Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3] 4 5   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Циганите  (Прочетена 4517 пъти)
Еlsha
Диди
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 523


« Отговор #30 -: Декември 05, 2012, 00:26:31 »

Има роми във форума и аз и за това се дразних на тази тема в началото и, обидна е и насочена предимно към негативното, но не всички пишат негативно и имат против! В тази тема ако я прочетеш пак, ще видиш и толерантност от не един потребител, нека не се захващаме за лошото.. Прав си за липсата на представител от ромският произход в темата, а никой не познава "циганите", повече от самите тях.

Цитат
Тук проблема е друг - докато хората продължават да делят на черни и бели, а не на добри и лоши, еволюцията ще е обърнала гръб на целия народ!

Разделянето на добри и лоши също е деление и води до деградация и разединение.. няма добър или лош, както няма добро или лошо. Усмивчица
Има неща, които ни се отразяват по приятен за нас начин и неща, които не ни се отразяват приятно.. Няма добри или лоши хора, лоши души няма, аз самата като душа се занимавам с така наречените увредени от травми души, които в последствие заради увреждането си се влошават и почва насилието. (бъзикам се, че ги хващам в началото) Когато една душа отиде горе, на нея не и е особено приятно, от това което е причинила, но все пак има нещо наречено личен избор и никой не може да се намеси..

Аз съм била чернокожа в минал живот, робиня на полето и прислужница на богаташи.. Мястото, на което ще се преродим, расата, държавата, града, квартала, семейството, рождената дата, зодията, деня, часа и тнт.. всичко е избрано от горе предварително за да се постигне желаното за урок и мисия на всяка една душа! Да се родиш в среда нетолерантна към теб е избор, не наказание, не е карма, не е проклятие, избор е, внимателно плануван във всяка една подробност, изчислена до последно, за да се даде предпоставка за желанията за живот и уроци на една душа!

Лошото е, че много хора забравят за този избор горе и забравят, че горе раси няма
« Последна редакция: Декември 05, 2012, 00:46:23 от Еlsha » Активен

Карма - КаРаМа - движение, живот, анализиране. Усмивчица
Sita
13
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 344

« Отговор #31 -: Декември 05, 2012, 00:54:14 »

Мога ли да попитам "ромите", не от заяждане, а от чисто и невинно любопитство, защо повечето се дразните от нарицателното "цигани", каквито сте, а вместо това се пишете "роми" ?
Не е ли това същото, като да се дразня аз от "българин", руснака от "руснак" и тн.?
И вие, "нашите" цигани, сте си българи, но ако аз бях от етнос, щях да съм горд, колкото и негативно да е мнението за името на етноса, така както сега с гордост се наричам част от групи, към които принадлежа.
Активен
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #32 -: Декември 05, 2012, 01:05:55 »

Цитат на: Jo
докажете ми, че има такова чудо като мангал да си види тялото като мен, защотот аз съм бял, пък той даже не е и черен, ами е грешка на ДНК
Дори и да си от ромски произход, слагай мярка на изразите си, жо, макар и да са акт на противопоставяне. Тук расисти няма (или поне аз не зная) и е добре да пренасочиш гнева си.

Цитат на: Jo
Тук проблема е друг - докато хората продължават да делят на черни и бели, а не на добри и лоши, еволюцията ще е обърнала гръб на целия народ!
Това ли е проблема?
Всъщност... всички много ни бива да виждаме и определяме проблемите, ни малцина ги бива в това - да предложен решение за тяхното разрешаване. Пробвай ти. Ако

Цитат на: Jo
АЗ СЪМ ЦИГАНИН и съм МНОГО ГОРД
Сигурен ли си, че расовата принадлежност, както и местораждането, пола или какват и да е идентичност, независеща от нас, би било редно да е повод за каквато и да е гордост? Според мен, това е точно толкова нелепо, колкото и когато някой го е срам, възоснова на подобни неща, напълно независещи от индивида.

Цитат на: Jo
просто забелязох, че спорите помежду си за народ, който не участва в дискусиите ви - голяма грешка!
Говорили сме за всякакви народи, националности, етноси, раси и т.н., без да имаме жив представител под ръка или във форума. Чак грешка не смятам да е. Според теб, навсякъде трябва да си мъкна 10 приятеля, всеки от различно племе и народ. Няма как да кажеш, че някой греши или, че прави нещо правилно. Можеш например да ми кажеш как смяташ, че е правилно, можеш да споделиш ти как би го направил.
Етап от израстването е, когато някой успее да приеме всички хора като роднини, като равни, независимо от тяхното вероизповедание, етнос, сексуалност, професия, знания, притежания и поведение.
За малко такива съм чувал/чел, а познавам само двама-трима.
Но защо всичко около човека пак въртите, сякаш е център на вселената?
Животните и растенията нямат ли душа?
Много по-висш стадий на израстване е, когато някой успее да приеме всичко живо като част от голямото семейство, а не да ги смята, като по-низши видове.
Цитат на: Sita
Мога ли да попитам "ромите", не от заяждане, а от чисто и невинно любопитство, защо повечето се дразните от нарицателното "цигани", каквито сте, а вместо това се пишете "роми" ?
Не е ли това същото, като да се дразня аз от "българин", руснака от "руснак" и тн.?
Всъщност попадал съм и на българи, които се срамуват от това, че са българи, но са извън България.
До някъде това се дължи на друг факт - циганите тук се наричат цигани/роми, но когато излезнат са българи.
Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
loop
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #33 -: Декември 05, 2012, 04:36:45 »

  Е тъкмо си легнах и видях тази тема, преглеждайки на телефона си какво се е избърборило днес. Та ме накарахте да се замъкна обратно на компютъра значи.

  Искам да кажа няколко неща...

  Първо, българският народ е много расистки настроен. Не знам защо, нямам обяснение. Все пак всички идваме от едно и също място малко или много. Все сме по-добре от целия останал свят, ама иначе нищо не правим, както трябва. Дали бирата ни е по-хубава, дали жените ни били най-красиви, дали тва, дали онова... или пък все някой ни е крив и т.н. Особено пък за цвят като стане дума - ей въобще не обичаме тъмните. Аз днес ви казах в една друга тема нещо за първите хора, но няма да го повтарям и тук.

  Верно, доста са криви циганите в много отношения и най-вече че са необразовани и нямат шанс за развитие. И като им дадеш шанс му се изплюват отгоре - ама щото като си ги натирвал и наритвал с години, няма какво друго да направят. Това е все едно уличното куче всеки път да го риташ, като го видиш; да го люжеш, че ще му дадеш храна и после да го пребиеш... и така докато един ден решиш да се направиш на мил и тръгнеш с храна към него - ми много ясно, че ще скочи срещу теб. Ама не е виновно то, че ти се държиш така с него.

  Извинявам се за примера, но все пак обичам животните не по-мало от хората и с тях ми е лесно да давам пример, щото съм в темата. Като казвам, че ние сме ги третирали лошо хората от цигански произход, имам предвид, че правителството така е подредило нещата, щото е изгодно.

  Второ, исках да разкажа какво четох в едно книжле от типа адвенчър роман наскоро - Последният Оракул:
  http://chitanka.info/text/14762

  Разбира се, теорията, че циганите идват от Индия беше застъпена. Но беше вметнат и произхода им от преди - всъщност произлизат от Гърция - били са племе или група, от хора със специални умения, често е имало оракули и презсказатели сред тях; деца с кататония и специални дарби и т.н. Колко тези умения са им дадени с добри цели и от къде са дошли в Гарция, вече не знам. Но може и да открия някой ден из хрониките, с които съм се захванала.

  Та от Гърция са подгонени от земите си и се е наложило да бягат. Така са стигнали до Индия. Там обаче населението е разделено на касти по различни заслуги, като най-глупавия белег за принадлежност към каста е цвета на кожата. Колкото по-тъмни, толкова по-ниска каста; колкото по-светли, толкова по-висок ранг. Все пак има логика - колония на Англия; щефовете са бели до розово и като се смесят с населението, резултат е по-светъл - демек имаш връзки с началството.

  Най-ниската каста - демек циганите, са ги третирали по-зле от животни. В общи линии роден ли си в определен район на държавата и с определен цвят, си прецакан. Даже и работа на ти дават, а те бият и пребиват като куче, животът ти няма стойност. В същото време ги е било шубе да им ходят по земите, щото циганите са се славели с особени ножеве и бойни умения. Ама в крайна сметка заради мизерията, в която са живели, се е наложило да търсят дом другъде.

  Предполагам, че те си знаят по-добре произхода. Явно, както Jo казва, си имат добра родова памет - нещо, с което ние трудно можем да се похвалим. Ние помним чалга изпълнителите по години, а сме забравили 5 вековното робство. Но това е друга тема.

  Ако е както Jo каза - Сирия - сигурно са били там по време на Бабилон. Дали са били поклонници на Нимрод и по някакъв пъклен начин са получили умения, които не са предназначени за човеците; или пък точно обратното - са се борели срещу самопровъзгласилия се за Бог управник... не знам. Това е само идея, която сега ми хрумна. Щото Сирия в древността означава Бабилон за мен и не ми навява добри мисли.

  Ще ми е интересно, ако Jo реши да сподели някоя от историите, които те си знаят. Усмивчица
  Активен
  Jo
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10


  « Отговор #34 -: Декември 05, 2012, 19:10:16 »

  Привет (- веднага се прехвърлям по темата.
  До като не съм почнал, искам да се извиня - незнам как става номера с цитирането и за това ще отделя с кавички (;
  До Вожда:

  "Дори и да си от ромски произход, слагай мярка на изразите си, жо, макар и да са акт на противопоставяне. Тук расисти няма (или поне аз не зная) и е добре да пренасочиш гнева си."

  Интересно как си ми отрязъл изречението... чак се замислих гняв или дявола в мен ме е накарал да пиша такива небивалици (- ако ми позволиш Вожде, следващия път ще внимавам какво мисля (;

  "Всъщност... всички много ни бива да виждаме и определяме проблемите, ни малцина ги бива в това - да предложен решение за тяхното разрешаване. Пробвай ти."

   Това го виждам, ооо вилики Вожде (- ама само с коментари в нет нестава! Аз имам една малка "гвардия" от мозъци, с които много добре се справяме и сега разбирам колко много са важни за мен и се радвам, че характера им и начина им на мислене неотговарят на теб! Веднага са уточнявам да не остана неразбран - опитваш се едва ли не да ме изкараш гневен и кривомислещ.. повечето хора са на твоя принцип, аз съм от онези, дето нетърсят в спора истината (;
   
  "Сигурен ли си, че расовата принадлежност, както и местораждането, пола или какват и да е идентичност, независеща от нас, би било редно да е повод за каквато и да е гордост? Според мен, това е точно толкова нелепо, колкото и когато някой го е срам, възоснова на подобни неща, напълно независещи от индивида."

  абе ако питаш мен, направо си мисля, че беше излишно да пиша хах (- Според теб Вожде, каква може би е причината да бъде кръстена тази тема?

  "Говорили сме за всякакви народи, националности, етноси, раси и т.н., без да имаме жив представител под ръка или във форума."

  Ама разбира се, че не е задължително... как ще обсъдим примерно китайски проблем? Интересна вратичка (-
  Онова с домъкването на 10-те приятели ми  хареса.

  "Можеш например да ми кажеш как смяташ, че е правилно, можеш да споделиш ти как би го направил."
   
  Имаше и такъв момент, ама ти го изкара... чак и ме посъветва да си слагам мярка на изразите (-

  Ще спра да цитирам, направо ще обобщя останалото - етапа от развитие е много важно, стига да го вярваш! До тук те виждам на половина, но разбира се това е мое мнение. Въпроса как се наричаме - отговарям за втори път и на Sita и на Вожда - "цигани" е определение по външния вид, а "ром" значи мъж или ЧОВЕК на ромски език! Или по друг начин за да ме разберете - циганско е тялото, но душата е ром! Повечето биха искали да се обръщат към тях с роми или в обръщение, хора от планетата Земя! В думата Циганин се влага много отрицателна емоция, както например бихте описали някоя скапана работа с израза - хубава работа ама циганска (- думата негар е забранена в почти всички страни! Живея в чужбина и честно казано, не съм попадал на брачед, който да крие че е циганин от България! Много от тях живеят добре и си плащат каквото се иска - винаги съм се питал, в България що така процента им пада... отговора - системата н-е-р-а-б-о-т-и! Много е лоша да си чужденец в собствената ти страна, защото в Бг съм циганин, а тук ме определят като българин!
  Благодаря на Вожда и на Sita (;
  До loop: Несмятам, че българският народ е настроен расистски. Според мен е притиснат да бъде. Някой да е живял по време на комунизма? До колкото знам, тогава не е имало такова напрежение.
  Защо циганите са криви? Защо са необразовани? Защо не се развиват? В този ред на мисли си спомням... беше отдавна, още когато родителите ми развиваха бизнес в Бг, имаха офис в една двуетажна сграда, на същият етаж имаше фризьорски салон и видеотека. Дъщерята на фризьорката имаше рожден ден, празнуваше може би 10ти рожден ден и дойде да почерпи с нея. Майка ми я поздрави и попита какво иска за рожденният си ден, малката отвърна - пушка! Засмяхме се и разговора продължи - и какво ще правиш с тази пушка? Ами ще убия всички цигани! Спогледахме се... малката продължи - те са гадни и лоши! Майка попита - а на тебе някой нещо направил ли ти е? Малката каза - НЕ ама..! Фризьорката потъна и се извини. Най-вероятно, лошо възпитание (; Циганите, или както вече споменах ромите, в много случаи небиват допуснати до работа на високо, причините са незавършено образувание или стереотипи! Сестра ми беше оставена на поправка по математика заради произхода си, но сега е завършила икономика и практикува свободно, смея да твърдя, че е една от най-предпочетаните в района и разбира се, далече от България!
  Да се върнем на произхода - много хора смятат, че ромите нямат език, по точно схема и правила на езика. Ромският език има правила и е много богат! Като други цивилизации, и тази е затрила някъде в огъня писмеността си, а може би не (- Историите, които знам от възрастните, са от далечно време и разказват за земя, която е била само една за всички, докато неслезли крале от небето и ненаучили хората на всичко! Единият от слезлите с тях бил принц, син на Цар Баба, който се влюбил в жена от земята. Въпреки, че Цар Баба не бил съгласен, принца останал на земята и имал деца от земната жена! Тогава Царя проклел сина си и земното му семейство да имат тежък живот и да бъдат гонени! Но Царицата след всяко проклинане, ги дарявала с една заложба... и така (- няма да се впускам да разказвам, но се надявам да съм задоволил желанието на loop (-
  Непропускам коментарите на Житара и Elsha - напротив. Немисля, че има негативизъм или че има нетолерантност, мисля че има неразбиране и чавъркане в непозната сфера (- Но може да поспорим на тема - "Разделянето на добри и лоши също е деление и води до деградация и разединение.. няма добър или лош, както няма добро или лошо." До Житара - ако всички мислеха като теб, земята щеше да е  рай (-

  P.S. - малката облича кукли в нета, шантава работа ама на... извинявам се за закъснението (- Devlesa (на ромски значи с господ бъди - в буквалният смисъл, в раговорен, значи до скоро или просто чао)
  Активен

  ...искам да завърша, като кажа...
  Недим Мусин
  IKARUS 263.10 NOTORIUS LUXURIOUS EDITION - SIMPLE COPY - OWNER: ME
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 31


 • Град: Варна - Велико Търново - Силистра (околия)
 • В триъгълника между най-красивите места в България

  « Отговор #35 -: Декември 05, 2012, 19:41:44 »

  Jo, аз също съм циганин.... Бял, но циганин. Българите не съм видял да си възпитават децата като хората. Бях на 9, когато напсувах попа на селото на баба ми, мятах камъни по църквата му и го нарекох пе#ераст. Баба ми такъв бой ми тегли, че повече не съм посмял да кажа обидна дума на духовник. А иначе тя би могла да ме защити, защото сме мюсюлмани. Така тя ми показа, че независимо от коя вяра съм, нямам право да обиждам представителите на другите религии, даже да са разни йеховисти, мормони и тем подобни изкривявания. Онези момчета от Механото в Добрич, дето се подиграха с портретите на нашите възрожденци, колкото и да не са прави, не мога да отрека едно - намериха се младежи, пак цигани, които изпяха Химна, за да се извинят заради техните простотии.
  А иначе съм бил свидетел в София как момчета от Класическата Гимназия пият бира до паметника на Цар Освободител, а после отиват на гроба на Вазов, че е по-закътано, и пикаят върху надгробния камък. Е как после да не ме е яд мене лично, че българите може всичко, а ние - под лупа! Това е мерене с двоен аршин.
  Пък и на мене светоусещането е такова, че ми е трудно да го предам с думи. Трябва да го изживее човек. Аз съм хем циганин, хем кристално дете, ако се вярва на Борката, та като смесиш цялата тази шарения, на човек може да му дойде всичко това в много.
  Активен

  Борката не е лошо момче, ама май е решил, че може и инак... Е, аз пък няма да му дам! НЪЦ!
  Аэ съм
  Слава ввишних Богу, и на земли мир, в человецех благоволение.
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2396


  Hello! I am Andy!

  « Отговор #36 -: Декември 05, 2012, 19:50:29 »

  Цитат
  Аз съм хем циганин, хем кристално дете, ако се вярва на Борката, та като смесиш цялата тази шарения, на човек може да му дойде всичко това в много

     А с главата как си?
  Активен
  Peaceful
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 3


  I See You

  « Отговор #37 -: Декември 05, 2012, 20:09:59 »

  Цитат
  А с главата как си?
  Аэ съм, предупреждавам те, че следващият път няма да те предупредя и ще има бан!
  Правилата няма да ти ги копирам защото би трябвало да ги знаеш по-добре от всички.


  Активен
  Strannik
  *
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 26

  « Отговор #38 -: Декември 09, 2012, 00:21:50 »

  Ром значи мъж или човек на вашия език. Добре, а как наричате помежду си нас? По пътя на логиката не-мъже или не-хора. В много езици ви наричат по един и същ начин (следи корена на думите):
  холандски и немски - zigeuner (чете се цигойнер)
  руски - цыган
  албански, словашки и хърватски - cigan
  чешки - Cikán
  унгарски - cigány
  италиански - zingaro
  латвийски - čigānu
  литовски - čigonų
  норвежки - sigøyner
  полски - Cygan
  португалски - cigano
  румънски - țigan
  шведски - zigenare
  турски - Çingene
  украински - циган

  Защо не поставим начало на световен проблем? Не знам кой започна  това оплакване, но думата е без значение. Ако някой иска да вложи лошо отношение към друго човешко същество, той може да го направи с всяка дума. Надявам се поне това да се уточни! А иначе не сте единствените, които имат мърша. Просто вие имате по-лош ПР (според вица за зайците и лебедите) и затова повечето българи знаят и говорят за вашите постъпки. Оттам произтичат и подобни теми тип "Циганите са виновни за всичко!" Веселяк
  Активен
  Jo
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10


  « Отговор #39 -: Декември 10, 2012, 22:27:42 »

  Благодарим на <RECYCLED> Nedim <-> Boris <RECYCLED>, че е толкова активен
  Наричаме ви "гаджо" (чужденци)  яко, а?

  А с това, как да се обръщате към нас, е въпрос на личен избор. Ако аз предпочитам да ме наричаш българин, ти би ли предпочел да продължиш да ме наричаш циганин, ром и т.н. ? Ами въпрос на личен избор  Ухилен и ако въпреки това, неуважиш моето мнение, немисля, че ще има какво друго да си кажем но не е чак за световен проблем
  За съжаление има много, които правят лоша реклама и се надявам в близките години да им падне цифрата.
  Непожелавам на никого да търси земя, както един циганин! Но искрено пожелавам на всички да могат да усетят огънят в циганската душа! Всеки от нас носи на плещите си грешките от своите и когато се стремим да изтеглим положението на предна позиция, все се появява някой дето да са наака Пристрастяване

  Активен

  ...искам да завърша, като кажа...
  Иван
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 35


  « Отговор #40 -: Декември 18, 2012, 07:19:08 »

  Jo значи аз какво разбрах от цялата работа в други държави и като цяло не се срамувате от произход ,ама ви приемали за българи ,хубаво де в такъв случаи защо не изясните какви сте. Циганите приемат България за тяхна държава ,нямам предвид собствена искам да кажа ,че според тях и те са поданици на републиката ни обаче вие се оказвате рома ,а ние чужденци и какво сега нещо ми се губи цялата работа. То маи се оказва не само , че при нас има разделени обаче същото разделени витае и при циганските разбирания ,а де чудо необяснимо. Само ако може да ми разясниш за един случаи в които циганин е навредил на циганин ,изскачат ама са такава рядкост ,че не ми се мисли. Последно гордеете ли се с Азис. Не целя кавга искам да е ясно.

  Хубаво ,че се ровиш и търсиш, грамотно момче си ,дано покраи теб още се ограмотят. Засичал сам грамотни цигани и става въпрос за съвсем отделно вече.

  Цялата ярост или поне голяма част от злобата се крепи на това ,че ние гинем и се затриваме ,а циганите се множите и бавно и сигурно в този миг ни застршавате. И ние и вие просто проявяваме обичаина реакция за самосахранение ,умело извъртана в определена полза от родоотстъпническите ни политици. Ех да беше на върха хан Крум колко човешки органи щяха да стоят до дръвниците ,това за политиците не ме разбираите погрешно.

  Ясно е като бял ден ,че циганското съсловие се използва умело за подмолни игри от измислени политици което е изгодно поради много малката му грамотност ,също е не по малко ясно ,че съкровената цел на пишман политиците е да неограмотяват и останалата част от населението по простата причина ,че малоумника се вкарва много по лесно в желаната посока отколкото един възпитан и грамотен човек. Хубавото за едни ,лошото за други ,е че простащината при българи и цигани всеки миг ще бъде на едно равнище и ще сме само свлоч нужна за постигане на нечии прищевки. И то стана два ма се карат и досещате се кои печели. Въпреки това вината малко или много е носим и съществата понеже замислете се за приказката за баницата ако не сте я чували кажете да е напиша. В този случаи всеки си носи последствияте. Умни решения е имало при бай Тошо ама и тя свърши всеки е чул приказката ,че родина която не храни собствена войска ще издържа друга. Малко не на място ,но въпросите често се преплита макар ,че се старая да се придържам към главния път.

  Честно чак ми е кеф като чета Вожда ,радваме давайки да се види какво значи дълбоки разсъждения. Езика малко може би му е в повече лют ,но един път усети ли го човек му се възхищава. Жив и здрав Вожде. Лек и приятен ден на всички.
  Активен

  Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

  Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
  Jo
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 10


  « Отговор #41 -: Декември 18, 2012, 15:26:46 »

  Гордеем ли се с Азис? Незнаех, че това са водещите въпроси (- Звучиш несериозно! Не съм очаквал подобен въпрос на фона на подобна дискусия (- Не съм фен на поп-фолка, ама доколкото знам има много фенове и не само от ромски произход! Азис е човек, който следва мечтите си. Ама как го постига, това си е негова работа (- Ти гордееш ли се с българската политика? За напред няма да отговарям на подобни въпроси! Колко хора биха се гордяли с пед*раз, бе Ванка?
  Как се определяме? Как се наричаме? Кои по дяволите сме ние? Явно на този въпрос ще отговоря не за първи път - аз съм българин, от ромски произход, без религия! Ти как би ме определил? Как би се обръщал към мен? Щом ме питаш дали се гордея с Азис, едва ли ще е нещо приятно! Гаджо наричаме всички, които не са цигани!
   Циганите имат собствена законодателна система (Мешере), която наказва ако сбъркаш или извършиш престъпление (не се прилага на всякъде, за съжаление). Нямаме затвор, но имаме гонене от дома и дори смъртна присъда! Призовавам - ако имате проблем с циганин, намерете начин да стигнете до мешерето, защото е по-ефективно от българският съд!
  Не си първият, който казва, че е засичал грамотни цигани... звучи, като да видиш НЛО (- аз неуспях да завърша и реших, че ще успея и без диплома! Интелигентни, не грамотни, щото и образувателната система ни мачка много! Колко музиканти от ромски произход мислиш, че са завършили музикалното? Сигурен съм, че едва 1% познават и свирят по ноти! Зарежи музикантите, колко от актьорите с ромски произход са завърши ли? А има и толкова много завършили... ама те не се виждат (-
  Номера с раждаемостта е много добър трик (- народа го вижда единственно като проблем, не като задача за решаване! Тук в чужбина, в града в който съм, веднъж месечно се раздават кондоми насред центъра и призовават за безопасен секс, раздават брошури за курсове за млади семейства и не гледат какъв си - черен, бял, мръсен или с костюм! Догонваш ли мисълта ми? Защо българските семейства нямат много деца? Защото системата непозволява и вие сте зависими от нея, не обратното! С детските, които вземаш в Бг, неможе да свариш за памперси само! В махалата какво правят тогава - стоп на памперсите, ще използваме ританки и гащички! Проблема е решен! Ще има деца! Как да намалим раждаемостта при българските семейства от ромски произход? Ами позволете им да присъстват в училище и не ги игнорирайте ако не са облечени добре! Наскоро четох статия, в която се разказва как някой си от политическа партия алабала, е отмакнала пари, отпуснати за образуванието на български семейства от ромски произход, по програма за дистанционно обучение, без да имат интернет сайт, т.е. място където да ги обучават! Става въпрос за около половин милион ако не се лажа! Ама тая жена имала имунитет и за това единственото, което може да се направи е да подаде оставка! Ето за това затворите са пълни с крадци на кокошки и кабел!
  Благодарим за адекватните въпроси ! Усещам как темата придобива поредното място за коментари, а не за дискусии!
  Активен

  ...искам да завърша, като кажа...
  Иван
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 35


  « Отговор #42 -: Декември 18, 2012, 18:28:13 »

  Или не разбираш добре думите ми може би и аз да не се изказвам правилно или си нагаждаш нещата както ти е удобно.

  Въпроса за Азис щом съм го задал за мен е на място и мога да му придавам съвсем друго значение от първичното такова. Чесно казано е доста забавен признавам ,че и аз съм си го пускал на моменти понпкога. Даде отговор на въпроса ми ,благодаря.

  Българска политика, това е истинска сензация. Нямах представа ,че има такава от краи време е смятам за антибългарска ако щеш и античовешка, с подобно нещо няма как да се гордея.

  Не даде ясен отговор ,че и вие разделяте населението на свои и чужди соред мен е така обаче. С този въпрос исках да изясна ,че разделението не прозилиза едиснтвено от едната страна.

  Аз познавам цигани имаме вземане давене наричам ги както ги наричат и родирелите им ,а имено с имената им. Та ако един ден и с теб имаме общи допирни точки бих постипил по същия начин. Докато всичко е в човешките граници се отнасям по човешки. Циганин го позлавам така както вие позлвате гаджо, ром ми е непонятна приказка още повече ,че много цигани често изричат циганин по мои наблюдения.

  Тия изказване за мешаре и тем подобни няма как да ги броя. И ще изясня защо при положение ,че всички сме граждани на републиката която е приела всенароден закон и ваши и наши сме изправени пред закона на републиката и такачка. Ощо повече ,че наближили време за даването на пари не ми се обсъжда колко цигани отиват към гишетата за подпомагане ,е при положение ,че мешарето има по силна тежест могат да идата при него какво търсят към гишетата. Другото което е повечето от чакащите най вероятно една стотинка не са заделили за държавата.

  Никаде не съм казал ,че ми звучи като НЛО срещата с грамотен циганин ама щом така мислиш може и да има истина. Аз още си твърдя ,че са тядкост такива ако нямакои ми покаже обратното мога да го премисля в последствие. Аз продължавам да твърдя ,че им се дава надежда на доста цигани строят им се къщи ,подтикават се към училище така ,че въобще не е малко замисляики се на базата те какво предлагат на обществото. Тия работи ги твърдя защото не ги знам от телевизора ,а се случват на две крачки от дома кадето съм пораснал. Това как се възползват въпросните подпомогнати е отделно.

  И един въпрос ако ти се стори маловажен го пропусни за добро или за лошо града в които живея е населяван от многоброина циганска общност Лятото оределено може би ви е любимият сезон поради тази причина през два дена правят се сватби и каквото и да си говорим тези сватби са изключително кичозни в следствие на което половин град е длъжен да чуе сватбените песнопения ,я кажи длъжни ли са и при положение ,че ида да помоля възпитано диско водещия да закротат леко ще може ли майка ми да ме разпознае след това разискване. Май трябва да ида при мешаре не да се обърна към народната милиция ,която и себе си не може да опази камо ли гражданите.

  За численост и така нататък мисля не е станало ясно ,а трябваше да поясня ,че си разсъждавах и никак не бе отправен към теб точно или към когото и да било. Пак повтарям създалата се обстановката и напрежение се ползва умело и подмолно от определени личност за лични облаги, двама се карат ,а онзи си печели.

  Активен

  Нека вървим към прогреса с добри мисли, чистота на действията и искрена вяра, поздрави.

  Никои да не приема лично изказаните от мен мнения, нямам за цел да обидя никого. За контакти на лично.
  Странник
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #43 -: Декември 18, 2012, 18:38:16 »

  Един френски кмет много мъдро
  и по християнски е прозрял в
  дълбочина проблема на ромите.
  И е намерил начин.

  http://news.ibox.bg/news/id_267979209

  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #44 -: Декември 18, 2012, 19:24:41 »

  Здравей Jo
  Цитат
  Наричаме ви "гаджо" (чужденци)  яко, а?

  А с това, как да се обръщате към нас, е въпрос на личен избор. Ако аз предпочитам да ме наричаш българин, ти би ли предпочел да продължиш да ме наричаш циганин, ром и т.н. ?

  Източник: http://indigota.com/index.php?topic=6470.30#ixzz2FQAGeEJj
  Радва ме че има вече  двама "циганина"(аз ползвам по старото наименование)във форума.
  Имам два въпроса-
  1,Това че си роден на територията на една суверенна държава, прави ли те местен???
  2.Защо "циганите" се топлят на огън не със дланите , а със опакото???
  « Последна редакция: Декември 18, 2012, 19:38:42 от meander » Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Страници:  1 2 [3] 4 5   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Малко история за произхода на циганите « 1 2 3 »
  Древни цивилизации
  delfin 40 17076 Последна<br />публикация Октомври 29, 2012, 11:38:46
  от Toddo
  Набези срещу циганите. Политически игри
  Програмиране, световен елит
  Турист 10 1849 Последна<br />публикация Септември 30, 2011, 13:58:32
  от Финист

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright