Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3] 4 5 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Kвас и хляб от квас  (Прочетена 13281 пъти)
krem
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 139


« Отговор #30 -: Януари 10, 2013, 15:55:24 »

отдавна се каня да споделя моите приключения с кваса Усмивчица
от два месеца се забавлявам. реших се, забърках от вторият път и се захванах да пека. естествено по ред причини първите няколко пъти получих тухлички Усмивчица сега, след като най после имам добри резултати, да споделя и аз.

първата ми грешка беше, че кваса ми не беше достатъчно силен и бълбукащ в момента на замесването, втората е, че от четете по разни блогове реших, че не му трябва много месене и третата недостатъчно време и топлина при втасването. също веднага се хвърлих на рецепти със 100% пълнозърнесто брашно, с ръжено, царевично, които май са за по-майстори Усмивчица

ето моята успешна рецепта.
първо открих безгрешен начин за активация на кваса - мед. истински суров неразреден мед. пробвала съм да добавям захар - бяла и кафява, но реакцията не е такава. от една лъжичка мед просто полудява.
и така правя си кваса в един голям 1.5 литров буркан, защото не искам да изхвърлям нищо и само добавям брашно и вода, като в деня на месенето буркана е на 2-3 пълен. преди месенето час-два по-рано захранвам и добавям лъжича мед. замесвам когато кваса е много активен и балбукащ - когато го разбъркам и трътва да се пени и бълбука и да се качва нагоре, като че ще кипне. замесвам тестото с вода, брашно и сол. Слагам квас на око, доста, да има. Много се чудих за солта, защото ако не я добавя в началото не мога да си посоля хубаво после. Аз ползвам морска сол и реших, че разлика има и тя не пречи, защото примерно киселото зеле си втасва точно с морска сол, а бактериите са подобни. Замесвам хубаво, меся десетина минути докато стане еластично тесто и оставям завито с найлонова торбичка и кърпа на стайна температура (вечер спираме парното и не е над 20 градуса може би 18-20) цяла нощ. На сутринта пак го меся, поема още брашно и слагам семки, подправки, последният път сложих сушени домати и маслини и пак чаена лъжичка мед (за всеки случай). Слагам във формичката и във фурната на 50 градуса, завит или върху парното да втасва пак 2-3 часа. Последният път по тази технология за първи пат постигнах 100 % успех, като хлябовете бяха 50% бяло, 50 % пълнозърнесто брашно. Станаха пухкави и много бухнали, с много мехурчета и пружиниращи, почти като уж пълнозърнестите хлябове по магазините.
Тази седмица ще пробвам пак със 100% пълнозърнесто по тази технология и със 100 % бяло, защото искам да постигна бял хляб с квас, който са е пухкав като купения, за да го яде детето. Преди ядеше черен, напоследък не иска.

Правих катмите на Съншайн вече 4 пъти и получих пълно одобрение в къщи. Правя ги със 1/4 пълнозърнесто 3/4 бяло брашно, за да ги ядат всички в къщи и стават супер, правя ги тънки почти като палачинки. Супер са и с мед, и с домашно сладко и със сирене.
С тесто от квас правя и блат за пица и става супер, бухнал и много мек, също бурно одобрение в къщи Усмивчица

А малкият, дето не го яде хляба си умира да му давам да опитва от суровото тесто с квас, много вкусно било Усмивчица))
Активен

just keep your mind open

love actually is all around
krem
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 139


« Отговор #31 -: Януари 10, 2013, 18:14:27 »

Усмивчица
ще се организирам за снимка следващият път
Активен

just keep your mind open

love actually is all around
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #32 -: Януари 10, 2013, 22:52:09 »

    Крем .... толкова се радвам на написаното ,че не знам какво да кажа 
    Страхотно ... това за меда е върховно ...  Слънце ще пробвам кога мога ...
    И сухарите стават супер ... Пробвай франзелки със сусам. Прегръдка
    А за катмите ... си ги хапвам често ... вкусно и полезно 
    Иска ми се ,все повече хора да си правят и да са здрави ...  Слънце
    Активен

    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #33 -: Януари 11, 2013, 07:55:25 »

    Усмивчица))))

    забравила съм да напиша, че слагам и малко зехтин още в първоначалното забъркване.

    ще пробвам сухарите, малкия много обича да хрупа крутоните, които правим за крем-супите, така може и да му хареса Усмивчица

    извинявам се за всички правописни грешки в писанието ми по-горе, всичко е от бързане Усмивчица
    Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #34 -: Януари 11, 2013, 21:03:52 »

    НА кой му дреме за правопис ... нали има ценна информация и добри помисли Намигване
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #35 -: Януари 31, 2013, 10:24:11 »

    Да добавя и аз опит
    Преди няколко дни попадам на текст за кваса в бг мама:
    Цитат
    Натуралната закваска е готова и разполагаме с 250-300 г закваска-майка.
    Закваската-майка е началната ензимна култура, която се съхранява грижливо в добре затворен буркан в хладилника.

    Доброто състояние на началната закваска
    Началната закваска трябва да мирише на оцет, да е с кисел мирис. Ако мирише на камамбер (леко на мухъл или амонячен мирис - бел. прев) трябва да се изхвърли. Ако отгоре се оформи коричка не се изхвърля, а се разбърква.

    Подхранване на началната закваска
    Началната закваска се подхранва, за да не умре културата, когато не се използва. Например, като се добавят 20 г брашно + 20 г вода. Аз подхранвам моята с биологично често брашно Т150(1500). За да се подсили закваската може да се добави малко мед или евентуално захар.
    Закваката се подхранва, когато върху повъхността й се облазува тънък слой вода.

    Опресняаване на началната закваска
    Опресняването представлява увеличаване на количеството закваска чрез добавяне на брашно и вода (50% брашно + 50% вода). Теглото на опресняващите добавки се определя от количеството на закваска, което ни е необходимо.

    Брой на опресняванията
    Може да се направят 1, 2 или 3 опреснявания
    С 1 опресняване се получава "първа" закваска
    С 2 опреснявания се получава "втора" закваска
    С 3 опреснявания се получава "готова" закваска

    С 1 опресняване се получава хляб с ясно изразен (кисел) всус на средата
    С 2 опреснявания се получава хляб с балансиран вкус и аромат, с добре зачервена коричка
    С 3 опреснявания се получава хляб с много ясно изразен вкус на средата, с дебела кора, която предпазва средата от влиянието на въздуха и така осигурява едно почти перфектно запазване на хляба в продължение на няколко дни.

    Процес на опресняването
    Към началната закваска се добавя първата опреснителна смес (50% брашно Т150(1500) с цел запазване на първоначалните щамове + 50% леко топла вода). Закваската се оставя, тя ще се надигне, ще се образуват мехурчета и после ще спадне. След като закваската спадне, се отделят около 150г, които ще послужат за нова първоначална закваска и които се поставят в добре затворен буркан в хладилника. Към останалата част от закваската се добавят втората и третата опреснителни смеси (според желания брой) по същия начин както и първата, но може да варирате използваното брашно според вашите предпочитания.
    Подтиснах импулса си да го публикувам веднага и реших първо да пробвам какъв хляб ще стане с 3 пъти опреснена закваска, пък тогава да казвам. Ден и половина го "опреснявах"- Вечерта  слагам в буркана разбъркани брашно и вода, като обем 1:1 с кваса вътре. Сутрин, преди да отида на работа- пак. Надвечер като се върнах, кваса станал двоен и троен. Обаче си го захраних пак и след около час беше готов за подвизи. Забърках две теста от два вида бяло брашно(експерименти Ухилен ) с мляко и квас.(в машината).
     Сутринта се събудих необичайно рано. Първата ми мисъл беше да се опитам да поспя още, но после се сетих, че тестото е "по- особено" и реших да му направя една ревизия. Таман готово за второ месене. След това втаса за около час (!!!)Разбира се, че ще се печем. И тогава.......
     Е, такова бухване не съм очаквала. Чак сега разбрах, че до сега сме яли тухлички, кръстени "хляб". Като изключа картофения, де. Ама само картофен хляб да правя- не става.
    @Кременски, пробвай, няма да съжаляваш. Мек и пухкав като купения е, коричката става много приятно хрупкава, а за вкуса- не могат да се сравняват. Този бие леко на катми.
    По- късно през деня ще кача и снимки (кабела за телефона ми е в офиса). Дано да са се получили, че е без светкавица, а не се беше развиделило още.
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #36 -: Януари 31, 2013, 12:41:13 »

    Ето го юнака: (сложих тесто до половината на формата)
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #37 -: Януари 31, 2013, 16:18:50 »

    Ооооо да поздравления  Alida ... това е ...
    Чувството е страхотно ...  
    Имам същите форми и са прекрасни ...
    И АЗ ще пробвам няма как.. 
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #38 -: Януари 31, 2013, 22:33:19 »

    Благодаря, Съни. Да пишеш после.
     Той резултата стана малко "без да искам",  да го видим като искаме дали ще става. Усмивчица

    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #39 -: Февруари 01, 2013, 00:02:35 »

    Благодаря, Съни. Да пишеш после.
     Той резултата стана малко "без да искам",  да го видим като искаме дали ще става. Усмивчица


    ЩЕ снимам ... кога пробвам ... задължително ...
    Активен

    krem
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 139


    « Отговор #40 -: Февруари 06, 2013, 11:24:16 »

    по съвет на Утро Усмивчица да уточня, че тези са моите Усмивчица))










    « Последна редакция: Февруари 06, 2013, 11:48:22 от krem » Активен

    just keep your mind open

    love actually is all around
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #41 -: Февруари 06, 2013, 11:49:16 »

    Прекрасен хляб
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #42 -: Февруари 06, 2013, 12:05:45 »

    Така и аз да се включа с някой произведения ... признавам си горните хлебчета са невероятни.
    При мен има разлика и може да е от брашното , или аз ползвам ръжено повече и бяло малко. Усмивчица
    Първо с пицата , която става невероятно ... с квас и леки продукти.
     

    Самата пица или мой си вариант на пица , става супер и само така със семена и подправки и кога е готова , зехтин.
    Но може и да има всичко друго , според желанията на всеки.  
    Лека е , и приятна на вкус , без разлика от стандартните .


    * DSC01124.JPG (887.78 KB, 2048x1536 - видяно 219 пъти.)

    * DSC01125.JPG (792.39 KB, 2048x1536 - видяно 211 пъти.)

    * DSC01126.JPG (846.43 KB, 2048x1536 - видяно 205 пъти.)

    * DSC01128.JPG (828.82 KB, 2048x1536 - видяно 187 пъти.)

    * DSC01132.JPG (839.19 KB, 2048x1536 - видяно 218 пъти.)
    « Последна редакция: Февруари 06, 2013, 12:14:07 от Sunshine(sun) » Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 972


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #43 -: Февруари 06, 2013, 12:12:32 »

    Хляба .... от тъмни брашна  
    Май всичко е до търпение и втасване.



    * DSC01122.JPG (890.12 KB, 1536x2048 - видяно 216 пъти.)

    * DSC01131.JPG (885.58 KB, 2048x1536 - видяно 200 пъти.)

    * DSC01133.JPG (858.34 KB, 2048x1536 - видяно 207 пъти.)
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 253


    « Отговор #44 -: Февруари 08, 2013, 08:50:04 »

    Какви хлябове сте показали в темата... Чак в къщи ми миришат на още.
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Страници:  1 2 [3] 4 5 6   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright