Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Изворът на живота / The Fountain  (Прочетена 1319 пъти)
дрян
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 16

« -: Октомври 18, 2012, 22:57:58 »

Действието в "Изворът на живота" се развива в три различни епохи, разказвайки за опитите на любящ мъж да спаси умиращата си жена. Първоначалната идея е главните роли да се изпълняват от Брад Пит ("Троя") и Кейт Бланшет ("Вавилон"), но разногласията им в творчески план попречват на замисъла. Впоследствие ролите в продукцията са поверени на Хю Джакман ("Х-мен"), Елън Бърстин ("Екзорсистът") и годеницата на Аронофски Рейчъл Уайз ("Вечният градинар"). Музиката към филма е писана от композитора Клинт Менсел ("Сахара"), а записите са правени от Кронос квартет и от шотландската рок група Могуей.
Томас (Хю Джакман) е верен слуга на испанската кралица Изабел (Рейчъл Уайз) и без да се замисля по нейна молба отива да търси древен майски храм, в който е скрит "Изворът на младостта". Разтревожена за своето безсмъртие, тя му възлага задачата да намери митичния елексир.
Пет века след това - през 2005 г. - д-р Томи Крео (Хю Джакман) отчаяно се мъчи да намери лекарство, с което да спаси умиращата си от рак съпруга Изи (Рейчъл Уайз). Без да се примирява в безнадеждната диагноза, той все по-малко се вслушва в своя ментор д-р Лилиан Гузети (Елън Бърстин), която се притеснява за неговото психическо състояние.
Много напред в бъдещето д-р Крео (Хю Джакман) е астронавт, който пътува през 26-ти век на борда на космически кораб. Неговото пътешестеие го води към мъглявината Ксибалба, където смята, че ще намери отговора на въпросите, които търси вече хиляди години. Пътуването му се превръща в осмисляне на това, какво всъщност са животът и смъртта и как любовта е свързващата нишка между тях.
Активен
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #1 -: Октомври 19, 2012, 00:19:01 »

"Фонтанът" (под разкова заглавие го гледах, а и смятам, че това е по-правилния превод на The Fountain), е от онези филми, които трябва да се гледат повече от два пъти. Типично за "гений-психар", какъвто е Дарън Арнофски, който си пропуснал да споменеш, всред купищата други тиради, отнесени до филма, а според мен е главен виновник.
Дуета Дарън Арнофски и Клинт Мансъл (който пък е гений композитор), според мен ще остане в историята на седмото изкуство за много дълги времена. Дебютът му - "Кодът Пи", както и останалите заглавия, които съвсем спокойно окачествявам като шедьоври -  "Фонтанът", "Черният Лебед", "Реквием за една мечта", "Независим Дух" и "Кечистът", определено ще оставят дълбок отпечатък в съзнанието на всеки, който се опита да вникне в идеята им.
Репликата, от "Фонтана", която ми направи най-силно впечатление, беше, когато доктора - Хю Джакмън, когато стоеше над гроба на съпругата си, която не можа да излекува, изсъска в отчаянието си:
- Смъртта е болест и аз ще докажа това!
Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Странник
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1375


 • Град: Варна
 • « Отговор #2 -: Октомври 19, 2012, 02:17:52 »

  Бих перефразирал малко с едно допълнение от мен:
  -Смъртта е болест на съзнанието и аз ще докажа това!
  Надъхах се да го гледам този филм от описанията и препоръките ви.
  Активен

  Ако не ние -кой? Ако не сега - кога?
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #3 -: Октомври 19, 2012, 10:54:40 »

  Когато нещо ми харесва ме бива да го рекламирам.
  На теб ти бих препоръчал и "Кодът Пи", Стран.

  <a href="http://www.youtube.com/watch?v=jo18VIoR2xU" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=jo18VIoR2xU</a>

  Между другото, сега като е замисля, Дарън сякаш е правил филми за различните хора/зрители. Винаги съм се чудил каква му е общата... ...общия маниер, общото течение или жанр, в който твори. Мислех си, че понеже е новак и ...още не се е "наиграл", така да се каже и пробва всичко, но всъщност, той прави филми за различните видове ...душевности, в нашето съвремие.
  Мечтатели, наркомани, хора отдадени на спорта и съсипващи се чрез него или отдадени на науката или на изкуството, като се побъркват, опитвайки се да постигнат невъзможното... все става дума за хора, продали душата си на нещо, на някаква страст, някакъв наркотик, който е обсебил умовете, живота им...
  Според мен, липсват още, но въпреки това, има филм за всеки. Всеки може да открие себе си, нещо за себе си и от себе си, стига да попадне на неговия филм. Ако попадне на грешния, никога няма да повтори. Сещам се за хора, които ако гледат кечиста, ще затворят страницата "Дарън/Мансъл" завинаги и няма да гледат техен филм повече.
  За други път, точно това е филма.
  Например, аз явно съм от твърде разболяните, тъй като на мен повечето ми допадат. Да речем... без "Реквием за една мечта", но там става дума за наркомани, които си съсипват живота, не с наука, не със спорт или изкуство, а венозно, което за мен е тотална безсмислица, тъй като след себе си оставят само няколко спринцовки и дребни житейски спомени.
  Но и за "този влак си има пътници"... определено. Все пак това е филма, с който "изгря дуета" и света ги видя. Питам се, дали пък това не е показателно кои преобладават в света?
  Ей, тия двамата хубостници ще вземат да излезнат някои просветители накрая Веселяк
  Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Мъдрости за живота
  Обща тематика
  Evolution 8 17541 Последна<br />публикация Август 14, 2012, 23:54:03
  от The One
  Магията на Живота !!!
  Видео клипове
  Amaranth 1 2088 Последна<br />публикация Ноември 30, 2010, 14:11:29
  от небесният ангел
  Разпознаване на знаците в живота ни « 1 2 »
  Обща тематика
  Neverland 24 5369 Последна<br />публикация Май 17, 2012, 21:34:42
  от ChaoS
  Какво да правя с живота си?
  Въпроси и отговори
  sheshia 14 2865 Последна<br />публикация Януари 27, 2012, 13:47:59
  от zenitov
  Книга на Живота
  Въпроси и отговори
  Sue 0 1058 Последна<br />публикация Юни 20, 2012, 10:59:21
  от Sue

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright