Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Относно споровете  (Прочетена 1503 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 640


 • Град: Варна
 • dean.radnev
  WWW
  « -: Декември 21, 2009, 14:20:50 »

  Изпитвам необходимост вече да напиша тази тема (редовните читатели на форума знаят защо). Ще изкажа няколко мои виждания относно спора и егото (не ангажирам никой с моята гледна точка).

  Ще започна с крилатата фраза "в спора се ражда истината" аз лично избягвам да влизам в каквито и да е спорове, защото не съм съгласен напълно с тази фраза. Спора си е налагане на мнение. Представете си две страни, които спорят и единия греши, мислите ли, че човека който греши ако каже, че се съгласява с другия, той наистина ще го разбере и в него няма да остане капчица съмнение. Когато наложиш мнение над някой, ти не му позволяваш да си научи урока. Защото човек се учи от грешките си, когато ги усвои сам едва тогава си научава урока напълно. Не може да си предадеш знанията си на другия чрез един разговор, може да споделиш опита си, но това не означава, да отричаш неговата гледна точка.

  Относно егото, трудно пиша за това, пиша за него все едно е болест. Всички си имаме его, както аз така и останалите, един в по-големи количества други в по-малки, но всички си го носим вътре в себе си. Не ми е приятно когато видя, някой да се опитва да обеди някой друг в нещо и в процеса на разговор се накърни егото и тона се промени и започват нападки, посочват се грешките на другия, зареди всичко това имам един апел към вас:

  Моля ви от сърце, не е нужно да се влиза в спорове, да се убеждаваме един другиго в нещо, читателите биха предпочели да видят две гледни точки и те самите да преценят за себе си на коя да се доверят, отколкото да четат спор, в който негативизма надделява.

  Активен

  giti
  Гост
  « Отговор #1 -: Декември 21, 2009, 15:01:07 »

  А дали е спор всичко или просто форма на разговор?
  Аз също не обичам споровете, макар на някои тук да не ви изглежда така. За мен спора е налагане на мнение, както се спомена и в горният пост, докато тук във форума, по-скоро се изказва мнение според мен..
  Може би трябва да се обърне внимание на изказванията на всезнайковците, които рязко отсичат и не приемат чуждите мнения, а понякога и обиждат участниците тук съзнателно или не. Може би трява, всеки един от нас да обърне внимание какви думи използва и да помисли как би ги приел другият! Проблема тук е, че говорим за неща, които трудно се обясняват с думи, а и често няма подходящи думи. Забелязала съм, че често "спорещите"(в това число и аз Плезещ се) говорят за едно и също, но дадена думичка така се е забила, като трън в очите им, че забравят за всичко останало. Получава се една дребнавост.
  Според мен не е лошо, че се впускаме в такива разговори, от които наистина стигаме до мн. Истини, вземаме си поуки или най-малкото се замисляме. В тази връзка, ще ви помоля да обърнете внимание на темата "Цели на възрастното индиго" и да предложите ново име за тази темата. От снощният разговор, разбрах, че за някои тази дума "цел" има и др. значение- не особенно хубаво.
  И в завършек искам да спомена за черти от характера на индиго: ненавист към несправидливостта, неетичността и подценяване на личността на някой. Просто едно индиго не може да остане безучастно и да подмине такива деяния. Независимо за кого става дума, индигото се впуска, като лавица, закриляща малките си, за човекът, който е получил несправедливо, от гореизброените... Друг е въпроса, този, който е отправил това, дали в действителностнякой е искал да покаже това или просто не е подбрал правилните думи за изказ, но това е трудно разбираемо, когато думите не са придружени с интонацията на гласа...
  « Последна редакция: Декември 21, 2009, 15:14:03 от giti » Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #2 -: Декември 21, 2009, 19:17:14 »

  Винаги, влизайки в този форум, всеки от нас се чувствува добре, защото той изразява част от неговия мир. И той е част от него самия. На човек му става мъчно, когато вижда, че нещо в този мир се нарушава. Все едно сме на пазар - бориме се за своята цена и не виждаме нищо друго.

  И се питам - докога?? Ако мислиме, че, раздавайки правила и то в ТОЗИ ФОРУМ, ще уеднаквим нашето мислене с това на другите, то мисля, че някъде нещо сме сбъркали. И то тук, където според мен, атмосферата е така разкрепостена.

  Колко е тъжно да виждаш как хора си отиват един по един, защото с нещо не са ни паснали. И когато останеме сами, тогава ли ще се питаме къде сме сбъркали!

  Аз смятам, че целта на този форум не е да превъзпитаваме хората, а да дадем възможност на всеки да покаже своите различни гледни точки и да се чувства в приятелска атмосфера.
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #3 -: Декември 21, 2009, 19:35:18 »

  Делфи, мила не разбрах за какво уеднаквяване говориш и за какви правила.
  Аз лично не съм срещала някой с такова намерение тук. Дори и администратора и ние модераторите отправяме апели, а не слагаме правила. Макар да почнах да се замислям дали не е нужно да имаме правила, защото се срещат обиди и нападки тук Тъжен
  « Последна редакция: Декември 21, 2009, 22:50:10 от giti » Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #4 -: Декември 21, 2009, 20:25:57 »

  Никой не може да ни обиди, ако ние самите не се обидим.

  Ако говориш за нецензурни думи, съм съгласна. Но смисълът е съвсем друг.

  А относно думите "уеднаквяване" и "правила" - смисълът им е в цялото изречение, без да се извличат като отделни думи. С такова отделно извличане и недоразбиране и недоизказване даже е започнала Първата Галактическа война  в нашата Вселена (това днес го научих).

  Ето, виж, как пак слезнахме на ниво "отделни думи" и пак да се започне луд разбор и разнищването им. Ето, така започват споровете, не само тук, ами и повсеместно - и по други форуми и в реалния ни живот - при разговорите ни един с друг. А не виждаме как хората си отиват, а търсиме само своята истина, своята обида, своето неразбиране..., но винаги себе си, а не другият. Докога??

  Ние си имаме правила, които са си дадени при регистрацията, никакви други не са нужни.

  НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ ОБИДИ, АКО САМИТЕ НИЕ НЕ СЕ ОБИДИМ.
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #5 -: Декември 22, 2009, 01:54:30 »

  Да, за нецензурни думи говоря. И да не иска човек да се обиди, няма как...
  Активен
  JoanMihaylov
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 37

  « Отговор #6 -: Декември 22, 2009, 14:53:24 »

  Спорът е полезен инструмент в правилните ръце. Поне аз мисля така, защото съм от хората, които често провокират всички около себе си. Немисля, че го правя за да стимулирам собственото си его и да трупам точки пред някого или себе си. По-скоро за мен това е начин да извадя събеседника от ленивостта в която е потънал и да го накарам да ми разкрие истинската си мисъл и позиция по даден въпрос. Аз не налагам мнение в спора, а изсмуквам чуждото. Това ме прави по-силен. Когато тази лавина повлече цялата маса, човек се обогатява с различни гледни точки. Така че спорът е полезен, не и КАВГАТА, но това са различни измерения и е хубаво да се прави разлика. В спора, добрият тон и уважението между участниците е задължително. Изисква се възпитание и морални принципи за да водиш качествен спор.

  Какво би станало с развитието ни, ако само се гледаме умно и при всяка реплика отговора е : ,, Ами да виж колко си прав. " Хммм Няма ли диалог, няма и движение на мисълта.
  Активен
  До
  Гост
  « Отговор #7 -: Декември 22, 2009, 15:22:12 »

  От мен (просто мнение, изказване, не е нищо друго):

  Няма да оправдавам изказванията си, понеже смятам, че няма защо - просто изказах мнение, а и смятам за правилно посланието, което носят - да не избързваме, търпение. А, провокацията като провокация, ако я разглеждаме, не е нито отрицателна, нито положителна. Тя е такава, за да провокира да изложиш своето мнение, виждане и разбиране за едно или за друго, в думи или действия, което то вече може да е положително или отрицателно - самата реакция като отговор на провокацията, тя носи заряд. Дали да си замълчиш или не е право на избор. По принцип в някои форуми, когато ти "взимат" думата е лишение на това право на избор, свободата да се изкажеш. Може и е правилно да бъдеш цензуриран, когато думите го изискват, разбира се, но не и да ти отнемат правото да изкажеш мнението си. Това е по принцип, не го казвам за тук специално, а като цяло - сетих се за това.
  Била съм из форуми. Това, което научих е, че ако ме провокират - няма значение, но има значение какво аз ще отговоря на тази провокация, ако реша да отговоря и оттам как ще тръгне диалогът. Патила съм си от тази гледна точка. Научих някои неща. Научих и че търпението е добродетел, а да питаш за яснота е още по-голям, защото освен всичко показваш отношение на заинтересованост, че не ти е безразлично какво човек влага в изказването си и какво цели да провокира (провокацията може и да е закачка) - интересуваш се от мнението му, той е някой, интересуваш се от мислите му, от него самия, от възгледите му и т.н.
  Така разбирам нещата.
  По принцип избягвам споровете, макар понякога да се намирам в такъв. Не ги обичам. В този случай изложих мнение и тема за размисъл. Нямах за цел да накърня някого, ако случайно (май да) така се е получило. И ако е така - извинете.

  Усмивчица !!!
  « Последна редакция: Декември 22, 2009, 15:58:34 от До » Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #8 -: Януари 24, 2010, 03:46:39 »

  Трябва ли пост, който е директен отговор, без заобиколки и лигавщини да се смята за спор?
  Моля да ми отговорите
  Активен
  delfin
  Гост
  « Отговор #9 -: Януари 24, 2010, 18:14:56 »

  Гити, обичам те! Усмивчица  Целувчица  Не бях аз
  Активен
  giti
  Гост
  « Отговор #10 -: Януари 24, 2010, 22:26:45 »

  Делфи, аз тебе повече Плезещ се Не бях аз Целувчица Сърце
  Активен
  11WOLF11
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 301


 • Град: София
 • « Отговор #11 -: Януари 31, 2010, 00:40:52 »

  Сега, прочетох внимателно всичко, също така виждам че докато съм се бил самовглъбил някой хора са се почувствали обидени по една или друга причина и са ни напуснали. За това без да засягам никого или да заставам на нечия страна бих желал да ви споделя, че първо - мнението на JoanMihaylov е напълно вярно, второ - приятели, всеки човек има право да изложи своята ТЕЗА по даден въпрос и в последствие да я защити със съответните АРГУМЕНТИ. Запомнете никога една теза не се напада с АНТИТЕЗА, нападат се аргументите които я поддържат и изграждат и ако аргументите не са издържани се казва че "тезата рухва". Антитезата съществува поради съществуването на точни и логични аргументи, които я изграждат и защитават от една страна и от друга страна противоречат на съответните аргументи от страната на тезата. Теза и антитеза могат да съществуват единствено и само тогава, когато са аргументирани, ако не са, имаме на лице БЕЗСЛОВИЕ/ПРАЗНОСЛОВИЕ и не на последно място когато тезата и антитезата са аргументно издържани са достойни за уважение.
  -нека да се уважаваме и да зачитаме мнението на отсрещната страна без излишни ексцесии.
  И нека да е светлина.....
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Проучване относно проблемите на младежта
  За родителите
  Evolution 8 2098 Последна<br />публикация Септември 01, 2011, 19:42:01
  от Ich
  Питанка относно един знак
  Въпроси и отговори
  Sita 6 741 Последна<br />публикация Март 13, 2011, 18:32:12
  от xxxx
  Още някои пояснения относно Сахаджа йога практиките
  Йога
  sahaj 3 1358 Последна<br />публикация Май 24, 2011, 22:42:36
  от sahaj
  Предложение относно темите за срещи
  Съобщения / Предложения и оплаквания
  praiseyou 2 924 Последна<br />публикация Май 28, 2011, 21:56:26
  от praiseyou
  Относно ПСИХИЧНОТО НАСИЛИЕ !!!
  Въпроси и отговори
  ~Schwarze_Sonne~ 14 1573 Последна<br />публикация Ноември 09, 2012, 21:36:52
  от equilibro

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright