Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Нирвана  (Прочетена 2260 пъти)
Sine Wave Zero
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 334

« Отговор #30 -: Април 04, 2013, 00:08:07 »

Цитат
дори при достигане на Нирвана съзнанието се намира в тялото и преживява една част

Именно, Еос.
Във всеки един случай, достигнатото освобождаване е достигнато все донякъде. Може да е повече или по-малко от преди, но в нито един случай не е както преди. 3 неща със сигурност не съществуват във вселената – абсолютна нула, абсолютна еднаквост и абсолютен максимум. Съществуват безкрайност, близост и отдалеченост. В това число и убеждението че има Пълно просветление, наричано “Нирвана” след смъртта, може да е един чист плод на Разума. Преди години имах една случка когато се нажмуках с 2 литра зелен чай и в едно състояние съзнателно усетих принципа на свързаност във вселената, почувствах се част от всичките тези връзки и взаимодействия и си казах “Ей това е просветление! Нирвана!”. Беше ли такова или не, ако кажа ‘да’ вероятно тука ще ми се изредят сумати теории от изтока според които това не е просветление, и още толкова според които това все пак е някакво просветление. В крайна сметка, за момент се почувствах част от нещо голямо, което няма как да е ‘всичко’. Възприех го като някакъв ‘максимум’ на сетивата, под сетивата разбирай не само материалните, но и интуитивните и нагоре. 2 години по-късно ми се активира Кундалини и си казах “Това е Нирвана!  Това е максимума. “ Е, че предишното не беше ли ? Явно не, защото това са уклончиви дефиниции на състояния при които възприятията за света се разширяват, но такива моменти в живота може да има 5, 10, 20…. Може и николко.. Може да има моменти в които възможностите за единение или възприятие да са на своя ‘максимум’, после да спаднат, после да достигнат до друг ‘максимум’. Дали ще е в живота и смъртта, на изток са казали още и че ‘Смъртта е част от Живота’. И след като в Живота има пикове и спадове на свързаността ни с Духа … без значение дали си жив или си пукнал, тях ще ги има, и толкова. Пък умовете ни ще си ги кръщават с безброй имена. “Нирвана”, “Самадхи”, “Свише” представяйки ги като нещо грандиозно и знаменито. Е, приливите и отливите са нещо сигурно, което можеш да го наблюдаваш навсякъде в природата – вълните на звука, на водата, светлината…. вълни, вълни и пак вълни.
Всеки си има своите моменти на просветление и всеки един такъв е уникален и различен от тези на другите. Науки като Йога, които се опитаха да им дадат дефиниция, доведоха свои последователи дотам, че една приятелка да ми обяснява как не съм могъл да си усещам Кундалини, при положение че не съм тренирал няколко години Кундалини Йога. Нейният учител така бил казал. Чакай бе…. ти като говориш така за някого знаеш ли през какво е минал, че да можеш да усетиш поне на 1% от това което и той усеща, че чак и да си категоричен какво може и какво – не! Йогата била наука! Ами още по-обезпокоително . Математиката и Физиката като са науки могат ли да изградят един общ модел по който да се определи развитието и движението на всяко едно космическо тяло, така че този модел да е абсолютно точен за всяка звезда, планета, комета и метеорит?? Не, не може! Всеки един модел може да дефинира нещо приблизително и условно. В това число който и да е описал с думи какво е ‘Нирвана’ го е описал пак с приблизителност, които в днешния случай важат, в утрешния не важат. И според мен колкото по-свързано е дадено същество с Духа, толкова по-малко ще си служи с изразните средства и дефиниции на човешкия език, за да изразява състоянието си. Не очаквам един сравнително осъзнат за нашия свят човек, дори да спомене думичката “Нирвана” или “Просветление”. Защото за него те ще са просто като дишането. Колко често докато дишаме казваме че дишаме?
Активен
еос
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 184


« Отговор #31 -: Април 04, 2013, 00:24:02 »

Очаквах от теб подобна публикация от самото начало, но за миг ме заблуди с недоуточненията от рода "реален свят".
 Благодаря Sine Wave Zero!
 Всичко, което написа го разбирам и аз така. Затова се радвам, че успях да го видя през твоята призма.

Цитат
... 3 неща със сигурност не съществуват във вселената – абсолютна нула, абсолютна еднаквост и абсолютен максимум. Съществуват безкрайност, близост и отдалеченост...

Именно, че нищо не е сигурно. Затова и зададох всички тези въпроси в тази тема, с цел осъзнаване на това, че няма как да бъдем сигурни за състоянията ни и да ги причисляваме към тези от ученията и писанията. Няма нищо лошо в това да са наши си лични осъзнавания, моментни резонанси или както иска да ги нарече човек. Когато е осъзната природата на ума, не мисля, че ще се чудим това ся Нирвана ли е или ми е студено.
« Последна редакция: Април 04, 2013, 00:31:46 от еос » Активен

entire ocean in a drop
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1374


 • Град: Варна
 • « Отговор #32 -: Април 04, 2013, 01:51:54 »

  Ако съзерцаваш дъжда,можеш ли да отговориш
  откъде е долетяла всяка капка до теб?
  Можеш ли да знаеш какво ти казва всяка капка
  със своя звук паднала до теб?
  Можеш ли да кажеш колко съдби,светове и нации
  те докосват с всяка капка дъжд по теб?
  Разума няма отговори за това.
  Но Някой друг в теб знае.
  Чуй го.
  В покоя и дъжда можеш да чуеш много неща
  които не си подозирал че ги има даже.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Ramayana
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 18

  « Отговор #33 -: Април 04, 2013, 13:40:36 »

  Ramayana, убеден/а ли си че някога си постигал/а или можеш да постигнеш състоянието което наричаш “Нирвана”, когато "материалното" проявление на духовния свят за теб е "нереално"? На мен това ми звучи все едно да кажа че част от реалния свят е 'нереална' и да се надявам на пълно единение с Духа.

  Материалното проявление за мен е "нереално" в смисъл на заблуда,а не в смисъл на несъществуващо. Може би съм изпитала самадхи в съня си,който разказах,за секунди,но съм убедена,че е било такова състояние. Не знам дали ще го постигна още веднъж и за по-дълго време, със сигурност се иска дълга ежедневна практика в медитирането,което на този етап в живота ми не е възможно.
  Не знам,повечето,май всички тук говорят за Буда..аз съм чувала за патрона на йогите - Шива,който е наричан Маха Йога,постигнал сливане с Вечния дух...може би има някаква разлика между двете йоги. Будистите определят Нирвана като пустота...а другите казват,че Нирвана е прекратяване на материалното съществуване,но не е пустота,а непривързаност към материалното-с чувства,емоции,мисли.
  Аз съм съгласна с втората интерпретация за нирвана.
  Активен

  "Рамаяна" - епична битка, в която Върховното Съзнание побеждава Егото и освобождава Душата.
  Pelin
  ОЙ 8:11
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 280


  Red Overtone Serpent

  WWW
  « Отговор #34 -: Април 04, 2013, 15:57:42 »

  Намасте, Pelin
  Дълбоко уважение имам към Согиал Ринпоче.
   Вдъхоняваща лекция, но тъй като не всеки знае руски,
  ще допълня с "Природата на ума" от "Тибетската книга за живота и смъртта",
  тъй като също е негово и донякъде препокрива казаното от лекцията.
  Активен

  "... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #35 -: Април 04, 2013, 16:42:02 »

  Защото са проникнати от блаженството и нищо друго не ги интересува Усмивчица
  Защо да не ги интересува. Те искат да помагат, а не са егоисти.
  Активен

  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #36 -: Април 04, 2013, 18:55:32 »

  Цитат на: Ramayana
  Не знам,повечето,май всички тук говорят за Буда..аз съм чувала за патрона на йогите - Шива,който е наричан Маха Йога,постигнал сливане с Вечния дух...може би има някаква разлика между двете йоги. Будистите определят Нирвана като пустота...а другите казват,че Нирвана е прекратяване на материалното съществуване,но не е пустота,а непривързаност към материалното-с чувства,емоции,мисли.
  Аз съм съгласна с втората интерпретация за нирвана.


  Ramayana, там е работата че йогите не са една или две школи, и както съм забелязал през годините всяка от тях се обособява с определени убеждения и установени практики, отричайки убеждения и практики от други школи. Генералният ми извод е че това много прилича на войните между университетските професори, където замесен по неволя студент може да му пишат двойка само защото е учил по учебника на друг професор. Въвлечеш ли се в играта “съгласявам се с еди кой си” по-скоро ще подхраниш обсега му на влияние, или с други думи, ще му направиш услуга за сметка на себе си.

  Сега, разбирам пропагандирането на различните убеждения да се правеше с цел цялостно обогатяване на духовната култура, но когато дадена организация претендира за приемственост, то никак не ми се връзва на другия ден да се произнесе в отричане на друга организация – двете ценности “приемственост” и “отричане” са противоречиви и онзи който на думи казва едното, после обратното на него, няма как да го търся за уроци, съвети и насоки в живота.

   Защото съгласявайки се с този и онзи, се отдалечаваш от усещанията на своите иначее уникални преживявания, а те са единствените които могат да окажат влияние върху развитието , било то напред или назад. Ако един човек тръгне да учи какво е това ‘Нирвана’, то по-добре да вложи и нещо от себе си – убеждения които е възприел от опита в съзнателния си живот, за да запази баланса между индивидуализъм и колективизъм. В случая това:

  ”прекратяване на материалното съществуване,но не е пустота,а непривързаност към материалното-с чувства,емоции,мисли. “

  Или не е написано с точните думи които да резонират с представите ми, или преданието е в някакъв изкривен вид. Първо “Прекратяването на материалното съществуване” няма нито един начин да го приема като “непривързаност към материалното”. Като прекратиш нещо което ти е дадено за да съществуваш на Земята, най-много да прекратиш съществуването си на Земята. Дали ще си привързан/а или не към материалното, материалното си съществува и ще си съществува като всичко останало. Непривързаността може да я разбера като Независимост от материалното съществуване без да се налага да се прекратява. Фактически не се лишавам от храна, вода, дом, пари, дрехи, но в развитието си да ставам все по-независим от тях, така че дори с все по-малко от тях, пак да съществувам. Второ, едно нещо няма как да ме заблуди когато съм непривързан към него. Виж 20 лв на улицата, помисли си че са 20 лв и това е първия белег на привързаността към материалното  - мислиш чрез думи! Използвай компютъра, за да ми пишеш във форума – ето ти още един белег на ‘привързаност’. Използвай нематериална среда за да общуваш с мен, и чак тогава ще се съглася че човека срещу мен проявява тази ‘непривързаност’ за която са говорили някъде преди векове. Трето, ако ‘Нирвана’ включва непривързаност към материалното, то за мен значи същото и към душите, паралелните измерения на съществуването ни, и всякакви астрални, светлинни, етерни същности които участват в цялостта на Духа. И не е случайно че на 'Нирвана' казват и ‘Празнота’!
  « Последна редакция: Април 04, 2013, 19:14:45 от Sine Wave Zero » Активен
  Timesbehind
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 80


  « Отговор #37 -: Април 04, 2013, 19:31:15 »

  Някои хора наричат това прекратяване на връзката с материалното.. смърт.  Ухилен
  Активен
  Gi
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 127


  « Отговор #38 -: Април 04, 2013, 19:53:16 »

  Нирвана - духовното блаженство или освобождение на ума от илюзията  Усмивчица
  Споделете вашия опит  Усмивчица


  Някои хора наричат това прекратяване на връзката с материалното.. смърт.  Ухилен
  Някои хора дори скъсаха с материоалното, като Кърт.
  Не ми трябват етикети, за да дам определение на душевното си състояние (блаженство). Думата „нирвана“ я свързвам само с едно: една от любимите ми групи в тийн-възрастта. Поздравче:
  https://www.youtube.com/watch?v=hTWKbfoikeg
  « Последна редакция: Април 04, 2013, 20:08:44 от Gi » Активен
  Ramayana
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 18

  « Отговор #39 -: Април 05, 2013, 13:18:25 »

  Някои хора наричат това прекратяване на връзката с материалното.. смърт.  Ухилен

  Няма смисъл да обяснявам на хора,които са убедени,че физическата смърт е край на съществуването...
  Активен

  "Рамаяна" - епична битка, в която Върховното Съзнание побеждава Егото и освобождава Душата.
  Ramayana
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 18

  « Отговор #40 -: Април 05, 2013, 14:01:14 »

  Цитат на: Ramayana
  Не знам,повечето,май всички тук говорят за Буда..аз съм чувала за патрона на йогите - Шива,който е наричан Маха Йога,постигнал сливане с Вечния дух...може би има някаква разлика между двете йоги. Будистите определят Нирвана като пустота...а другите казват,че Нирвана е прекратяване на материалното съществуване,но не е пустота,а непривързаност към материалното-с чувства,емоции,мисли.
  Аз съм съгласна с втората интерпретация за нирвана.


  Ramayana, там е работата че йогите не са една или две школи, и както съм забелязал през годините всяка от тях се обособява с определени убеждения и установени практики, отричайки убеждения и практики от други школи. Генералният ми извод е че това много прилича на войните между университетските професори, където замесен по неволя студент може да му пишат двойка само защото е учил по учебника на друг професор. Въвлечеш ли се в играта “съгласявам се с еди кой си” по-скоро ще подхраниш обсега му на влияние, или с други думи, ще му направиш услуга за сметка на себе си.

  Сега, разбирам пропагандирането на различните убеждения да се правеше с цел цялостно обогатяване на духовната култура, но когато дадена организация претендира за приемственост, то никак не ми се връзва на другия ден да се произнесе в отричане на друга организация – двете ценности “приемственост” и “отричане” са противоречиви и онзи който на думи казва едното, после обратното на него, няма как да го търся за уроци, съвети и насоки в живота.

   Защото съгласявайки се с този и онзи, се отдалечаваш от усещанията на своите иначее уникални преживявания, а те са единствените които могат да окажат влияние върху развитието , било то напред или назад. Ако един човек тръгне да учи какво е това ‘Нирвана’, то по-добре да вложи и нещо от себе си – убеждения които е възприел от опита в съзнателния си живот, за да запази баланса между индивидуализъм и колективизъм. В случая това:

  ”прекратяване на материалното съществуване,но не е пустота,а непривързаност към материалното-с чувства,емоции,мисли. “

  Или не е написано с точните думи които да резонират с представите ми, или преданието е в някакъв изкривен вид. Първо “Прекратяването на материалното съществуване” няма нито един начин да го приема като “непривързаност към материалното”. Като прекратиш нещо което ти е дадено за да съществуваш на Земята, най-много да прекратиш съществуването си на Земята. Дали ще си привързан/а или не към материалното, материалното си съществува и ще си съществува като всичко останало. Непривързаността може да я разбера като Независимост от материалното съществуване без да се налага да се прекратява. Фактически не се лишавам от храна, вода, дом, пари, дрехи, но в развитието си да ставам все по-независим от тях, така че дори с все по-малко от тях, пак да съществувам. Второ, едно нещо няма как да ме заблуди когато съм непривързан към него. Виж 20 лв на улицата, помисли си че са 20 лв и това е първия белег на привързаността към материалното  - мислиш чрез думи! Използвай компютъра, за да ми пишеш във форума – ето ти още един белег на ‘привързаност’. Използвай нематериална среда за да общуваш с мен, и чак тогава ще се съглася че човека срещу мен проявява тази ‘непривързаност’ за която са говорили някъде преди векове. Трето, ако ‘Нирвана’ включва непривързаност към материалното, то за мен значи същото и към душите, паралелните измерения на съществуването ни, и всякакви астрални, светлинни, етерни същности които участват в цялостта на Духа. И не е случайно че на 'Нирвана' казват и ‘Празнота’!


  Само едно последно нещо ще кажа - ако досега не бях прочела дори една книга от мъдростите на Изтока,без значение на коя школа,на кой автор и т.н. ,сега все още щях да се лутам в матрицата на Западното мислене и българската "реалност" - че се раждаме за да си плащаме сметките и да се храним,за да живеем и това е смисъла на живота. Сега бих се чудила каква измислица е тази "нирвана" и дали изобщо щях да знам,че такова състояние съществува на света и до какво води. Може би щях да си мисля,че единствено наркотиците водят до такива измерения на съзнанието,ако имаш смелост да пробваш...
  Източните мъдрости ми отвориха очите за много неща,които си мислих,че са една фантазия и не могат да съществуват наистина. Естествено, като научих всичко това с течение на времето,почти намразих този свят и начина по който ни възпитават да го възприемаме още от деца...бях много щастлива,че съм намерила смисъл и той е много хубав..че вече знам до какво води всичко в края на краищата,че разбрах - физическата смърт не е край,защото душата е вечна и се преражда. Непривързаността ми последва след омразата ми към така наречените "авторитети" на Западния свят,които до ден-днешен отричат Изтока като цивилизован свят.
  Чувствам,че това искам да следвам,колкото и да не ви се вярва. От сега нататък ще гледам на ценностите на Западния свят с абсолютно безразличие и презрение,защото благодарение на тях много хора стигат до дъното на всичко и умират без да знаят има ли смисъл,а на тях не им пука,никога няма да им пука! Докато прилагат теорията на Ленин,че битието определя съзнанието,те обричат милиони съдби на невежество. Аз вече знам,че Съзнанието определя битието,защото всичко - и материален,и духовен свят,е Съзнание. Но не го научих от Запада,съжалявам...
  Това си е лично мой бунт!
  Мога много лесно да се откажа и от този форум,мога да живея без компютър...
  Активен

  "Рамаяна" - епична битка, в която Върховното Съзнание побеждава Егото и освобождава Душата.
  Timesbehind
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 80


  « Отговор #41 -: Април 05, 2013, 14:44:14 »

  Някои хора наричат това прекратяване на връзката с материалното.. смърт.  Ухилен

  Няма смисъл да обяснявам на хора,които са убедени,че физическата смърт е край на съществуването...
  Не на съществуването,но все пак е край на нещо.
  Иначе по темата..преживявал съм празнота и липса на всякаква представа за материя,време и мисли,най-често по време на сън(хм или вместо съня).Да чувството е неописуемо и колкото и индииски термини да ползваш не може да го изкажеш.
  Но това не ми се струва като причина да се откажа от материята(и да я заклеймя като грях,илюзия,тн.тн.) и човешкия живот,колкото и ужасен да ми се струва на моменти.

  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #42 -: Април 09, 2013, 12:48:02 »

  Аз вече знам,че Съзнанието определя битието,защото всичко - и материален,и духовен свят,е Съзнание. Но не го научих от Запада,съжалявам...
  Това си е лично мой бунт!
  Засега Запада се насочва само към мъртвата материя и затова не му предстои нищо добро.

  Активен

  Свързан
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 185


 • Град: Монреал, Канада
 • « Отговор #43 -: Август 12, 2013, 22:18:23 »

  Нирвана - духовното блаженство или освобождение на ума от илюзията  Усмивчица
  Споделете вашия опит  Усмивчица


  С качването на кундалини в и над седмата чакра постигам гореспоменатото.
  Активен

  Сатчитананда ...
  Свързан
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 185


 • Град: Монреал, Канада
 • « Отговор #44 -: Август 12, 2013, 22:43:32 »

  Според мен не е пресилено да се смята,че е било самото състояние.
  Не може и да се забрави толкова лесно,както нещо друго например,защото е оставило голям отпечатък в съзнанието ти,нещо,което досега не си изпитвал никога и може би няма да изпиташ някога отново... Тъжен
  А за йогите в пещерите,те го постигат по-лесно,не само защото са там,а не като нас в голям град..има и друга причина,която за някои хора изглежда фантастична,аз съм чела книги по тази тема...някои от тези йоги в самадхи не са от нашата раса,а от предишните по-напреднали раси - на атлантите и лемурийците,които като пребивават в самадхи,могат да прекарат милиони години в такова състояние,без да напускат физическото си тяло...представяш ли си! Това е велико,ако някой ден се стигне до тях,въпреки,че има много пречки...някои от тях са великани! Няма да забравя едно изказване на Ванга,когато е била жива, тя описва,че понякога вижда планина и в нея седят огромни хора...мисля си,че това са точно лемурийци или атланти в самадхи!
  Усмивчица


  Смятам, че и измежду нас има извънземни и то не задължително да са от расата на лемурейците или атлантите.
  Само факта, че има хора които са на ниво да се яде и да се правят само останалите първични дейности като едновремено мислят само да натрупат повече пари безогледно на каква цена ще е това за останалите и хора които са извисени духовно, дава възможност да има такива от втората категория, които да имат привилегията да влизат в състояния за които раята не само, че не иска да чуе, но дори и не вярва, че са реални.
  Преди около 5 месеца изпаднах в състояние което бих описал по следния начин:
  От около метър над главата ми през седмата, шестата и в центъра на петата ми чакра имаше дебел сноп лазерна светлина.
  Едновремено изпитах свръх блаженство + напълно откъсване от мислите и чувствата от тукашния свят.
  Накратко, това беше най якото състояние в което бях изпадал в тоя живот.
  От тогава се опитвам да го предизвикам отново, но все още не съм успял.
  Знам много добре, че ще ми се отдаде тогава когато го заслужавам  ими е ред, за това не се юркам много много.
  Най ми се иска да се науча да го контролирам, но ако не това, поне искам да осана в него завинаги, дори това да значи и края на тоя цикъл за мене.

  Сполай ви :-).
  Активен

  Сатчитананда ...
  Страници:  1 2 [3]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright