Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Какво представлява тъмната нощ на душата?  (Прочетена 2814 пъти)
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #15 -: Септември 10, 2012, 20:07:46 »

                              Какво е тъмната нощ на душата?

Повечето хора, които не са родени пробудени, изживяват интензивен кармичен цикъл, за да наваксат с развитието си до моментът в който то е било прекъснато в миналият им живот. Евентуално някои от тези души достигат точката на пробуждането, други не. За някой този процес е лек и поетапен и почти недоловим, за други изключително внезапен, всеки обаче го изживява по различен начин.

Някои души преминават през последен тест, непосредствено след пробуждането. Много хора са писали теории засягащи процесът, тази която ми се вижда най-разумната е следната: нуждата да се „размотае“ истинският или автентичният Аз, от фалшивият.  За някои души може да не се налага да преминат през процесът, но така или иначе да изберат това преживяване, защото, в зависимост от изхода, от него, духовният скок на тази душа може да бъде огромен.

Тестът е известен с името тъмната нощ на душата и се характеризира най-вече с дълга, дълбока липса на мир и надежда. По време на процесът, желанието за постигане на духовно майсторство, вярата в себе си и решимостта ви, биват подложени на тест. Това е едно от най-(невероятно) ужасните, душевно-унищожителни преживявания през който можете да преминете. Тъмната нощ на душата може да се прояви само когато придобиете значителен напредък по пътят на духовното развитие и засяга между 10-ет и 15-ет процента от духовно развиващите се. Докато преминавате през етапите, почти постоянно ще ви се дават насоки и ще ви се помага, нещо на което самите вие няма да вярвате, поради състоянията породени във вас, от процеса, а той е много дълбок и могъщ, изпаряващ всяка ваша надежда.

Докато трае тъмната нощ на душата, може би ще се вгледате във вашите приятели, духовно развити хора, на които всичко им върви или поне във вашите очи е така. Може да се учудите защо ви е толкова трудно, защо трябва да се борите толкова силно, за да постигате определени неща, а те с лекота да вървят през живота. В действителност, само вашето его ви задържа в прегръдките си, а това  е всичко което тъмната нощ прави, освобождава ви от него. Дори след тъмната нощ, егото може да се завърне, но преминали веднъж през подобна опитност, на дали ще го допуснете, така че не мисля, че има от какво да се притеснявате. Преживяването само по себе си е дълбоко трансформиращо и експлозивно-повдигащо, ако достигнете края.

Първооткриването на процесът е преписано на Свети Йоан Кръстител,  който го преживява, а в последствие написва поемата „ тъмната нощ на душата“ в която описва състоянието, да бъдеш разделен от Господ. От там идва и терминът който се използва днес.  Реално това не е далеч от истината, защото тъмната нощ директно влияе върху егото или по-точно умиращото его.

Времетраенето варира за различните хора, обикновено е докато не научиш каквото имаш да научиш.

Източник: Satori
Превел: Жити

Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
shining_star
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 728

« Отговор #16 -: Септември 10, 2012, 20:10:42 »

Санг: ...човек може да страда постоянно, някои цял живот.
Да, така е. Страданието е индикация, че нещо не е наред, нещо трябва да промениш. Както ако те боли зъб, това показва, че нещо с този зъб не е наред. Усмивчица Тези, които страдат цял живот и отиват към все повече разруха, болести и нещастие, не желаят да се развиват. И като не се развиват, деградират. Остават да си циклят в затворения кръг на страданието, което ражда страдание.

Да, въпроса е на живот и смърт, или то тебе, или ти него. Но, както пише и в статията, трябва да се премине, да се изживее. Защо да остава  за другия живот, като може и в този?...Усмивчица

Не пренебрегвам външната намеса, но това е твоя битка. Сам си се вкарал в дупката, сам ще се изкараш. Никой и нищо не е в сила да ти помогне, докато сам не пожелаеш, както сам казваш, да проумееш причините за състоянието, защо се получава, защо се повтаря, какво и как да промениш.

Не, не видях прекрасната бяла светлина и раят. Но смея да кажа, че научих от тази ситуация това, което трябваше да науча. И да, наистина е освобождаващо и удовлетворяващо да знам, че аз и само аз съм отговорна за това, което се случва в собствения ми живот.
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #17 -: Септември 10, 2012, 21:40:04 »

Може да се нарече пребиваването в материалното вид - тъмна нощ за душата , поради факта ,че се трупа опитност в дуалността , т.е далеч си от състоянието на покой извън инкарнация .
Но това за което примерно Йоан говори е концентрация на изчистване на опитности и не на всеки се случва в инкарнация , мисля си е вид индивидуална  мисия.

Това е вид катарзис на яве (защото обикновенно се прави под хипноза)

Тук ще постна инфо какво е катарзис


Катарзисът е рязък емоционален преход, представляващ завладяващо чувство на състрадание, мъка, смях или друга крайна промяна в настроението, която довежда до обновление и възстановяване на желанието за живот. Катарзисът е важен елемент в естетиката на Аристотел. Катарзисът се използва в естетиката и психологията на изкуството по отношение на реакцията на зрителя, а в психотерапията - на освобождаването на потискан афект или психична енергия. В древногръцкия katharsis най-често е означавало "очистване", особено от вина. Най-забележителната му употреба обаче в древни времена е в определението на Аристотел на трагедията като драма, която "постига чрез съжаление и страх катарзиса на такива чувства". Това счита Лесинг в "Хамбургска драматургия", където прави анализ на Аристотеловата "Поетика". По-късно Гьоте премества акцента от чувството към творчеството. И катарзисът започва да се възприема по нов начин.
В психоанализата

В психоаналитичната литература терминът за първи път се появява в "Studies on Hysteria" (Изследвания върху хистерията) от Йозеф Бройер и Зигмунд Фройд. Бройер очевидно е лекувал пациенти от хистерични симптоми, като ги карал под хипноза да освобождават или да си спомнят забравени събития от детството - често, но не винаги травмиращи, и афектите свързани с тях. Фройд издига хипотезата, че умствената или нервната енергия, която би довела до първоначалния афект, е била отклонена от хистеричните симптоми и че спомените за преживяванията били потиснати в безсъзнателното. Когато са под хипноза, и споменът, и свързаният с него афект се освобождава, а симптомите - елиминират. Процесът на афективно освобождаване е бил наречен също "отреагиране". Фройд постулира, че катарзисният метод е едновременно предшественик и последващото ядро на психоанализата.


Мисля си ,че такъв вид очистително - "тъмна нощ" се налага в живот в който процесите , примерно "духовен разтеж" са по забързани . За това примерите от днешни дни са много повече. Ние живеем на обороти , на каквито никой до сега не е живял . Това е според мен нормална фаза от развитието на една раса - да живее на предела на 3д , докато не превърти оборотите , като превърти оборотите ще е готов за едно как да кажа безвремие , което е характеристика на по-високите нива.
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
sharga
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 148

« Отговор #18 -: Септември 10, 2012, 22:54:04 »

Санг: ...човек може да страда постоянно, някои цял живот.
Да, така е. Страданието е индикация, че нещо не е наред, нещо трябва да промениш. Както ако те боли зъб, това показва, че нещо с този зъб не е наред. Усмивчица Тези, които страдат цял живот и отиват към все повече разруха, болести и нещастие, не желаят да се развиват. И като не се развиват, деградират. Остават да си циклят в затворения кръг на страданието, което ражда страдание.
Да и това няма нищо общо с тъмната нощ. Тъмната нощ е дар към същество което е възнамерило развитие. Ти си стигнал определено ниво. За да качиш още обаче идва теста. Този тест е състояние в което те прави същия идиот какъвто винаги си бил, но още по усилено, но по изкуствен начин, има си методи за това. В резултат егото ти се връща засилено, то става усилено. Егото може да бъде усилено искуствено хиляди пъти. В нормално състояние това его все едно го няма. Но все пак то стои прикрито без да го усещаш, усилено ти имаш шанса да поработиш още върху него. Само тогава ти можеш да го усетиш хубаво и обърнеш още внимание. Иначе си мислиш че си се преборил с него Усмивчица Да депресивните състояния също са налице, вярата изгубена а надеждата забравена, не можеш да правиш нищо, идва ти да сложиш край, лицето ти е сковано от напиращата злост в тялото, расърден си, ако някои покрай теб не е безупречен здраво го 'храниш' ако пък и ти е навредил нещоо, лелееее.... В това състояние много лесно се открива дали имаш чисти отношения с околните. Ако ти по време на тъмната нощ няма кого за обвиняваш за нищо значи всичко е наред с хората около теб.

Нощта просто идва в един момент за да преживееш нещо което ще те изтреля още по пътя напред, нарича се още изпитът на бога. Поддръжката на човек в такова състояние е изключително скъпа, откъм ресурси най вече затова нощта се счита за изключителен дар и той няма нищо общо с малките или големи обикновени периоди на страдание на хората, които също водят до някакво развитие но са част от нормалния обстоятелствен план за развитие в живота.

Не пренебрегвам външната намеса, но това е твоя битка. Сам си се вкарал в дупката, сам ще се изкараш. Никой и нищо не е в сила да ти помогне, докато сам не пожелаеш, както сам казваш, да проумееш причините за състоянието, защо се получава, защо се повтаря, какво и как да промениш.
Защо се повтаря, това дето се повтаря няма отношение към тъмната нощ, това си е определен период за минаване просто. Разликата е че тъмната нощ се дава само при достигнато определено ниво на развитие, дотогава само драпаш в мизерията или се наслаждаваш на живота, но и във всички случаи си далеч от нея.
[/quote]
И да, наистина е освобождаващо и удовлетворяващо да знам, че аз и само аз съм отговорна за това, което се случва в собствения ми живот.
Тука не знам какво да кажа, предпочитам вожда да каже нещо по въпроса, дали всеки сам е отговорен затова какво се случва в живота му. Само ще кажа че толкова сили и планети влияят че човек е нещо като пухче което лети, духано от вятъра, по скоро отговорността идва от там как ти реагираш на непредвидените обстоятелства, дали хабиш енергия като ти се случи нещо което не си очаквал или приемаш нещата нормално. Тъмната нощ тренира именно това готовността и зрелостта за моменти които не са в твоите планове
Като времетраене съм чувал че понякога стига и до 7 години. Но може да бъде както от месец така и между две и три години.
Активен
Eona Lightholder
Global moderator
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 2519


NEVERENDING STORY

« Отговор #19 -: Септември 10, 2012, 23:03:36 »

Да Шарга , то се предлага от планетивселенабогсъдбаитнтн  ,но ти имаш избора и вътрешна готовност да го приемеш ли , макар и да си си го избрал в прединкарнационното планиране. Можеш да го избегнеш ама ще ти идва по най-различни начини.

Второто това за преекспониране на егото е точно така , но да не забравяме ,че всеки е различна композиция и го поема по различен начин този ми ти тест, така че е трудно да кажем кой е или не е в тъмна нощ. Самото състояние може да бъде третирано също , да се разцепва ,като Сю , да се разтяга , усилва и намалява.

Най-много се радвам май ,че бях сама на 2000 км от всички и не натоварих никого освен да наливам пусто в празо демек в себе си в състояние - тъмна нощ .
Активен

"weird " is indication for creative force ♥
shining_star
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 728

« Отговор #20 -: Септември 11, 2012, 10:20:28 »

Много ясно, че планетите и тн. влияят, всичко влияе, но е твоя отговорността какво и как възприемаш и предаваш.

Да, тъмната нощ бележи етапа, в който човека започва да живее съзнателно, допреди това е живял несъзнателно, външните фактори са го определяли, това е "светския кръг", а след края на нощта той се променя, започва сам да си определя условията...да, планетите, слънцето и луната, средата и хората ти влияят, но от тебе зависи какво и как ще мислиш, със съответните последици.

Като времетраене е много относително, може да е 2 години, може и 20.
Това дето се повтаря може да е част от нощта, а може и да не е.
И да, не можеш да определяш за другите дали са в нощта или не са, дали са я преминали, или не са.


Активен
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #21 -: Септември 11, 2012, 13:32:55 »

Привет Житара!
Защо ти е да знаеш за тъмната....? Гледай светлата...
От въпроса ти лъха усещане,че се опитваш да се подготвиш,трупайки знания в очакване...(грубо казано)
Повярвай не ти трябва,няма как да си подготвен... Всеки има своя си път,свои усещания.
Зрдавей, Утро, не се подготвям именно защото споделям мнението ти, че човек няма как да е подготвен. Реших да дам по-широка трибуна за дискусия върху темата, изглежда ми важа.
Цитат
Нищо хубаво не мога да споделя за тъмните нощи на душата.Толкова безнадеждно,тъмно и дънно ми се видя,че съм се молила с цялото си сърце Бог да си ме прибере (нищо такова не се случи,чакаше ме изненада). Когато всичко отмина и беше зад гърба ми,видях Рая...тук...на земята.Чувствах се като слепец,който е прогледнал..Благодарила съм хиляди,хиляди пъти за това си преживяване...толкова много научих и се промених...И колкото пъти се връщах назад и си спомнях,разбирах,че не бих била това което съм без този момент от живота си...
И това отминава...
Сигурен съм че не е за хора със "слаби сърца и умове". Изглежда ми като една екстремно трансформираща опитност, целяща огромна духовна промяна, (разтеж) в рамките на много кратък период от време.

Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #22 -: Септември 11, 2012, 16:19:32 »

не ти е нужно миналото (на хората),ако то не  ти е  полезно и няма да ти послужи.
За мен две мнения няма, товарите от миналото ни принасят ненужна тежест в сега. Носим ли нещо от миналото, то това ще значи че не сме научили урокът произхождащ от него, за което никой не ни е виновен.... но да не се отнасям от темата.
Все едно да ти описвам най-подробно как след изтощителна борба със себе си,просто се предадох...капитулирах и казах край,да става каквото ще,не мога повече,не знам как...нямам вече сили...Именно това примирие и оставяне на нещата да си се случат ме прероди отново.
И именно за красотата на тия чувства (след такова преживяване) ми се вижда по-удачно да се пише.
Всичко ме интересува. Да, явно процесът е различен за всеки, както и преживяванията около него, естествено и след него. Утро, хубаво е да бъде наблегнато и на възстановителният процес (или прераждане) и приятностите му, за да се подчертае полезността, на самата тъмна нощ. Колкото повече чета, толкова по-силно се убеждавам, че няма нищо страшно в нея и е един съвсем естествен процес. Изпитвам възхищение и радост при мисълта, че толкова много хора са преминали успешно и сега разказвате.

Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #23 -: Септември 12, 2012, 21:06:10 »

Благодаря за полезните ви мнения!
Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Престолски
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 425

« Отговор #24 -: Ноември 09, 2012, 15:02:14 »

Попаднах на полезно инфо по случая. Приятно слушане, клиповете са на английски език.

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=P_8wXwMpG9E" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=P_8wXwMpG9E</a>

<a href="http://www.youtube.com/watch?v=QFtZXOPutpY" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=QFtZXOPutpY</a>

Активен

☺ ∞♥ oNe レo√乇
Colder Sun
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 68


по-добре никога, отколкото късно

« Отговор #25 -: Ноември 09, 2012, 15:45:45 »

Прочетох няколко статии за тъмната нощ на душата и лично на мен ми харесаха повечето. Ясно се разбира какво е това. Може някой си ,някога да го е използвал за едно ,но сега да означава съвсем друго нещо.
Аз си го представям като пещера. Зад нас е досегашния ни живот, а от другата страна излизаме в съвсем различен свят, който започваме да виждаме и усещаме. Той е същия ,но започваме да го възприемаме по-цялостно може би. 
Този преход ,за който толкова се говори навсякъде по света ,е нещо подобно.
Всички сега сме в пещерата. Някои ще седнат и ще чакат тя да се срути ,за да намерят светлина, други ще се върнат по обратния път ,страхувайки се от неизвестното, отказвайки да разчупят закоравелите си разбирания ,трети ще преминат.
Работниците на светлината имат за мисия да ориентират онези ,които искат да преминат ,полагат усилия ,но се лутат в тъмното.
Активен
Страници:  1 [2]   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Светлината - какво представлява
Духовни учения
Administrator 5 1817 Последна<br />публикация Септември 27, 2012, 18:08:04
от Sunshine(sun)
Какво представлява нематериалната действителност
Духовни учения
Админ 1 1193 Последна<br />публикация Януари 23, 2010, 23:41:07
от Админ
Какво всъщност представлява Кундалини и защо е толкова важна за нас?
Йога
sahaj 5 3489 Последна<br />публикация Януари 15, 2011, 18:12:01
от sahaj
Как да се освободим от тъмната си страна « 1 2 »
Обща тематика
Spirit 22 2657 Последна<br />публикация Юли 05, 2010, 16:29:21
от The One
Кaкво представлява Кандидата « 1 2 »
Здрав дух здраво тяло
вожда 15 29622 Последна<br />публикация Септември 20, 2013, 15:43:12
от sharky

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright