    1/3 чаша соев сос (суров за предпочитане)
    8 скилидки чесън
    1 парченце пресен джинджифил, обелен
    1 чаша зехтин

    Разбъркай съставките за соса в блендер. Последно добави зехтина и разбъркай отново.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #35 -: Януари 20, 2010, 14:12:16 »

    Медено-синапен дресинг

    1/3 чаша зехтин
    1 чаша лимонов сок
    1 глава чесън
    2 с.л. ябълков оцет
    2 с.л. мед
    1 с.л. смлени синапени зърна
    1 ½ ч.л. морска сол

    Смесете всички съставки в блендер.


    Лечебно масло

    зехтин
    свежи билки от:
    бял равнец
    липа
    жълт кантарион
    мащерка
    хвощ

    В буркан или в стъкленица с капак смесваме зехтина със ситно нарязаните билки. Нека всички билки да се покрият със зехтина. Буркана слагаме на светло и така престоява 40 дни - не по-малко, не повече. След това прецеждаме, слагаме в нов стъклен съд и поставяме етикетче. С това масло мажем кожата на тялото и лицето си, но с малко количество, защото иначе трудно ще се абсорбира цялото.
    За някои типове кожа на лицето зехтина може да се стори доста тежък. Ако е така може да пробвате вместо него да използвате масло от гроздови семки. Това е най-лекото масло, което дори е подходящо за изключително мазна кожа. Но ако се ползва друго масло различно от зехтина лечебния ефект може да не е същия.
    Така приготвеното масло ще заздрави кожата, ще я подхрани, ще премахне всички неравности, зачервявания, петна, ще я подмлади и заздрави, ще й придаде еластичност и мекота.

    Освен това така приготвения зехтин е изключително благотворен ако го приемаме вътрешно. Може сутрин да пием по 1 с.л. от него или да овкусяваме салатите си - стават изключително ароматни, вкусни и полезни.



    Домати с “моцарела”

    Преди година обичах да си хапвам домати с моцарела и сос песто. Вече си правя страхотен песто сос, намират се и домати. А сега вече открих как да си правя и 3-тата липсваща част. Това не е моцарелата, това е по-хубаво от нея. Много по-здравословно и уникално по вкус.

    1 чаша сурово кашу
    1 чаша макадамия
    2 с.л. соев сос
    сока на 1 лимон, около 3 с.л.
    1/4 чаша вода

    Всички съставки се слагат в блендер или кухненски робот (може и пасатор), като водата се добавя на части до получаване на желаната консистенция. Може да го направим по-гъсто или по-кремообразно - зависи каква ни е целта. Ако го направим по-гъсто може да го изсушим за през нощта върху хартия за печене и така, на сутринта ще имаме нещо като плочки сирене (а как се изсушава - върху хартия за печене правим плоски кръгчета от горната смес, с дебелина например около 1 см, и поставяме директно върху решетката на фурната, нагласяме я на 40-48 градуса и оставяме така за през нощта или за около 8-10 часа). В случая не съм правила изсушаване, тъй като нямах търпение, но иначе изсушената версия би била много подходяща за сандвичи.


    Крекери с домати и целина

    2 чаши ленено семе, смляно на брашно
    1 чушка, нарязана на ситно
    1/2 чаша сушени домати
    1 или 2 домата, зависи от големината
    сока на 1 лимон
    1 стрък пресен чесън (или 1 скилидка сух)
    1/4 глава лук
    1 чаша глава целина, настъргана на ситно
    1 с.л. соев сос
    и колкото ви се иска:
    сусам, слънчогледови и тиквени семки

    В блендер или кухненски робот слагаме 2та вида домати, лимоновия сок, чесъна, лука и мелим, докато се получи еднородна смес. В купа сипваме лененото брашно, готовата доматена смес, нарязаната чушка и настърганата целина. Всичко объркваме добре докато се получи нещо като тесто. В тавичка или върху фолио разстиламе сместа на тънък слой и изсушаваме във фурната на максимум 48 градуса за около 8 часа или за през нощта. Уханието е доста апетитовъзбуждащо.
    Ако са добре изсушени, чудесно се съхраняват в кутия до повече от 2 седмици.

    Пестото, с което са намазани крекерите, е от кашу, копър, магданоз, зелен чесън, зехтин и малко ленено масло, лимонов сок и пулпата от портокалите. Това последното може и да ви учуди, но аз си имам една прищявка. Обичам, когато си правя фреш от цитруси, да прецеждам сока през по-едра цедка. Събраната пулпа я ползвам за овкусяване на салати, дресинги, сосове или десерти. Харесва ми леко сладникавия вкус на пестото или други дресинги.

    А в случая, салатата е от
    целина, нарязана на резени,
    рукола, срязана на две на три,
    кълнове от червена ряпа,
    салата айсберг,
    и 2 стръка чесън,
    залята с ленено масло
    и в последствие овкусена със сос песто.


    Шоколадов сладолед

    Има много рецепти за суров сладолед (напълно здравословни, дори много полезени), но в България повечето съставки липсват. Лина ми подшушна една рецепта за шоколадов мус и понеже направих повече, реших това, което остана да направя на сладолед. Със сигурност това няма да е единствената рецепта.

    добре узряло авокадо (2-3 на брой)
    няколко лъжици мед или кленов сироп (аз слагам повечко)
    2-3 с.л. какао на прах (повече какао - по-натурален вкус)
    малко вода, колкото да спомогне миксирането
    щипка лют червен пипер (който обича комбинацията от чили и натурален шоколад)

    В блендер или с пасатор миксирате добре всички съставки. Изсипвате сместа в подходящ съд и слагате в камерата или фризера за половин денонощие (времето зависи от силата им на замразяване). Когато сместа замръзне, може с помощта на лъжица за сладолед (или обикновена) да оформите топки и да поръсите с кокосови стърготини, ядки, мед или шоколадов сироп (какао с мед).

    Още една страхотна и лесна идея за сладолед - бананов сладолед. Обелват се 1-2 банана, обвиват се в найлоново фолио и се слагат в камерата докато замръзнат. След това се нарязват на парченца (веднага след като се изкарат от фризера) и се пасират в блендер (така както се разбива лед или замразени плодове). И това е!


    Шоколадови бонбони

    Няма такъв шоколад!!!
    Просто нямам думи да опиша колко страхотни са тези бонбони. Въпреки, че повечето съставки не се намират в България, реших да споделя тази рецепта, защото знам, че има приятели в чужбина, които имат възможност да си ги набавят.

    Ето от какво са направени:

    Бонбоните от светъл шоколад:

    какаово масло - 2 части
    кокосово масло (но не oil, а butter) - 1 част
    рожково брашно, сурово
    lucuma powder
    какаови зърна (cacao nibs) - вътре и поръсени отгоре
    малко мед
    зелени треви на прах (пожелание)

    Бонбоните от тъмен шоколад:

    какаово масло - 2 части
    кокосово масло (но не oil, а butter) - 1 част
    няколко лъжици какао на прах (зависи, колко натурален го харесвате)
    мед на вкус
    зелени треви на прах (пожелание)
    в половината смес сложих лют червен пипер

    Бонбони от тъмен шоколад и конопено семе:

    горните съставки
    конопено семе за облепване

    Маслата се разтапят на водна баня до 42 градуса. С помощта на блендер или пасатор се смесват всички съставки. Сместа се изсипва в подходящи формички (в случая формичка за лед) и се поставя в хладилника или камерата за известно време, докато се втвърди. Обикновено за половин час на студено и бонбоните са готови.
    Тези бонбони са изцяло здравословни, дори невероятно полезни. Какаото (сурово) е необикновен източник на магнезий, така необходим на тялото ни. Но това е една по-дълга тема, която ще отворим някой друг хубав ден.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #36 -: Януари 20, 2010, 14:12:51 »

    Булгур с моркови и картофки

    1 купичка булгур (едър) - на 1 купичка булгур - 1  1/2 вода
    3 - 4 картофа
    2 - 3 моркова
    2 скилидки чесън и магданоз
    зехтин
    сол

    Булгура се накисва за 30 мин. в топла вода. Слагаме морковите и картофите да омекнат добре на пара. Нарязваме ги. Изсипваме булгура във вода, за да се свари. Като е готов и се махне от огъня, прибавяме картофите и морковите. Посоляваме леко, добавяме зехтин, счукания чесън и нарязания на ситно магданоз. Сервираме.


    Заместител на вредните сладкиши
     
    сурови ядки (по желание - слънчогледови семки, тиквени семки, орехи, бадеми, лешници и пр.)
    кокосови стърготини
    канела
    смляно ленено семе
    сусам
    мед
    сусамов тахан

    Всичко се забърква и става много сладко. Може да се импровизира в съставките и количеството им според вкуса. Аз лично така го ям и не се сещам шоколад, вафли и т.н.  Wink

    Яхнийка от булгур и коприва

    1 ч.ч. булгур
    2 шепи сушена коприва
    1-2 стръка пресен лук
    сух копър
    чубрица
    сол
    зехтин

    Булгура, копривата, лука, чубрицата и копъра се слагат в тенджерка и се заливат с вода, в съотношение с булгура. Вари се до готовност и до извиране на водата. Като се махне от огъня се добавят зехтина и солта.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #37 -: Януари 20, 2010, 14:16:33 »

    Салата от чушки по марокански

    4 чушки
    2 домата
    2 скилидки чесън
    5 клонки магданоз
    3 с. л. зехтин
    1 ч. л. кимион
    лимонов сок
    сол


    1. Чушките и чесънът (заедно с обелките) се изпичат на скара. След това се белят и се нарязват на малки кубчета. Към тях се добавят и нарязаните домати.
    2. Подправят се с лимонов сок, зехтин, сол, кимион и ситно нарязан магданоз. Сипва се в салатиера. Разбърква се хубаво и се сервира.


    Салата "Триколи"

    1/2 кг зелен фасул
    1/2 кг червено цвекло
    3–4 моркова
    1 ч. л. копър
    пера зелен лук за декорация

    за дресинга:
    1 с. л. горчица
    2 скилидки чесън
    6 с. л. зехтин
    2 с. л. лимонов сок
    1/2 ч. л. сол

    1. Фасулът се измива, почиства се от конците, вари се на пара, нарязва се, охлажда се и се разбърква заедно с настърганите моркови и цвекло.
    2. Чесънът се счуква, смесва се с всички останали продукти за дресинга и се разбърква добре. С готовия дресинг се залива салатата и се разбърква.
    3. Салатата се консумира охладена, като непосредствено преди сервиране всяка порция се поръсва с накълцан копър и пера зелен лук.


    Спанак чорба

    750 г спанак
    1 връзка пресен лук
    3 сухи чушки
    1 ч. ч. кафяв ориз
    5 с. л. зехтин
    1 с. л. пълнозърнесто брашно
    1 шепа маслини
    1 голяма щипка девесил
    магданоз за поръсване
    сол на вкус

    1. Лукът се нарязва наситно. Залива се с 2 л студена вода.
    2. Прибавят се нарязаният наситно спанак, начупени сухи чушки и сол. Кипва се и се вари 10 минути. Прибавя се изчистеният и измит ориз. Вари се още 15 минути.
    3. Слагат се подправките и маслините и се вари 5 минути. Маха се от огъня. В зехтина се разтваря брашното, разрежда се с чаша студена вода и се прибавя в супата.


    Спаначена салата с печен червен лук и сусамов винегрет

    4 глави червен лук
    200-250 г пресни спаначени листа
    зехтин за намазване

    за винегрета:
    1 с. л. сусамово семе
    бялата част на 1 стрък чесън
    1 к. ч. сусамово олио
    3 с. л. лимонов сок
    2 ч. л. мед
    1 с. л. горчица
    1 с. л. тъмен соев сос
    1 ч. л. сол
    бял пипер на вкус

    1. Лукът се нарязва на шайби с дебелина 1 пръст и се запича без мазнина на грил тиган или скара. Когато се запекат от едната страна, шайбите се обръщат и върху запечената страна на всяка се капва зехтин.
    2. Спанакът се измива, подсушава се, свива се на руло и се нарязва на тънки ивици. След това се прехвърля в купа, сипват се печените шайби лук и се разбърква.
    3. Сусамовото семе се запича в сух тиган. След това се прехвърля в блендер, добавят се всички останали продукти за винегрета и се разбива. При сервиране всяка порция салата се полива с винегрета.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #38 -: Януари 20, 2010, 14:17:40 »

    Спаначени квадрати

    400 гр замразен спанак
    кори за баница
    30гр тиквено или слънчогледово белено семе
    3-4 скилидки чесън
    сол, зехтин, подправки на вкус

    тофу
    маслини

    Спанакът се размразява, отцежда от водата и задушава известно време с достатъчно количество зехтин, сол, обелените и накълцани на ситно скилидки чесън и тиквеното/слънчогледово семе. Поохладената смес се разпределя върху тройни парчета кори с форма на квадрат и размери 20х20см., чиито ъгли се загъват върху спаначената смес. В средта им се слага малко тофу и маслинка-две. Редят се върху застлана с готварска хартия тава и се пекат на средна скара, 200°C, като се намазват с малко зехтин и вода.



    Супа с тофу и соеви кълнове

    200 г тофу
    100 г соеви кълнове
    2 стръка пресен лук
    1 червена чушка
    1/2 ч. ч. кафяв ориз
    2-3 с. л. соев сос
    1/2 ч. л. смлян джинджифил
    1/2 ч. л. смлян кориандър
    сокът от 1 лимон
    1 с.л. зехтин

    за пикантното олио:
    3 китайски люти чушки
    6-7 с. л. сусамово олио


    1. Оризът се изсипва в 1 1/2 л вряща вода и се вари до готовност.
    2. Олиото се загрява в тенджерка, лютите чушки се натрошават и се задушават в зехтин и вода за 30-40 секунди. След това съдът се оттегля от котлона.
    3. Червената чушка се нарязва на тънки ивички, лукът се нарязва наситно, тофуто – на малки кубчета.
    4. В купи за супа се разпределят ивиците чушка, соевите кълнове, наситненият лук и кубчетата тофу.
    5. Свареният ориз се подправя с джинджифил и кориандър. Наливат се соевият сос и пикантното олио и ври още 2-3 минути. Супата се сипва в купите, овкусява се с лимонов сок и се сервира.


    Сушени чушки с лук

    15-16 сушени чушки
    4-5 глави лук
    6 с. л. зехтин
    1 ч. ч. кафяв ориз
    2 с. л. пълнозърнесто брашно
    1 ч. л. сол
    1 ч. л. чубрица

    1. Нарязаният на парчета лук се задушава в зехтина и малко вода около 3-4 минути, добавят се оризът, брашното, малко вода, солта и чубрицата и задушаването продължава още няколко минути.
    2. Предварително почистените от семки и накиснати до омекване чушки се пълнят с готовата смес, топват се в брашно и се подреждат в дълбока тава. Заливат се с вода и зехтин и се пекат в загрята до температура 180 градуса фурна.


    "Табуле" с броколи

    250-300 г пресни броколи (замразени)
    1 ч. ч. булгур
    2-3 домата

    за дресинга:
    3-4 стръка зелен лук
    1 скилидка чесън
    1 връзка магданоз
    8 с. л. зехтин
    2 с. л. лимонов сок
    1/2 ч. л. сол

    1. Булгурът се измива, залива се със студена вода (колкото да го покрие) и се оставя да набъбне и омекне за около 40 минути. След това се отцежда и се поставя в купа. Добавят се почистените от семето и нарязани на малки кубчета домати.
    2. Броколите се накъсват на розички и се потопяват за 3 минути в кипнала подсолена и подкиселена вода. Изплакват се със студена вода и се отцеждат. Поставят се при булгура.
    3. Нарязаният наситно магданоз, счуканата скилидка чесън, зехтинът, лимоновият сок и солта се смесват и се разбиват с тел. Салатата се овкусява с дресинга и се поръсва с нарязан на колелца пресен лук.


    Таматар дал (Леща с домати)

    1 ч. ч. леща
    300-400 г домати
    50 мл зехтин
    1 ч. л. куркума
    2 ч. л. настърган джинджифил
    1 ч. л. семена от кимион
    1 ч. л. синапено семе
    1 ч. л. смлян кимион
    1/2 ч. л. лют черен пипер
    1 ч. л. сол
    магданоз за поръсване

    1. В тенджера се налива вода (около 1.2 л), поръсва се с куркума и се кипва.
    2. Сипва се лещата и се вари под капак, като силата на котлона се намалява.
    3. Доматите се нарязват на малки парченца.
    4. Зехтина се загрява и в него се добавят семената от кимион и синап.
    5. Добавят се настърганият джинджифил, смленият кимион и червеният пипер и се разбърква.
    6. След 2-3 минути в микса от подправки се сипват нарязаните домати (не се пържат, остават пресни).
    7. Сварената леща се смесва с доматите и се посолява. При сервиране порциите се поръсват с нарязан наситно магданоз.

    Терин с патладжани

    4 патладжана
    3 тиквички
    3 скилидки чесън
    2 глави лук
    1 червена чушка
    1 зелена чушка
    2 филии пълнозърнест хляб
    3 с.л. зехтин
    сол

    1. Патладжаните се обелват на ивички (обелките се запазват), посоляват се и се отцеждат от горчивия сок. Заливат се с малко зехтин и се пекат 30-40 минути в силно загрята фурна при температура 200 градуса.
    2. Лукът, тиквичките и чушките се нарязват на едри кубчета, чесънът – надребно.
    3. В загрят зехтин с водичка се задушава първо лукът, после чушките и накрая тиквичките. Задушават се 5 минути на тих огън.
    4. Прибавят се чесънът и нарязаните на кубчета изпечени патладжани. За да се уплътни сместа, се натрошават 2 филии пълнозърнест хляб. Посолява се и се оттегля от котлона.
    5. Форма за кекс се покрива с намаслена хартия за печене. Обелките от патладжаните се подреждат на дъното и по стените. Зеленчуковата смес се изсипва внимателно, повърхността се изравнява.
    6. Пече се на водна баня при температура 180 градуса 30-40 минути. След това внимателно се изважда върху плато, с много остър нож се нарязва на филии и се сервира.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #39 -: Януари 20, 2010, 14:18:23 »

    Тетевенска лютика

    2 глави червен лук
    2 печени червени чушки
    200-250 г сварен зрял фасул
    4 домата
    6-7 с. л. зехтин
    1 ч. л. чубрица
    1 ч. л. сол

    1. Лукът се наситнява. Претрива се със сол. Червените чушки се нарязват на малки кубчета, доматите се накълцват.
    2. В купа се смесват лукът, чушките, фасулът, доматите и част от соса им. Поръсва се с чубрица, полива се със зехтин и се разбърква. Преди консумация трябва да престои 30 минути в хладилник.


    Фалафел

    около 2 ч.ч. сварен нахут
    1 глава лук
    2-3 скилитки чесън
    1-2 с.л.нарязан на ситно магданоз
    2 с.л. пълнозърнесто брашно
    1 ч.л.смлян кориандър
    1 ч.л.кимион
    1/2 ч.л.сода
    сол
    черен пипер
    1-2 с.л. зехтин

    Загряваме фурната на 180 градуса. Слагаме всички продукти в кухненски робот и правим на пюре. От готовата смес оформяме малки топчета ,поставяме в намаслена тавичка и печем около 15- 20 минути.

    Забележка:ако нямате кухненски робот всички продукти се нарязват на много ситно.


    Хапки от тофу "Екзотик"

    соево сирене “Тофу”
    150-200 мл червено вино
    2-3 скилидки чесън
    10-15 капки балсамов оцет
    1 1/2 ч. ч. вода
    2-3 с. л. зехтин
    2 с. л. ябълков оцет
    1 с. л. сух босилек
    1 ч. л. горчица
    1/3 ч. л. черен пипер
    1/2 ч. л. смлян розмарин
    1/2 ч. л. смлян ким
    1/2 ч. л. сол

    1. Сиренето се нарязва на кубчета, които се подреждат в намазнената със зехтин тавичка и се заливат с виното.
    2. Овкусява се с ябълковия и балсамовия оцет, счукан чесън и останалите подправки, посочени в рецептата.
    3. Налива се 1 1/2 ч. ч. вода. Разбърква се добре и се вари на тих огън 10-15 минути. Хапките се оставят да изстинат, след което се поднасят.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #40 -: Януари 20, 2010, 14:20:04 »

    Хрупкави картофи

    1,5 кг картофи
    60 мл зехтин
    морска сол

    • Картофите се обелват, измиват се и се нарязват на едри парчета
    • Поставят се в тенджера и се заливат със студена вода.
    • Довеждат се до кипване и тенджерата се маха от котлона.
    • Картофите се оставят във водата 10 минути.
    • Отцеждат се, подсушават се и се заливат със зехтин.
    • Разбъркват се и се прехвърлят в голяма тава.
    • Пекат се в предварително загрята фурна на 220 С за 40-50 минути.
    • Посоляват се с морска сол.

    Царевична яхния

    3 царевици
    2 моркова
    2 картофа
    2 скилидки чесън
    1/2 глава кромид лук
    100 г пресни печурки
    50 г маслини
    4 с. л. зехтин
    1 ч. л. червен пипер
    1 ч. л. джоджен
    1 ч. л. сол
    1/2 ч. л. кимион

    1. Морковите се почистват и се нарязват на кубчета. Скилидките чесън и лукът се обелват и се нарязват наситно.
    2. Лукът и чесънът се задушава за 2-3 минути в сгорещения зехтин и малко водичка, след което се оттеглят от котлона, посоляват се и се подправят с червен пипер и кимион.
    3. Добавят се морковите, налива се 1 ч. ч. гореща вода, зеленчуците се връщат на огъня и къкрят около 10 минути.
    4. Сипват се обелените и нарязани на кубчета картофи, продуктите се поръсват с джоджен и се варят още около 5 минути.
    5. Зърната на царевицата се остъргват с нож и се смилат наедро в кухненски робот.
    6. Печурките се нарязват на едро и се прибавят в тенджерата заедно с царевицата.
    7. Налива се гореща вода, колкото да покрие продуктите, разбърква се и къкри около 20 минути.
    8. Накрая се слагат нарязаните маслини и яхнията се досварява за още 2-3 минути.


    Чеснова супа с тиквички

    5 с.л. зехтин
    6 стръка чесън
    1/2 глава лук
    200 г пресни картофи
    2 тиквички
    5–6 листа босилек
    2 стръка копър
    сол на вкус

    1. Зехтина се загрява в дълбока тенджера малко вода и в него за 6–7 минути се задушават нарязаният на кръгчета чесън и наситненият лук.
    2. Картофите се обелват, нарязват се на едро и след като лукът омекне, се изсипват в тенджерата и всичко се задушава още 2–3 минути.
    3. Задушените зеленчуци се заливат с 1,5 л гореща вода, посоляват се и когато кипнат, се оставят да врат 10 минути под капак.
    4. Тиквичките се нарязват на кубчета, изсипват в тенджерата и супата се вари още 15 минути. След това по-едрите зеленчуци се изваждат и се смилат в кухненски робот, като постепенно към тях се налива част от бульона.
    5. Смлените зеленчуци се връщат в тенджерата, супата се подправя с наситнените босилек и копър, вари се още 2 минути. добавя се солта и е готова за сервиране.

    Чеснови картофки

    500 гр картофи
    1 с.л. чесново брашно
    3 с.л. зехтин
    магданоз
    копър
    сол
    пипер

    Картофите се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. В отделен съд се смесват зехтина, чесъна и подправките и се заливат картофките. Объркват се внимателно и се сервират. Стават много ароматни и вкусни.


    Чорба от кисело зеле с булгур

    1 стрък праз (бялата част)
    1 малка глава червен лук
    5-6 с. л. зехтин
    2 сушени чушки
    1 картоф
    1 ч. ч. булгур
    400-500 г кисело зеле
    1 ч. л. червен пипер
    сол на вкус

    1. Булгурът се накисва в зелевия сок. Празът и червеният лук се нарязват наситно, зелето – на тънки ивички. В тенджера се сгорещява зехтина с малко вода . Празът и лукът се задушават за 30 секунди. Слага се зелето и се задушава.
    2. Картофът се обелва и се настъргва, а сушените чушки се запичат на сух тиган.
    3. Когато зелето поомекне, се овкусява с червен пипер, разбърква се, прибавят се натрошените наедро чушки и се залива с 2 л гореща вода. Пет минути преди чорбата да се свали от огъня, се прибавят настърганият картоф, солта и булгурът.


    Чорба от зелен фасул

    500 г зелен фасул
    2 зелени чушки
    1 морков
    1 домат
    1 глава лук
    5-6 стръка магданоз
    1 стрък пресен девесил (1/2 ч. л. сух)
    3 с.л. зехтин
    сол на вкус

    1. Нарязаният фасул се поставя в тенджера с 2 л студена вода. Добавят се нарязаните наситно лук и морков. Кипва се и се вари 15-20 минути на тих огън.
    2. Нарязаните на дребно зелени чушки се изсипват при останалите зеленчуци. Посолява се и се вари около 20 минути. Подправя се със ситно нарязаните магданоз и девесил. Вари се още 2-3 минути. Като се махне от огъна се добавя 1 пасиран домат и 3 с.л. зехтин.

    Яйца с тиквички

    2 средни тиквички
    4 яйца
    4 скилитки чесън
    2 с.л. зехтин
    копър, сол, черен пипер, майорана.

    Обелваме тиквичките, нарязваме ги на кубчета, прибавяме нарязания чесън на филийки и запичаме в тефлонов тиган със зехтина. Когато тиквичките са готови пребавяме разбитите яйца. Яйцата предварително сме разбили и към тях сме прибавили копъра, майораната, солта, черния пипер. Запичаме до готовност на яйцата. Сервираме топло.

    Ястие с тиквички, картофи и гъби на фурна

    1 кг тиквички
    1 кг картофи
    300 гр гъби (за предпочитане горски)
    400 гр тофу
    зехтин
    сол, черен пипер, чесън, копър

    Задушавате гъбите в зехтин и вода със сол и черен пипер. Нарязвате тиквичките и картофите на кръгчета. Слагате в тавичка малко зехтин и редите ред картофи, ред тиквички, гъби, тофу и чесън на парченца. Солите картофите и тиквичките. Повтаряте редовете, завършвате обаче не с гъби, а с картофи или тиквички. Сипвате малко вода. Печете на около 180 градуса за 40-50мин. Като стане готово слагате отгоре настръгано тофу и запичате малко.


    Яхния от грах

    1 глава лук
    2 моркова
    2 домата
    300 гр грах
    100 гр пълнозърнесто брашно
    зехтин
    червен пипер
    сол на вкус

    Лука се нарязва на дребно и се задушава в малко зехтин и вода. Морковите също се нарязват на дребно и се прибавят към лука. Червения пипер се добавя също. Всичко се обърква добре и се слага и граха. Прибавя се 1 литър вода. Оставя се да се свари. Когато е почти готова се подправя с каша от брашното и малко вода. Когато е вече свалена от котлона и не ври се добавят 2 пасирани на пюре домата. Поръсва се с магданоз.
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #41 -: Януари 20, 2010, 14:21:58 »

    Праз с маслини

    4 стръка праз
    2 глави лук
    5 с.л. зехтин
    около 15 маслини
    1 с.л. пълнозърнесто брашно
    1 с.л. червен пипер
    1 дафинов лист
    1 ч.л. чубрица
    сол

    Задушаваме нарязания на ситно лук в зехтина и малко вода, добавяме брашното и след малко червения пипер. Веднага поставяме и праза, нарязан на едри колелца и около 400 гр.вода. Слагаме дафиновия лист и чубрицата. Оставяме да къкри на бавен огън. Към края на задушаването прибавяме и маслините. Ястието се поднася студено.

    Чушки с боб и ориз

    1 ч.ч. зрял фасул
    2/3 ч.ч. кафяв ориз
    7 печени и белени червени чушки
    3 глави лук
    6 с.л. зехтин
    1 ч.л. мляна чубрица
    сух джоджен
    1 ч.л. млян черен пипер
    малко сол

    Боба се накисва в студена вода от вечерта. На другия ден се изцежда от водата и се сварява в подсолена вода. Изцежда се и се поставя в тавичка. Лукът се нарязва на полумесеци и се задушава в зехтина и малко вода. Добавя се почистеният ориз, след леко задушаване сместа се поставя в тавичката. Добавят се чушките, нарязани на парченца, подправките и 4 части вода, спрямо ориза. Печем на 210 градуса. Поднасяме топло или студено.


    Пържола в зелев лист

    3 обезкостени свински (пилешки, агнешни) пържоли (котлети или вратни) ~ 750 гр.
    9 - 12 листа от кисело зеле
    1/2 ч.л. черен пипер
    1 ч.л. червен пипер
    3 с.л. зехтин

    1. На пържолите се правят нарези в две посоки - образуват се ромбчета.
    2. Поръсват се с подправките и се оставят да отлежат няколко часа.
    3. Всяка пържола се завива с 3 - 4 зелеви листа.
    4. Нареждат се в тавичка, плътно една до друга.
    5. Налива се зехтина и една чаша вода.
    6. Пекат се във фурна на 250 градуса, като се зачервят, се обръщат. Ако е необходимо, се добавя още малко вода. На края на печенето трябва да останат само на мазнина.


    Гювечета от ярешко с лозови листа

    ~1200 гр. ярешко (агнешко) месо без кости
    3 глави лук
    2 връзки пресен лук
    30 лозови листа
    6 с.л. зехтин
    сух джоджен
    1 ч.л. черен пипер
    сол на вкус

    заливка:
    400 гр. кисело мляко
    3 яйца
    2 с.л. пълнозърнесто брашно
    черен пипер

    Подходящо за това ястие е едно ярешко (агнешко) бутче, от което се отделя по-голямото количество месо. Кокалите с останалото месо по тях се ползват за направа на супа.
    Месото се нарязва на дребни късчета, двата вида лук също се нарязват. Разбърква се месото, лука, джоджена, черния пипер и сол на вкус. Във всяко гювече се слага по 1/2 с.л. зехтин, подреждат се по 3 лозови листа по дъното и стените, с гладката страна навън. Разпределя се месната смес. Отгоре се покриват с по 2 лозови листа, с гладката страна нагоре. Поставя се още по 1/2 с.л. зехтин, по около 30 мл. вода и гювечетата се захлупват. Пекат се във фурна на 220 градуса около половин час, после фурната се намалява на 120 градуса и печенето продължава още един час. Киселото мляко се разбива с яйцата, брашното и пипера и така получената заливка се разпределя в гювечетата. Допичат се на 220 градуса, без капачета до зачервяване на заливката. Поднаят се топли.


    Пъстърва по Годечки
                                           
    4 средни пъстърви (~ 1200 гр.)
    4 стръка пресен чесън (4 скилидки стар)
    4 с.л. оцет
    1/2 връзка копър
    1/2 ч.л. черен пипер
    сол на вкус
    1 лимон

    Рибите се изчистват, отрязват им се главите и опашките, посоляват се и се поръсват с черния пипер. Оставят се в хладилник да отлежат няколко часа. Нареждат се в тава и се запичат до златисто. Поставят се в съд с капак. Чесъна се счуква с оцета, размесва се със ситно нарязания копър и пъстървите се поръсват обилно със сместа. Оставят се 5 минути да се мариноват.


    Баница с кисело зеле ( зелник )

    1               кисела зелка
    2-3 с.л.     червен пипер
    1 пак.        точени ( купешки ) кори
                     зехтин

    Зелката се реже на ситно, като се отстраняват по-големите "жилки".
    В подходящ дълбок съд зелето се задушава с малко зехтин. Целта е да поумекне и да се поизпари водата от него. След това,  докато е още горещо, към зелето се добавя червен пипер (може и лют). С лъжица се загребва от зелето и се ръси по корите. Всяка кора се завива на руло и се поставя в намазнена тава. Пече се до порозовяване.


    Варени гевреци
     
    ~ 600 гр. типово брашно
    350 мл. хладка вода
    7 гр. суха активна мая
    1 ч.л. сол

    От предвидените продукти се замесва гладко, твърдо тесто, което се оставя на топло покрито да втаса (около 40 минути). Тестото се разделя на 10-12 топчета, от които се оформят гевреци и се оставят на набрашнена повърхност да втасат повторно за около 15 минути. В тенджера се загрява 2 литра вода, заедно с щипка - две сол. Водата не бива да ври, когато се пускат гевреците, това става малко преди завиране. Пускат се по няколко геврека във водата, обикновено не потъват, а си плуват отгоре. Варят се около 2 минути и се обръщат обратно, да се варят още 2 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се оставят в пластмасова тавичка  да поизпръхнат (докато се загрее фурната). Пекат се  във фурна на 230 градуса до златисто кафяво. Като се извадят, се завиват с кърпа за десетина минути .
    Активен

    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #42 -: Януари 26, 2010, 20:48:32 »

    Благодарение на graveo , който направи търсачка за всички рецепти, които ги има тука сега ще може много по-лесно да откриваме това което ни се яде.

    Още веднъж благодарим ти graveo

    http://my-graveo.110mb.com/misc/poleznohranene/

     
    Активен

    Еруин
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 427


  • Град: Варна
  • « Отговор #43 -: Януари 26, 2010, 21:11:11 »

    Благодарение на graveo , който направи търсачка за всички рецепти, които ги има тука сега ще може много по-лесно да откриваме това което ни се яде.

    Още веднъж благодарим ти graveo

    http://my-graveo.110mb.com/misc/poleznohranene/

     
    (Извинявам се за флуда, но ми е много трудно да не се обадя.)
    Вкусно, полезно и вече лесно за употреба  Слънце Слънце
    Златни сте 
    Активен

    I told you
    That we could fly
    'Cause we all have wings
    But some of us don't know why
    Админ
    Дидо
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1133


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « Отговор #44 -: Януари 26, 2010, 21:15:56 »

    Еруин, това не е флоод, дори се радвам, че писа  Ще е хубаво да си споделяме опита от тези и други рецепти за здравословен начин на живот 

     
    Активен

    Страници:  1 2 [3] 4   Нагоре
    Отиди на:  



    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright