Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Богът на Слънцето  (Прочетена 3966 пъти)
loop
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « -: Октомври 10, 2012, 15:03:56 »

  Не знам дали тук й е мястото на темата, но ми се струва почти на място. Не можах да намеря раздел за религии.

  Та днес си мислех за Богът на Слънцето, който се появява в почти всяка древна и не само цивилизация и съответната религия, за която се сещам. Чудя се какво толкова са виждали хората в сълнцето, че да го обожествяват. За мен слънцето е едно от творенията на най-висшето, което ни дава изключително много, но не бих го нарекла само по себе си бог. Както и да е. Може би малко повърхностно, но събрах няколко снимчици. Няма да са хронологично, а просто така...

  Маи - Kinich Ahau (K'inich Ajaw)


  Ацтеки - Tonatiuh


  Инки - Inti


  Египет - Ра


  Римляни


  Гърция - Apollo (Аполон)


  Келти - Bel


  Хиндуизъм - Surya


  Персия - Митра


  По време на церемонията по закриване на Паралимпийските игри издигнаха един огнен образ и го нарекоха Бога на Сълнцето:


  Сякаш единствено Исляма не възнася слънцето, а точно обратното - луната и една звезда.
  Активен
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #1 -: Октомври 10, 2012, 18:58:35 »
  Нека да споделя ,и аз малко инфо от нета и лично.Дано loop  няма напротив. 
  За мен слънцето е повече от ,просто светлина.
  То е положителната енергия идваща като светлина на планетата.
  То е любовта и знанието.
  Слънцето за мен е нещо ,без което няма да има нито природа,нито светлина,нито красота.
  Само се замислете.Всичко се развива до там ,докато разбере ,че слънцето е много повече от светлина.
  Кога се разбере това всичко се променя.Според мен и на слънцето и на всички планети има живот но има изисквания за да се види и доказателствата са в старините записи от миналото или тези които не са унищожени.
  Древните народи са го боготворели за тях слънцето е било баща на всичко тук на земята.
  Ако знаем как да използваме светлината нямаше да има глад и бедност нямаше да има страдание.
  Сега хората ще се учим да проявяваме светлина или любов , понеже в близките и изминалите няколко 1000-ди години станахме експерти в тъмното и живота без светлина или без любов.Това съм го казвал някъде , но няма значение.
  Слънцето е положителното,мъжкото,знанието,силата и много др.До сега бяхме в отрицателния период или цикъм и сега влизаме в положителния и нека да кажа , никъде не казвам добро или зло , всичко е нужно и отрицателното.
  Исус се изобразява като слънце или зад него има слънце ,така са и светиите.
  Исус кога е разпнат ,говори на слънцето и казва татко те не знаят какво правят.Понеже не съм бил там не съм на 100% сигурен за това но така го знам от разкази и филми. 
  Мисля ,че постепенно ще разберем или ще си припомним какво е слънцето и тук в тази тема много хора почват
  http://indigota.com/index.php?topic=948.0
  Едно филмче за слънцето - http://vbox7.com/play:539064b3


  Изгрява Слънцето


  Множество исторически сведения сочат почитането на Слънцето като една от най-разпространените религиозни практики по земното кълбо. Известно е от историята на религиите, че в повечето случаи там, където то присъства, има процъфтяване на културата и зараждане на цивилизация.

  За пигмеите-семанги и бушмените Слънцето е „око” на Върховния Бог. При други племена в Северозападна Австралия Слънцето се смята за син на Твореца, Божествено същество, благосклонно към човека. Много африкански племена наричат своето върховно същество Слънце. Понякога Слънцето се възприема като син на Върховното същество Авондо. Племето Каффа нарича върховното си същество Або, което едновременно означава „Баща” и „Слънце”, а бенгалските Мунда поставят начело на духовната йерархия „Синг-бонг” – Слънцето. Върховният Бог и Творец Бурра Пену – богът на Слънцето, се почита от племената Хонди. Някои племенни вождове от остров Тимор се наричат синове на Слънцето и претендират, че са преки потомци на слънчевия бог. (М. Елиаде, Трактат по история на религиите).


  Древноегипетската култура и религия и до днес е известна с почитането на Слънцето. Според египтяните Ра е бог на Слънцето или самото Слънце. Легендата разказва, че той всеки ден се възражда, за да донесе светлина и топлина на Земята. Всеки ден минава през дванадесет порти, които олицетворяват дванадесетте часа на деня. Ра е бил смятан и за покровител на всички египетски богове, създател на Вселената, боговете и хората.

  Ведите – свещените книги на индусите, описват трите сфери на битието – трите свята, в които се проявява Божественото начало. Във всяко едно от трите равнища на съществуването упражнява влияние един главен бог. Савитри или Суря – Слънцето, обитава най-горната, небесната сфера. Суря е великият дарител на живот, сила и богатство. За ведическите поети Слънцето е символ на Върховното божество. Трите стъпки на Вишну в трите свята се символизират от изгряващото Слънце, зенита и залеза.

  Според някои сведения Буда, възприеман като Всемирен властелин, често е отъждествяван със Слънцето (виж B. Rowland, Buddha and the Sun God).

  За „божествения философ” Платон трите вечни идеи – Доброто, Истината и Красотата, пребивават в пълно единство. Физическото Слънце е образ на Благото и Доброто в сферата на видимите неща.

  Духовната практика – посрещането на изгрева на Слънцето, ни е позната още от езотеричните школи на древността, както и от ранното християнство. Тя има две страни. При първата Слънцето символизира Бога, което има своите библейски основания. Тук Слънцето е символ на Бога, наблягащ на Неговата сила и възраждащо въздействие: „Защото Господ Бог е Слънце и щит, Господ дава благодат и слава; Той не лишава от блага ония, които ходят непорочно.” (Пс. 83:12, к.м. – б.а.); „Не ще залезе вече твоето Слънце, нито твоята месечина ще се скрие, защото Господ ще ти бъде вечна светлина...” (Ис. 60:20); „А за вас, които благоговеете пред името Ми, ще изгрее Слънцето на правдата, и изцеление ще има в лъчите Му, и вие ще излезете и ще се разиграете като охранени телци” (Мал. 4:2); „и се преобрази пред тях: и лицето Му светна като Слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина.” (Мат. 17:2); „Той държеше в дясната Си ръка седем звезди, а от устата Му излизаше двуостър меч; лицето Му сияеше, както Слънце сияе в силата си.” (Откр. 1:16, к.м. – б.а.); „И видях друг, силен Ангел да слиза от небето, обгърнат от облак, над главата му дъга, и лицето му като слънце, а нозете му като огнени стълбове” (Откр. 10:1). И така, посрещайки Слънцето, всъщност символично се посреща Бога. (виж повече в „Речник на библейските символи”, Н. Шиваров).


  Другият аспект е свързан с действителното значение и влияние на слънчевите енергии. Тук Слънцето не се разглежда само като символ, но като олицетворение и действителен израз на една висша култура, на място, където протича Божествения живот. Самата практика да се посреща изгревът на Слънцето има своите раннохристиянски корени. За нея намираме сведения в съчинението „Апология на християнството” на църковния писател Тертулиан (2 в.). Опитвайки се да обезсили аргументите на критикуващите християнската религия, Тертулиан подчертава и защитава нейното високо достойнство и теоретически принципи. Той пише: „Други пък вярват, че нашият Бог е Слънцето. Това очевидно е по-човешко и по-правдоподобно. Макар че не почитаме изображения на Слънцето върху платно, някои ни сравняват с персите, които носят слънчевия лик върху щитовете си. И накрая те предполагат, че оттук произлиза добре познатият ни обичай да се молим с лице към изгрева. Но и мнозина от вас поради склонността си да почитат небесните светила раздвижват устни към изгряващото Слънце. Също така, ако посвещаваме на духовно веселие деня на Слънцето, то ние го правим по съвсем други причини, а не защото боготворим самото Слънце. В това отношение ние по-скоро наподобяваме тези, които посвещават на почивка и угощения деня на Сатурн и сами се отклоняват от юдейския обичай, като го пренебрегват.” (к.м. – М.Б.). В текста намираме сведения още и за познанието на ранните християни за връзката на дните от седмицата с влиянието на планетите от Слънчевата система. Тертулиан говори именно за „деня на Сатурн” – събота (Saturday) и „деня на Слънцето” – неделя (Sunday).

  Следователно посрещането на изгрева на Слънцето е една християнска духовна практика, един свещен акт на благоговение и любов към Божественото. В този смисъл Слънцето е носител на Божествената пълнота и е израз на Христовата светлина: „Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота.” (Йоан 8:12).

  Слънчевите лъчи, възприети сутрин при изгрев, оказват мощно обновително въздействие върху цялостната психофизическа човешка природа: „Сутринта при изгрев Земята е най-отрицателна, т.е. приема най-много. Този факт е от извънредно голяма важност, за да се оцени значението на изгрева. Трябва да имаме предвид следния закон: Ние сме част от земния организъм и затова когато земният организъм приема, и човешкият организъм приема; и обратно – когато Земята дава, и човек дава. Затова именно най-силно действащи са първите слънчеви лъчи. Тогава и човешкият организъм е най-възприемчив към слънчевите енергии. Сутринта имаме всякога повече прана, или жизнена енергия, отколкото на обяд. Тогава живият организъм поглъща най-много и най-мощни положителни енергии (прана). Първите слънчеви лъчи (при изгрев) са най-активни; тогава Слънцето е в апогея на своята дейност... Един час преди изгрева на Слънцето неговата енергия има психическо влияние върху клетките на тялото – обновява тяхната енергия и създава нов импулс за работа у тях. Преди изгрев лъчите, които се пречупват през атмосферата, имат влияние повече върху мозъка. Във време на изгрева лъчите на Слънцето, които идват по права линия, имат влияние върху дихателната система и върху нашата чувствителност. А колкото наближава към пладне, същите лъчи имат влияние върху стомашната (храносмилателната) система. Затова лечебността на слънчевата енергия е различна: преди изгрев Слънце – за подобрение на мозъчната нервна система; при изгрев Слънце за уякчаване на дихателната система, а от 9-12 часа – за уякчаване на стомаха, т.е. през това време от деня слънчевите лъчи произвеждат целебно действие на болния стомах. А след обяд, изобщо, слънчевата енергия има малки целебни резултати... Не е слънчевата топлина главният лечебен фактор, а други по-високи енергии, които можем да наречем прана (жизнена енергия), а към тях Земята е по-възприемчива сутринта.” (Петър Дънов, Влиянието на слънчевата енергия – В: Сборник статии „В царството на живата природа”, 1933 г., к.м. – б.а.).

  След като знаем за това несравнимо влияние на слънчевата светлина, нужно е от опит да се оцени нейното голямо значение. То се разпростира върху духовната, психическата и физическата сфера на човека. Така имаме едно цялостно обхващане на човешките пластове от един единствен акт. Разбира се, по-силно въздействие ще има, ако той е съзнателен. По повод на някои изкривени тълкувания на тази обновяваща целия организъм практика, Учителя споделя: „Преди години направих опит да разкрия на българите истината, че слънчевата светлина и топлина действат здравословно и спомагат за правилното развитие на човека. Понеже от Слънцето иде праната, и затова препоръчах сутрин рано, преди изгрев, човек да излезе в Природата, за да поеме чист въздух и да приеме онази прана, която иде с първите слънчеви лъчи. Но българите ни обвиниха, че се кланяме на Слънцето. Това е едно неразбиране. На човека не е позволено да се кланя на нищо, освен на Бога. А поклонението на Бога се отличава от това, че който служи на Бога, Бог му дава живот. Да се покланяме на Бога, значи да носим Неговото знание, Неговата Любов, Неговия Дух, Неговата свобода – да носим живота. Това значи да се покланяме на Бога и само така ще можем да добием онова знание, което ни е необходимо за живота.” (Боян Боев, Акордиране на човешката душа, т. 3, С., 2001, с. 195, к.м. – б.а.)

  Учителя много често говори за светлината и Слънцето:

  „Между Слънцето и човешкия организъм съществува такава връзка, каквато между Бога и душата – без тази връзка човек не може да се развива. Умът на човека може да се развива само под влиянието на Божия Дух.” (Свещени думи на Учителя (СДУ), 1191).

  „Бог е любов и тази Любов носи светлина за душата и в тази светлина зреят всички плодове на живота...” (СДУ, 2834).

  „Светлината е еманация на Любовта.” (СДУ, 2368).

  „Светлината на Слънцето не идва от самото Слънце, но от Божествения Дух. Светлината е израз на онази мисъл, която Великият отправя към всички живи същества на Земята. Тази светлина ни възраства и подкрепя. Без нея няма живот, няма мисъл, няма знание. Няма защо хората да се кланят на Слънцето, но онова, което Слънцето дава, трябва да се приеме и обработи. Всяка сутрин то раздава изобилно Божии блага – енергия за мозъка, дробовете, стомаха и за цялото тяло. В тази енергия е Бог.” (СДУ, 1153).

  Още в първото публикувано описание на Паневритмията, която е неповторим израз на хармонията и Божествения ритъм в Природата, срещаме следния пасаж: „Упражненията се играят... при изгрев слънце... всяка година от 22 март до 22 септември” (Беинса Дуно, Паневритмия, 1938 г.). И времето през деня, и периода на годината, в които се играе Паневритмията, са определени от циклите в Природата, свързани със Слънцето.

  А в самото сърце на Паневритмията се играе упражнението, носещо името „Изгрява Слънцето”. Тук става въпрос не толкова за физическото Слънце,

  а за силите, на които то е израз. Учителя казва: „Слънцето символизира Бога на физическия свят. То е велик принцип, който дава живот. Слънцето означава любовта на човека към Бога.” (СДУ, 2722). Текстът на песента към упражнението „Изгрява Слънцето” и неговите движения говорят едновременно на своя език за изгряването на новото, Божественото у човека. Както всеки ден Слънцето изгрява и носи живот и растеж за всички живи същества, така естествено е всеки ден в човешката душа да изгрява Божественото. Но това е процес, който протича най-успешно, когато е съзнателен. Учителя е препоръчал съзнателно посрещане на изгрева всеки ден, духовни песни, молитви и Паневритмия около изгрев Слънце, както и размишления, свързани със Слънцето.

  В Паневритмията освен споменатото упражнение „Изгрява Слънцето”, се съдържа цял дял, наречен „Слънчеви лъчи”. За него намираме следните пояснения:

  „Настоящите упражнения, наречени ненапразно „Слънчеви лъчи”, са именно като предвестници на новия ден, който с тихи стъпки пристъпва към нас; те ни говорят със свой език за красотата му... Човешкото съзнание се пробужда за ново откровение, за ново прозрение в глъбините на Битието, за да долови същината на живота – прозрение за великата идея, че всичко е Любов! Тя е създала всички неща. Ние сме потопени в нея. Тя иде от звездите, от всеки слънчев лъч, от всеки плод.

  Движенията в настоящите упражнения „Слънчеви лъчи” са взети из самата Природа. Те съдържат в себе си в чист първичен вид слънчевия ритъм. Той е вложен и в музиката им.

  Тия упражнения са взети от светилището на посветените, свалени са от висшите области на Природата.” (Беинса Дуно, Слънчеви лъчи, 1942 г.)

  И не на последно място е добре да се отбележи, че в музикалното творчество на Учителя изобилства образът на Слънцето, като най-забележимо място той намира в цикъла „Химни на Слънцето”.

  Ще завършим с още една мисъл на Учителя за светлината: „Най-красивият момент е изгряването на Слънцето. Слънцето представя Божествения живот, който постоянно изгрява в душата”.

   

  Людмила Червенкова
  Мирослав Бачев
  Източник-http://www.bialobratstvo.info/index.php?option=com_content&view=article&id=2640&Itemid=54
  Активен

  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #2 -: Октомври 10, 2012, 19:07:56 »

  loop благодаря за прекрасната тема.

  Всички сили ,енергии ,ангели,архангели и божества са били олицетворявани със светлина и дори рая според някои е направен от светлина ,Божествения свят и къде е тази светлина тук в нашата слънчева система , аз мисля е слънцето и него е нужно да почитаме.То неуморно бди нат нас , постоянно , не ден и нощ , а постоянно.
  То наглежда и нас и другите планети.Разбира се има и по голямо слънце , но това е друга тема.Има и слънце във всеки или вътрешно и това е друга тема.
  Е добре има тема за луната и за слънцето но тази е нужно да я раздвижим и нека всеки които има нещо за споделяне да го направи.
  Помислете си добре какво е слънцето за нас.Вие сами го направете за да разберете.  
  Активен

  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #3 -: Октомври 10, 2012, 23:02:46 »

  Loop, евала за темата, но, като начало, мисля че заглавие от сорта на "Богът Слънце", по-би подхождало. Освен това - виж, разгледай внимателно изображенията, които си сложила.
  Това, което си поставила и си го надписала Рим, нямам представа какво е. Като му гледам змиите в косата, вероятно е някакъв мъжки аналог на Медуза Горгона. Малко по-надолу, същото изображение, но в по-малък размер, е представено като келтски бог Бел. И с това не съм съгласен.

  Прабългарите като повечето древни, езически народи, са придавали на планетите, слънцето, луната и т.н. човешки качества и даже цели истории и легенди, кое как е станало, от къде идва и за какво се бори. Фактически, този Бел, който са го турили за келтски бог, всъщност е доста спорен. Бел е общото название, при траките, славяните и прабългарите, за Бог. От там идват, например... планината Беласица, изрази от сорта на Бели Дунав, Бели Искър (което не означава, че тези реки са бели на цвят, а че са божествени), както Яне ле бело гърло, което също не означава, че гърлото на Яне е бяло на цвят, градове, като Белград, Белоградчик,  и още мн. мн. примери. Бялото, поначало го свързвали със светлина , сияние – слънчева божественост... и това не е само при нас. Има и разни твърдения за Белгия (където са бръмчали и келти, безспорно, но този бог, честно не го бях чувал, нито виждал) и за още много примери, но... тези неща си остават тайна.
  Най-големия повсеместен празник, произхождащ от култа към слънцето е това, което наричаме Рождество Христово! След това е великден – Возкресение Христово.
  Освен това, специално келтите, много бързо са били... римлянизирани, така да се каже, а при римляните е особено типично да “гепят” символи от “подопечните си”.  Железния орел, с който толкова се дуят, а после и фашистите, всъщност пак идва от византийците.
  Иначе, прикачвам изображение на прабългарска розета, което сами си отговорете какво символизира. Темата е от неизчерпаемите.  Култа към слънцето е просто повсеместен, без никакви изключения. Този полумесец от турското знаем, всъщност е доста спорен по произход.
  Не е доказано напълно, но считам, че най-достоверна е версията, че е взет от сарацините, когато са полазили константинопол... За година ще те излъжа, но е горе-долу по същото време, когато са плъзнали и по нашите земи... което ще рече, някъде средата на 14 век. Демек това си е византийси символ, а вече на какво и дали пък те не са го взели от някъде (защото има и такива теории), там пък сигурно ще стане мазало. Най-вероятната, според мен е най-достоверна тази за Луната и слънцето, но това вече е тайна за нас.
  Останалите забележки ще ти ги спестя. Поначало не се предоверявай на интернет.
  Слагам и други изображения, макар че каквото и да прикача ще е малко.
  Това, на което пише “тангра”, всъщност е един от символите му, намерени в гроба на... Кубрат мисля че. За славянския Перун, предполагам няма нужда да разтягам локуми.
  Не можах да се сдържа да не сложа  Аматерасу Омиками – върховния бог на шинтоистите (шинтоизма е нещо като религия, но не в пълния смисъл в Япония. По-скоро е нещо като духовен кодекс... низ от традиционни техники, които са на висока почит и до ден днешен и в основата си е чисто пантеистична... ...религия).  
  Противоречивата личност на Аматерасу, която си личи и в изображението (тези, наподобяващи рога, израстъци) е особено интересен фолклорен герой.
  Тук е момента да се обърна към нашата светулка2 Shining (сори ама първа беше shining star).
  Ta, ще карам според цитатите.
  Цитат на: Sunshine
  Всички сили ,енергии ,ангели,архангели и божества са били олицетворявани със светлина и дори рая

  Lucifer – Носещия Светлина (даже в една тема, ти се беше самопровъзгласил за носителя на светлина във форума, ако помниш)
  Illuminati – Озарителите – също носещи светлината, тъй като са последователи на рогатия.
  Светлината, сънш, когато ни заслепи , ни заслепява повече и от тъмнината.
  Разпра се да местиш материали от интернет, бе, човек. Добре, то лошо няма (понякога, макар и много рядко, си качвал и читави), ама... дето се вика, дай малко да си поговорим.
  Темата е наистина, особено интересна и ако всичко върви наред, би била особено полезна за всеки.
  Сетих се и за Инти и Виракоча, понеже скоро раздумвахме за инките, някъде тук, та качвам и техни изображения.
  Всъщност, сега се сетих, но... не е лоша идеята, да хвърлите по едно око и на . Историята за тях ви е ясна, къде са, що са, само не и от кой са, но това е дълго и широко.
  Кръга е най-симетричната форма. Симетрията е признак за божественост. Това, за хората, че се играели вкръг, където Ванга го беше казала, го има и при индианците, а и те танцуват около огън. А защо около огън? За да им е по-топло, най-вероятно Усмивчица


  * Аматерасу - Япония.jpg (35.35 KB, 306x298 - видяно 411 пъти.)

  * rozeta.jpg (10.13 KB, 207x206 - видяно 324 пъти.)

  * tangra.jpg (42.91 KB, 500x529 - видяно 583 пъти.)

  * perun.JPG (17.56 KB, 402x395 - видяно 369 пъти.)

  * inti.jpg (19.01 KB, 340x274 - видяно 535 пъти.)

  * virako4a.jpg (28.63 KB, 220x304 - видяно 336 пъти.)
  « Последна редакция: Октомври 10, 2012, 23:55:30 от вожда » Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Sunshine(sun)
  Разумна Любов
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 972


 • Град: Тук и сега
 • Тук и сега ...

  100006741217887
  WWW
  « Отговор #4 -: Октомври 10, 2012, 23:24:41 »

  Цитат
  Loop, евала за темата, но, като начало, мисля че заглавие от сорта на "Богът Слънце", по-би подхождало. Освен това - виж, разгледай внимателно изображенията, които си сложила.
  Да богът слънце  и аз съм за.  
  Цитат
  Разпра се да местиш материали от интернет, бе, човек.
  Ухилен Веселяк Ухилен
  Цитат
  Темата е наистина, особено интересна и ако всичко върви наред, би била особено полезна за всеки.
  Да и аз мисля така и за мен е от особена важност.Понеже слънцето ме привлича от малък и то за мен е като баща,верен другар,приятел и много други.
  Разбира се казано в малко по-различен план.
  Цитат
  Светлината, сънш, когато ни заслепи , ни заслепява повече и от тъмнината.
  Светлината ни заслепява ,а тъмнината ни обгръща.
  За сега толкова.
  вожде, ей човече, толкова ли ти е трудно да проявиш любов или доброта , и да я изразиш.Не пари и е приятно , пробвай.Нищо лично , дори взе да ме кефиш.  
  « Последна редакция: Октомври 10, 2012, 23:54:17 от Sunshine(sun) » Активен

  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #5 -: Октомври 11, 2012, 00:09:27 »

  Тоя който владее светлината , владее и тъмнината , в него е ключа от лампата .  Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк

  Кое слънце е нашият Бог обаче ...туй нашето е сина на бога - боже чедо - ражда се младото слънце - на Коледа. Така се пее в песните.

  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  вожда
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 403


  I.F.Y

  « Отговор #6 -: Октомври 11, 2012, 00:45:52 »

  Цитат на: Sunshine
  Цитат
  Светлината, сънш, когато ни заслепи , ни заслепява повече и от тъмнината.
  Светлината ни заслепява ,а тъмнината ни обгръща.
  За сега толкова.
  Ами аз предпочитам да ме обгръщат, отколкото да ме заслепяват Намигване
  Цитат на: Sunshine
  вожде, ей човече, толкова ли ти е трудно да проявиш любов или доброта , и да я изразиш.Не пари и е приятно , пробвай.
  Вожда дори и когато дърпа ушите на някой, го прави с любов и добронамереност. Заслепен си от светлината на монитора, друже.
  За сега толкова Усмивчица
  Цитат на: Sunshine
  дори взе да ме кефиш.
  Взех ли? Ухилен
  Вземи и ти тогава, няколко укорителни съвета от мен.
  Опитай се да спреш да центрираш текстовете - не пишеш постери или брошури. Не пари, а и е приятно, пробвай.
  Опитай се да спреш да местиш интернет тук - по-добре ги чети и ги пресъздавай със свои думи. Определено е по-приятно, макар че малко пари.
  Опитай се да спреш да се самопровъзгласяваш и самоопределяш по каквито и да е начини - някой може и да ти повярва, а това пари и е много неприятно.

  Каква ми е идеята? Идеята ми е да разговаряме, да обсъждаме и да дискутираме върху дадена тема, въпрос или проблем, а не да хванем даден текст, който някой е написал и да го пльоснем тук. Искам да говоря с теб, а не с автора на някоя книга, статия или каквато и да публикация. И аз използвам интернет, разбира се. Понякога за справка, понякога за неща, които не знам, а понякога за неща, които съм забравил и за да не пиша глупости, които някой ще чете после.
  Работата е там, че ти, местейки материали тук, отсъстваш. Това всеки може да го прави, но не всеки може да изрази себе си и мнението си.
  Щом ти си ги намерил, значи ако някой потърси и сам ще ги намери, никой не е прочел мнението ти по даден въпрос. Когато прочете няколко, може и да те опознае и тогава няма да има нужда да се самоопределяш, защото според начина, по който се изразяваш, пишеш или говориш и според начина ти на разсъждение и дискутиране, ти изразяваш не друго, а себе си. Всеки разказва за себе си, независимо от темата, за която пише или заниманието, с което се е захванал.
  Далеч съм от педантични изисквания за съвършенство. Дори и само да види, че се стараеш, стига да задържиш фронта, един ден, може би вожда ще ти стисне ръката. И нищо, че е низш духом, нискоинтелектуален и обгърнат от тъмнина - уверявам те, че няма да съжаляваш Усмивчица
  Всъщност... за какво беше темата? Пак се нагърбих със социална дейност и забравих. Ухилен
  А, еонка е писала, та може и да стане интересно.
  Мдам.
  Цитат на: Eona
  Тоя който владее светлината , владее и тъмнината , в него е ключа от лампата.
  Ухилен Ето, виждаш ли, сънш, до къде докара женицата? Пише някакви гениални постулати, от сорта на твоя за обгръщането и заслепяването, вместо да седне да ни разкаже за... Райчо ли беше или Райко... и българския култ към слънцето, изразен по стотици начини, като например в шаренето на килимите.
  Цитат на: Eona
  Кое слънце е нашият Бог обаче ...туй нашето е сина на бога - боже чедо - ражда се младото слънце - на Коледа. Така се пее в песните.
  Между другото, мисля че го бях покатерил из форума, един материал, отнесен до коледата. В него, един вид, читателя бива убеден, че коледата е прабългарски празник, възникнал от раждането на единствения син на кан Колад (и аз не бях го чувал), от където, обаче, възникнала песента "Твой единствен син се роди, Коладе". Та той, тъй като го направил този ден - международен празник Ухилен, целия свят започнали да го празнуват и да се пердашат със сурвачки, понеже не се е родил пообяд, ами баш в 00:00, по ракиено време.
  Та младия бог, ако има връзка, нищо чудно и да се окаже нашия Колад джуниър. Ухилен

  (Надявам се,  че не е  нужно да ви казвам, че това не бива да го взимате насериозно.)


  « Последна редакция: Октомври 11, 2012, 00:52:22 от вожда » Активен

  Някои неща се променят, други никога не се променят.
  Ахо!
  ,___,  
  [O,o]
  /)__)  
  -”–”-
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #7 -: Октомври 11, 2012, 01:06:11 »

  Моля от все сърце  да не намесваме произхода на думата Коледа, че по тоя повод сумати български професори не си говорят  Веселяк Веселяк Веселяк

  И на четирите слънцестоения има прикрепен празник на някой си празник, но слънчевия култ е най древния и е логично да е така.

  Аз имах идея за т.нар Велико централно слънце , което физически и енергийно приемам като Първоизточника и Бог , на който всички звезди са деца.

  От енергийна гледна точка , ние също сме негови искри - деца

  Така че да се олицетворят Иисус ,Хор, Буда и тнт големи искри със слънцето не е нещо кой знае какво , просто синонимно е.

  Те са част от слънце слезо на земята , но и те са неделими , защото лъчите не са нещо отделно от слънцето.

  От тук нататък си включете телепатичните , защото много ми се хърка след един откачен ден ,който не свършва и продължава да се пълни с чудесааааа 

  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #8 -: Октомври 11, 2012, 03:57:08 »

  Ей много се радвам, че ви е допаднала темата и особено, че Санги така начетено се е включил. Аз затова ви споделям на какво се натъквам, за да може да ме допълвате.

  Както наскоро писах по другите теми, съм се запалила да се образовам малко на тема древни култури и вярвания. Искам да добия някаква по-обща картинка за нещата, защото религиозните притчи са малко или много в следствие на исторически събития, които ни казват какво се е случвало по земята.

  Казах в началото, че може това ми проучване да е малко повърхностно, но тъкмо започнах. Напоследък на където и да погледна все се натъквам на някой слъннчев бог. Ще ме извините, ако не се изразявам много точно, но превеждам каквото видя, чуя и прочета от английски, а на български говоря предимно с вас и котката си, така че правя грешки. В повечето текстове на английски звучи точно така - Богът на Слънцето, само няколко религии го наричаха Богът Слънце. Така че не смятам, че е еднозначно.

  Сега да поясня - това са все снимки, които изрових от Гугъл. Санги, вместо Рим, чети Римляни, ама то на английски нали е Roman и затова така ми излезна. Още повече че тъкмо свърших поста си и натиснах някой бутон и ми се занули цялата страница; така че на следващото писане го подкарах по-набързо.

  За техния въпросен бог - намерих този брадясалия в една статия в която се казваше, че Римляните имали доста общи обичаи и богове с езическите (pegan) вярвания, които те открили, когато завземали насам-натам и стигнали до днешна Англия, Уелс, Ирландия и Шотландия. Тук пък вече са се омесили с Викингите - наскоро гледах исторически филм как Викингите изменили езика, обичаите, храните и тем-подобни - особено в Шотландия.

  За келтския бог прочетох тук: http://www.angelfire.com/wizard/celticdeities/

  Каквото мога да кажа от разговори с местни, които все още си почитат местното езичеството, и ровене из нета, те си имат богове на каквото се сетят. Има един бог на Гората и Слънцето, който често се среща като един - хем е на слънцето, ама гривата му е оплетена в клонки - все пак растенията фотосинтезират, така че има резон. И тук този мното почитан бог от гората, обичали да го канят в къщи веднъж годишно - слагали клонки, дръвчета, и разни такива неща вкъщи... каквото в общи линии правим на Коледа.

  Да не развалям слънчевата тема, само леко да вмъкна Коледата... Как така на Коледа украсяваме иглолистно дръвче вкъщи? Ами Исус където се е родил, да не би да е имало иглолистни дръвчета? А ако е имало, как така той ще се е родил в яслите в края на най-зимния и студен месец? Точно затова ме навява на мисълта (а и съдейки по нета, не само мен), че всъщност Коледа в Християнството, проповядвано именно от Римляните, които в основата си са били езичници, е почитане на онзи Бог на Слънцето с горските клонки.

  Ето тук има едно доста хубаво разяснение, за да не се опитвам аз да обяснявам, пелтечейки Намигване
  http://fromthebottomofthebarrel.wordpress.com/2010/12/04/the-pagan-origins-of-christmas-decorations-2/

  Срам ме е, но днес не можах да се сетя за Тракийските богове. Явно не съм слушала добре майка ми на времето, когато беше екскурзовод. Помня, че търгували надолу с Гърция, от където се образовали с това и онова, племенната структура, Тракийската гробница в Казънлък и рисунките, помня могилите около Шипка, които и аз съм посещавала, помня как ги копаха, докато бях малка и как Китов намери онази златна маска... Порових се из нета и видях, че взаимствали някои божествата от Гърците, но не можах да намеря слънчев бог. Видях я същата розетка, но реших да не я поствам, без да съм се подготвила.

  Моето лично мнение е, че е съвсем нормално слънцето в древни времена да се обожествява и да се почита, както и всичи богове и ангели да имат светлина около тях - все пак слънцето ни дарява доста плодове и без него не можем. Но както не можем и без нощта, когато земята си почива и оползотворява акумулираната слънчева енергия. Харесвам слънцето, обичам топлината му, прави ме толкова щастлива, просто като ми напече малко носа (особено тук в страната на дъждовете) и е ясно, че всички събираме енергия от него, но пак не мога да го обожествя в съзнанието си, защото то за мен е творение на този, от който всички произлизаме. Слънцето си има много функции и едновременно умението да гради и да опустушава. То не е единствено, има и други слънчеви галактики - твърде голям е космосът, за да не е така. Но да оставя космическата тема.

  Аз продължавам да си размишлявам за различните вярвания и практики, затова кое от къде е произлезнало, има ли връзка и кой за какво се бори. Илюминатите в съвремения свят с техните проявления и цели, какво осветляват и какво заслепяват. Инките - децата на слънето, Маите и Ацтеките са правели зверски човешки жертвопринушения в името на него - Богът Слънце. Египет - с толкова много противоположни богове - едните крилати ангели, другите с глави на влечуги, фараони, смятани за връзката или смесицата между боговете и човеците, и всички останали роби, които работели наоколо. Дори в библията си го пише, че Египет и била страната на робството.

  Санги, спомена за Япония - аз за тях забравих днес. Стигнах до Будистите, които нямат точно такива богове, и Хиндуистите. Имам една съседка, която е живяла 10 години в Китай, и е обикаляла из Азия доста, така че смятам да я разпитам, като я хвана скоро.

  Еонка, радвам се, че имаш красив и чудесен ден! Усмивчица Твоето обяснение за искрите много ми допада.
  Активен
  Eona Lightholder
  Global moderator
  *****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 2519


  NEVERENDING STORY

  « Отговор #9 -: Октомври 11, 2012, 11:11:44 »

  Луп много бързичко само да ти отговоря на въпроса за дръвчетата. Има връзка с дървото на живота , което е толкова древно понятие ,колкото и слънчевия култ. Избира се вечнозелено растение в зависимост от региона.

  Коледната украса е дърво на живота + светлина (злато) +плодородие (червено ,орехи ,пуканки).
  Пак е обреден елемент свързан с Раждането на слънцето - слънцето започва да нараства.

  Закичването с лаврови клонки идва от гръцкия мит за Дафне и слънчевият Бог - Аполон.

  Дафне (гр: Δάφνη, "лаврово (дафиново) дърво"), в древногръцката митология е нимфа -дриада, дъщеря на Гея и речния бог Пеней (или на дракона Ладон). Тя е известна главно с историята за нея и Аполон, която е разказана от Овидий в "Метаморфози". Дафне дала обет за целомъдрие и безбрачие подобно на богинята Артемида. Аполон безумно се влюбил в нея, защото Ерос го уцелил с една от своите стрели, ядосан на Аполон, че му се присмива. Аполон преследвал Дафне и тя, уморена от бягането, се обърнала за помощ към своя баща Пеней да промени облика ѝ, за да се спаси от Аполон. Боговете я превърнали в лаврово дърво. Аполон си направил венец от клонките му. По-късно в Делфи победителите в състезанията били награждавани с лаврови венци.


  Понеже това е прекопирана религия трябва да се търси аналог при египтяните примерно...


  Активен

  "weird " is indication for creative force ♥
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #10 -: Октомври 11, 2012, 11:50:38 »

  Да, това е интересно... явно на доста места се среща дръвчето. Да си свърша настоящия проект и ако утре съм фрии, се запътвам към музея да броя мумиите и да чета за египетските обичаи. Ако не - другия петък. В петък щото е отворено до по-късно вечер, иначе затварят още в 5.
  http://www.britishmuseum.org/learning/schools_and_teachers/resources/cultures/ancient_egypt.aspx
  Активен
  loop
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 157


 • Град: London, baby :P
 • WWW
  « Отговор #11 -: Октомври 11, 2012, 12:03:14 »

  Относно Инките - те са имали множество богове и богони. Инти е бил най-върховният бог, който се свързва със слънцето. А Виракоча (онзи жълтия с двата жезъла) го представят като богът създател, който е създал всичко - вселената, слънцето, луната, звездите... Странно, щом е създал слънцето как другия бог е станал по-велик, но както и да е.
  Сега съм на вълна Маи и Египтяни, после ще почета за Ацтеките и Инките.
  Намерих тук една интересна времева графика за това какво кога се е случвало из Южна Америка (сигурно е нечий училищен проект, но мисля, че е вярна като цяло):
  http://timerime.com/en/timeline/99047/Aztec+Mayan+and+Incan+Timeline/
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  СЛЪНЦЕТО - предупреждение « 1 2 3 4 »
  Езотерика
  11WOLF11 54 7448 Последна<br />публикация Август 04, 2010, 18:52:27
  от Arcoiris
  Изригване на слънцето
  Езотерика
  Neverland 3 1613 Последна<br />публикация Август 03, 2010, 21:14:21
  от nia.boneva6
  Aстрономия: Слънчеви и Лунни затъмнения, звезди, планети, комети, ... « 1 2 »
  Любопитни факти
  pluton 22 3634 Последна<br />публикация Юни 03, 2011, 09:41:47
  от SOL
  Транзит на Венера пред диска на Слънцето на 6 юни 2012 г. « 1 2 »
  Астрология и нумерология
  dayana 19 3193 Последна<br />публикация Юни 11, 2012, 22:14:02
  от Me.Racle
  Загадъчна тъмна материя около Слънцето
  Великият преход
  iti2 0 1160 Последна<br />публикация Август 11, 2012, 12:56:04
  от iti2

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright