Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: 10 начина за манипулиране  (Прочетена 1287 пъти)
Colder Sun
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


по-добре никога, отколкото късно

« -: Декември 16, 2012, 16:35:42 »

Ноам Чомски е съставил списък на „10 начина за манипулиране“ с помощта на медиите.

 

1. Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).

2. Създават се проблеми, а след това се предлага начин за решаването им. Този метод е наречен „проблем-реакция-решение.“ Създава се проблем, един вид „ситуация“, разчетена така, че да предизвика реакция сред хората, така че те самите да поискат приемането на мерки, които са необходими на управляващите кръгове. Например, допускане на ескалация на насилие в градските райони или кървави терористични актове, с цел гражданите да изискват приемането на закони, насочени към засилване мерките за сигурност и политики, засягащи гражданските свободи.Или да се предизвика икономическа криза, за да се приеме като необходимо зло нарушението на социалните права и съкращаване на социалните услуги.

3. Методът на постепенното прилагане. За да се постигне приемането на непопулярни мерки, е достатъчно те да се въвеждат постепенно, ден след ден, година след година.Именно по този начин бяха наложени принципно нови социално-икономически условия (неолиберализъм) през 80-те и 90-те години на миналия век. Минимизиране на функциите на правителството, приватизация, несигурност, масова безработица, заплати, които вече не осигуряват достоен живот. Ако това се случи по едно и също време, най-вероятно би довело до революция.

4. Отлагане на изпълнението. Друг начин да се прокара едно непопулярно решение е да се представи като „болезнено и необходимо“ и да се получи в един момент съгласието на гражданите за неговото прилагане в бъдеще. Много по-лесно е хората да се съгласят на жертви в бъдещето, отколкото в момента. Първо, защото това не се случва веднага. Второ, защото повечето хора винаги са склонни да таят наивна надежда, че „утре нещата ще се подобрят“ и че тези жертви, които са поискани от тях, могат да бъдат избегнати.Така се предоставя на гражданите повече време да свикнат с идеята за промяна и смирено да ги приемат, когато му дойде времето.

5.Отношение към хората като към малки деца. В по-голямата си част пропагандните изяви, предназначени за широката общественост, използват такива аргументи, символи, думи и интонация,като че ли става дума за деца в училищна възраст със забавено развитие или с психически увреждания. Колкото по-настойчиво някой се опитва да заблуди слушателя, толкова повече той се опитва да използва инфантилни словесни форми. Защо? Ако някой се отнася към човек така, сякаш той е на 12 или по-малко години, по силата на внушението, в отговор като реакция на човека също ще липсва критична оценка, което е типично за деца на възраст 12 години или по-малко.

6. Да се атакуват емоциите на човека в по-голяма степен, отколкото мисленето му. Въздействието върху емоциите е класически метод, който има за цел да гарантира, че ще се блокира способността на хората да правят рационален анализ, а в крайна сметка дори и на способността им за критично осмисляне на събитията. От друга страна, използването на емоционалния фактор може да отвори вратата към подсъзнанието, за да се вкарат там мисли, желания, страхове, притеснения, принуждения или устойчиви модели на поведение …

7. Да се държат хората в неведение, като се култивира посредственост.С това се гарантира хората да не са в състояние да разберат техниките и методите, използвани, за да бъдат контролирани против волята си. Качеството на образованието, предоставяно на по-нисшите класи на обществото, трябва да е толкова оскъдно и посредствено, за да може невежеството, което разделя по-нисшите класи на обществото от върхушката, да остане на такова ниво, което нисшите класи да не могат да преодолеят.

8. Насърчаване на гражданите да се възхищават на посредствеността. Да се насърчава в хората идеята, че е модерно да си глупав, вулгарен и груб …

9. Засилване на чувство за вина. Да се застави отделният човек да вярва в това, че самият той е виновен за собственото си нещастие поради липса на умствени способности, умения или усилия. В резултат, вместо на бунт срещу икономическата система, човек започва самостоятелно да се занимава със самоунижение, самоунищожаване, да обвинява за всичко себе си, което го води неминуемо до тотална и нескончаема депресия, като всичко това води към апатия и бездействие.

10. Да се знае за хората повече, отколкото те самите знаят за себе си. През последните 50 години напредъкът в областта на науката доведе до образуването на все по-разширяваща се пропаст между знанията на обикновените хора и информацията, която притежава и използва управляващата класа. Благодарение на биологията, неврологията и приложната психология, „системата“ има на разположение най-съвременни знания за човека, в областта на физиологията и психологията. Системата е в състояние да научи за обикновения човек повече, отколкото той знае сам за себе си. Това означава, че в повечето случаи системата има по-голяма власт и в много по-голяма степен контролира и управлява хората, отколкото те могат сами да се контролират.
Активен
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #1 -: Декември 16, 2012, 16:51:59 »

  Двойната спирала от духовна сила и сетивност
  заедно с  реалните знания
  ще ви направят свободни.

  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  Niandre
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 8

  « Отговор #2 -: Декември 17, 2012, 11:30:52 »

  Двойната спирала от духовна сила и сетивност
  заедно с  реалните знания
  ще ви направят свободни.

  Така е Странник,
  Но колко от хората осъзнават, че в действителност не са свободни? На колко ни/им стиска да се борят за нея при положение, че свобода = пълна отговорност? Факт е, че още от детската градина децата са "бомбандирани" от псевдо ценности, да не говорим за училище. Учителката по религия на дъщеря ми (първокласник) сподели следната случка: запознава ги с живота на  Вяра, Надежда и Любов и какво мислите се изцепват няколко от децата: "....аааааа, знаем ги тези трите, те са от "Биг брадър""
  Активен
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #3 -: Декември 17, 2012, 12:06:16 »

  От както хан Аспарух стана улица, Вазов стана квартал, а Левски и Ботев футболни отбори, ценностната система на подрастващите рухна до положение, да подражават на кумири, които натрупаха слава, чрез безсрамието и простотията си, изявени в публичното пространство.
  Най-вървежни били тетрадките с образа на разголения азис отпред.
  За негодувание няма време, а и този порочен процес ще се обърне.
  Ако у нашите деца възпитаме достойнство и им дадем основата за изграждането на стабилна ценностна система, те сами ще си намерят правилният път, вместо да се задоволяват с този, който им се предлага от телевизията, кръчмите и билбордовете. Буден ум, няма как да бъде запленен от простотията; няма как да слуша чалга, нито пък да играе игри или да се пропие.
  Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Sine Wave Zero
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 334

  « Отговор #4 -: Декември 17, 2012, 13:37:08 »

  Какво ще кажете да измислим по някой антидот за всеки от 10те начина за манипулиране?

  Как постъпвам например при

   1) . Отвличане на вниманието. „Постоянно се отклонява съзнанието на хората от реалните социални проблеми, превключвайки ги към теми, които нямат реално значение. За да постигат такъв резултат, според който гражданите да са винаги заети с нещо и да нямат време да мислят, от полето – в кошарата, както и всички други животни ( цитат от книгата „Тихо оръжие за тихи войни“).

  Например усещам че някой ще започне тема, в която ще се опита да ме въвлече в някаква лична си драма в реалния живот, за да си подсигури евентуален виновник, ако играта не му потръгне. С това разбира се вниманието ми към нещата от живота ми е поставено под въпрос.

  Един съществен въпрос, който му задавам е: “Приятелю, за какво ти трябвам в цялата тая работа”. Ако реакцията му е нещо от сорта “Глупав си да си мислиш че за нещо ми трябваш”, то намеренията му да ме заплете в нещо извън личния ми живот са очевидни. Първо защото пренебрежението "глупав си" е невъздържана "защитна" реакция (което е признак че дезертира от битката си след неуспешен опит за саботаж), второ, останалата част от изречението е очевидна лъжа, защото ако ‘не му трябвам’ за въпросното нещо, той нямаше да ме е потърсил.

  Друг метод е затапващия тон в отговор. Например отвличащият вниманието започва:

  -Тук ли си да те питам нещо?
  -Определено да.


  Този наглед “странен” отговор съдържа в себе си очевидна нотка на предизвикателност, с която му отправям послание: “давай да те видим какво си ми замислил”. Отсрещната страна усеща това много добре и ‘отвратена’ от тона ми, се отказва да водим разговора още в самото начало. Ужасен съм! Усмивчица

  Друг случай: Целящият да отвлече вниманието ми се пробва с някаква новина от днешния вестник или поредната емисия “По света и у нас”:

  -Убили са еди кой си.
  -И аз какво да направя?


  При което най-често се почва цял аналитичен ферман, в който се описва колко неморално и възмутително е моето пасивно отношение към човешките трагедии. В крайна сметка целта “да си гледам живота “ е постигната, а и знам че част от живота ми е да предотвратявам въпросните трагедии тогава когато имам възможността, вместо да лея сълзи и да паля свещи когато вече я отразят по телевизията и радиото. И в крайна сметка “неморалната” квалификация, която персоната – провокатор се опитва да ми наложи си остава за него, и най-често говори не за моя, а за неговия характер.
  « Последна редакция: Декември 17, 2012, 13:59:23 от Sine Wave Zero » Активен
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #5 -: Декември 20, 2012, 15:33:55 »

  Манипулацията и контрола над човешкото съзнание, чрез атаки на подсъзнанието е идея, дълбоко залегнала в основните стремежи на властимащите, от както съществува човек.
  За целта, тъй като според мен, в "Kymatica" и "Esoteric Agenda", въпроса е най-добре развит, ги препоръчвам на всеки, заинтересуван от темата.
  Най-добре, лесно разбираемо за всеки и открито в Киматиката:

  Карл Юнг открил, че съществува колективно безсъзнателно, свързващо всички хора.
  Това означава,че всички хора споделят едно общо съзнание един с друг. Това е се вижда по света, описано в общата ни митология и символи, изследванията на морфогенетичните полета и науката кинезиология. Тази колективност е един глобален пример за подсъзнателното в човешкото тяло, в което трилиони клетки споделят сигнал от същия тип. Този паразит в нас, наречен "фалшиво его", изисква постоянно подхранване, за да оцелее. Храна, гориво и всяка друга форма за поддръжане, е енергия. Човешкото съзнание е едно електромагнитно енергийно поле. Когато тази потенциална енергия бива използвана, тогава се отделя кинетична енергия, която е използвана за запазване на фалшивото его. Този сценарий се случва в най-малките паразитни организми, и стига до колективния организъм наречен "Човечество". Паразитът отделя химикали, които карат приемника да изпитва нужда от храна, от която паразита има
  нужда, за да оцелее. Докато приемника не осъзнава това, продължава да храни паразита, а самия той гладува. По подобен начин, Уилям Райх казва, как цели общества страдат от психоза, причинена от липсата на храна за естествените им биологични импулси. Той твърди, че подтискането на сексуалните желания, дава енергия за поддържане силата на църквата, която е пуснала много дълбоки корени в експлоатираните маси чрез използването на сексуален глад и чувство за вина. Това вменява боязън към властите и обвързаност на децата към техните родители. Това води до робуването в зряла възраст към социално положение и към капиталистическа експлоатация.
  Така се парализира силата на критичното мислене на подтиснатите маси, защото изсмуква по-голямата част биологична енергия. Накрая, това парализира развитието на съзидателните сили
  и прави невъзможно постигането на всеки стремеж към човешка свобода.
  По този начин господстващата икономическа система, в която отделни хора лесно могат да управляват масите, става управлявана от психическите модели на самите подтиснати.
  Това, което Райх показва в този изключителен цитат е, че на едно колективно ниво, подтискането на естествените функции, независимо дали биологически, духовни или емоционални, причинява в резултат една ненормална реакция, едно психично заболяване.
  Тази болест или страдание рефлектира върху масите, чрез колективното безсъзнателно
  и действа като епидемия. Човечеството е заразено с неспособност на свобода.
  Което означава, че на хората и масите им липсва способността да владеят себе си на психично ниво,  и това се проявява в макрокосмоса под формата на правителства и организирани религиозни сили.
  Отваряйки, по този начин престола, нашия национален и индивидуален трон, за който и да е, за каквото и да е. За да бъде зает от омразните владетели на земята, патриарсите на цивилизацията... политическа, социална,
  икономическа и духовна диктатура, психически деспотизъм. Тази проста болест на нашата психика, тази липса на отговорност и отричане от основни човешки свободи, е проправила път за всеки тиранин, управлявал някога хора на тази планета. Човечеството е затворено в
  цикъл на страх, апатия и омраза. Тези човешки инстинкти движат
  йерархични политически системи и бюрокрации, които най-често ограничават основното
  човешко право на стремеж към щастие.
  “Общество, което е основано на страх,
  апатия и омраза, изражда система, която в основата си засяга
  самото щастие на човека. Това подтиска индивидуалното развитие и го държи в един цикличен поведенчески модел на високомерие и малоценност в едно класово
  общество, базирано на лъжливи идеали” - Марк Цимерман
  Но тези деспотични тирани, демонизирани от масите, не са по-различни от нас.
  Всъщност те са едни от нас. В книгата си "Пророкът", Халил Джубран, поетично заявява:

  “Казвам ви, така както святото и праведното не могат да минат отвъд най-възвишеното, което е във всеки един от вас. Така и покварения и слабия не може
  да падне по-ниско от най-ниското, което също е във всеки един от вас. Всеки един от нас е способен да извърши най-ужасяващия грях както и да покаже най-прекрасното
  състрадание към ближния. Това е истинското определение за болестта в психиката и душата на човека.“

  “Нашата борба не е срещу плътта и кръвта, а срещу господари, срещу силите, срещу владетелите на мрака в този свят, срещу духовната порочност
  по високите места.” - Ефесяни 6:12

  Помислете за всяка власт, която смятате, че е над вас... Кралски фамилии, правителствени
  лидери, обединените нации, финансови организации, корпоративни монополи и медийни гиганти. Всички те са аспекти на фалшивото ни его. Те са проявата на физическо ниво,
  на собственото ни заболяване. Те се нуждаят от съзнателното ни участие, от съзнателна ни енергия, за да оцелеят. Защото без нашето съдействие, без да
  ги снабдяваме с поддържащата храна, те умират от глад. Тяхната истинска същност зависи от
  нашето желание да бъдем управлявани. Типичен симптом на болестта на човечеството в днешни дни е нашето постоянно отричане, че сме болни.

  Подтискане

  Ние постоянно подтискаме тези качества, които сме избрали да не приемаме за себе си.
  Това е причината, поради която е толкова трудно да видим фалшивото его и неговите многобройни проявления, такива каквито наистина са.

  “Една нация може да преживее
  заблудите си, и дори амбициите си. Но не може да преживее предателството отвътре.” - Марк Тулий Цицерон

  Това е истинската същност на фалшивото его, то действа като примамка, за да ни отклони от свободата която наистина имаме. За да оцелее този паразит на психиката ни, той трябва да ни снабдява с химически вещества, които да ни направят зависими от него. В този случай, храна му е нашата съзнателна енергия, която създаваме, за да храним паразита, химическото вещество на страха кара човечеството да се нуждае от закрила и защита. Функциите за оцеляване на тялото могат да се сведат до две основни функции, приложими за оцеляването
  на всеки организъм: Трябва да е способен да расте, да се храни, да се грижи за физическото си тяло, но трябва да има способността също така, да се защитава. Така, че ако можеш само да се развиваш, но не можеш да се защитаваш, ставаш храна на нещо друго. Така, че оцеляването означава едно равновесие на растеж и защита.
  От историята на човешката цивилизация и еволюция откриваме, че нашата природа е да сме в
  едно състояние на развитие и растеж. И се предполага, че нашата защита трябва да се използва само, за да ни помага в онези моменти на заплаха. Не можете да бъдете в състояние на
  растеж и на защита едновременно, Така, че важното е... когато видим нужда от защита, стресовите хормони на тялото свиват кръвоносните съдове в стомаха и вътрешностите, които са органите, отговорни за растежа.
  Проблема е, че ако махнете кръвта от вътрешностите и я преместите в ръцете, тогава не остава кръв във вътрешностите, което означава: няма растеж, но си готов за битка. И когато твоята битка свърши, кръвта се връща отново във вътрешностите и ти растеш отново.
  Но света, в който живеем днес, страха е 24 часа, 7 дни в седмицата. Така, че ние имаме постоянно освобождаване на стрес хормони в тялото си. Освобождават се през цялото време, държейки ни в готовност да се бием или да бягаме. във всеки един момент.. Ние сме готови
  да побегнем... защото сме нащрек. Така, че проблема е, как влияе това върху твоето разпределяне на енергията? И казват, че отделяме по-голямата част от енергията си за защита.
  Не можеш да оцелееш, ако през цялото време си в състояние на защита.
  И щом паразита може да контролира природата на страха, може да създава страх сред нас,
  от който само той може да ни защити.
  Съвременно физическо доказателство за това идва от Збигнев Бжежински, бивш държавен секретар, също така, поддръжник на Барак Обама. В неговата книга "Голямата шахматна дъска" той казва: “Колкото повече Америка се превръща в мулти културно общество, може да се окаже, че става все по-трудно да постига консенсус по външните въпроси освен при обстоятелства на
  истински масивна и широко възприета, директна външна заплаха.”

  Дори и райхфюрера на нацистката партия, Херман Гьоринг, обобщава перфектно тази игра на търсене и предлагане,
  когато казва: “Хората винаги могат да бъдат накарани да следват заповедите на лидерите,
  това е лесно. Всичко, което трябва направите е да им кажете, че ги нападат и да обвините миротворците в липса на патриотизъм и излагане страната на опасност.”

  Това действа по един и същи начин във всяка страна.То действа, освен това, по един и същи
  начин и във всяка отделна психика. Просто помнете, че фалшивото его има само едно желание: да стане по-велико и по-силно от истинското аз. Тази болест ни кара да вярваме, че сме отделни от природата. Заради това виждаме такова увеличаване зависимостта от технологиите. Заради това виждаме да се прави толкова малко за Земята и за околната среда.
  Заради това виждаме фанатизъм, расизъм, сексизъм, и всяка друга форма на дискриминация, водеща до престъпления, насилие, войни, и накрая цялостното унищожаване на организма.
  Това безкрайно състояние на страх, объркване и изолация, в което явно живее нашия свят
  е симптом на фалшивото его, създаващо една фалшива заплаха.
  Ако хората изграждат своята самоличност, идентифицирайки се с авторитета в обществото, то свободата предизвиква мъчително безпокойство. Тогава те трябва да скрият жертвата в себе си, чрез насилие над другите.

  Аз лично смятам, че тези неща ще се променят през "новото време".
  Този "бунт" на съзнанието ще придобие мащабни размери, което ще доведе до рухването на старата система.
  Жертви ще има разбира се, но ще си заслужават.
  Остава ни само да стиснем някой друг палец, че да можем да станем свидетели на този процес, че пък и да се порадваме на резултата Усмивчица
  Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Жени и мъже - духовност, функции, положение в обществото « 1 2 3 4 5 »
  Духовни връзки и взаимоотношения
  Kery 72 5430 Последна<br />публикация Юли 02, 2012, 01:24:11
  от protoplasma

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright