Духовно развитие

          

Страници:  1 ... 3 4 [5] 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Kвас и хляб от квас  (Прочетена 12468 пъти)
Alida
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 253


« Отговор #60 -: Март 20, 2013, 19:44:54 »

@Съни, и аз си мислех, че с квас хляба не набъбва много при печене, но юнака, що родих преди две страници, ме опроверга. Сега търся начин да става все такъв, но още имам само догадки- сила на закваската, втасал/превтасал и качество на брашното. Оня, най- сполучливия ми опит, е от бяло брашно, препоръчано ми от умели домакини. Заедно с него бях омесила друг от друг вид бяло брашно на същата фирма и не се получи такъв. Забелязала съм и че като го метна във фурната малко по- рано от обикновено, докато се пече се надува повече (подозирам, че и за Крем превтасването е нещо такова)
@Еос, това, което споделяш, на мен много ми прилича на опресняването на закваската, което правя. И да- прав си, че това се прави в течен вид. То се отнася за кваса, един вид му придава хъс Усмивчица (личи най- вече по вкуса на хляба).Става и за по- малко време, стига да го забъркваш с топла водичка и да го държиш на топло- за един ден е готов за подвизи.
Иначе, като замесиш тестото, не е нужно чак толкова да му баеш- 12 часа трябва да ти стигнат за всичките процедури- втасване, премесване и оформяне, второ втасване(някъде 1-2 часа) и печене. Успех с втория, пиши като го направиш.
Активен

"Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
krem
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 139


« Отговор #61 -: Март 21, 2013, 17:16:50 »

Еос твърде много време си го държал. Превтасал е. От малкото, което успях да пробета в темата в бг-мамата когато превтаса не се надува във фурната, а може даже да спадне. И моята грешка май е такава. Трябва да прочета повече там, но нещо не ми достига времето напоследък пак.
Ще експериментирам пак този уикенд с втасване цяла нощ, примесване и после бързичко във фурната след половин-един час преди да се надигне пак много. От опит месене си му трябва, за да се развие глутена.
Alida зариби ме да пробвам такива кифлички Усмивчица
Активен

just keep your mind open

love actually is all around
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #62 -: Март 21, 2013, 22:00:48 »

    Много се радвам , че темата се развива и всички пишещи , добиваме опит с кваса , а съм сигурен , че има и много хора които не пишат но са пробвали.
    Слагам , нещо на което попаднах и много ми хареса.
    Важно е всички да пишем и споделяме , така си помагаме , няма кои ако не ние и сега , както е и подписа на странник
    Идеята е да си помогнем сами , да разпространим нужното и да го обединим.


    Така , тука пускам една тема или блог за кваса.Споделям , две неща , ако го замесим вечер на сутринта втасва и всичко е ок.Или хляба става лесно и приятни , но много се усложнява от различните хора.
    А да направиш хляб от квас е лесно и приятно и дори по-лесно от колкото с мая.
    Ако можеше , бих направил клип с нужните хора от форума за кваса,слънцето,здравето.
    На скоро , писах на един диетолог от един клип, но нямаше ефект , малко са хората , които само споделят , или всеки иска да има печалба.Аз искам да работя за хората и народа и тяхното издигане , или прогресиране е награда за мен. 

    Как да си направим истински хляб с Хмел или Квас


    Как са правили хляба си нашите баби преди векове, когато не е имало мая и дори магазини. Когато хляба е бил от първостепенно значение за оцеляването на многобройната челяд в българското семейство. Когато всичко потребно се е събирало от къра, полето или  гората. Когато Хляба наш - насъщний е бил СВЕЩЕН.


     
    Интереса ми към нещо толкова всекидневно и познато се провокира от една статия за вредата от съвремената мая за хляб.  www.recipemagician.com/polezno/vsichko-za-hlebnata-maia/  След прочитането й първо се шокирах, но след порядъчно ровичкане в нета разбрах, че и този път истината е някъде по средата. Но все пак съм убеден, че съвремената мая с термодрожи не е безопасна. До преди няколко години нашата българска маята се е произвеждала с хмел, така както се е правил и завъждал кваса от нашите баби столетия назад във времето, тогава когато думата химия не е съществувала. A по поляните са вървели Юнаци, като канари и моми убави, като слънца.



    ..


    Дрождите, с които се прави съвремената мая са съвсем различни от хмелните и природни продукти. Термодрождите са плод на здравата химична промишленост и при замесване на тесто действително правят "чудеса". Маята не само втасва, но шупва, чак се запенва като от някакъв ускорител само за минути. А при хмелната мая времето е минимум почти ден и няма такова голямо надигане и шупване. Затова кръстих купената мая "турбо мая".

    Съвременната мая е съвкупност от заквасващи бактерии и гъбички - "дрожди". Тя е един вид заспал жив организъм, които можем да събудим с вода, топлина и захар. Добавяйки и брашното вече се получава тестото, което втасва. Проблема е в устойчивостта на някой от гъбичките, които оцеляват при термичната обработка и започват убийствената си работа в стомаха ни. Една от вредните гъбички в маята е "кандида албиканс".  Попаднах на статия в нета за алергиите, които са бич за съвременното общество. В нея една майка описваше патилата си, свързани с тежкото състояние на детето и. Последователно е отстранявала обичайните виновници като захар, хранителни оцветители и косерванти, стабилизатори, но драстично подобрение се е получило след елиминирането на маята за хляб.  Химията толкова сериозно е превзела съвременната ни трапеза, че не ми се мисли  за бъдещето на нашите деца. (сещам се за филма "крилце или кълка", на който се смяхме като деца....всичко това вече е станало факт)) Дори и брашното, което си купуваме не може да сме сигурни дали не е третирано с избелители. Защото чрез избелителите, фуражното жито става първокачествено (ама само на вид).
    Още по темата тук - http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/02/25/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas.693590



    За да направим Истински домашен хляб първо трябва да си приготвим кваса, който замества маята. Най-лесно и бързо се завъжда квас от хмел. Използват се хмелните шишарки, които в моя случай са сухи.

    Накисват се във вода и се сваряват на чай. Обаче чая трябва да бъде доста концентриран и силен. Затова съотношението трябва да бъде например: една купичка сух хмел, към една купичка вода.

    Този хмелен чай има горчив вкус. Може да се съхранява в хладилника и при необходимост от него да си подновявате кваса.

    С хмелния чай и пшенично брашно се забърква каша, по-гъста от боза, като за палачинки. (екпериментите ми показаха, че по-рядко тесто втасва по-бавно и нестабилно). Може да се добави и щипка захар, но не е задължително. (захарта повишава ферментацията) Съда в който забърквате този квас е добре да не бъде метален и лъжицата също. Аз забърквам с дървена пръчица в порцеланов или пластмасов съд.
    Още по темата тук -   http://whitepigeon.blog.bg/hobi/2011/03/26/istinskiiat-hliab-kak-da-si-napravim-hliab-s-hmel-ili-kvas-2.716671
    Не съм сигурен , но според мен , кваса си е квас.Независимо как ще го направим.Но определено има някои трикове , които го забързват или активират.Но според ,мен нужните хора ще възродим тази древна традиция , доказала ползотворния си ефект над човека.
    Колкото до маята , ами според мен , и тя показа какво може да направи на човек и в нейното действие се обеди цял свят.Но дали ще го видят, този ефект , дали ние ще видим  е друг въпрос.  Згреших

    Активен

    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #63 -: Март 22, 2013, 12:49:46 »

    с телефона са правени и не са много качествени, но това е последното хлебче, което се наду във фурната, въпреки, че беше 2/3 ръж 1/3 пълнозърнесто


    * DSC_0022.jpg (411.65 KB, 2048x1536 - видяно 269 пъти.)

    * DSC_0018.jpg (440.69 KB, 2048x1536 - видяно 224 пъти.)
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Kissing You Good Night
    ***
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 446


  • Град: Варна
  • zdr kp животче, вървиш ли?

    « Отговор #64 -: Март 22, 2013, 14:40:41 »

    Абе тук е моментът и аз да се обадя, че една позната на живо слово правила житен режим с тях и житото й редовно шупвало. Милата… Беше изключително разстроена, докато не разбра, че си е направила квас в термоса, в който носи житото. При нея интересното е, че тя прикисва житото рано сутринта като стане, а до обяд вече е готово шупнало.
    Материали за мързеливия квас:
    ≈ ½ кило лимец;
    термос - 1 литър;
    вода и
    късмет.
    Усмивчица
    Активен

    Повърхностната температура на атмосферата на Уран е -225°С. Или с около 45° повече от тази на сърцето и душата ми
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #65 -: Март 22, 2013, 15:08:59 »

    добра идея!
    аз правих житния режим с лимец, но накиснат една нощ в студена вода и да, той по-бързо омеква и покълва, явно и затова бързо е шупнал.
    иначе аз като съм си завъдила квас и си го поддържам - оставям си малко и в хладилника и към четвъртък го вада и подхранвам и в събота вечер меся. ако не меся седмицата, само подхранвам и пак в хладилника. все по-силен става с престоя. това и други го отбелязват, не е нужно всеки път нов квас.
    правя си едно-две хлебчета  и ми стигат за седмицата (мъжа ми не ги яде), не се развалят и за 2 седмици, само стават много твърди, но препичам, или на сухари във супичка слагам. Голяма ми е фурната и пъхам и още нещо с тях, еко и икономично от всякъде Намигване
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Mistic_Aqua
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 117


    « Отговор #66 -: Март 22, 2013, 21:32:58 »

    Айде и аз да се впиша започнах квас от брашнена смес- двузърнест лимец .Има тиквено семе и слънчоглед ,ама май успях да не ги сложа в бурканчето Усмивчица Понеже нямам мерилка слагах на око и не съм сигурна дали е достатъчно гъсто ,но ще видим Усмивчица
    Активен

    През вечността ...принадлежа ...
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #67 -: Март 27, 2013, 15:27:31 »

    Последното ми творение. Втасване цяла нощ във хладилника, сутринта го извадих да отпусне час-два. После примесих и пак на стайна температура оставих, беше се надигнал само сантиметър-два над формата. И във фурната ... бум Усмивчица))

    Бяло брашно с ръжен кавс е (каквото имах в къщи).
    Фурната ми нещо не работи добре отдолу, затова и там е леко недопечен.

    Има нещо много тънко във времето за втасване - да е достатъчно, но не прекалено, за да не превтаса. Също и с месенето - май когато не е достатъчно се цепи отгоре и балончетата с въздух вместо да го разтеглят излизат навън. Трябва да стане еластично тестото, след първото втасване да му се изкара въздуха, да се примеси пак, да поеме още брашно и да се сгъне правилно.
    Това са последните ми изводи, това бях чела и в началото, но явно кваса ми не беше достатъчно силен и не втасваше хубаво, времето за втасване определено зависи от силата на кваса и е много мажно той да е в пика на активност в момента на замесването.


    * IMG_8706.JPG (968.34 KB, 2048x1536 - видяно 266 пъти.)

    * IMG_8707.JPG (997.87 KB, 2048x1536 - видяно 268 пъти.)

    * IMG_8709.JPG (1108.93 KB, 2048x1536 - видяно 308 пъти.)
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Star Rover
    ***
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 54


    « Отговор #68 -: Март 27, 2013, 17:43:31 »

    Леле потекоха ми слюнките, а току що ядох кекс - БРАВО!!!  Слънце
    Активен

    Истинската Любов не умира. Само става по-силна с времето.
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #69 -: Март 28, 2013, 13:54:38 »

    Wow!!!
    Чак в къщи замириса на топъл хляб. Поздравления! Усмивчица
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #70 -: Април 02, 2013, 18:05:30 »

    ПРЕКРАСНО , ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ВСИЧКИ

    Радва ме , кога темата се разширява и има споделяния.Така , става нужното и всичко е прекрасно. 
    Някои , мой опити на скоро с бяло брашно , втасване във фурна с много търпение.
    Всичко е до търпение , и най добри резултати имам , кога тестото преседи една вечер , меся на сутринта , оформям хляб , втасва(с малко вода във фурната , и брашанце на хляба) за около 40мин , до 1 час и пека.


    * DSC01215.JPG (132.61 KB, 800x600 - видяно 238 пъти.)

    * DSC01217.JPG (131.98 KB, 800x600 - видяно 271 пъти.)
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #71 -: Април 05, 2013, 20:40:35 »

    Днес пихме домашна боза. Взе, че се получи.
    Значи, имам два неуспешни опита с брашно от просо и се получи една такава... стоеше на зрънца и не щеше да ферментира. Но това беше през лятото, преди опитите ми да си направя активен квас за хляб, та не разбирах много каква трябва да е тази закваска.
    Когато за първи път сложих да правя ръжена закваска, така хубаво ми мирисна на боза, че си викам"Ей това е, което ми трябва". И няколко месеца по-късно си направих бозичка. Този път даже не беше половин доза, ами четвърт, ако се обърка нещо- да не стават зян продуктите. С четвърт доза се получи малко по- малко от литър и половина боза. Напълно достатъчно. Стана една такава гладка, "мазна" и не се разслоява и утаява. Ето и майсторенето(цялата доза):
    2 чаени чаши захар. Кафявата може да е по- добре, но ние сме още на бяла.
    2 чаени чаши брашно (при мен- ръжено. Казват, че можело и с ечемик, просо, овес, царевица. В магазините била с пшенично)
    5 литра вода
    1 чаена чаша стара боза за закваска (аз на 1/4 доза сложих 2 с.л. ръжена закваска за хляб)
    Брашното се препича, като се внимава да не загори (може и на котлона, като се бърка постоянно). Разтваря се в малко вода и се изсипва в тенджера, където е другата вода. Слага се на котлона и се прибавя захарта. Бърка се постоянно. Като заври, се вари още 5-6 минути и се сваля от огъня, за да се охлади. Тогава се заквасва. Вече си прилича по вкус на боза, но истиннския си вкус придобива след около 12 часа. И алкохол даже си има, така че- Наздраве:)
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    мушу
    ***
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 102


  • Град: София
  • « Отговор #72 -: Април 06, 2013, 18:27:49 »

    За маята.

    http://www.youtube.com/watch?v=15aY55alHZ4
    Активен
    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #73 -: Април 08, 2013, 17:47:12 »

    Alida супер!  Ще се пробва това Усмивчица
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #74 -: Май 03, 2013, 15:43:45 »

    Попаднах на един руски форум- истинско богатство. Имат цял подраздел за хляб с квас и най- различни видове закваски. Рецептите им са за мачини за хляб, но масово ги използват само за замесване и пекат в обиновени печки. И един старинен метод за това как се разбира кога хлябът е втасал за печене- от тестото се отделя парче колкото орех и се потапя във вода със стайна температура (предполагам, че не е хлорирана). То пада на дъното. Когато изплува, можем да слагаме тестото във фурната.
    Ето форума: http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126#22
    а ето и хлябчето, което ме подмами да го чета, за да го направя и където има снимки за съвета с втасването: http://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=164356.0
    Освен това, има различни вкуснотии с квас, непознати за нашите ширини- като оладушки, блини, пирожки...
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Страници:  1 ... 3 4 [5] 6   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright