Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Поверия за маски  (Прочетена 1513 пъти)
Starseed
الحصان الهامس
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 43


« -: Октомври 07, 2012, 20:38:46 »

Здравейте. Чух, че имало поверие, че носенето на маска (карнавална) или държането на маска в дома води до неблагоприятна енергия. Вие запознати ли сте с такава информация ?
Активен
equilibro
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 58


« Отговор #1 -: Октомври 07, 2012, 21:16:52 »

Не само маска. Зависи кой ти я даде. Може и да е на хубаво. Маската е за "влизане в дома".Темата е обширна.
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #2 -: Октомври 07, 2012, 21:56:40 »

Всеки предмет може да бъде негативно ии позитивно зареден.

Едно време маскарадите са имали много важно значение . Маските са били предимно чудовища и демони , като кукерите и така из цяла Европа. Чували сте че така се били плашели , ама как ще плашиш нещо с подобното му. Всичко идва от баланса в дуалния свят на който са подчинени и демоните и астралните същества. И да те са елементарни същества ,когато видят че в едно пространство има достатъчно от тях , не се бутат в повече Усмивчица Човекът с маска е деперсонализиран. Той наподобява ,чрез ритуалите енергетиката на т.нар негативни същности и след като свали маската и се пречисти той пак е човек , но дефакто маската и дрехите си остават заредени или настроени на ниска астрална честота. За туй нека се избягва декориране с ритуални предмети. Дори музикалните инструменти - най-често тъпани ,които се използват за ритуали се изпозват само за тях - тропането и звъна от чанове отварят проходи във времепространството и между световете.

Въпросът е много обширен и обвързва и въпросът с общата енергетика в дома Усмивчица
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #3 -: Октомври 07, 2012, 22:05:18 »

Една от най-ценните наши книги по въпросът е тазиМалко е невзрачна ,  ама не се подвеждайте от вътре е вълшебна Усмивчица


Изследването е част първа (глава 1) от едно по-общо монографично изложение, върху което работи авторката. В него проблемът за маскиранията е разгледан синкретично, като семантически и функционално свързан с цялата българска традиционна култура.
Предложената на читателите първа част няма амбициите да изчерпи този, оказал е един от най-сложните за етнологията, митологичен проблем. В нея се поставя авторовата теза, че възприеманите от съвременника като маскирани обредни персонажи не са били такива за митично мислещия човек, който не диференцира външния облик от самия човек. За него не съществува дистанция между костюма и носещия го човек, между означаващото и означаемото. Такава дистанция човек започва да поставя на прехода от митичното синкретично към съвременното аналитично съзнание. Водена от това разбиране за авторката обредните персонажи са точно такива, каквито ги демонстрират костюмите и "маските" им.
Публикуваната първа част има по-скоро констативен характер и се явява основа за по-нататъшно цялостно извеждане на авторската концепция. В този смисъл проблемът не е изведен докрай. Той е по-скоро поставен. Тълкуването на конкретните образи с техните названия и функционално-семантични характеристики ще бъде обект на следващите части. В тях ще бъде даден отговор на въпроса защо обредните персонажи се демонстрират именно в такива образи.
Тъй като в тази първа част проблемът е достатъчно ясно поставен, решихме да го споделим с читателите. Отзвукът ще даде кураж на авторката в по-нататъшната и изследователска работа.
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
вожда
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 403


I.F.Y

« Отговор #4 -: Октомври 07, 2012, 22:52:42 »

В различните култури е различно.
Еона, повечето гонения на зли сили и духове, повсеместно са се правели, предимно чрез звук и танци, а маските далеч не ги има навсякъде. Там, където ги има, са ги правели възможно най-страховити, но не за да гонят еднаквото с еднакво, а за да го отблъснат - един вид "аз съм по-страшен, махай се от тука".
В повечето анималистични култури, животинските маски, мъниста от нокти, зъби и рога, са били неизбежен елемент, не само от празничното, нои  от ежедневното облекло при мъжете, а при някои и при жените. Вярвали са, че поставяйки маска на определено животно, те могат да използват силата му, предадена чрез духа на животното, който оживява. Да речем - ако си сложиш маска, изобразяваща мечка, ставаш силен като мечка и т.н.
Въпроса на disquared, обаче, засяга друг вид "вмешателство" и донякъде има право да се смята, че т.нар. "чуждо лице", смъква енергийния заряд на дома, ако се подхожда небрежно и се гледа чисто естетически на подобен род аксесоари. Той, по-скоро е попитал за маските употребявани за и наподобяващи човешко лице.
Точно със същата функция, както е при кукерите, маските, при много култури са използвани за - отблъскване на неканени гости. Обикновено са се поставяли на стената, над мястото, където се спи или пред жилището. Някои са слагали направо черепи и всякакви други дрънкулки. Сега, поставяйки нещо в дома си, ние гледаме от естетическа гледна точка, а някога тя е била на много заден план. Всичко е имало предназначение и функция. По същия начин стоят нещата и с татуировките, да речем. Така че, въпроса ти не е неуместен, но корена на отговора ти е много назад във времето, когато хората сме запонали да изтъняваме и късаме, всякакви духовни и природни връзки. Тогава ще си отговориш на много въпроси.
Иначе, краткия отговор е - да, всичко, което не знаеш за какво ти е, може да ти навреди. Маските също.
Активен

Някои неща се променят, други никога не се променят.
Ахо!
,___,  
[O,o]
/)__)  
-”–”-
Starseed
الحصان الهامس
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 43


« Отговор #5 -: Октомври 07, 2012, 23:14:03 »

Благодаря за отговорите : )
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #6 -: Октомври 07, 2012, 23:24:34 »

Дадох конкретния пример за европейските маскаради , защото с тях съм се занимавала

Това да носиш атрибути на нещо или по друг начин да преекспонираш енергетиката му (сила, ловкост) го има май във всички древни култури .
И не само с животните ами и с хората -скалпове , свитите глави, пиене от черепа на врага и тнт.
Но това са частични преекспонации , не пълното влизане в образ при ритуали в които се използват маски.

Това е концепцията в горекопираната книга - в даден момент човека се отъждествява с маската , костюма , атрибута - той не се е маскирал на демон - той е чудовище . Той не се е маскирал на вълк - той става вълк. За това само ние говориме за маскиране. И в този ред на мисли , такава маска не е маска , тя е част примерно от демон. Та тези маскирани не са си правели купон - ако се срещнели 2 кукерски дружини са се биели така , че е имало смъртни случаи . Убитите кукери не са заравяни в гробището , а някъде извън и именно това е също едно от доказателствата , че хората не припознават Гошо , като Гошо с маската , а като демонично същество непринадлежащо на социума.


Това е копиране на енергетиката и се преживява с тотемно животно.
Това човек може да прави- да копира енергетика.

А астрал от от по голям астрал не бяга Усмивчица , както примерно това ,че си болен от Грип не е гаранция ,че няма да е разболееш от Спин. (има и специфични изключения обаче)

От тук и концепцията ,че не се гони , а се разтоварва пространството следвайки законите на баланса в дуалния свят .

Звуците , движенията , огъня на нестинарите, обредите край вода -звук-огън-вода -пръст отварят порталите , проходите и после се извършва действието - гонене/прехвърляне . Целта е не да се изгони от къщи на двора , от това време/пространство в другото.

Сега венецианска маска от магазина имам и аз в къщи , ама в нея няма никаква копирана енергетика от никакъв ритуал Усмивчица

dsquared  сега е момента да кажеш ,каква е маската , че в тоя дух и дипломната работа може да си напиша, не че ми трябва дипломата , ама да се намери функционалност на словоизлиянията ми  Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк Веселяк


Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Starseed
الحصان الهامس
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 43


« Отговор #7 -: Октомври 07, 2012, 23:31:24 »

маската е като венецианските, но се продават готови отливки и материали, с които сам можеш да си направиш .. та идеята ми е да си направя една такава .. и от там беше въпросът : )
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #8 -: Октомври 07, 2012, 23:35:11 »

Направи си и си я зареди с красота и любов 
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
Starseed
الحصان الهامس
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 43


« Отговор #9 -: Октомври 07, 2012, 23:37:05 »

Ще я направя .. : )
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Хората и техните маски
Духовни връзки и взаимоотношения
ИВЕВЕ 13 1782 Последна<br />публикация Ноември 04, 2013, 21:11:01
от angel29

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright