Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Киртан  (Прочетена 1069 пъти)
Админ
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1131


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Януари 09, 2010, 19:21:10 »

  Пеенето на киртан е йогийска практика, при която чрез звукова вибрация се хармонизира физическия, умствения, емоционалния и духовния аспект на човешката личност. Пеенето на киртан пречиства и балансира емоциите и чувствата и развива това, което всички големи учители подчетрават за много важно в нашето съвремие - сърцето.

  Текстовете на киртаните са мантри със специална звукова вибрация, която йогийската традиция е изследвала от векове, че притежава благоприятно и пречистващо въздействие.

  Възприети от мъдреците в Индия в състояние на свръхсъзнание, някои от тези мантри са се превърнали в имена на божества, в символи на големите сили, които присъстват в живота, във вселената и в съществуването ни изобщо. Ганеша - силата на благоприятността и късмета, необходима за чистия път на всяко начало. Шива - святостта на духа, който трансформира нас и всичко проявено. Шакти - силата на действието, енергията в многобройните й аспекти. Ма- силата на майката, раждаща живота под много имана: Дурга - закрила, Кали - изкореняване на негативизма, лакшми - изобилие, Сарасвати - знание и мъдрост. Кришна - мантрата, символизираща висшата любов. Рама - силата на дълга и съвършенството.

  Пеенето на киртан е вътрешна практика на преживяване и усещане на вибрацията. Киртанът има водещ, който изпява мантрата, а групата я повтаря. Двете страни си взаимодействат чрез текста и мелодията, оформяйки една възходяща спирала на преживяване.

  Водещият определя темпото на киртана. Групата и инструментите го следват. Общият стремеж е да се получи една хармонична вибрация. Тогава киртанът се превръща в нещо повече от групово пеене. Превръща се в една пречистваща емоциите и извисяваща духа йогииска практика.
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright