Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Аюрведа - Индийска медицина / Healers - Journey Into Ayurveda  (Прочетена 2886 пъти)
Arcoiris
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 19


« -: Януари 02, 2010, 15:20:55 »

HEALERS Journey Into Ayurveda

АЮРВЕДА - Индийска медицина

От Колекцията на: Canal Odisea

Жанр :Документален

Година : 2002

Времетраене : 47 минути

Език : Испански

Преведен на : Български

Резюме :


Аюрведа е Древна индийска система за грижа за здравето.
Самата дума се превежда като "знание за живота"
(от āyus на санскрит - "живот" или "житейски принцип" - и veda,
което се отнася до система на знание). Принципите на Аюрведа
са насочени към опазване на живота — здравословни навици и терапия
не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа.
Известна повече от 5 хиляди години ипризната официално от
Световната здравна организация.


http://nanoset.net/torrent/24/13/128231/Healers%20Journey%20Into%20Ayurveda%20(%20Canal%20Odisea)


* ayurveda 55.jpg (72.23 KB, 385x495 - видяно 318 пъти.)

* ayurveda.jpg (29.64 KB, 300x323 - видяно 309 пъти.)

* ayurveda02.jpg (16.52 KB, 235x236 - видяно 315 пъти.)
Активен

"Това, което човек си въобразява, че чува и това, което говорещият наистина има  предвид,
могат да бъдат противоположни неща. Опитай се да усещаш мислите зад плетеницата от човешкото многословие." - Шри Юктешвар
ssacrifice
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


 • Град: Sofia
 • « Отговор #1 -: Февруари 06, 2011, 21:20:09 »

  Препоръчвам и този филм http://zamunda.net/details.php?id=219041&hit=1 наскоро го гледах и много ми хареса, ето и малко повече инфо на което попаднах :
  Аюверда
  "Аюрведа" произлиза от думите "аюр", означаваща "живот" и "веда", означаваща "наука". Аюрведа означава "наука за живота" и е медицинска система, практикувана в Индия, Шри Ланка и Непал. Тя се е зародила в Индия преди повече от 5000 години и е най-древната наука на нашата планета. Тя предлага начин на живот и хранене, спомагащ за поддържане на пълно физическо, психическо и душевно здраве, за постигане на активно дълголетие и за съществуване в хармония и баланс с околната среда. Целта й е да покаже как може да се променя човешкият живот, как може да се влияе върху него и как да се контролира така, че да не се допускат заболявания и да се увеличи продължителността на живота.
  Това, че Аюрведа, както и други източни системи успяват да завоюват световна популярност, включително и в т. нар. развити страни, не е учудващо, като се има предвид, че западната медицина независимо от безспорните си постижения в редица области, продължава да е бeзсилна, когато става дума за някои хронични проблеми. Източните традиционни медицински системи се оказват много ефикасни именно при лечението на хронични проблеми и неслучайно и в западната медицина все повече се увеличава броя на привържениците на съчетаването на двата метода на лечение.
  Аюрведа се основава на балансирания начин на хранене и използването на билките като природни лекарствени средства. Въпреки че лечението с природни средства отнема повече време в сравнение с традиционните начини на лечение, то дава по-трайни резултати във времето, като при това не се получават странични действия. Според аюрведическите специалисти е много важно да се поддържа равновесието в организма, т.е. да се обръща повече внимание на профилактиката, защото в здравото тяло по-трудно се развиват болести. Унищожаването на микробите и вирусите с лекарства решава проблема само временно, защото човек не живее в стерилна среда. Неведнъж хората посягат към изкуствени средства от рода на антибиотиците без да осъзнават, че най-често причините за техните здравословни проблеми, както и начините за отстраняванито им, са от природно естество. Ето защо чрез профилактиктично приемане на билкови хранителни добавки, ние можем да поддържаме организма си в готовност за борба с вирусите и бактериите, причиняващи болестите. Храната, лекарствата и диетата в Аюрведа са подчинени на тази основна задача.
  Според Аюрведа ние и светът около нас представляваме комбинация от 3 първични сили, наречени "Доши": Вата, символизираща въздуха; Питта, символизираща огъня и Кафа, символизираща водата. Състоянието на баланс или равновесие между тези 3 сили в организма се нарича здраве, а състоянието на дисбаланс-болест. Дисбалансът може да се дължи на излишък или недостиг на една, две или и на трите Доши. Според Аюрведа, например, излишъкът на Вата предизвиква артрит, а излишъкът на Питта води до развитието на язва, киселини и чернодробни проблеми.
  Всички фактори, външни или вътрешни, които причиняват болест директно или индиректно, създават дисбаланс между Дошите с последваща проява на съответните болестни симптоми.
  В зависимост от това коя Доша доминира в човешката конституция, Аюрведа различава 3 основни типа конституция:
  - Вата или въздушна конституция. Хората, отговарящи на тази конситуция са високи и слаби. Физическите симптоми на излишъка на въздух включват суха кожа, повишено образуване на газове в стомашно-чревната система, запек, чупливи кости и др. Психическите симптоми на този излишък включват страх, тревожност и повишена нервност, склонност към депресивни състояния и др. Когато е налице баланс между Дошите, хората с Вата конституция са здрави, адаптират се добре и са творчески настроени. Аюрведа отбелязва, че някои храни повишават, а други намаляват въздуха в човешкия организъм. Най- общо излишъкът на въздух може да бъде корегиран, ако се консумират храни, приготвени на пара и ако се приема храна на всеки три или четири часа. Най-полезни са морковите, оризът, някои зърнени храни и др. Напротив, храни като броколи, цветно зеле, сушени плодове, гъби зрял боб, сурови и замразени храни и храни, приготвени в микровълнова печка - увеличават въздуха, т. е. предизвикват повишено образуване на газ. Излишъците в храненето, прекалено често пътуване, късното лягане или редовното недоспиване, излагането на силен шум, седенето дълго време пред телевизора или компютъра, физическите претоварвания или приемането на много медикаменти или стимулиращи средства също много често предизвикват газ.
  - Питта, или огнена конситуция. Характерна за хората с тази конституция е тенденцията към излишък на топлина в организма. Когато са здрави хората с тази конституция са силни, оптимистично настроени и често стават лидери. Когато настъпи дисбаланс на Питта, хората с такава конституция стават нетърпеливи и раздразнителни. В тези случаи при тях се наблюдава тенденция към развитие на сърдечно-съдови заболявания, храносмилателни заболявания, свързани с възпаление на лигавицата и с тенденция към разстройство, заболявания, засягащи черния дроб, слезката, жлъчния мехур и бъбреците и др. Хората тип Питта често страдат и от кожни заболявания като акне и различни видове кожни възпаления, които почти винаги се съпровождат, както от зачервяване на кожата, така и от чувство за парене и сърбеж. Излишък на Питта в човешкия организъм се получава, ако често се прекалява с кафетата, цигарите и алкохола и ако се консумират повече пикантни ястия, патладжани, лук, спанак и др. До излишък на Питта може да доведе и продължителното стоене на топло или под открито слънце.
  - Кафа или водна конституция. Специфична за хората с този вид конституция е склонността към задръжка на течности в организма. Когато са здрави, хората с тази конституция са силни и уравновесени и на тях може да се разчита. Ако обаче, поради една или друга причина, в организма настъпи излишък на Кафа, хората с такава конситуция стават тъжни и депресивни. При тях е налице тенденция към затлъстяване, отоци, сърдечни и бъбречни заболявания, астма и др. До излишък на Кафа в организма може да доведе прекаляването с мазните и пържени храни, със захарта, сладкишите и сладоледите, с месото, с пълномаслените млека и сирена, с ядки като фастъци и бадеми и др. До същото могат да доведат обездвиженият начин на живот и прекаляването със съня, особено със следобедния.
  Аюрведа се стреми да обясни законите на природата и да разгадае причините за болестите. Според Аюрведа основните фактори, които водят до влошаване на здравето са лошото храносмилане и отслабването на имунната система. Когато храносмилането е лошо много от хранителните вещества не могат да бъдат усвоени от организма и се задържат в стомашно-чревната система. Там голяма част от тях претърпяват процеси на гниене и образуват токсини. Тези токсини причиняват много от познатите ни заболявания. Ето защо трябва да полагаме грижи за поддържане на добро храносмилане:
  1. Храната трябва да бъде свежа, топла, просто сготвена, вкусна и лесна за храносмилане.
  2. Интервалът между две хранения трябва да бъде най-малко 4 часа.
  3. По време на едно хранене не трябва да се смесват много храни и те не трябва да бъдат несъвместими. Например, не трябва да се смесват сладолед и топло кафе.
  4. Ако след хранене вие се чувствате уморени или се оплаквате от тежест в корема, това означава, че сте консумирали много или неподходяща храна. Научете се да се храните според възможностите на храносмилателната си система.
  5. Не се хранете, докато гледате телевизия или докато четете. Научете се да си създавате спокойна и приятна обстановка за хранене.
  6. Храненето не трябва да бъде нито прекалено бавно, нито прекалено бързо. Сдъвквайте добре всеки залък.
  7. Плодовете не трябва да се смесват с основното хранене. Яжте плодове или между храненията или като самостоятелно, основно ястие.
  8. Не пийте вода 1 час преди или след хранене. Можете, обаче, да приемате малки количества течности по време на храна.
  Имунната система може да бъде отслабена в следствие на неправилно хранене, физическо или психическо претоварване, приемане на различни видове лекарства и др. Разглеждайки човешкия организъм, неговата психика и душевността като единно цяло, Аюрведа предлага лечебни подходи за всяко едно от петте сетива. Те включват:
  - Вкус: растения и храни.
  - Докосване: масаж, йога, физически упражнения.
  - Мирис: ароматотерапия.
  - Зрение: лечение с цветове.
  - Слух: музикотерапия, мантра медитация, пеене и др.
  Аюрведа се съобразява и с факторите на заобикалящата ни среда. Според Аюрведа външният и вътрешният интериор на сградите може да спомогне за установяване на баланс, но може да доведе и до неговото разрушаване. От своя страна ведическата астрология ни помага да разберем влиянието върху човешкия организъм на планетите и звездите.
  Основно място сред лечебните методи, които Аюрведа използва, заема фитотерапията. По един уникален начин в аюрведическите билкови рецепти, които са многокомпонентни, се постига оптимално взаимодействие между активните съставки на лечебните растения. Това позволява да се засили ефекта на някои от тях, които влияят благотворно върху човешкия организъм. От друга страна по този начин могат да бъдат елиминирани или да бъдат намалени до минимум евентуални неблагоприятни странични въздействия на други вещества, съдържащи се в билките. По този начин се постига максимален лечебен резултат в комбинация с максимална сигурност за пациента.  За жалост не успях да намеря нещо повече в български сайтове освен някакви курсове за космически суми, които не бих могла да си позволя , ако някой има допълнително инфо  с радост бих го прочела ...
  Активен

  Горчива Истина няма. Тя е най-сладкото нещо. Да кажете грешките на хората, това не е Истина. Да кажете Доброто на един човек, да!
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Индийска нумерология
  Астрология и нумерология
  11WOLF11 0 1640 Последна<br />публикация Юни 15, 2009, 01:23:42
  от 11WOLF11
  Кармическа медицина
  Духовни учения
  Админ 1 1730 Последна<br />публикация Януари 29, 2010, 18:16:46
  от delfin
  Нетрадиционна медицина
  Здрав дух здраво тяло
  apostoloff 0 1239 Последна<br />публикация Март 31, 2011, 07:40:00
  от apostoloff
  Германска Нова Медицина
  Здрав дух здраво тяло
  newage 1 1534 Последна<br />публикация Октомври 25, 2011, 22:42:56
  от i.am.eternal
  Холистична медицина
  Видео клипове
  The One 0 1157 Последна<br />публикация Март 15, 2012, 01:39:55
  от The One

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright