Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници:  1 [2] 3 4 ... 6   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Kвас и хляб от квас  (Прочетена 11926 пъти)
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #15 -: Ноември 27, 2012, 23:12:33 »

    Още нещо полезно за всички квасажии , кога имате квас , го правите на твърдо тесто и на малки топки ,колкото орех , оставяте на сухо и поръсвате с брашно.
    Така докато изсъхне и в буркан на сухо и хладно ...
    Или готовия квас го сгъстявате с брашно до състояние на дъвка  Ухилен и така с буркана в хладилника , докато се появи тъмна вода , и вече не е годен ...
    И последен вариант , които за мен работи и го пробвах ...
    Готовия квас , го замразявате , като преди това го правите на малко ,твърдо тесто и слагате в пакет , с малко брашно  , махате въздуха и готово .... 
    Готовото тесто за хляб , също може да се замрази , но до сега не съм пробвал , дали след изваждане ще е годно веднага ...
    Кога пробвам ще пиша ...
    Ако ме разбирате и обърнете внимание на тази тема , може да имате квас от въздуха и да си правите хляб за малко пари , за децата е занимателно и поучително , за всеки е така ...
    А за здравето е супер .... какво да кажа ..
    Не може да се молите за здраве и да не правите нищо ....  Згреших
    Здраве на всички
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #16 -: Ноември 29, 2012, 19:40:28 »

    Още и още за кваса и хляба , показвам възможностите на кваса ...
    Франзелки , мелинка ,Бейк Ролс и нещо .... дано ви е интересно ... с квас става всичко и да се чудиш са какво са вкарали маята , според мен само за да може да има повече хора с проблемен стомах.
    Така да има работа за лекарите ...  Згреших


    * DSC01092.JPG (341.16 KB, 1280x960 - видяно 283 пъти.)

    * DSC01093.JPG (125.15 KB, 1280x960 - видяно 269 пъти.)

    * DSC01098.JPG (161.73 KB, 1280x960 - видяно 269 пъти.)

    * DSC01099.JPG (180.04 KB, 1280x960 - видяно 248 пъти.)

    * DSC01103.JPG (168.65 KB, 1280x960 - видяно 252 пъти.)

    * DSC01104.JPG (173.05 KB, 1280x960 - видяно 255 пъти.)

    * DSC01105.JPG (185.73 KB, 1280x960 - видяно 242 пъти.)
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #17 -: Ноември 29, 2012, 19:41:23 »

    Ето и меличо  Ухилен


    * DSC01094.JPG (164.61 KB, 1280x960 - видяно 260 пъти.)

    * DSC01097.JPG (142.28 KB, 1280x960 - видяно 252 пъти.)

    * DSC01101.JPG (151.28 KB, 1280x960 - видяно 277 пъти.)

    * DSC01102.JPG (158.55 KB, 1280x960 - видяно 273 пъти.)
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #18 -: Декември 10, 2012, 17:56:08 »

    Съни, кваса е хубаво нещо, обаче има един недостатък, който за мен се явява голям проблем. Няма спирка! Без майтап, като ям каквото и да е с мая, по някое време ми става тежко и то ми казва "Айде, стига!" А тука няма стига. Ако не си включа очите и главата за да гледам колко нещо се поглъща, мога да си разтягам шкембето до размери на търбух и даже няма да се усетя.
    Много се увлякох с този квас и какво ли не правих с него. Последно- пробвах да видя дали ще се получат от ония питки, които правим по празници и миришат на вкусно още преди да ги метнеш във фурната.  Тази Коледа със сигурност питката ще е квасена.


    * Снимка497.jpg (419.36 KB, 1600x1200 - видяно 246 пъти.)
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #19 -: Декември 11, 2012, 09:57:53 »

    Alida и аз така се увлякох , но си давам почивка .... понеже ми идва малко силна храна ...
    И сега си правя нещо от квас само един път в месеца или седмицата ...
    По ме радва да направя няколко хляба и питки и да ги раздам 
    Е по някога изчезва нещо , но няма как ....
    Да и аз губя мярка , но ми се е случвало да изям горе долу един хляб , кога е мекичък и странно, но, не ми тежко , ок ми е ...
    За мен, е важно да се върне кваса , нека и мята да си я има , но кваса е по-полезен.
    Има много предимства и пак е важно да не се прекалява с нищо и с него.
    Споделяйте рецепти и ти Alida я дай една рецепта 
    Активен

    Eona Lightholder
    Global moderator
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 2561


    NEVERENDING STORY

    « Отговор #20 -: Декември 11, 2012, 16:21:32 »

    За сега май соденият хляб обаче  ми влияе на добре и то така с повече кисело  мляко .
    Активен

    "weird " is indication for creative force ♥
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #21 -: Декември 11, 2012, 20:58:42 »

    На мен ми се иска да ви запозная с тарханата. Свързана ми е с детството и вкусните неща, които правеше баба. Доколкото знам, е известна само в Южна България и е дошла от турската кухня. Докато ровех из нета за да разбера как се прави, се натъкнахна информация, че това е било един вид първообраза на сухите супи. Хората са търсели начин как да запазят лятното изобилие за през зимата и са го открили в сгъстяването на плодово-зеленчуковата каша с брашно. Всичко това-подквасено, направено на трохички и ухаещо на топло и уютно, когато навън вали сняг.
    Няма да излъжа, ако кажа, че се пристрастих. Сутрин, за закуска като си намажа коремчето отвътре с квасено балсамче-и после цял ден мога да не ям. Усмивчица
    Пускам две рецепти на принципа копи- пейст. Това, което имам в къщи, е подобно. Направих и в двата варианта (с плодовете го взех от стара готварска книга). Ако някой чете през лятото(защото вече е късно за такива работи)- може да реши да пробва.
    http://vascont.wordpress.com/2008/01/17/tarhana/
    http://e-kulinari.com/index.php?area=1&p=recipe&id=343
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Svetoslav
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 55


    всичко е наред

    « Отговор #22 -: Декември 12, 2012, 12:52:56 »

    Огладнях от вашите теми .
    « Последна редакция: Октомври 05, 2013, 08:56:10 от Svetoslav » Активен

    Колкото различни звезди има на небето - толкова различни хора има и на земята .
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #23 -: Декември 12, 2012, 12:56:25 »

    Е раздвижи се темата ... супер
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #24 -: Декември 17, 2012, 17:23:12 »

    Да ви почерпя?
    Хлябче с тиква и слънчогледови семки. С квас, разбира се, от рецепта за хляб с мая. Усмивчица
    Напоследък, след гениалното осъзнаване, че квасът е маята на нашите баби, експериментирам де що видя рецепта в нета. Това, тиквеното, като го месех миришеше на нещо средно между манджа и картофени кюфтета. А във фурната- още повече. За мераклиите- рецептата е тук: http://thegingerylemon.blogspot.com/2012/10/Domashen-hliab-s-tikva-i-slunchogledovi-semki.html


    * Снимка511.jpg (320.92 KB, 1600x1200 - видяно 279 пъти.)
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #25 -: Декември 17, 2012, 18:07:29 »

    Интересно Alida благодаря ти , 
    Радвам се , че все повече хора се интересуват от кваса или от това което са .... 
    Активен

    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #26 -: Декември 29, 2012, 18:35:39 »

    Аз да се изфукам- на какъв хляб попаднах, малиииииии!!!
    Правя си аз експериментите и сметките, че домочадието ще има хляб за около два дни. Къде ти! Пристига си дъщерята от работа (отношението и към квасените ми увлечения е: "Ъ!") този път в настроение да яде хляб и го подхваща току- що излезнал от фурната. Ама това, че бил топъл, ама че трябвало да изстине... Докато се обърна, хляба останал наполовина. Реших да го преместя от дъската върху решетка, за да не се овлажни отдолу и... слисах се. Толкова мек хляб пипах за първи път. Първо си помислих, че е недопечен, но къде ти- половината беше изчезнал в корема на най- големия каприз в къщи, с явното и одобрение.
     Току- що пекох пак. На вкус почти не се различава от белия хляб. (без да съм му слагала подправки). Който е нарекъл мекия хлях "душица", сигурно го е казал за този. Копирам рецептата, за да не се изгуби, ако нещо се случи със сайта. И да добавя, че моя не е с мая, както пише, а с квас.

     Руски картофен хляб


    В Русия често заместват част от брашното с намачкани сварени картофи. По този начин хлябът става изключително мек и може да се съхрани по-дълго. Ако не обичате вкуса на кима, може да го замените с любимата си подправка или да го пропуснете.
    СъставНеобходими продукти за 1 хляб

        350 г брашно
        1 ч. ч. пълнозърнесто брашно
        250 г картофи, обелени и нарязани на кубчета
        7 г суха мая
         брашно за поръсване
        ½ ч. л. ким или настъргано сирене, по желание
        2 ч. л. сол
        2 с. л. масло

    Начин на приготвяне

        1.

        Картофите се слагат в съд с вряща вода и се варят, докато омекнат. Прецеждат се. Запазват се 150 мл от бульона. Картофите се смачкват на пюре и се охлаждат.
        2.

        В голяма купа се смесват двата вида брашно, маята, солта и кимът. Слага се маслото и се стрива на трохи. Прибавят се запазеният картофен бульон и смачканите картофи. Оформя се меко тесто.
        3.

        Тестото се меси 8-10 мин., докато стане гладко и еластично. Слага се в намаслена купа да втаса на топло около 1 час, докато си удвои обема.
        4.

        Тестото се размесва отново, оформя се на елипса, поръсва се с пълнозърнесто брашно, покрива се и втасва 30 мин.
        5.

        С остър нож се нарязва на баклавички и се пече в загрята фурна на 200°С около 30 мин.


     
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    meander
    Каквото дадеш това ти се връща.
    ***
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 381


    « Отговор #27 -: Декември 29, 2012, 19:15:20 »

    Здравейте.
    А нещо да знаете за тва дето му викат, катми???
    Живи и здрави.
    Активен

    Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
    Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
    Мухата влиза само в отворена уста!!!
    Alida
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 256


    « Отговор #28 -: Декември 29, 2012, 20:17:45 »

    Виж на първата страница. (освен ако не питаш за нещо друго, което не можах да схвана)
    Активен

    "Не е важно да видиш, а да разбереш"- Sunshine(sun)
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #29 -: Декември 29, 2012, 22:43:26 »

    Здравейте.
    А нещо да знаете за тва дето му викат, катми???
    Живи и здрави.
    Здравей ..... ами ще споделя .... кътми или катми ...няма значение ...
    Това е гъста течност , наподобяваща на палачинковата , но с различна консистенция и плътност.
    Освен това , може да се направи от квас или мая.
    Рецепта съм дал , и става прекрасно , според опита на човек.
    Може да се добави сирене,кашкавал и различни семена , брашното може да е бяло или много зърнесто и тъмно.
    Всеки си избира според вкуса , сега ако не питаш за тези катми , за които говоря , не знам Намигване
    Противно на всички схващания , не се качва от тях и са полезни ако са от квас.
    А ако обичате зехтин и си ги намажете,(вместо масло или маргарин) стават още по-полезни.
    Има и солен вариант със солени добавки и дори със стърган картоф и различни зелени добавки ,като коприва и лапат.
    Тука не говоря за баница или тикълник и това са балкански думи за които, няма да говоря ,а само споделям.

    Аз си правя с малко сирене и после с много мед.
    Всеки си има вкус.
    Преди години ми са казвали , че катмите със плод са били едно от основните храни.
    Кваса е бил за хляб и се е ядяло повече тестени храни и плод ,зеленчук , но тогава е нямало толкова от плодовете и дори зеленчуците ...
    И качамака,баниците,катмите,хляба,кашата,картофи са били основните храни.
    А хората са имали движение и не страдали от пълнота или не колкото сега.
    Е така , дано съм бил полезен.
    « Последна редакция: Декември 29, 2012, 22:52:54 от Sunshine(sun) » Активен

    Страници:  1 [2] 3 4 ... 6   Нагоре
    Отиди на:  


    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright