Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Намасте  (Прочетена 1138 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:27:21 »

  НАМАСТЕ  Намасте. В различните краища на света, жестът с който хората се поздравяват е различен. Те могат формално да докоснат бузите си, както в Европа или в арабските държави, или пък лекичко да се покланят един на друг, свеждайки поглед, както е в Япония и Китай.Хавайския поздрав „хони” се състои в нежно съприкосновение на ноздрите, което представлява обмен на диханието, на живота, на прана.Ако предложите ръката си за поздрав в някоя от азиатските държави, това не винаги би се изтълкувало като жест на добри намерения.

  Ръкостискането е получило своето развитие в средновековна Европа.

  Протягането на ръка в която няма оръжие е било гаранция, жест на доверие, с който са се изразявали добрите намерения към другия.

  Разбира се, за индусите този поздрав е намасте- събраните длани на линията на сърцето, леко приведената глава и прознасянето на думичката намасте.Освен поздрав, намасте е и жест-мантра и мудра. Когато дланите са поставени пред гърдите като за молитва- това е Анджали мудра - от корена „андж”- което означава прославям, миропомазвам, украсявам.

  Допрените длани означават единството на Вселената, двойнствена във външноста си, обединението на духовното и материалното, познанието на истинското „Аз”. Дясната ръка представлява висшата сила в нас- това, което понякога наричаме „Божествено”, а лявата е проявление на нашата външна, светска същност.

  На санскрит”намас” означава поклон, почтително приветствие, като самата дума идва от корена „нам”, означаващ коленопреклонност, поклонение, смирена покорност и пребиваване в мълчание. „Те” означава „на теб” и така намасте означава „покланям ти се”.

  Жеста на Намасте символизира Единната Същност, Миросъзданието.Човек съществува, уважавайки законите на Миросъзданието, и чрез събраните длани пред сърцето си, съобщава за радостта от съществуването, за единението си с тази всепроникваща Същност и носи послание за духовност и благодатна осъзнатост.

  В жеста на Намасте са скрити и други значения.

  Енергията в тялото е съсредоточена в стъпалата, слънчевия сплит и дланите и съответно тези точки се явяват и изходи за нея. За да „заземи” енергията и уравновеси потоците прана, йоги кръстосва краката си и съединява дланите си. Анджали-мудра, действа като една асана, която изравнява и хармонизира енергийните потоци, поддържа нивото на съсредоточеност и вътрешна уравновесеност, позволява контакт с интуитивната същност и развива висше осъзнаване.

  Намасте разширява нашето съзнание, напомняйки ни, че всичко съществуващо е свещенно, че всичко е Бог. Този жест съобщава- „Покланям се пред проявлението на Божественото в теб”. Така се разкрива вътрешния свят на човек, пробуждат се размишления за по- висши реалности, границите между хората се премахват. Намасте е жест на дружелюбност и доброта, на благодарност и признание.

  Намаскара-мудра концентрира енергията в гръбначния стълб, събраните длани пред гърдите позволяват докосване до душата, оказвайки финно влияние върху аурата.Тя фокусира вниманието и акумулира прана - жизнена енергия.

  Вгледайте се в тази форма на признание и ще откриете колко изящество, красота, изисканост и нежност струят от нея!

  Намасте!
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright