Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Йога - многообразие на пътищата  (Прочетена 1730 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:27:34 »


  В йога има няколко основни пътища по които практикуващия може да избере

  да върви. Какви техники ще бъдат приложени, зависи от природата на човека.

  Основната цел- достигане на чистота на ума, е обща за всички нейни последователи, независимо от техния избор.

  Джнана-йога-джнана означава знание, мъдрост. Джнана- йога е търсене на истинското знание.

  В основата на Джнана- йога лежи концепцията, че цялото знание е скрито вътре в нас, ние просто трябва да го намерим и това знание е различно от  обикновенното знание при което посредници са сетивата или мисълта, това знание е пряко разбиране за Реалността или Себереализацията.

  Джнана-йога води търсещия към действителността на сияйния АЗ, което е едновременно нашата вътрешна същност и самата основа на Вселената.

  Бхакти-йога-бхакти е любяща отдаденост, чиста любов, която не е нито обвързваща, нито егоистична. Пълното и безусловно отдаване води към пречистване и възвисяване на  вътрешното същество. Тогава сърцето получава поток от чиста, Божествена любов.

  Желанието да обичаш и служиш разтваря егото , поражда се вътрешно състояние което позволява да се види Истината- навсякъде и във всеки човек.

  Мантра-йога-мантра работи чрез честотата на звуците от които се състои и които стимулират психичните центрове в тялото на човек.

  Тези способности на звука са познати още от древността.Още в най- ранни епохи рецитацията и напяването били развити като мощно средство за съсредоточаване на ума, успокояване на сетивата и издигане на съзнанието на едно по- високо ниво на функциониране.

  Ритмичното повтаряне на мантра се нарича джапа-медитация и  резултатността от нея зависи от степента на концентрация. Вибрациите, получени при повтарянето регулират неритмичните вибрации на тялото.

  Карма-йога- това е несебичното действие. Това е да извършваш полагащата ти се работа без очаквания за възвеличаване или похвала, като резултатите са откъсване и неотъждествяване с всекидневните си рутинни действия.За тази цел в Карма-йога се действа с необвързаност.Тази необвързаност обаче не означава отхвърляне на отговорностите, а по-скоро пълно потъване в това, което ни е отредено да свършим без егоистични мотиви, съмнения и страхове.

  Карма- йога е медитация в движение, пълно отдаване и покой.

  Раджа-йога- синоним на класическа йога представена и синтезирана от древния мъдрец Патанджали в неговата „Йога- сутра”.

  Раджа-йога ни дава възможност да открием средство за наблюдение на вътрешните състояния. Както, когато събрания сноп светлина осветява предмета по- добре, така и насоченото съзнание наблюдава и осветява вътрешния мир. Раджа-йога ни дава достъп до единственото средство за познание и тогава, разбирайки своята собствена природа, човек сам по себе си става източник на чистота и съвършенство.

  Осем стъпки съставляват Раджа-йога:
  1.Яма

  2.Нияма

  3.Асана

  4.Пранаяма

  5.Пратияхара

  6.Дхарана

  7.Дхияна

  8.Самадхи

   

  Заедно Яма и Нияма оформят моралните и етични норми на практикуващия, те са средство за отстраняване на конфликтите в ума, тъй като концентрацията е възможна само, когато умът и тялото са в добро здраве.

  Стабилната поза /асана/ е задължителна, както  и контролът върху дишането /пранаяма/. Пратияхара е това при което сетивата не влизат в контакт с обектите около тях.

  Когато човек постигне известен напредък в тези пет стъпки, той може да продължи към концентрацията /дхарана/, която е трамплин към медитацията /дхияна/ и САМАДХИ /състояние на свръхсъзнание/.
   

  Раджа- йога е метод за самоизследване, най- полезната техника за съвременния човек, претоварен от огромните напрежения на обществото.
   

  Хатха-йога–ако искаме да разберем същноста на хатха-йога, то ще трябва внимателно да разгледаме концепцията, която се явява централна за нея- концепцията за кундалини.

  В човешкото тяло има определени канали /нади/, по които прана /жизнената енергия/ се движи. Най- важните от тях са ида, пингала и сушумна.Сушумна се движи право по гръбначния стълб, докато ида и пингала го пресичат на няколко места.Канала ида тръгва от лявата ноздра, а пингала от дясната. Тези канали имат и други имена- ха и тха, това са двете срички от които е съставена думата хатха.

  В идеалния вариант прана безпрепятствено протича по каналите, стига те да не са блокирани.Когато прана получи възможност да се влее в сушумна, тогава праничните потоци ха и тха се сливат /достига се състояние на йога/, а процеса за достижение на това състояние се нарича Хатха- йога.

  Обикновенно прана неможе свободно да протече по сушумна, тъй като този канал е блокиран, но когато кундалини-шакти /енергията в най-долната чакра/, се разгърне, то тя освобождава пътя на прана.

  Термините ха и тха се използват за описание на колебанията на ума, когато обаче прана се движи безпрепятствено по сушумна, това означава ясен, спокоен ум.

  Хатха може да се приеме и като част от Раджа- йога, защото протичането и повдигането на прана нагоре представлява един и същ процес с проявлението на пуруша / космично съзнание/, появяването на вътрешния цар.


  Йога е интегрална наука. Как може да практикувате в едно направление и да не използвате принципите на Бхакти, да не обичате света и природата?  Неможе да постигнете успех в йога ако не практикувате и Джнана-пътя на знанието. Йога е път, събрал всичко това в себе си, чиято крайна цел е откриването на свободата на съзнанието.
  Активен

  delfin
  Гост
  « Отговор #1 -: Февруари 20, 2010, 15:58:25 »

  OPEN RESTORATIVE

  Цели да освободи от напрежението и стреса и работи по връзките и външните системи на организма. Този вид йога е по-умерена, зараждаща, лечебна и носеща радост медитативна практика. Провежда се обикновено вечер и започва с по-динамична част, която постепенно преминава в отпускащи пози на земята, за да се стигне до дълбока релаксация.


  АЩАНГА

  Буквалният превод на Ashtanga е йога на осемте клона. Теорията за осемте течения на йога, обяснена от индийския мъдрец Патанджали, включва Yama - морален код, Niyama - пречистване и обучение, Asana - пози, Pranayama - дихателен контрол, Prathyara - контрол на сетивата, Dharana - концентрация, Dhayana - медитация, Samadhi - съзерцание и блаженство.


  ВИНЯСА ФЛОУ

  Превежда се също като "синхронизирани с дишането движения". Преминаването от поза в поза става плавно и прилича на танц от асани. Това е динамична практика, подходяща за хора с активен начин на живот.


  КЛАСИЧЕСКА

  Класическата Hatha йога е една от най-разпространените практики на йога, която осигурява добро физическо и психическо здраве. Думата идва от санскрит - "ha" означава слънце , а "tha" - луна. Hatha обединява противоположности.


  ИЗГРЯВАМ И СИЯЯ

  Rise Shine е сутрешна практика, която почва с леки пози и разтягания, като темпото постепенно се увеличава. Подходяща е за хора с активен начин на живот, преди работа, както и за хора, които обичат зареждащите сутрешни занимания.


  ТЕРАПЕВТИЧНА

  Терапевтичната йога комбинира традиционната идея за йога и нейните техники с модерната медицина и психология. Чрез специално подбрани техники с нея могат да бъдат лекувани дископатии, гръбначни изкривявания, болки в гърба, хипертония, стрес и други.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Йога - какво е йога, видове и др.
  Йога
  delfin 14 4205 Последна<br />публикация Февруари 22, 2013, 15:11:11
  от Търсач
  Йога за здраве
  Йога
  Админ 0 1690 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:21:41
  от Админ
  Какво е Йога
  Йога
  Админ 0 1358 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:22:08
  от Админ
  Сахаджа йога « 1 2 »
  Йога
  sahaj 22 3904 Последна<br />публикация Януари 24, 2012, 22:30:02
  от Търсач
  Когато пътищата ни се разминават.... « 1 2 3 4 5 »
  Въпроси и отговори
  giti 61 3091 Последна<br />публикация Декември 17, 2010, 14:31:17
  от air_fairy

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright