Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Осъзнатост в Асанта  (Прочетена 1022 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:27:48 »


  Обикновено ние свързваме разума и възприятията с дейността на мозъка, но според учението на йога съзнанието и разума проникват в цялото тяло.

  Главната рецепта на йога се състои в запълването с интелект буквално на всяка част от тялото. Телесното и умственото съзнание би трябвало да бъдат в постоянен съюз, в постоянно взаимодействие.

  Например, съвременният човек използва тялото си съвсем малко, той напълно е изгубил чувствителност за телесното си съзнание. От леглото той се придвижва в автомобила, от автомобила на работния стол, след това отново в автомобила, в къщи – на дивана и така нататък и всички тези движения се извършват неосъзнато, без участието на интелекта. Може да се каже, че във всички тези движения няма никакво действие, тъй като действието представлява разумно движение.

  Йога ни учи да придаваме на нашите движения осмисленост, но как се развива тази осмисленост в тялото?

  Как да се научим да превръщаме движението в действие?

  Да се научим на това ни дава възможност асана. Чрез асана, развивайки нашата чувствителност, превръщаме всяка пора от нашата кожа във вътрешно око, и с помоща на тези очи меко коригираме и уравновесяваме тялото, реално усещаме положението на тялото. И когато тялото е проникнато от осъзнатост, когато на практика съединяваме мозъчния и мускулния интелект, тогава може да се каже, че всички елементи от нашето същество работят заедно в едно хармонично единство.

   

  Главата е вместилище на интелекта / разума/, сърцето- обител на емоциите.

  Осъзнаването на тялото в асана се управлява чрез интелекта на мозъка, който ни учи да заемаме определени пози, но това трябва да се почувства и със сърцето. Когато изпълнявате асана, главата и сърцето работят в съгласие с тялото.

  Приложете и воля, но нека ума се прислушва за състоянието на тялото и следи за това всичко да бъде разумно и да не се превишават неговите възможности. Тогава във вас ще има правилни отношения между ума и тялото и те ще работят заедно за овладяването на асана. Това е един процес на преплитане, на взаимодействие, тогава обвивките или слоевете на вашето същество работят заедно в хармония. Кожата например съответства на най- външния слой на вашия интелект, а в ядрото на вашето същество е скрита вашата съкровенна мъдрост. Знанието в асана, което ние получаваме чрез външното възприятие би трябвало винаги да се съчетава с тази вътрешна мъдрост. В този момент изчезва всяка двойственост- вие едни сте си самодостатъчни, вие съществувате!

  Когато изпълнявате всяко едно действие, замислете се какво правите?

  Правилно ли е изтълкувал мозъкът това действие? Ако наблюденията на мозъка са неверни, то действията няма да бъдат правилни. Мозъкът би трябвало да получи знания от тялото и след това да ръководи за по- нататъшното му усъвършенстване.

  Спрете се за малко и помислете преди всяко движение. Това е  едно последователно движение на вниманието. И тогава, в тишина и неподвижност, вие ще бъдете напълнени с осъзнатост.

  Когато спирате за малко за размишление над движението, това не означава, че вие не мислите и по време на самото движение. Правилното разбиране за действието, истинския смисъл на знанието е в синхронизирането на действието с анализа. Не бързайте, движете се бавно. Стремителността и прибързването изтощават силите. Правете всичко ритмично, със спокоен ум, и тогава ще можете да наблюдавате движенията, ще придобиете истинско майсторство, защото изкуството в йога зависи от точността на наблюдението.

  Това още се нарича самопознание - когато напълно се намирате в самите себе си и наблюдавате  отвътре процесите, които се извършват във вас.

  Трудно е да се предаде с думи същността на това телесно знание. По- скоро то трябва да се преживее, да се почувства.

  Представете си, че лъчи светлина от вашия разум осветяват отвътре цялото ви тяло и излизат през пръстите на ръцете и краката. Когато стане това, ума е пасивен и се отпуска. И тази пасивност не е вяла, а бодра и възприемчива. Тя възражда ума и очиства тялото.

  Задействайте вниманието си, и тогава ще се превърнете в творци. Вашето творение ще носи енергия и живот.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright