Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници:  1 ... 4 5 [6]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Kвас и хляб от квас  (Прочетена 11924 пъти)
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #75 -: Май 20, 2013, 12:33:17 »

    От вкусни , по-вкусни хлебчета , много ме радвате 
     Alida  само с вида на хлебчетата се наяждам а аромата , ще е невероятен , почти го усетих 
    Тука пуснах някои начини на бързо месене , и след доста опити и учудване в продавачката на магазина в които пазарувам   , че взимам брашно всеки ден , стигнах до някои изводи , но преди това линк към клиповете за месене   
    Тука е нужното в БЛОГА ЦЪК
    Има и клипове с които се вижда как да си замесим хляб.
    Технологията е лесна и всеки , може да си я моделира по-вкуса му.
    Може и да я променя , идеята е да е лесно и приятно за всеки , за да може все повече хора да видят позата от този хляб.
    След опити , стигам до това.
    Сместа се забърква с квас и ако е на топло около 35 до 45 градуса , втасва за мин , буквално.С няколко премесвания  , имаме нужното и оформяме хляб , пак на топло да втаса и готово.Или цялата процедура от клиповете , може да е за няколко часа , печем и имаме хляб за кратко време.
    Съвет , замесете тесто сутринта и оставете на топло , сега е топло , вечерта след работа , само оформете , с тесто което да е твърдо и сухо , с повече брашно.Пускаме фурната на 40 градуса , слагаме тава с вода и хляба да втаса , поръсен с брашно.После след около 30 мин , или 40 мин , време в което си правим каквото ни душа иска , включваме фурната , и дори да не е довтасал , оставяме вътре , махаме тавата с водата.А самия хляб пръскаме с пулверизатор за да се получи гладка повърхност , слагаме сусам ако искаме и оставяме в фурната.
    ТАКА докато вдигне около 200 гр , после , сами преценяме , да е силна или намаляме , докато стане златист или по-вкус като на клиповете.Това е , дано съм ви в помощ.
    Ако има нещо питайте , ние сме затова тук да споделим нужното всички от този форум.
    На всички положителни емоции и само нежни и мили моменти или да ви се случва това което искате със сърце и това което ви радва душата.
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #76 -: Септември 18, 2013, 22:17:11 »

    Искам да споделя с вас една рецепта за хляб, от който като опитах за първи път, реших, че ще станат разкошни брускети. Има аромата на турските солети с подправки. Само че до ден днешен колкото пъти го направя, все се изяжда за отрицателно време и не остава и троха за брускети. Ето го и хлябчето: (пропоциите са точни, защото рецептата е от машина за хляб)
    230 мл. вода
    2 с.л. доматено пюре (става и с 250 мл. доматен сок и се замесва без вода)
    500г. брашно
    1 с.л. захар
    1 ч.л. сол (може и повече, на този хляб му отива)
    1 1/2 ч.л. суха мая (един буркан от 680мл. втасал квас, ама станал на пяна)
    2 с.л. зехтин
    общо 2 ч.л. риган, мащерка, босилек и чубрица
    1 глава червен лук
    2 скилидки чесън
    парченца маслинки- около 1/2 ч. ч.
    Червеният лук, нарязан на полукръгчета, се задушава в зехтина. Пасираният чесън се слага при вече задушения лук, разбърква се и се сваля от огъня. Останалите продукти се слагат в машината. Пуска се на основна програма за хляб. След звуковия сигнал се добавят лука, маслините и подправките.
    Ако се меси на ръка- подправките и маслинките ги слагам още в началото, с първото замесване. Като втаса само се оформя и след второто втасване се пече.
    В къщи е популярен като франзела (нали все за брускети го глася Ухилен) и ако се намаже отгоре преди печенето с мазнинка, става много приятно мекичка коричка. Иначе може и с вода да се напръска, само с брашно няма да му върви много.
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Speed_Of_Pain
    Румпелщилцхен
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 134


    « Отговор #77 -: Септември 19, 2013, 22:32:22 »

    Преди няколко месеца бях в Русия, опитах за първи път Квас, имаше вскус на газирано вино, след това толкова ми хареса, щях да се престрастя.
    Спомням си, че на всяка улица продаваха студен квас и морожаная (сладолед).
    Много хора го правят в къщи по домашна рецепта. Хлябът в напитката се усещаше.
    Добри рецепти има тук, но аз съм лош готвач, един омлет не мога да направя.
    Активен

    Хората трудно намират общ език със себе си, може би защото е трудно да си добър разказвач и търпелив слушател едновременно.
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #78 -: Септември 27, 2013, 22:15:23 »

    Миналата година бях писала за тарханата, но понеже и беше минало времето за правене, не задълбах особено. Обаче тази година рано-рано завъртях една и документирах целия процес с цел да изкуша някоя любопитна мама да пробва. А за отрочетата съм сигурна, че ще я оценят по достойнство, децата много я обичат. И така, как се прави?
    Първо се приготвя зеленчукова или плодово-зеленчукова каша. Ето продуктите и за двете:
    За зеленчуковата:
    2 кг. чушки (баба ми слагаше и люти понякога и не можех да я ям)
    1 кг. домати
    1 глава кромид лук
    1 кофичка кисело мляко
    1/3 връзка магданоз
    1/3 връзка пресен джоджен
    1 ч.л. мащерка
    1 ч.л. черен пипер (по желание)
    1 с.л. сол

    За плодово- зеленчуковата:
    1 кг. кромид лук
    1 кг. червени чушки
    2-2 1/2 кг. домати
    плодове- малко тиква, дюля, ябълки, круши (каквото има)
    стрък стар копър

    Продуктите трябва да се пасират и сгъстят. Навремето това се е правело като са се варили/попарвали предварително, минавали са гопрез сито или гевгир и пак са варили до сгъстяване. Сега ми се струва, че може да стане и с пасатора и после- на 50 градуса във фурната, докато се изпари водата.  После се замесва. (брашното е около 2-3 кг., тестото трябва да стане твърдо) На зеленчуковата каша се добавя 1 кофичка кисело мляко (аз го цедих, за да не "гълта" много брашно), а на плодовата- 1 буркан шупнал квас или 1 кг. втасало тесто. Аз замесих от зеленчуковата (поради липса на зрели дюли Ухилен) и преди замесването изглеждаше така:
    След това се покрива с намаслено фолио и се оставя да втасва.
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #79 -: Септември 27, 2013, 22:24:05 »

    Това е омесената вече:
    A на следващия ден:
     
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #80 -: Септември 27, 2013, 22:39:19 »

    Тук искам да уточня, че моята тархана е с кисело мляко и без квас. Така замесена, тя се подквасва от само себе си. Всеки ден тарханата се премесва с брашно поне по 2 пъти, докато спре да се надига и се втвърди.
    Като знам колко време ми трябваше да видя мехурчета в кваса, когато го "хващах", очаквах тарханата да бухне поне след 3-4 дни. Обаче още на следващия мъжът ми позвъни в офиса, за да каже, че тарханата е излязла от тавата и е тръгнала из къщи да ме търси. Няма да описвам какво заварих. Толкова беше не както трябва, че даже се отказах да го снимам. Ухилен
    Наложи ми се спешно да отскоча до "левчето" и да се сдобия с огромна, дълбока купа, която да поеме тестото. На следващия ден и тя беше пълна до горе (обърнете внимание, че е до горния ръб)


    тестото, изглед "от вътре":

    и след няколко дни:
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #81 -: Септември 27, 2013, 23:34:20 »

    Когато се втвърди и спре да е надига, се прави на тънки питки:

    Оставят се да съхнат и като поизсъхнат от едната страна, се обръщат. Като изсъхнат и там, идва голямото баене. Ухилен Питките трябва да се превърнат в нещо като прах. За целта навремето са ги стривали, първо на по- едри трохи, после на по- ситни. Само че в днешно време няма кой да си играе толкова. По сайтовете чета, че са я смилали с месомелачка. За който реши да я мели, трябва да го предупредя, че трябва да го направи още докато е леко влажна. Изсъхне ли- става като камък и не се поддава на подобен род обработка, нито пък може да се троши с чук. (пробвано е Ухилен)
    Моята я начупих с чопъра и стана ей такава:

    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #82 -: Септември 27, 2013, 23:51:28 »

    И накрая- как се яде това чудо?
    Дозата е 2 с.л. на 1 ч.ч. вода. Накисва се предварително, за да се разтвори. После се вари и с получената кашичка се заливат хапки хляб (ако е препечен- още по-добре), поръсени със сирене. Отгоре- разтопено масло с червен пипер. Класика. Прилича на попара, но вкусът е много по- богат и има специфична квасена миризма. (тези снимки вече не са мои)
     
    Може да се свари и в разредена зелева чорба, колкото да е вкусна на сол. После- по познатия начин.
    Прави се и чорба от тархана- в задушен в мазнина кромид лук(може и чесън), добавят лъжичка доматено пюре, после се изсипва накиснатата тархана в познатата доза, а като се свари, се поднася с джоджен.

    В Странджа правят пиле с тархана, рецептата е тук: http://www.kak-da.com/%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D1%81-%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%85%D0%B0%D0%BD%D0%B0.html
    Освен това- идеална е за сгъстяване на супи. Става и вместо фиде, и вместо ориз.
    Май тука вече трябва да кажа "приятен апетит" или "да ви е сладко".  Усмивчица
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #83 -: Октомври 22, 2013, 16:32:07 »

    Ехо
    Да пораздвижа темата Усмивчица

    Този път ми се получи от раз  И кваса и хляба. Реших да пробвам малко по-различна техника в търсене на перфектен резултат и перфектно съчетаване с натовареният ми график на майка на малко дете прекарваща почивните дни основно в парка. Ето как стана.
    Първата фаза е смесването на около 2/3 чаша квас с 1 чаша вода и 1 чаша брашно. Получава си се точно като подхранване на кваса, но в голямо количество. Направих го вечерта, стоя цяла нощ и на сутринта замесих меко тесто, като добавихкъм първоначалната смес  около 3+ чаши брашно и около 2 чаши вода, също и хималайска сол. Ползвах ръжено и пшенично пълнозърнести брашна. Не обичам да меря и слагам на око, както ми дойде, но да кажем беше 2 части пшенично, една част ръжено. Замесих много меко и лепкаво тесто, даже не месих много, защото с много ръжено брашно това е доста трудно. Оставих да си втасва и отидох да тичам в парка с детето. По обяд, след около  5 часа премесих леко тестото в брашно, разделих на две и оформих две хлебчета. При оформянето ги овалях хубаво  в бяло брашно.  Сложих в тава на малко по-топло да втасват втори път  и включих фурната да загрява на 220 градуса (моята е стара и толкова може). След около половин час направих резките отгоре , излях малко вряла вода в тавичка на дъното на фурната и пъхнах хлябовете във фурната. Решетката е долу, над тавата с вода, която е на дъното на фурната.  След  15 минути намалих на 200, след още 15 на 150 градуса. Още на два пъти изливах вряла вода в тавичката на дъното, това през първите 15 мин. Парата е важна в началото. Важно е и да се излива само по малко количество гореща вода, за да не спадне рязко температурата във фурната.
    Ами това е, като за изцяло пълнозърнест хляб с около 50% ръжено брашно, това ми е най-добрият резултат до момента 


    * DSC_0266.jpg (534.97 KB, 2048x1536 - видяно 270 пъти.)

    * DSC_0263.jpg (492.76 KB, 2048x1536 - видяно 241 пъти.)

    * DSC_0252.jpg (551.74 KB, 2048x1536 - видяно 262 пъти.)
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Страници:  1 ... 4 5 [6]   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright