Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Напреднала медитация  (Прочетена 1531 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:39:19 »

  При медитация понякога има различни видения. Ученикът може да забележи светлина, появяваща се в междувеждието, или малки огнени точки, движещи се пред окото на ума. Понякога сравнително ясно се чуват АНАХАТА звуци. Може да се появят различни същества или обекти от астралния свят. Може за момент да се усети блаженство. Тези явления са разгледани по-подробно в главата за духовните опитности.

  Човек не бива да се плаши от тези необикновени явления; нито да прави грешката да мисли, че е достигнал самадхи само защото е изпитал някаква светлина или малко издигане над телесното съзнание. Не се хващайте за тези видения. Просто ги приемете такива, каквито са - окуражаващи ученика да продължи по пътя си, убеждаващи го в съществуването на свръхфизическите реалности.

  При дълбока медитация ученикът забравя най-напред външния свят, а след това тялото. Изчезва понятието за време. Той не чува звуци, не съзнава заобикалящата го среда.Чувството, че се издига, е знак за издигане над соматичното съзнание. Загубата на усещанията е най-напред в краката, след това в гръбнака, гърба, торса и ръцете. По-нататък човек чувства главата си висяща във въздуха; господства умственото съзнание.

  Ако се появи нежелание за работа и желание само за медитация, човек трябва изцяло да се уедини, като се храни само с мляко и плодове. Така духовният напредък е бърз. Когато настроението за медитация изчезне, човк трябва да се върне към предишната си работа. Така с постепенна практика умът се формира.

  С времето осъзнаването на егото постепенно изчезва; разсъжденията престават. Достига се до по-висш тип спокойствие, което не подлежи на описание. Но е необходимо дълго време, за да се издигне човек над тялото, да се слее с обекта на медитация и да се докосне до истинска духовна опитност. Самадхи, свръхсъзнателното състояние, е най-висшата цел на медитацията, и това не е лесно. За да постигне върховната цел на сливане с Божественото, човек трябва да съблюдава целомъдрие, строги ограничения при храненето, да има чисто сърце и да бъде изцяло отдаден на Бога.

  След продължителна и постоянна медитация Космичното Съзнание се изпитва най-напред като проблясък, а след това в осъществилите се души то е естествено и постоянно. Затова, когато има проблясък на просветление, не се плашете. Това ще е ново изживяване на интензивна радост. Не се отказвайте и не прекъсвайте медитацията. Това е проблясък на истината, нов етап, но то не е цялата опитност. Не спирайте! Продължавайте издигането си, докато достигнете крайната цел. По същия начин за всеки ум има различна медитация. Тъй като различните техники и подходи въздействат различно върху всеки, човек трябва да ги опита и след това да избере онзи, кйто му се струва най-подходящ.

  Не може прекалено да поддържаме тезата, че всички системи, въпреки различията си, стигат до една цел. Кой метод е най-лесен - Раджа, Мантра, Кундалини, Джнана или Бхакти йога? Всеки има своите трудни и лесни страни. В Раджа йога съществува опасност от отъждествяване със собствената чистота и развиване на егоизъм поради гордост от достигнатия умствен контрол. При Хата йога на човек може да му потрябват години, докато събуди кундалини. Докато това стане, може да се проявят някои духовни сили и човек да се отклони. Въпреки че говорят за отъждествяване с Брахман, джнана-йогите се придържат към интелектуалния облик. Когато един бхакти-йоги се отдаде на Бога, той ще бъде подложен на много строги проверки, за да се види дали е отдаден докрай. Независимо от техниката и терминологията основните понятия са едни и същи, а методите често се преплитат. Няма строго разграничение или изцяло отделни понятия. Всички видове йога завършват в сливане с Абсолюта.

  Състоянието на Космично съзнание е върховно; то не може да се опише. Умът е просто неспособен да го обхване и определи. То внушава ужас, радост и освобождение от мъката, болката и страха. То дарява просветление и издига до ново ниво на съществуване. То не е само твърдение, а действително преживяване на познание. Въпреки че то е присъща на човека естествена способност, за да бъде тя събудена, са необходими подготовка и дисциплина. Поради невежество у повечето хора тя не действа.

  Абсолютът може да бъде изпитан от всички чрез редовна практика на медитация с чисто сърце. Абстрактни разсъждения и четене на книги не са достатъчни. Източник на това висше интуитивно знание или божествена мъдрост е пряката опитност. Преживяването е свръхсъзнателно и трансцедентално; сетивата, умът, емоциите и интелектът са в абсолютен покой. Това не е въображаемият блян на мечтател, нито хипнотичен транс. Това е абсолютната Истина, позната чрез духовното око, окото на интуицията.

  Малкото "аз" се разтваря, диференциращият ум изчезва. Изчезват и всички бариери, разлики, отлики, чувството за двойственост, за това, че нещо е отделно. Няма нито време, нито пространство; всичко е вечност. Медитиращият има чувството, че са удовлетворени всичките му желания; че вече няма какво повече да се знае. Той напълно осъзнава свръхсъзнателното ниво на знание и интуиция. Той знае цялата тайна на сътворението.

  Няма нито тъмнина, нито празнота. Всичко е светлина. Противоположностите изчезват. Няма нито обект, нито субект; нито медитация, нито самадхи; нито медитиращ, нито обект на медитация; нито радост, нито болка. Има само съвършен Покой и Абсолютно блаженство.

  Медитация и мантри
  Свами Вишну Девананда
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright