Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Богоявление  (Прочетена 1156 пъти)
mariqnhinkov
Гост
« -: Януари 06, 2010, 21:31:29 »

Днес се чества Богоявление. На този ден според библейската легенда е покръстен Исус Христос във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника Богоявление.
Свидетелства за чествуването на този най-древен Господски празник съществуват още от 2 век. Корените на празника водят в Египет. Климент Александрийски съобщава за гностическа общност, която е отбелязала с нощно бдение кръщението на Исус Христос. Според гностическото схващане по време на Кръщението Логосът се е въплътил в човека Иисус и така се е явил на Земята. Това води до твърдението, че църковният празник Богоявление се е появил като контрареакция на честването на гностическата общност от това време.
Още два мотива се крият зад определянето на датата за този празник. В нощта на 5 срещу 6 януари в Египет се е празнувало раждането на бога на Слънцето Аион от девицата Коре. На 6 януари е бил обелязван и култа към Нил, при който е играла роля представата, че през вечерта от някои извори е извирала кръв вместо вода. Епифаний от Саламис съобщава, че 375 година на този ден египетската църква празнува Рождението на Иисус, както и първото чудо в Кана.

С този свят християнски празник желая на всички вас МНОГО вяра,здраве,душевно щастие пренасяйте положителното във вас на другите около вас, и се ОБИЧАЙТЕ!! Усмивчица http://www.pravoslavieto.com/


* 800px-Giotto_-_Scrovegni_-_-23-_-_Baptism_of_Christ.jpg (123.91 KB, 800x537 - видяно 208 пъти.)
« Последна редакция: Януари 06, 2010, 21:35:26 от MariqnHinkov » Активен
giti
Гост
« Отговор #1 -: Януари 06, 2010, 22:36:13 »

Страхотна статия. Благодаря ти!
Благодаря ти и за пожеланията!
Аз ти пожелавам мнооогооо Светлина и Любов, и нека Вечният Вселенски Разум те закриля!
Активен
mariqnhinkov
Гост
« Отговор #2 -: Януари 06, 2010, 22:49:34 »

Просълзявям се giti много си миличка!Понякога внезапно се просълзявам може би заради мъката по света.Имаш голямо сърце! :)Всички сте добри.
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright