Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Защо да избягваме вкусовата добавка Е621(натриев глутамат)  (Прочетена 24302 пъти)
еос
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 184


« -: Април 18, 2013, 14:40:38 »

Цитат на: Издателство "Распер"
В последно време все повече се говори за вредата от мононатриевия глутамат – Е621, добавка, която се сипе в големи количества в храните, за да усили вкуса им. Тя се съдържа във всички колбаси, кренвирши, луканки, наденици, суджуци и др., чипсове, сухари, готови супи, консерви, бира и къде ли още не. На чуждестранните продукти мононатриевият глутамат е отбелязан с MSG. Днес в света се употребяват около 200 хиляди тона годишно от тази добавка.
Симптомите на предозирането от Е621 се наричат “синдром на китайския ресторант” и могат да бъдат: гадене, повръщане, слабост, световъртеж, болки в гърдите.
Натриевият глутамат е бял кристален прах, който прилича на сол и захар. Водният му разтвор има вкус на месен бульон.
Безвредната доза за организма на възрастен е 1,5 грама на ден, за деца – не повече от половин грам.
Натриевият глутамат е открит през 1907 г. в Япония от Икеда Кикунае, който в експерименти открил, че веществото усилва вкуса на месните храни. По-късно станало ясно, че натриевият глутамат преобразява “чудодейно” и много други храни. Той не само усилва натуралните вкусови качества на продуктите, но подобрява вкуса и аромата на консервите, продуктите на фаст-фуда, лошокачественото месо, замразените продукти.
Натриевият глутамат позволява на производителите на храни да икономисват месото и други естествени компоненти.
Той е много популярен в Америка и благодарение на него там се купуват повече храни.
От химическа гледна точка натриевият глутамат е натурално вещество, натриева сол на глутаминовата киселина. По същество то е аминокиселина, която се среща в природата и самостоятелно се изработва в организма на човека. Но въздействието на синтетичния натриев глутамат върху организма е изключително опасно.
По време на опити учени добавяли натриев глутамат в храната на мишки и те ослепели.
Една от негативните последици от употребата на натриевия глутамат е, че той влияе върху рецепторите на езика, които с течение на времето влошават вкусовото възприемане на храната.
Често пъти заради натриевия глутамат, който прави храните много вкусни, ние не можем да спрем да ядем всякакви боклуци като чипсове, снаксове, готови супи и пр. Той предизвиква привикване, т.е. човек на подсъзнателно ниво предпочита продукти, които го съдържат, и това е добре дошло за производителите, тъй като се увеличават продажбите им.
Натриевият глутамат разстройва вкуса и човек с времето все по-трудно оценява реалния вкус на храните, т.е. настъпва атрофия на вкусовите рецептори.
Тъй като той се съдържа в много храни, които употребяваме ежедневно, опасността от излишни килограми е огромна.
Освен това много нечестни производители с помощта на този бял прах маскират некачествените компоненти (костни жили, соя и пр.) в храните, за да ги покажат като пресни и натурални. Така на вкус полученият сурогат няма да бъде по-лош от натуралното месо, което е чиста измама и мошеничество.
Натриевият глутамат често предизвиква пристъпи на мигрена, при учениците често се появява хиперактивност, а при възрастните – сънливост.
С продължителната употреба на Е621 се влошава зрението.
Според учени в Русия изчезнали хлебарките заради храните, които съдържат натриев глутамат.
Продукти, които съдържат Е621: чипсове, сухари, снаксове, консерви (риби, пастети), колбаси, особено варените, готовите кубчета бульони (галина-бланка, маги), готовите супи, соеви сосове, кетчупи, майонези и още много други.
Според една статистика натриевият глутамат влиза в състава на 95% от промишлено произведените храни.
В последно време учените бият тревога, че Е621 предизвиква Алцхаймер (придобито слабоумие) и агресия, гастрит, язва, болести на черния дроб, стомаха, задстомашната жлеза (диабет). Често употребяващите натриев глутамат усещат учестено сърцебиене, слабост в мускулите, парене в гърдите, засилване на симптомите на астма, алергии, бъбречна недостатъчност, нарушение на зрението и хормоналния баланс в организма, синдрома на раздразненото дебело черво, тревожни разстройства и панически атаки, частична парализа, проблеми с координацията, обърканост на съзнанието, спадове в настроението, поведенчески проблеми, обрив на кожата, депресии.
Натриевият глутамат води до преяждане, а оттук – до наднормено тегло.
Ние съветваме потребителите да внимават и четат етикетите на хранителните продукти, но да имат предвид, че производителите, за да не отблъскват купувачите, невинаги посочват, че Е621 се съдържа в продуктите; добавката може да се крие зад изразите “вкусова добавка”, “подобрител на вкуса” и др.
Други имена на Е621: умами, веицин, натриева сол на L-глутаминовата киселина, мононатриева сол на глутаминовата киселина, моносодиев глутамат и др.
Ако изядете 200 грама чипс, в стомаха ви попадат 2 грама натриев глутамат, което е два пъти над дневната норма. В хамбургерите, чизбургерите и други храни от заведенията за бързо хранене Е621 влиза в състава на много комбинирани продукти. Така ние употребяваме дневно натриев глутамат много над дневната безопасна доза.
Възбуждащото действие на Е621 се използва в психиатрията, тъй като тази добавка превъзбужда клетките на главния мозък.
Според медици натриевият глутамат не само е вреден, но и много опасен за здравето, защото механизмът му на действие прилича на наркотиците. Той прониква лесно в кръвта и мозъка и променя гените, които отговарят за вкусовите усещания, т.е. отучва човека от натуралната храна и го привързва към вредния фаст-фуд.

Помнете!

Производителите на храни имат изгода да употребяват Е621, тъй като с тази добавка, намаляват себестойността на продукцията и маскират некачествената стока, т.е. продукцията, която трябва да бъде бракувана.
Бъдете внимателни при избора на хранителни стоки, четете информацията на опаковката на продукта.
Използвайте натурални подправки в готвенето.
Линк
Активен

entire ocean in a drop
elinikar
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 220


« Отговор #1 -: Април 18, 2013, 17:45:05 »

Ето още по темата:

http://www.malkiobyavi.com/pro/pic-news/print.php?newsid=17395

Малките тайни Maggi е една голяма, мръсна тайна
(2011-07-31) http://www.razkritia.com

Тя вреди на обикновения потребител всеки ден и бавно го убива


--------------------------------------------------------------------------------



МАГИ - отровата



Прахчето Маги, което бавно убива


Запитвали ли сте се някога защо са толкова невероятно вкусни продуктите на Maggi и как е възможно едно прахче да направи такива чудеса с мусаката ви или пилешката кавърма? Е, ние ще ви издадем „малката тайна” на Maggi – мононатриевия глутамат.

Действа като наркотик

Според известни учени натриевият глутамат има свойството на наркотиците. Използва се от производители в цял свят като подправка към ястия, в хранителни продукти, за да ги правят по-вкусни.
Глутаматът въздейства на рецепторите ни подсъзнателно, като ни внушава, че похапваме нещо изключително вкусно и питателно. Ден след ден, похапвайки от натриевия глутамат дори без да знаете, вие се пристрастявате. Храни, в които го няма, започват да ви се струват безвкусни, дори неприятни и имате чувството, че ядете тебешир.

Натриев глутамат използват най-често по ресторантите и заведенията за бързо хранене, където ви примамват с вкусни гозби. Без да подозирате, че манджите са поръсени с тази химия, вие все по-често изпитвате желание да посещавате заведението.

Натриев глутамат има и в Maggi, Пикантина, KNORR и прочие. В някои страни Maggi разпространяват био-вариант на подправките си, в който не се съдържа глутамат. В България, разбира се, отровата е в промишлени количества.

Отровата глутамат в Maggi може да ви докара Алцхаймер

След поредицата от изследвания върху животни е доказано, че натриевият глутамат е отровен. Той вреди изключително на организма, уврежда ретината и е причина за заболявания като Паркинсон и Алцхаймер. Ако оставим на страната „малките странични ефекти” като гадене, повръщане, зачервяване на кожата и главоболие, натриевият глутамат може да увреди и поколението ви. Доказано е, че при консумация от бременни, той се натрупва в плацентата и нанася трайни последствия на плода. Детето е с незавършена нервна система.

Отровата Maggi

„Отровата Maggi” – такава тема е създадена в бг форум за майки, където след поредица от дискусии, потребители единодушно решават да бойкотират продуктите на Maggi, заради наличието на натриев глутамат в тях.

От Maggi – продукт на Нестле, не крият, че в съставките има глутамат. На опаковката ясно е написано, че в пакетчето се съдържа овкусител – мононатриев глутамат, макар че доказано тази съставка руши мозъка.

„Отдавна не купувам Maggi, точно защото знам, че съдържа глутамат. Но ме дразнят многобройните им реклами, на които дечица сладко си похапват от химиите им”, възмущава се една от майките във форума към темата „Отровата Maggi”.

 
Активен

Ако от омразата можеш да се защитиш,от любовта неможеш!Затова любовта,насочена към земното,убива по-бързо от омразата...
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Някой ползвал ли е хранителната добавка АРА
За родителите
милена ганчева 2 1332 Последна<br />публикация Юли 31, 2010, 12:38:27
от небесният ангел
Защо така???
Въпроси и отговори
Kissing You Good Night 2 751 Последна<br />публикация Февруари 15, 2011, 15:27:25
от Ich
Предложение за добавка към Правилата на форума
Съобщения / Предложения и оплаквания
Eona Lightholder 10 828 Последна<br />публикация Юни 09, 2011, 18:00:15
от The One
Защо смятате,че сте индиго дете ?
Въпроси и отговори
Sobercho 14 764 Последна<br />публикация Септември 28, 2011, 15:05:42
от Selinna
Защо живея
Въпроси и отговори
ool 10 810 Последна<br />публикация Ноември 27, 2011, 21:35:12
от АСИ

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Ширинан | Психолог  © Copyright