Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Хата йога - асани  (Прочетена 4412 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:25:04 »

  Мястото за изпънение на Асаните трябва де е проветрено и добра вентилация.

  Практикуващият би трябвало да се чувства щастлив и мотивиран да изпълнява Йога, концентрирайки се максимално върху това.

  Асаните и физическите упражнения не бива да се смесват. Ако направите урпражненията за разгряване, задължително починете преди да започнете изпълнението на Асаните.

  Не изпълнявайте Асаните веднага след като сте се хранили, а поне два часа след леко и четири часа след по-обилно хранене.

  Не приемайте никаква храна поне половин час след изпълнението на Асаните.

  Не се къпете поне половин час преди или след изпълнението на Асаните.

  Не се напрягайте в стремежа си да задържите позата за по-дълго време, а се съобразете с възможностите си в момента.

  Жените не бива да изпълняват Асаните по време на менструация, а бременните трябва да ги избягват след осмия месец с изключение на по-леките от тях.

  Практикуването на асаните би трябвало да става под ръководството на инструктор, поради възрастовите ограничения за някои от тях и протовопоказаността им при определени заболявания.

  Не се опитвайте да направите възможно повече Асани, а толкова колкото позволяват възможностите ви.

  Правилното изпълнение на Асаните ще ви зареди с енергия и ще ви изпълни с чувство на свежест и спокойствие след това.
  Активен

  Турист
  почиващ на стари лаври
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 580


 • Град: Варна
 • martin.kristov1
  « Отговор #1 -: Януари 15, 2011, 00:24:40 »

  И моята тема е за Хата йога, но не е за медитация.
  Ням да качвам тук картинки с изображения на пози.
  Само искам да кажа, че съм много доволен от засега само ДВЕте си посещения на един Йога клуб, в който практикуват хата йога. Заниманията са в удобно за работещите време; има и в Неделя.
  Избират се комплекси от упражнения, които са балансирани...
  Инструкорите са с дългогодишен опит. Залата е голяма...
  Ако проявите интерес пишете ми и ще ви кажа за къде става дума...

  Доколкото ми е известно аз и още едного от този форум посещаваме клуба Усмивчица
  Чувствам се доста отпуснат и освежен след тези занимания... Лек почти като перце Усмивчица
  Активен

  Зрей, зрей форумче,
  бавно ти узрей,
  За да родиш вкусен плод!


  Защо ни куца
  Комуникацията?!
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #2 -: Май 24, 2011, 23:10:13 »

  Какво означава "асана"?

  Древният мъдрец Патанджали е казал:

  "Асана е стабилен, без напрежение и приятен начин на седене."

  Това означава, че практикуващият Йога трябва да се стреми да постигне пълен самоконтрол над тялото при изпълнение на различните асани така, че да може да заема неподвижно, спокойно и удобно дадена асана за продължителен период от време.

  Съобразявайки се с необходимостта от синхронизъм на трите фактора (т. нар. триединство) при изпълнението на асана, а именно: мускулно усилие, концентрация на ума и ритмично дишане, най-точната дефиниция ще бъде следната:

  АСАНА е всяко положение на тялото, поддържано неподвижно дълго време без усилие, контролирайки дишането и ума.


  Венцеслав Евтимов, "Йога"
  Активен
  bars_i
  Гост
  « Отговор #3 -: Май 24, 2011, 23:33:49 »

  Днес под йога обикновено разбираме хата-йога (физическа йога). Това е пътят към отлично здраве. Според йогите нашето тяло е оживено от 'положителни' и 'отрицателни' потоци енергия и когато те са в пълно равновесие се радваме на отлично здраве. С езика на древната символика 'положителния' поток се означава с 'ха' (слънце), а 'отрицателния' поток се нарича 'тха' (луна). От сливането на двете думи се получава хата (хатха) йога - в смисъл на отлично познаване на двете енергии, тяхното хармонично свързване, пълното им равновесие и възможността за контрол върху тях. Чрез продължителни и целенасочени упражнения йогите добиват способност да управляват вегетативните си функции. Така например йогите са в състояние да регулират дейността на сърцето и да избягват нежелателното му ускоряване при емоционална превъзбуда.

  Йогите доказват, че умствено усъвършенстване може да постигне всеки, който системно и целенасочено изпълнява конкретната програма от упражнения. Всяко упражнение в хата-йога се характеризира с определено положително въздействие върху различните органи и системи на човека. Постигнатата по този начин жизнеспособност и гъвкавост на тялото може да се запази до края на живота при редовно практикуване
  Основната задача на системата хата-йога е борбата срещу преждевременното остаряване на организма. Тя е 'азбуката' на системата йога - първото стъпало. Защото единствено чрез съвършено физическо здраве и контрол върху дейността на тялото е възможно да се постигне умствено, духовно и морално усъвършенстване. Да се подценява хата-йога значи да се подценява изобщо значението на тялото.
  Разбира се всеки може да извлече полза от сериозното методично занимание с хата-йога - здрави и болни, мъже и жени от 10 до 60 годишна възраст (преди и след тези възрастови граници е необходима консултация със специалист), лица от всички професии и социални слоеве. Хата-йога е достъпна за всеки.


  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #4 -: Юли 29, 2011, 00:11:05 »


  В един от своите афоризми Патанджали подчертава:

  "Чрез постигане на съвършенство в асаните индивидът става недостъпен за двойствеността", т. е. тялото на йога става относително независимо от контрастни психични въздействия.

  Това означава на практика, че организмът придобива достатъчна устойчивост по отношение на различни стресове и напрежения на ежедневието. Всички известни автори и йога-учители са изтъквали важността на асаните. В древната йогийска литература има подробни сведения за значението и качествата на асаните, както и за практикуването им.

  С какво се характеризират асаните?

  1.   Асаните са бавни и умерени движения, съчетани с правилно дишане и отпускане. През време на изпълнението през сърцето преминава повече кръв, отколкото в покой. Това се дължи на обилния венозен приток, причинен от свиването на скелетните мускули.

  2.   Асаните са предимно статични упражнения с преобладаване на изометричния компонент. По отношение на мускулатурата асаните предизвикват функционално натоварване не само чрез силовите статични съкращения, но и чрез удължаването  на мускулите. Това предизвиква дразнене на т.нар. проприорецептори, чрез което косвено се въздействува върху централната нервна система, а чрез нея върху сърцето и кръвообращението, както и върху дишането.

  3.   Асаните предизвикват малък разход на енергия (следователно изискват малко храна), съпроводени са с образуване на малко  количество  топлина.  Последното  е  от значение през летните горещини у нас и в топлите страни.

  4.   При   изпълнението  на  асаните  се   изисква   определена концентрация на вниманието върху съответните части на тялото, на които се въздействува. Умственото усилие се синхронизира с мускулното действие.

  5.   Дишането при изпълнението на асаните е естествено и непринудено, но при немалко от тях то е дълбоко, ритмично, контролирано и забавено (за разлика от повечето изотонични, циклични упражнения, водещи до силно учестяване на
  дишането). Освен това вдишването и издишването са винаги през носа, докато при обикновените физически упражнения често се диша през устата.

  6.   Регулирането на кислородното (или въгледвуокисното) насищане на кръвта при асаните става чрез волево задържане на дишането.  При това се получава благотворен ефект върху организма, подобно на динамичните упражнения — с
  тази  разлика,  че при  асаните се  избягва натрупването  на млечна киселина, получаваща се при силно напрегнатата физическа работа.

  7.   Асаните представляват своеобразна нервно-мускулна самодисциплина. Те косвено влияят върху поведението, характера и личността на индивида, като го хармонизират със социалната и природната среда.

  8.   Асаните имат профилактичен и терапевтичен ефект. Те са признати като прекрасна психотерапия.

  9.   Асаните могат да се практикуват във всички възрасти. Според Шри Йогендра и най-сложните асани не са вредни за лица над 40 години, ако се овладяват постепенно.

  10.   Практикуването на асаните не изисква помощни уреди и съоръжения, нито специален екип. Освен това упражняването на асаните не се ограничава от атмосферните фактори.


  Венцеслав Евтимов, "Йога"
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #5 -: Юли 30, 2011, 21:55:34 »

  ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА АСАНИТЕ

  Ефект  върху храносмилателната система.

  За съвременния човек, който не винаги диша естествено и има слаба коремна мускулатура, Пранаяма (дихателните упражнения) се оказва недостатъчна. В това отношение чрез асаните се придобива добро функциониране на коремните органи. Между позите, които съдействуват за поддържане на силата и еластичността на коремните мускули и са полезни за вътрешните органи, може да посочим Кобра, Скакалец, Лъв, Рало, Странична извивка.

  Ефект върху сърдечно-съдовата система.

  В Хата Йога всички движения са бавни, умерени, с последователно свиване и отпускане на мускулите, с дълбоко и ритмично дишане.

  Йогийските упражнения не претоварват сърдечния мускул. Най-подходящи в това отношение са Кобра, Скакалец, Лък, Полусвещ, Свещ, Рало, Удиана Бандха и Наули. Благодарение на обърнатото положение на тялото при някои асани венозното кръвообращение е улеснено. Най-ефикасни пози са Стойка на глава, Свещ и Полусвещ.
  Асаните подобряват кръвообращението и поддържат еластичността на артериите. Тези упражнения са ефикасно средство за борба срещу така често срещащата се днес болест — атеросклерозата.

  Ефект върху дихателната система.

  Асаните засилват гръдните мускули и с това увеличават ползата от йогийското дишане. Упражненията подпомагат овладяването на контролираното дишане.

  За някои от практикуващите изпълнението на дихателните упражнения, предшествуващи (сутрин) всекидневната програма от асани, се оказва доста трудно. В такъв случай по-правилно е изпълнителят да се откаже временно от дихателния комплекс и да премине само към асаните. След известно време акуратното и правилно изпълнение на физическите пози, придружени със съответно дишане (вдишване, издишване и задържане), ще гарантира дълбоко, ритмично и контролирано дишане, след което включването на отделен комплекс от дихателни упражнения преди асаните не ще бъде трудно.

  Ефект върху ендокринната система (жлезите с вътрешна секреция).

  Някои асани влияят върху жлезите с вътрешна секреция. Най-ефикасни са Стойка на глава, Свещ, Рало, Полусвещ. Свещта и Стойката на глава оказват благоприятно действие върху хипофизата и епифизата, както и върху половите жлези, а Свещта и Рибата — върху щитовидната жлеза.

  Ефект върху отделителната система.

  Благоприятен ефект върху бъбреците имат Кобра, Лък и упражненията за коремните мускули Удиана Бандха и Наули.

  Ефект върху нервната система.

  Асаните имат благоприятен ефект върху нервната система и върху психиката. Позите Свещ и Стойка на глава, причинявайки нахлуване на по-голямо количество кръв в мозъка, стимулират телесните функции и психическите качества. Някои асани имат подчертано въздействие върху периферните нерви.

  Ефект върху двигателния апарат.

  Занимаващите се с Йога запазват голяма гъвкавост до най-напреднала възраст. В йогийските школи в Индия обикновенно "старите" са по-гъвкави от младите. Тази гъвкавост се дължи на бавното и постепенното разтегляне на мускулите. Това опъване на предварително отпуснатите мускули представлява основната характерна черта на асаните. Освен това при изпълнението им всяко разтегляне увеличава еластичността на мускулите, с което впрочем се обяснява защо чрез йогийските пози за по-кратко време се постига по-голяма гъвкавост, отколкото чрез всеки друг метод. Тъй като при всяка асана се включват определени мускули или мускулни групи, вниманието трябва да се локализира изключително върху тях. Мускулите трябва добре да се отпуснат преди и през време на разтеглянето, което е необходимо да става бавно и прогресивно. Асаните поддържат и увеличават еластичността на сухожилията и ставните връзки, като по този начин гарантират подвижността на ставите. Йогите отдават най-голямо значение на гъвкавостта на гръбначния стълб.

  В заключение може да се каже, че практикуването на асаните има общо благотворно влияние върху организма. Влиянието на асаните е още по-голямо, ако се свържат със съзнателното ритмично йогийско дишане — Пранаяма.  Венцеслав Евтимов, "Йога"

  « Последна редакция: Юли 30, 2011, 22:41:50 от Ich » Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #6 -: Август 25, 2011, 11:38:03 »

  Понеже съществуващите пози - асани са хиляди,
  не е възможно всички те да бъдат изпълнявани.
  Затова е добре всеки желаещ да си избере няколко пози
  и да си изпълнява избраната програма,
  желателно ежедневно.

  Ще предложа в близко време една примерна програма,
  по книгата на Евтимов, която от една страна
  е достъпна и за начинаещи,
  а от друга - е много балансирана и въздейства върху всички
  жизненоважни органи и системи.
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Йога - какво е йога, видове и др.
  Йога
  delfin 14 4205 Последна<br />публикация Февруари 22, 2013, 15:11:11
  от Търсач
  Асани - йога пози
  Снимки
  Админ 5 10187 Последна<br />публикация Декември 30, 2009, 22:09:51
  от pluton
  Хата йога медитация - Кундалини
  Йога
  Админ 13 4265 Последна<br />публикация Юни 14, 2011, 20:10:23
  от notlike
  Сахаджа йога « 1 2 »
  Йога
  sahaj 22 3904 Последна<br />публикация Януари 24, 2012, 22:30:02
  от Търсач
  Йога и мислите
  Йога
  Ivs.SY 3 1524 Последна<br />публикация Февруари 24, 2011, 12:41:08
  от Mitko R

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright