Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Шаштага Сурия Намaскар  (Прочетена 1241 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:22:28 »

   Шаштага Сурия Намaскар - "Поклон пред Слънцето с осемте точки на тялото", познато по-скоро като "Поздрaв към Слънцето" е упоменато в Риг и Яджур Веда. Това ритмично упражнение с контролирано дишане и рецитация на мантри се практикува ежедневно в Индия от хиляди години. То представлява техника за отваряне на тялото към космичната енергия, излъчвана от Слънцето.

  Строго погледнато, Сурия Намaскар не е част от класическата традиция на асаните от Хатха йога, но е вжано допълнение към тях, понеже особено добре въздейства на храносмилането и оползотворяването на храната, на дишането, равновесието и най-вече за развиване на умствената коцентрация и осъзнаване.

  В пълната практика на Сурия Намaскар Сурия, Слънцето, се възприема като бог на Небесата, символ на духовната Светлина, Азът във всичко. Всяко от дванайсетте положения има своя мантра, която възхвалява различен аспект на животворната слънчева енергия. Въпреки че всяко положение и мантра имат дълбок духовен подтекст, това не е религиозно тайнство или ритуал. Шри Апа Пант в чудесната си малка книга за Сурия Намaскар обещава на практикуващия: "Бавно, но сигурно... ти ще почувстваш пълната сила на красотата и хармонията, на единството и единението с всичко, което е." Това е обещанието на йога.

  С или без мантри, това чудесно упражнение трябва винаги да бъде изпълнявано с пълно осъзнаване на всяка част на тялото. Наблюдавайте всяко свое движение, не се разсейвайте, насочете ума навътре.

  Мантрите се повтарят обикновено при влизане в позата. Ако бъдат научени и практикувани правилно, те могат да имат голям ефект.
  Упражненията се изпълняват винаги на празен стомах - най-малко четири часа след ядене или 2 - 3 часа след лека закуска.

  Необходимо е известно време, за да се запомни поредността и да бъде научено тялото да изпълнява движенията правилно.
   
  1 ПРАНАМАСАНА
  Мантра: ОМ МИТРАЯ НАМАХ - Поздрав към Приятеля на Всички
  Застанете изправени, с прибрани ходила, с лице към изгряващото Слънце. Дланите са събрани пред гърдите като за молитва. Затворете очи, отпуснете тялото, почувствайте равновесието. Дишайте дълбоко и спокойно.
  Преминаване към следващото положение: при издишване отворете очи, отпуснете ръце напред и надолу, за да докоснат бедрата. Веднага след това вдишайте и ги вдигнете нагоре и назад, разперени на ширина на раменете. Извийте гърба и врата колкото е възможно по-назад в положение 2.
   
  2. ХАСТА УТТАНАСАНА
  Мантра: ОМ РАВАЙЕ НАМАХ - Поздрави към Лъчезарния
  Това навеждане назад разтяга вътрешните органи, упражнява коремните мускули за отстраняване на излишните тлъстини, разширява гръдния кош и тонизира гръбначните нерви.
  Преминаване към следващото положение: при издишване спуснете ръцете и тялото напред и надолу. Главата е между ръцете, а дланите опират о земята в положение 3.
   
  3. ПАДАХАСТАСАНА
  Мантра: ОМ СУРИЯЯ НАМАХ - Поздрав към Този, Който вдъхновява дейността
  Краката са възможно най-изпънати, главата е приближена до коленете, коремът - колкото се може по-свит, за да се изхвърли излишният въздух. Тази поза чудесно подпомага храносмилането и отделянето. Тя поддържа гръбнака гъвкав и тонизира нервната система.
  Преминаване към следващото положение: при вдишване преместете левия крак назад, вдигнете тялото и главата в положение 4.
   
  4.АШВА ШАНЧАЛАНАСАНА
  Мантра: ОМ БХАВАВЕ НАМАХ - Поздрави към Този, който хвърля светлина
  Извийте гърба назад и погледнете нагоре. Ръцете трябва да са изпънати, дланите - здраво на земята. Това масажира органите в коремната кухина, уравновесява нервната система и заздравява мускулите на краката.
   
  5. АДХОМУКХА ШВАНАСАНА
  Мантра: ОМ КАГАЯ НАМАХ - Поздрави към Единия, който бързо се движи по небето
  Дробовете да са абсолютно изпразнени, очите - фокусирани в пъпа. Свийте коремните мускули. Ходилата са прилепени към земята.
  Преминаване към следващото положение: тук мненията на отделните учители са различни и за преминаването към положението, и за самото него. Някои смятат, че най-напред коленете трябва да докоснат земята, други, че бедрата не трябва да се допират до нея. Аз лично предпочитам да се премине в положение 6 с плавно ритмично движение най-напред с брадичката и гърдите, след това с тялото, докосващо земята. Оттам, също така плавно, да се премине в положение 7. Движението започва при вдишване. Дишането се задържа, до заемането на положение 7.
   
  6.ШАШТАНГА НАМАСКАР
  Мантра: ОМ ПУШАНЕ НАМАХ - Поздрав към Даващия Сила
  Тялото само за миг остава в това положение, със задържане на дишането. Тежестта е все още върху ръцете и пръстите на краката, тялото е право, без бедрата да се отлепят от земята.
  Преминаване към следващото положение: като пренесете тежестта върху ръцете, извийте торса нагоре.
   
  7. БУДЖАНГАСАНА
  Мантра: ОМ ХИРАНЯГАРБХАЯ НАМАХ - Поздрав към Златното Космично Аз
  Ръцете са изпънати, цялото тяло е извито силно назад, очите гледат нагоре. Пръстите на краката са все още здраво на земята. Дробовете са докрай изпълнени. Това положение заздравява гръбнака, ръцете и раменете и е полезно за белите дробове.
  Преминаване към следващото положение: при издишване вдигнете бедрата нагоре, като прехвърляте тежестта върху краката.
   
  8. АДХОМУКХА ШВАНАСАНА
  Мантра: ОМ МАРИЧАЙЕ НАМАХ - Поздрави към Бога на Зората
  Същото като положение 5.
  Преминаване към следващото положение: при силно вдишване преместете левия крак напред между дланите, като сгънете дясното коляно и изправите главата и торса в положение 9.
   
  9. АШВА ШАНЧАЛАНАСАНА
  Мантра: ОМ АДИТЯЯ НАМАХ - Поздрави към Сина на Адити, Безкрайния
  Същото като положение 4.
  Преминаване към следващото положение: при издишване преместете десния крак напред между ръцете в положение 10.
   
  10. ПАДАХАСТАСАНА
  Мантра: ОМ САВИТРЕ НАМАХ - Поздрави към Милосърдната Майка
  Същото като положение 3.
  Преминаване към следващото положение: при вдишване извийте ръцете и тялото в положение 11.
   
  11. ХАСТА УТТАНАСАНА
  Мантра: ОМ АРКАЯ НАМАХ - Поздрави към Този, който заслужава поклон
  Същото като положение 2.
  Преминаване към следващото положение: при издишване сваляте длани за молитва, което е положение 12.
   
  12. ПРАНАМАСАНА
  Мантра: ОМ БАСКАРАЯ НАМАХ - Поздрави към Единия, който ръководи просветлението
  Същото като положение 1.
  Отпуснете се, леко затворете очи и вдишайте дълбоко няколко пъти.

  Сега повторете серията, като при положение 4 изнасяте назад десния крак, и съответно при положение 9 прибирате напред пак него.
  Това е един цикъл на Шаштанга Сурия Намаскар. Трябва да направите не по-малко от три, а ако имате време и желание - и повече.

  Накрая за няколко минути се отпускате напълно в Шавасана, позата за релаксация, с бавно, равномерно дишане.
   
  Шри Индар Нат
  По материали на чуждия печат
   
  Бел. ред.: Шри Индар Джи е роден в Пенджаб през 1923 год. През 1957 год. заедно с семейството си идва на работа в Лондон. Бидейки от набожно индуистко семейство, той от дете се интересува от йога, но истинската му отдаденост на класическата йога се развива в Англия. Негови учители са Ма Йогашакти и Свами Сатянанда. През 1972 год. той основава йога-центъра в Северен Лондон, наречен по-късно йога-център "Патанджали". Шри Индар Нат ръководи много курсове по йога, курсове за подготовка на учители, пише книги за йога. През 1989 год. основава и йога-ашрама "Патанджали" в Бетл (Великобритания), където живее постоянно от миналото лято.
  За заслугите си в йога Шри Индар е получил титлата Йога-шри, Вишва Йога Ратна (бисер на йога по света) и Йогачария. През 1989 год. в ашрама на Шивананда в Ришикеш той е получил посвещение от Шри Свами Кришнананда Джи от обществото "Божествен живот".
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Шаштанга сурия намаскар
  Йога
  Админ 0 1675 Последна<br />публикация Януари 09, 2010, 19:27:09
  от Админ

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright