Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Шаштанга сурия намаскар  (Прочетена 1638 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:27:09 »

  ШАШТАНГА СУРИЯ НАМАСКАР


  Шаштанга Сурия Намаскар –„ Поклон пред слънцето с осемте точки на тялото „ познато като „Поздрав към слънцето” е упоменато в Риг и Яджур Веда. Това ритмично упражнение се практикува в Индия от хиляди години.То представлява техника за отваряне на тялото към космичната енергия, излъчвана от слънцето.

  Сурия Намаскар се състои от 3 елемента- форма, енергия и ритъм.

  Дванайсетте позиции съставляват физическата матрица, около която се навива формата на практиката.

  Тези позиции генерират прана- фина енергия, която активизира физическото тяло.Изпълнявани в спокойна ритмична последователност, те отразяват ритъма на Вселената, 24-те часа в денонощието, 12- те знака на зодика в годината.

  Сурия Намаскар е важно допълнение към класическата традиция на асаните от Хатха йога, понеже особено добре въздейства на храносмилането и оползотворяването на храната, на дишането, равновесието и най- вече на за развиване на умствена концентрация и осъзнаване.

  В традицията на Виняса- йога, Сурия Намаскар е един от най- базовите примери за виняса, като последователноста на практиката винаги започва  с основната изправена позиция- Пранамасана/ или Самасхити/.

  Всяко от дванайсетте положения има своя мантра, която възхвалява различен аспект от животворната слънчева енергия. Въпреки, че всяко положение или мантра имат своя дълбок духовен подтекст, това не е религиозно тайнство или ритуал.Шри Апа Пант в чудесната си малка книга за Сурия Намаскар, обещава на практикуващия- „Бавно, но сигурно... ти ще почувстваш пълната сила на красотата и хармонията, на единството и единението с всичко, което е.” Това е обещанието на йога.

  С или без мантри, това чудесно упражнение трябва винаги да бъде изпълнявано с пълно осъзнаване на всяка част от тялото.Наблюдавайте всяко свое движение, не се разсейвайте, насочете ума навътре.

  Мантрите се повтарят обикновено при влизане в позата.Ако бъдат научени и практикувани правилно, те могат да имат голям ефект.

  Упражненията се изпълняват винаги на празен стомах- най- малко 4 часа след ядене или 2-3 часа след лека закуска.

  Необходимо е известно време, за да се запомни поредността и тялото да бъде научено да изпълнява движенията правилно.


  Желая Ви успешна практика.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Шаштага Сурия Намaскар
  Йога
  Админ 0 1197 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:22:28
  от Админ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright