Моля да ми помогнете, да ме насочите как да открия мисията си в живота ми.Аз силно вярвам и знам, че имам такава, но не мога да разбера каква е точно.
Несериозния подход към сериозните неща никога не е бил предпоставка към добри резултати. Обратното не важи - важно е да го подчертая, защото точно това правя сега.
Като начало - това е твърде общ въпрос. По-лесно щеше да е да влезнеш и да ни попиташ - "моля ви, кажете ми каква е моята професия".
Тогава, след няколко уточняващи въпроса от наша страна, от сорта на: "какво те влече / кое ти иде отръки" , щяхме поне да те насочиме.
Но с подобен въпрос (каква ми е мисията) най-много да си навлечеш на главата куп "гурута", които имат претенциите, че са напълно наясно със себе си и мисиите си, и ще ти кажат как да стигнеш и ти до техните духовни висини.
Да речем, онези с християнските убеждения ще ти кажат - пали свещи, моли се, ходи на църква; тези, които се имат за тибетски лами ще ти кажат - медитирай, издигни си кундалинито, отвори си чакрите и т.н.; (сещай се за останалите религии).
Всички останали ще са такива, които още се лутат в мъглата, и нямат и капка понятие какво да ти кажат, но се чувстват длъжни да ти се направят на вездесъщи, като ти изтъпанчат някоя трактовка от нескопосано поетичен характер (от сорта на - вгледай се в светлината си), от която нищо няма да разбереш, a парадокса е, че и те сами не се разбират, нито пък са достигнали до отговорите, които ти търсиш. Обикновено си ги съхраняват тези отговори като готов текст, някъде из компютъра, и ще ти отговорят със същия този текст, дори и ако попиташ "как да си намеря ключа от мазето".
Искам да почувствам живота, а не просто да оцелявам хамстерската.
Не искам да те разочаровам, Милена, но един хамстер е много по-наясно от нас с живота, неговите цикли и промени, а това е една от първите крачки, които трябва да направим, по пътя към всякакъв вид осъзнаване. А ако смяташ за просто нещо оцеляването, тепърва те чакат много интересни изненади.
Няма как да решаваме сложни математически уравнения, ако преди това не сме се научили да събираме и изваждаме.
Знам, че живота по принцип има смисъл, но моя конкретно смисъл на моя живот не го виждам никъде, а аз мисля, че смисълът на живота е да направиш това, за което си роден, да изпълниш мисията си..
Смисъл има само там, където го влагаме. Някои го намират в това - да се наливат денонощно с алкохол или гледането на сапунки, други в професията или семейството си. Всички са прави или всички грешат, нямам идея.
Във форума има на не едно и две места, обсъждан този въпрос. Теми от сорта на "каква е мисията на живота", "мисията на децата индиго". "смисъла на живота","за какво съм роден", "идеята на съществуването ни", "за какво живея", "защо не умирам" и т.н. Даже... някъде имаше качена, една цяла книга на Галя Йосифова, в която ставаше дума за смисъла на живота, но я прехвърлих само отгоре-отгоре, та не мога да изкажа мнение.
Аз бих ти препоръчал "Сидхарта".
Как да разбера, как да стигна до себе си и да разбера каква е моята мисия и да съм сигурна, че съм на прав път и няма да се подведа?
Добре, ще ти кажа една тактика, която при някои дава добри резултати.
Поглеждаме чисто математически на тази "главоблъсканица", която си споделила тук. Имаме налице - начална точка, в която си сега и крайна цел - да си разбереш мисията, а пътя между тях е неизвестна/невидима права. Съответно, ти решаваш, че тук сме големи математици и идваш да питаш, което си е един вид крачка/действие, което щом си предприела, значи търсиш (дали е правилно или не, няма как да знаеш засега). Цаката е да започнеш да откриваш първо дребните пътечки, към дребните цели. Започни от някакви елементарни, ежедневни дейности. Постави си утре за цел/мисия, да изхвърлиш кофата с боклук (примерно).
Когато я вземеш и излезнеш от вас, тръгвайки към контейнера се запитай - на прав път ли си? Вярвам, че отговора ще е положителен и не след дълго, мисията ти за този ден, ще бъде успешно изпълнена. Лека-полека "вдигай летвата", с времето, а понякога си почивай. Няма правила, няма закони. Единственото е - да усещаш и да осъзнаваш, че това, което правиш е правилно и е за добро. Ето тогава си на прав път.
Можеш, например, да си поставиш цел. Колкото и да е голяма и далечна, дори и никога да не я постигнеш, по пътя си към нея ще постигаш други, малки цели, които ще ти носят вътрешен мир и удовлетворение. Започни от малки и по-леснопостижими неща.
Сетих се, че това упражнение съм го препоръчвал и из други теми във форума, та намерих една от тях, в която една съфорумка, подобно на теб, търсеше начин да стъпи на "правилния път".
Всъщност,
ето, прочети нейната историПрави това, което можеш. Като виждаш, че можеш нещо, дори самото умение обикновено доставя удоволствие.
Да и носи онова чувство, че си на правилния път.
Задавай си въпроси, преди да направиш нещо.
Да, а обикновено въпроса "защо", да е измежду тях и то в челната тройка.