Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Съветите на древните гърци за кризата  (Прочетена 801 пъти)
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« -: Декември 04, 2012, 22:49:36 »

Интересна статийка, на която попаднах в интернет.

Какво биха посъветвали древните гърци наследниците си, за да се справят с финансовите затруднения? Предложеният идват от Би Би Си, цитирани от бТВ:

Дългове, разделения и бунт – древното решение

През VI век преди Христа атиняните били съсипани от дългове, социално разделение и неравенство. Най-бедните фермери били готови да се продадат в робство, само за да нахранят семейството си. Изглеждало сякаш революцията е неизбежна, но аристократът Солон се показал като връзката между бедни и богати. Той отменил изплащането на дълговете под формата на робство, ограничил собствеността върху земята и разделил населението на класи. Всяка отделна класа имала свой праг на богатство със съответните финансови задължения. Въпреки че мерките му били атакувани от всички страни, те поставили началото на демокрацията. Успехът на Солон показва, че държавните мъже трябва да имат куража да вземат непопулярни мерки в името на стабилността.

Оракулът в Делфи

Древният Делфи е мястото на Аполоновия оракул, в който се бил вселил богът на абсолютната истина. Все пак предсказанията му били доста неразбираеми и се нуждаели от допълнителни разгадавания. Навярно на въпроса: „Трябва ли Гърция да напусне еврозоната?”, Оракулът би отвърнал: „Гърция трябва да се откаже от еврото, ако то се бе отказало от Гърция”, като остави всички да си блъскат главата над значението на тези думи. В общи линии това е като да се слушат икономистите, но поне Оракулът можел да се извини с вдишания пушек от лавровите листа.

Нищо ново под Слънцето – всезнаещият Питагор

Днес гърците изпитват ужасяващи затруднения с преодоляването на финансовите си проблеми, но може би за да се почувстват по-добре, трябва да се обърнат към съвета на известния си праотец Питагор. Той казвал: „Всичко се връща обратно, така че нищо не е напълно ново”. Питагор вярвал, че числата лежат в основата на всичко и че събитията се повтарят в период от 10 800 години. Затова можем да очакваме, че това няма да е последната тежка криза в Гърция или просто: „Нищо ново под Слънцето”.

Напомняйте си, че може да бъде по-зле - Одисей и аргонавтите

„Задръж, сърце, ти преживя по-тежки мъки” - така Одисей увещава себе си да не се отказва. Докато се бие със страшни чудовища по пътя към Итака и своята любима, той си вдъхва кураж, за да бъде сигурен, че няма да се провали заради прибързаност.

А поуката е: каквито и да са обстоятелствата, трябва винаги да си напомняш, че нещата са били по-лоши и да се изправиш срещу проблемите си.

„Сигурен ли си , че е вярно?” – Сократ и безкрайните му въпроси

„Безпримерният живот не си заслужава”, казва Сократ. Чрез кръстосан разпит на обикновени хора, философът се опитвал да стигне до отговор на въпроси като: „Какво е сокът?” или „Как трябва да живеем?”. И въпреки че често не получавал отговори, той настоявал че винаги трябва да продължаваме с питането.

На атиняните обаче им писнало от критичните му коментари за политическия и социален живот и решили да го екзекутират. По-късно Сократ се превърнал в символ на свободната мисъл и наследството, което оставил, гласи: „Не спирайте да питате, дори отговорите да са неприятни”.

Аристофан Комедианта

Брилянтният автор на комични пиеси Аристофан се радвал винаги, когато може да се присмее на атиняните. Комедията му „Жаби” от 405 година преди Христа дава следния съвет на политически непостоянните му съграждани: „Избирайте добри лидери или ще си стоите с лошите”.

Хераклит Мислителя

„Не можеш да стъпиш в същата река два пъти”, гласи най-известната фраза на Хераклит, според когото всичко се променя и единствено промяната е постоянна. Това напълно противоречи на разбиранията на Питагор, но погледнато от модерните хора хераклитовата теория казва че, трябва бързо да се насочим към стабилните пазари, защото те скоро може и да не са така стабилни.

„Кажи ми истината, докторе” - Хипократ и фактите

Западната медицина и днес се обръща към времето на Хипократ и към методите, използвани от него. Не става дума за методи на лечение, а на отношение към пациента. Една от най- важните точки в Хипократовата клетва е, че лекарят винаги трябва да казва на пациента си истината. Дори и той да умира, лекарите са задължени да му го съобщят. Магията няма да помогне, само честността ще покаже кое действително е нужно и кое не.

Овладейте възможностите – демокрацията

Когато в края на VI век преди Христа деспотите на Атина били прогонени, трябвало да се измисли система, която да бъде далеч от деспотизма. Атиняните намерили едно изумително решение на този проблем, наречено демокрация. Всеки гражданин има правото на глас и така най-справедливо може да се определи бъдещето на държавата.

Голям проблем - дълга баня

Когато накарали Архимед да разбере дали една царска корона е от чисто злато, той открил решението в банята. Щом стъпил във ваната и видял, че водата се вдига, Архимед разбрал че тялото му измества определено количество от течността, което може да бъде измерено. Той бил толкова развълнуван от откритието си, че изскочил гол на улицата и закрещял: „Еврика”. Тъй че ако имате наглед неразрешим въпрос, останете по-дълго време в банята. Може и да откриете отговора.

Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Г-20 Получиха рецепта за реален изход от кризата.
Обща тематика
The One 3 1097 Последна<br />публикация Януари 27, 2010, 18:53:25
от AIA
Древните руски наноструктури
Любопитни факти
Evolution 0 1121 Последна<br />публикация Септември 25, 2010, 11:02:46
от Evolution
Да разгърнем древните скрижали...
Любопитни факти
apostoloff 0 817 Последна<br />публикация Юли 31, 2011, 08:36:59
от apostoloff
Хороскоп на древните гърци
Астрология и нумерология
~Schwarze_Sonne~ 0 1245 Последна<br />публикация Юни 19, 2012, 14:57:40
от ~Schwarze_Sonne~

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright