Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Значението на мантрата ОМ  (Прочетена 5962 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:26:23 »

  Шри Свами Шивананда
                                                   
  Значението на ОМ
  Словото на Славата, думата на духовния Учител е Ом. Ом е символът и Името на Бога. То представлява миналото, настоящето и бъдещето във вечността; трите божествени енергии на сътворяването, запазването и трансформацията, в единственото Битие; трите духовни същности – безсмъртие, всезнание, радост в един Дух. Ом е блаженство, съзнание и мъдрост в проявлението на Едното. Ом е индикаторът на учителя и Господа, на постигналия духовно съвършенство човек.

  Безкрайността бива представена чрез Ом. То е безгранично, безкрайно, неограничавано; то е всичко. Ом е вечно. И ще продължава во веки веков; винаги е съществувало и винаги ще бъде. Ом е безсмъртно, постоянно и божествено.

  Нашето истинско име е Ом. Ом-ананда е радостта да бъдеш, радостта от сатчитананда или съществуването, знанието, абсолютното блаженство. Да живееш осъзнавайки Ом означава да опознаваш субективното и да преодоляваш препятствията. Да повтаряш и разбираш най-висшата и най-свещена Мантра е всъщност разбиране природата на всички други Мантри и познаване на Висшия Аз.

  Мантрата се произнася за въздигане, поради това се състои от три звука: а, у и м, които в последователността си представляват тялото, душата и духа. За да я практикувате просто отворете уста и нека първата гласна “а” бъде произнесена като част от акорда в задната част на устната кухина, като мислено проследявате движението на звука нагоре - от източника му – пъпа или центъра на емоциите. Позволете му да продължи нагоре и той ще се превърне в “у” (звучащо като “оо”) в средната част на устата. Завършва при бавното затваряне на устните с “мм”, (удължено) лабиално артикулирано. Този финален звук фиксира думата и значението й в сърцето. Аум покрива всички звуци и затова го наричат “Божият Вестител”. В началото бе Словото и Словото бе у Бога, и Словото бе Бог. Това е Ом.

  Ом е всепроникващото съзнание на душата. Би следвало да се практикува постоянното му повтаряне и медитиране върху значението му. Скритата сила на земята, водата и огъня е изразена чрез звука – вербално, и чрез музиката, чийто най-висш израз е Ом.

  Свещената сричка може да се произнася гласно или тихичко, в зависимост от същината на нещата, както и беззвучно или наум, като тихото е за предпочитане пред силното, а безгласното – пред приглушеното. Това е за Едното – навън или вътре в нас. В зависимост от начина на артикулиране Ом е излизащ или влизащ звук, за всеки извън нас или за всичко, проникващо в същността ни и евентуално превръщащо ни в едно с най-висшето. Ом е стълбата, която отвежда ученика по йога към по-високите нива на свръхсъзнанието.

  Ом е вътрешната музика на душата. То е музиката на Тишината, гласът на Бога. Винаги медитирайте върху Ом. Обожавайте Ом. Ом е основата на живота ви, мисъл и интелигентност. Преживявайте Ом и станете едно с Господа, с Божията сила, с Висшия Аз. Станете самия Него.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Значението на битието
  Космогенезис
  delfin 6 2578 Последна<br />публикация Юли 28, 2009, 23:11:13
  от delfin
  Какво е значението на портала 21.12.2012 г.?
  Въпроси и отговори
  Аscension 9 3709 Последна<br />публикация Юни 21, 2012, 22:35:48
  от The One

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright