Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Езотеричната астрология- 1  (Прочетена 2286 пъти)
~Schwarze_Sonne~
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « -: Юни 21, 2012, 12:07:35 »

  Въведение в Езотеричната астрология

  “Matter is spirit at its lowest point of manifestation and spirit is matter at its highest”,  E. Blavatsky
  /Материята е дух на най-ниското му ниво на манифестация, а духът е материя - на най-високото/.


  Езотеричната астрология е астрология на Душата. Разглеждането на наталната карта от гледна точка на духовно ориентирана перспектива  има за свой фокус намерението на Душата – защо сме тук, откъде идваме и къде отиваме. Традиционната или екзотерична астрология е астрология на индивидуалността. Във фокуса й стоят проблемите и потенциалите на отделната личност.
  В основата си езотеричната астрология е изградена и водена от теософската традиция и учението на тибетския Учител Djwhal Khul, и представена от астроложката Alice A. Bailey в широка поредица от книги и съдържаща част от мъдростта на  древните учения.
  Духовно ориентираната астрология е базирана на концептуалното схващане за Душата като Божествена неугасваща искра, която живее във всеки от нас. В съответствие с принципите, стоящи в основата на тази космологична представа, реинкарнацията и битието на Душата са приети като факт. Ние сме част от Твореца (Абсолюта, Вселената) и Творецът е част от нас, Той живее в нас. Всички опитности, които изживяваме в света на Материята, са в съзвучие с  намерението на Душата и нейния еволюционен път.
  Някои свързват Божествения промисъл с Бог, Творец, Създател, Висш или Трансперсонален, Вселенски Разум, с вътрешния си глас, с Буда или Христос. Той манифестира религиозния копнеж във всеки от нас. Действително, в книгата си “Съвременният човек в търсене на Душата” (“Modern Man in Search of a Soul“) Карл Юнг прави поразителното твърдение, че в продължение на 30 години работа с пациенти през втората половина от живота им, е установил наличието на взаимовръзка между болестните и невротични състояния и липсата на духовен или религиозен ориентир, смисъл в живота, което поражда чувство на празнота, загуба или копнеж по нещо несъществуващо, недефинирано, имагинерно.
  "....there has not been one whose problem in the last resort was not that of finding a religious outlook on life. It is safe to say that every one of them fell ill because he had lost that which the living religions of every age have given to their followers, and none of them has been really healed who did not regain his religious outlook."

  Душата, или Божествената искра, има заложен стремеж към цялостност и съвършенство и, в съответствие с принципите на древната духовна Мъдрост, мотивацията й е себеотричаща, безкористна и стои над интересите на Егото, а намерението на отделната душа е да служи на Цялото.
  В основата си това е хуманитарна философия и затова е силно свързана с настъпващата Ера на Водолея. В съответствие с ученията на древната Мъдрост, човешката структура може да бъде представена символично като триъгълник, насочен с върха си надолу (личност/индивидуалност), свързан с  Antahkarana или със светлинна дъга (Rainbow Bridge) с друг, насочен с основата си надолу, триъгълник (Душата).

  Най-висшата цел на традиционната или личностно ориентирана астрология е интеграция на индивидуалността. Това се постига чрез опознаване и преодоляване на ограниченията и проблемите на личността в заобикалящата я физическа реалност като, например, физически и здравословни смущения, емоционална нестабилност и негативно мислене. Целта на индивидуалната интеграция е да приведе тялото, емоциите и съзнанието в състояние на хармония. Мнозина техники за личностно израстване и за възстановяване на тялото и духа са ориентирани към тази крайна цел. Например, хатха йога, диетичното хранене и хомеопатична медицина са насочени към излекуване и възстановяване на физическото тяло. Намират приложение и мнозина техники за възстановяване на емоционалното и ментално равновесие и преодоляване на кризи.

  Интеграцията на личността е непрекъснато развиащ се, динамичен процес. Веднъж постигната в една или друга степен, целта добива друга перспектива с оглед да осъществи намерението на Душата. Съществуват разнообразни техники, които ни помагат да изградим връзка с Душата и Висшия Аз – те включват медитация, някои форми на творческа визуализация, работа със сънищата, психосинтеза, артистично и музикално изразяване, допир с природата, благотворителност, изучаване на Светите писания или на класиците на древната Мъдрост, и т.н.
  Единството Личност-Душа е символично представено посредством звезда-шестолъчка.

  Нека обърнем внимание, че "триъгълникът" на Душата има троична природа, кореспондираща с висшата октава на “проводниците” на индивидуалността. Физическото тяло има за своя висша съставна част Духовната воля или Намерението. Емоционалното тяло има за своя висша октава Висшия ум.
  Това са само няколко основни подготвителни момента, въвеждащи ни в света на езотеричната астрология, която сама по себе си е комплексно знание. Една от фундаменталните разлики между езотеричната и екзотеричната астрология е фактът, че двете се основават на напълно различни концепции за планетно управление.
  Някои астролози-езотерици, като д-р Дъглас Бейкър, отхвърлят традиционната астрология и работят само с езотеричните управители. Други астролози-езотерици, като Алан Оукън, препоръчват смесване или съпоставяне на личностно ориентираната натална карта с духовно ориентираната.
  Друг важен момент е, че езотеричната астрология има за основа разбирането на концепцията за Седемте Лъча. Това е система за духовна/личностна типология, която Алиса Бейли нарича Езотерична Психология. 


  Ерата на Рибите е манифестация на доминацията на ортодоксалната теологична доктрина и патриархалния авторитаризъм, където половете се третират като неравнопоставени по природа, което от своя страна води до потискане на женствеността. Този дуализъм е довел до крайно разделяне и поляризация на съзнанието между материалното и духовното. Това от своя страна дава тласък и издига на пиедестал погрешната и изпълнена с вина концепция за “грях”, базирана на схващането, че човешкото и Божественото са разделени по природа, така както и тяхната манифестация в живота.
  Принципите мъжки/женски са две равностойни полярности във вечния танц на творческа реализация. Божественият замисъл е да създаде всички предпоставки за постигане на цялостност, която е крайна цел в уравновесяването и съюзяване на тези две полярности и всички техни манифестации в човешкия живот и в природата. Фокусът на този “танц” е да се постигне синтез чрез съзнателно сливане на различните отделни части в едно интегрирарно цяло.
  “Цялото” е трансцендентално по природа, т.е. манифестирано едновременно на всички нива на проявление. Цялото е иманентно по природа, представено чрез Единството на съставящите го части без оглед на нивото и формата на манифестация. Цялото винаги е по-голямо от сумата на съставящите го части. И в този смисъл астрологията е инструмент за интуитивно възприятие на същността и природата на живота във всичките му форми на индивидуално, колективно и надличностно ниво, а езотеричната астрология разглежда невидимата връзка между отделното и цялото в контекста на едно трансцендентално, надличностно съществуване и призвание на всеки от нас.

  За същността на езотеричната астрология

  Know ye, O man, that all space is ordered.
  Only by Order are ye One with the ALL.
  Order and balance are the Law of the Cosmos.
  Follow and ye shall be One with the ALL.

  He who would follow the pathway of wisdom,
  open must be to the flower of life,
  extending his consciousness out of the darkness,
  flowing through time and space in the ALL.
  "The Space Born", from "The Book ot Thoth"


  Фундаменталната разлика между Езотерична (вътрешна) и Екзотерична (външна) астрология е добре представена от Алиса Бейли. Астролозите могат да бъдат условно раделени на две групи: астролози-екзотерици, които разглеждат хороскопа като сбор от потенциали на отделната личност, и астролози-езотерици, за които хороскопът е манифестация на намеренията на Душата.

  Не са рядкост твърденията, че астрологията е точна наука, но това е далеч от истината независимо от често използваните в астрологията математически прецизни изчисления. Астрологията е базирана върху илюзорната представа за това, какъвто например е случаят със зодиакалните съзвездия и пътя на Слънцето през тях в проекция върху еклиптиката и от гледна точка на Земята. Слънцето реално не се намира в нито един знак от Зодиака. То просто изглежда, сякаш “преминава” между орбитата на Земята и звездните констелации в небесата през определен интервал от време или годишен сезон.
  В древни времена хората са вярвали, че Земята заема централно място в Слънчевата система, а Слънцето и другите планети се въртят около нея. И това също бе екзотерично знание и позиция, а не езотерично разбиране за същността на нещата. По-късно, когато по-нататъшните наблюдения и изследвания внасят повече светлина в умовете на хората, “статусът” на нашата планета в Слънчевата система се децентрализира. Според някои астрологични перспективи подобен процес на децентрализация трябва да бъде извършен и Слънчевата система да не се разглежда вече като “точка”, около която се върти Зодиакът и Слънцето минава Големия цикъл в рамките на около 25 000 години.

  Астрологията не е наука в буквалния смисъл на думата, тя е нещо повече от това, тя е Познание. И в този си вид тя е най-чистото проявление на окултното знание и мисъл, защото е въплъщение на цялостта, синхроничността и вечността на циклите в Природата и във Вселената, на равновесието и взаимното допълване на принципи, полярности, енергии и стихийни сили. Осъзнаването на тази синхронност и свързаност между индивидуалното и цялото, единичното и общото ще разшири хоризонта на нашите възприятия, като ни даде възможност да прозрем връзката между тленното, материалното, научното и вечното, духовното, трансценденталното.
  В днешни времена, позицията на един средностатистически вярващ в/на астрологията човек се основава на важността и уникалността на индивидуалния му живот на тази планета (Земята) и възможността, с помощта на астрологията, да научи нещо за съдбата си и да разбере за какво е дошъл тук. Съвременните интерпретации като че ли не успяват да обяснят важността на изгряващия знак (Асцендента) и неговата най-дълбока същност, и това се дължи на факта, че мнозина от нас все още не са готови да живеят в синхрон с намерението на Душата и остават нечувствителни към енергии, идващи от други  /извън зодиакалните съзвездия/ констелации и многобройни “скрити” планети.
  В езотеричната астрология е застъпена концепцията за невидимата нишка, свързваща индивидуалния живот на всеки от нас с Универсалния Живот във Вселената, с Абсолюта, с Бога-Творец. Съзвездия, слънчеви системи, планети и всички живи организми и микроорганизми в природата – всички те са резултат на тази активност и са манифестация на животворящата енергия, миниатюрно копие на вечните макро- цикли във Вселената.


  * figure1.jpg (12.46 KB, 227x315 - видяно 424 пъти.)

  * figure2.jpg (11.87 KB, 314x231 - видяно 1046 пъти.)

  * fourelements.jpg (20.56 KB, 350x350 - видяно 391 пъти.)

  * gateway.jpg (27.08 KB, 518x189 - видяно 400 пъти.)
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #1 -: Юни 21, 2012, 12:20:57 »

  Планетни глифове

  В древността и през средните векове астрологията се е развивала в тясна връзка не само с астрономията и естествените науки, а и с алхимията. Сигурно малцина от нас знаят, че символите и планетните глифове, които използваме понастоящем, са били развивани в продължение на вековете като комбинация от алхимични и езотерични символи. Какъв аспект на символите заслужава особено внимание в тяхната антична, мултикултурна, интернационална употреба? Тези символи намират отражение в разнообразни култури и времеви хоризонти на човешката история.
  Нека първо разгледаме основните символи, които са съставни части на планетните глифове, и какво е тяхното значение.


  Окръжност: Дух; креативни енергии в живота.

  Полумесец: Възприемчивост; отразяване; връзка с нови светове и реалности. Полумесецът може да получава информация от различни нива – насочена към свръхсъзнанието, хоризонтално към рецепторите в лявото или дясното мозъчно полукълбо, или в посока към подсъзнанието.

  Кръст: Материя; прагматизъм; практическо приложение.

  Стрела: Сочи посоката на движение на енергията към определена цел.

  На същия принцип са изградени по-сложните символи, като например, символът на окръжност с кръст – “спускане на Духа в Материята”, астрологическият символ на Слънцето, представен като окръжност с точка посредата – “проявен Дух” или “манифестация на Творческата енергия” и т.н.

  Да започнем със Слънцето - звездата, разположена в центъра на собствена концентрична планетна система, и да видим как се комбинират символите и по какъв начин корелират с енергиите, които се приписват на дневното светило. Символите на останалите планети (вкл. и транснептуновите в ураническата астрология) са представени на същия принцип.

  Слънцето

  Ключови думи: светлина, блясък, сила, воля, доминация, индивидуалност, дух, креативна енергия; деца, мъжествен/бащински архетип, авторитет, лидерство, амбиция, гордост, самоизява, влияние, /само/увереност.

  Слънчевият глиф представя окръжност с неограничен потенциал, изпълнен с воля за живот, с точка в центъра. Точката е символичният фокус и цел в живота, където искате да бъдете забелязани, да блеснете.
  Слънцето се явява източник на живот и първична живототворяща енергия в нашата планетна система.
  Окръжността, символизираща духа и жизнената енергия, има точка в центъра си, представяща позицията на Слънцето във връзка с останалите планети. Слънцето изпълва живота ни с творческа енергия и индивидуална цел и стойност. Ако се чувстваме несигурни или самодостатъчни, негативната проява на слънчевия принцип може да бъде манифестирана като арогантност, наивен егоцентризъм, нарцисизъм или драматизация, самофокусиране. При оптимална интеграция на енергийния потенциал, представен от Слънцето, духът се стреми към самоусъвършенстване с кураж , осъзнаване на собствената си сила и зачитане на другите и тяхната позиция. Слънцето ни повежда към главната цел на живота ни чрез интеграция на всички равнища на съзнание и интроспективно отразяване и приемане на другите и изграждане/утвърждаване на собствена индивидуалност.

  Луната

  Ключови думи: личност, емоции, чувства, настроения, чувствителност, сензитивност, инстинкти, памет, навици, въображение, инстиктивно поведение, интуиция; женствен/майчински принцип, изхранване/захранване, обгрижване, запазване, съхраняване.

  Лунният глиф е представен във вид на полумесец и представя емоционалната ни същност, настроенията, възприемчивостта.
  Луната логически се възприема като “продължение” на Земята в качеството на неин сателит и това ни дава настройка към  “тук и сега”, нерядко обусловена от индивидуалното ни и колективно минало, където понякога се опитваме да останем като живеем с представите и навиците си.
  Луната отразява, в най-различни вариации, светлината на Слънцето и ни я връща през нощта, и благодарение на близкото й “съседство” тя изглежда като относително ярък обект в нощното небе, осветяващ тъмнината със своето отразено “сияние”.
  Полумесецът е представен посредством две заоблени линии, символизиращи висшето ниво на възприятието, интуицията и сензитивността.
  Докато във физически план Луната орбитира около Земята, между Венера и Марс, тя често изглежда, че “върви” директно след Слънцето в астрологичните карти, бидейки своеобразен “транспортьор” на слънчевата светлина като ни я донася през нощните часове, и ни обгрижва с нежно отразените слънчеви лъчи, събрани и изпратени, докато се намираме в състояние на нощен покой и възстановяваме енергията си за предстоящата активна част на денонощието. 

  Меркурий

  Ключови думи: съзнание/ум, комуникация, интелект, рационално мислене, анализ на данни/факти, способност да се изграждат логически връзки.

  Глифът на Меркурий представя връзката между духа и материята, между душата и съзнанието. В древногръцката митология Хермес-Меркурий е “посланикът на Боговете” и свързва двата свята – на рационалния ум и на подсъзнанието. Астрологичният му глиф съчетава полумесец, окръжност и кръст. Той символизира възприемчивостта на Душата чрез експанзия на Духа в света на проявената Материя. Вероятно неслучайно триединството  Дух – Душа – Материя  е представено от Елена Блаватска посредством връзката Слънце-Луна-Меркурий за разлика от класическата астрологична схема Слънце-Луна-Асцендент. Другият често срещан символ на Тот-Хермес е кадуцеят.
  Полумесецът, разположен в най-горната част на меркуриевия глиф, символизира способността към възприятие на информация от сферата на свръхсъзнанието и връзката й с духа на съзнателно равнище, въплътена в материалната реалност посредством колективното несъзнателно.
  Меркурий осъществява връзката с най-основните функции на интелекта, като съдейства за изразяването на идеите и споделянето им с другите, и се явява символичен “мост”, свързващо звено между Свръхсъзнателно, Съзнателно и Несъзнателно.
  Ако полумесецът е обърнат към свръхсъзнателното и е свръхакцентиран, можем да бъдем твърде идеалистични. Ако окръжността е свръхподчертана, можем да бъдем интелектуално арогантни. Акцентираният кръст понякога загатва за пресметлив или манипулативен начин на комуникация, мотивиран от първичния и дълбок материализъм и задвижван от подсъзнанието. Осъзнаването на универсалния Закон за причината и следствието и степента, в която всички ние сме “проводници” на енергии, много по-силни и могъщи от нас, оптимизира функцията на Меркурий в ролята му на посредник между света на идеите и света на материята и рационалния интелект.

  Венера

  Ключови думи: любов, красота, хармония, привличане; оценка, ценностна система; чувственост, суетност; флирт, изкуство, музика и естетика.

  Глифът на Венера отразява символа на Марс в изправено положение, където Венера е манифестация на женската енергия (“ин” принцип), а Марс – на мъжката (“ян” принцип). Представена е във вид на окръжност /Дух/, в чиято основа е кръстът на Материята. В езотериката Венера символизира издигането на Духа над ограниченията на Материята чрез Любов. Венера е универсалната Сила на Привличане в Слънчевата ни система, а връзката Венера-Нептун представя принципа на универсалната/безусловна Любов. Венера е женската половина на нашата психика, тя е нашата представа за “анима”. В превод думата anima означава “душа”, според някои астролози-езотерици Венера е “огледало” на Земята, нейният астрологичен двойник, нейната “душа”. Неслучайно движението на Венера с периодично преминаване в ретроградни фази символично се свързва със златното сечение, а в календара на маите циклите Слънце-Венера играят ключова роля наред с лунните фази и феномени.
  За разлика от Меркурий, Венера е по-отдалечена от Слънцето и се намира по-близо до Земята. Венера въплъщава идеалите на колективното свръхсъзнателно заедно с актуалната, съзнателна реалност, като ги подсигурява в материалното и колективно подсъзнателно чрез чувства и копнежи. Затова тя често се свързва с подсигуряване на материален и обществен комфорт и хармонизиране на земното ни битие чрез споделяне на идеали и ценности.
  Интересна е приликата на глифа с ръчно огледало предвид това, че Венера определя как ние, като индивиди, търсим и намираме отразяване в другите, а другите се отразяват по същия начин в нас и нашите представи, което допринася за осъзнаването на приликите и разликите съобразно индивидуалната ценностна система, възприета от всеки от нас.
  От астрономическа гледна точка Венера понякога се разглежда като “близнак” на Земята в контекста на сходните им плътност, диаметър и химичен състав; затова тя може да представя нашата символична допълваща половинка или партньор. Важно е да се отбележи, че глифът на Земята е представен във вид на кръст, в чиято основа стои окръжност, тоест своеобразно огледално отражение на Венера. Глифът на Венера подчертава важността и нуждата от постигане на баланс между духовното и материалното, ако наистина се стремим към трайна удовлетвореност и усещане за съдържание в живота.

  Земята

  Кръстът на Материята в пределите на кръга на Духа е най-често използваният символ на планетата Земя. Глифът й също има интересна прилика с оптичната леща на телескоп, чрез която имаме възможност да видим пространството отвъд нашия “дом”. Затова Земята – планетата, която обитаваме – е нашата референтна точка, която отразява начина, по който виждаме останалите планети.
  Другият глиф на Земята е “обърната” Венера и символично представя принципа на доминация на Материята над Духа. По някаква странна случайност скиптърът, олицетворението на царската/кралска власт, наподобява този символ. Духът, проявен в Материята и Материята като манифестация на Духа е квинтесенцията на земния ни живот.

  Марс

  Ключови думи: енергия, агресия, действие, инициатива, импулсивност, авантюризъм, физическа активност, смелост, самоувереност и прибързаност.

  Глифът на Марс е обърнатият символ на Венера, където Марс е проявление на мъжкия “ян” принцип, а Венера – на женския “ин”. Представен е посредством кръста на Материята с целенасочена енергия, в чиято основа е кръгът на Духа. Марс е мъжката половина на нашата психика, той е нашата представа за “анимус”.
  Окръжността, манифестация на Духа, тук е насочена към специфични цели, символизирани от стрелата. Това е първата планета на индивидуално насочена воля, често фокусирана върху физическото оцеляване и първичния устрем към увековечаване на човешкия живот. Стрелата също символизира динамична активност. При нейно акцентиране ние можем да бъдем импулсивни или да прахосваме енергията си в полуосъзнато демонстриране на необуздана страст или ярост. Със свръхакцентирана окръжност можем да изглеждаме егоистични и самодоволни. Когато двата символа са взаимно балансирани, притежаваме необходимата увереност и самодисциплина за постигането на поставените цели, демонстрирайки жизненост и сила в света с оглед постигане на това, което желаем по един ефективен, цивилизован и ненатрапчив начин, непредизвикващ конфликт на интереси.

  Юпитер

  Ключови думи: експанзия, спонтанност, шанс, растеж, устрем, “висшият ум”, мъдрост, ентусиазъм, оптимизъм, великодушие, благородство, щедрост и напредък чрез поемане на инициатива.

  Глифът на Юпитер е представен от възходящ полумесец на личността, който не се простира в материален план, затова Юпитер ни предоставя една по-неограничена перспектива, по-разширено виждане за напредъка, който бихме могли да постигнем.
  Полумесецът, символ на възприятийната способност на лявото мозъчно полукълбо, е свързан с кръста на Материята, който е манифестация на обективната материална реалност. Юпитер ни дава способността да долавяме смисъла на нещата и често ни води към физическо или ментално изследване с оглед разширяване и обогатяване на опитността и духовните хоризонти и акумулиране на повече енергия за подсигуряване на живота в материален план.
  Ако полумесецът доминира кръста на материята, можем да бъдем увлечени и запленени от авантюристичния порив като самоцел, губейки виждане за целта и посоката на поетите рискове, и ставайки непрактични и неспокойни. Ако кръстът е свръхакцентиран за сметка на полумесеца, можем да станем твърде плитки и материалистични, неразбиращи смисъла  /в социален контекст/ на рисковете, които поемаме, и приноса на натрупаните и умножени блага в материален и духовен план. В случай на баланс успяваме да обуздаем изследователския си авантюристичен порив с оглед неговото практическо приложение в живота и същевременно не позволяваме на прагматизма да засенчи отношенията ни с другите и да блокира възможностите ни за израстване в духовен и ментален план.

  Сатурн

  Ключови думи: свиване, кристализация, структуриране, йерахия; полагане на усилия, дисциплина, отговорност, ограничения; Учител, баща, авторитет; сериозност, стабилност, зрялост, внимание, концентрация, търпение и постоянство.

  Сатурновият глиф е представен от кръста на Материята, в чиято основа е полумесецът на личността, т.е. символично “заземяване” /въплъщение/ на Душата в Материята. Глифът му показва защо Козирог, управляван от Сатурн, е най-материалистичният слънчев знак.
  Тук кръстът на Материята доминира и подчинява възприятията на колективното несъзнателно. Сатурновото разбиране на материалното и духовното наследство от минали опитности ни дарява със зрялост и осъзнаване на закона за причината и следствието.
  Ако кръстът е свръхподчертан за сметка на полумесеца, рискуваме да станем твърде материалистични, студени и нечувствителни към нуждите на другите и на колектива като цяло. При доминиране на полумесеца оставаме вкопчени в миналото, изпълнени със страхове от бъдещето, игнориращи и незачитащи висшите идеали или зависими от колектива. При наличие на баланс между двата принципа животът ни добива една прагматично и същевременно ориентирана към духовния смисъл посока, базираща се на разбирането на миналото и на закона за причината и следствието, на стремежа ни към реализация на практически цели в социума, съчетан с чувство за отговорност и търпение.

  Уран

  Ключови думи: реформатор, бунтовник, независим, оригинален, изобретателен, променлив, наелектрифициран; мощна енергия, нервозен, ментално напрегнат; действа внезапно и неочаквано; може да бъде деструктивен с цел промяна на статуквото и пробуждане към нов начин на живот.

  Глифът на Уран представя кръста на Материята, ограничен от двете си страни с два отворени полумесеца, и в чиято основа стои кръгът на Духа. Където и да се появи Уран, той внася на пръв поглед внезапна, но дългоочаквана и необходима промяна в живота ви. Другият му символ има в основата си глифа на Слънцето, съчетан с насочена нагоре стрелка  /като при Марс/.
  Кръстът на материята е отворен към рецепторите на лявото и дясното мозъчно полукълбо и е дълбоко вкоренен в духа на колективното несъзнателно. Този комплексен символ се свързва с бързи, многоизмерни интуитивни възприятия, схващани от нас като “проблясъци” и изпълващи живота ни с нов поглед извън общоприетите, конвенционални възприятия. Глифът на Уран прилича на телевизионна антена, която улавя сигнали отдалеч и ни стимулира с нови идеи.
  Другият уранов глиф, представен във вид на стрела, разположена върху окръжност с точка посредата  /слънчевият глиф/, представя принципа му в друга перспектива… и той е манифестация на духа и жизнената енергия, ентусиазирано насочени към някакъв идеал, по един спонтанен и непредсказуем начин. Забележете също така сходството му с глифа на Марс, но при Уран енергиите са насочени директно към идеалите от сферата на свръхсъзнателното. Без солидна основа електричността на Уран може да отприщи деструктивни или експлозивни енергии. Независимо от всичко, ако е достатъчно “заземен”, Уран ни отвежда в света на иновациите и вдъхва нов живот на остарелите структури и концепции, като насочва творческия фокус към бъдещето.

  Нептун

  Ключови думи: сензитивност, идеализъм, състрадание, вяра, духовен устрем, сила на духа, творчество, креативност; пътят на най-малкото съпротивление, тенденция да “бягаме” от действителността; копнеж по завръщане в утробата; Тайната градина; изгонване от Рая; впечатлителен, интуитивен, уклончив, неуловим, сантиментален, нерешителен, колеблив, неясен и хиперчувствителен.

  Глифът на Нептун представя устрема на Душата, обусловен от издигането на полумесеца в посока навън и нагоре от кръста на материята. Нептун се счита за висша октава на Венера, затова Венера екзалтира в знака Риби.
  Обърнатият нагоре полумесец  /както при Меркурий/ насочва вниманието ни към сферата на свръхсъзнателното и я свързва с материалната реалност. Нептун ни помага да въплътим идеализма на свръхсъзнателното в сферата на физическия живот.
  Когато полумесецът е подчертан за сметка на кръста, ставаме непрактични идеалисти и загубваме връзката с реалността като не сме в състояние да преценим какво е действително възможно с оглед текущите обстоятелства, а какво е илюзорна представа, утопия. Ако кръстът е свръхакцентиран, ще сме склонни да отричаме неуспехите си в опита да въплътим идеалите в реалността, и ще сме склонни към символично “бягство” от действителността в безплодни фантазии, състояние на апатия, летаргия или дори дрога, алкохол и други стимуланти. Когато двете съставни части са взаимно балансирани, Нептун ни дарява невероятното възможност да превърнем мечтите си в реалност. Това обаче изисква да бъдат максимално развити качествата търпение, постоянство, чувство на отговорност и готовност да се жертва нещо, алтруизъм.
  Нептуновата впечатлителност, свръхсензитивност и вдъхновение намират манифестация в сферата на творческото/артистично изразяване, в музиката, във фентъзи арт, в шоу бизнеса (особено когато Нептун е свързан с други планетни енергии).
  Другият глиф на Нептун, който се използва в Европа, е представен от окръжност с издигащ се отгоре й кръст със заоблени форми, наподобяващи полумесец, символизира по-динамичния аспект на Нептун и неговата асоциация с процеса на визуализация, активно въображение и творчество. Знае се, че за практическата реализация /въплъщение/ на идеалите в реалността е нужен и Сатурн, който придава форма и съдържание на идеализираните/имагинерни нептунови представи.
  Срещат се и други разновидности на нептуновия глиф – с малка стрела, издигаща се от вертикалната линия в центъра на фигурата, или с три устремени нагоре линии, символизиращи движението на енергията в посока към идеалите.

  ---->


  * circle.gif (1.01 KB, 24x24 - видяно 1005 пъти.)

  * crescent.gif (0.92 KB, 24x24 - видяно 970 пъти.)

  * cross.gif (0.88 KB, 24x24 - видяно 979 пъти.)

  * arrow.gif (0.96 KB, 24x24 - видяно 985 пъти.)

  * sun_glyph.gif (1.04 KB, 24x24 - видяно 986 пъти.)

  * moon_glyph.gif (0.95 KB, 24x24 - видяно 987 пъти.)

  * mercury.gif (0.92 KB, 24x24 - видяно 965 пъти.)

  * venus.gif (0.9 KB, 24x24 - видяно 984 пъти.)
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #2 -: Юни 21, 2012, 12:33:32 »

  Плутон

  Ключови думи: трансформация, принудителна и необратима промяна, катарзис; съюзяване, сливане и поглъщане; смърт, раждане и прераждане; кундалини; желание, фикс-идея, обсебеност; пречистване, излекуване, елиминация и регенерация.

  Глифът на Плутон е представен от малка окръжност, разположена върху полумесец, в чиято основа е кръстът на материята, подобно на Нептун. Плутон е висша октава на Марс, а Марс е съ-управител  /и класически управител/ на знака Скорпион.
  Донякъде като нептуновия глиф, но с окръжност на духа, разположена върху полумесец, Плутон символизира връзката ни с други светове и измерения на психиката.
  Според последните астрономически наблюдения Плутон е небесно тяло с малки размери /”джудже”/ като астероидите от групата Кентаври, който вероятно е бил временно “привлечен” в орбитата на Слънцето, и по този начин Плутон е символичният “мост” между нашата Слънчева система и други системи и светове. Той ни дава силата да трансформираме живота си като му придадем друго, по-различно измерение и смисъл.
  Ако кръстът доминира полумесеца, рискуваме да загубим усета си за целта и посоката на енергиите, трансформиращи живота ни, като станем твърде обсебени от усещането на сила като самоцел или “напомпване” на егото. Ако издигащите се полумесец и окръжност са свръхакцентирани за сметка на кръста, рискуваме да се откъснем от реалността или дори да изживеем психически срив, нестабилност.
  Плутон ни въвежда в “сивата” зона на външните транснептунови обекти, които дълго време са се възприемали като “нереални”, и затова символично се свързват с едно ново ниво на реалност, преход в други измерения.
  По-старият глиф на Плутон съдържа първите две букви от неговото име и респ. инициалите на астронома Percival Lowell, на който се дължи неговото откриване.
  Третият глиф на Плутон, най-широко използван в северна Европа, е представен от полумесец, насочен към кръга на духа, който символ най-силно манифестира възприемчивостта ни към висши звездни енергии и влияния, “филтрирани” посредством свръхсъзнанието, а след това и чрез възприятията ни; този символ донякъде наподобява короната на Изида.
  Четвъртият глиф на Плутон започва в сферата на първичните подсъзнателни сили и енергии, “коронясан” от кръста на материята, символизиращ нивото на съзнателните възприятия, и с два полумесеца отгоре, обърнати надолу. Този глиф свързва първичния енергиен поток със сферата на съзнателните практически цели и постижения, а също дава разбиране на възприетата информация от сферата на свръхсъзнателното; двата полумесеца вероятно са манифестация на нуждата от баланс между рационалните възприятия на лявото мозъчно полукълбо и интуитивните възприятия на дясното полукълбо, които да бъдат интегрирани с оглед максимизиране потенциала на планетната енергия.
  Забележителното при вариациите на плутоновия глиф е това, че всички те корелират с разнообразните перспективи и “лица” на Плутон, представени в литературата и стигнали до нас в своя автентичен вид чрез митологията и античното културно наследство на народите.


  Еволюционни нива на зодиакалните знаци

  Много хора остават разочаровани от астрологията, когато прочетат тълкуванията на зодиакалните знаци, публикувани във вестници и списания и казват "Това не се отнася до мен". Други се опитват да издигнат астрологията в култ твърдейки, че всичко е предопределено от звездите, и каквото и да прави човек, ще му се случи това, което му е писано. Каква е истината за влиянията на звездите?

  Съдбата и характерът не се определят само от зодиакалния знак, под който сме родени. В момента на раждане върху нас оказват влияние Слънцето, Луната, планетите от слънчевата система и зодиакалните знаци. Всичките дванадесет зодиакални знака присъстват в хороскопа ни и се проявят, независимо от факта има ли в тях планети или не. Човек, който е зодия Овен, освен качествата характерни за този зодиакален знак (активност, жизненост), проявява и качества свързани с знака Телец (чувствителност, търпение), Близнаци (контактност, общителност) и т.н. Всеки човек изявява енергиите и на 12-те знака, независимо дали го съзнава или не, дали разбира от астрология или не знае "от коя зодия е".

  Звездната карта на всеки човек е уникална, така както са уникални отпечатъците от пръстите. Това се обуславя от факта, че хороскопа се определя от точния час, минута, дори секунда на раждане и от географските координати на местото на раждане на човека.

  Другият много важен фактор оказващ влияние върху съдбата на човека е опита, който той е натрупал в настоящия си живот и в предишните си инкарнации (прераждания). Този опит определя нивото на еволюционно израстване на всеки един от нас и влиянието му е съпоставимо с това на звездите.

  В зависимост от степента и чистотата на проявление на енергиите на всеки зодиакален знак можем да обусловим четири нива, условно наречени:
  I ниво - земя - свързано с материята, физическото тяло
  II ниво - вода - чувства, емоции,
  III ниво - въздух - мисъл, интелект  
  IV ниво - огън - свързано с духовността.
  Има една категория хора, които по отношение на проявлението на енергиите на даден знак са на нулево ниво, т.е. енергиите на знака не са проявени.

  Можем да подредим тези четири нива в пирамида, като хората, които са на нулево ниво, извън тази пирамида. Всяко ниво можем да разгледаме като изградено от поднива, степени - 7 на брой. Основата на пирамидата е най-широка - I ниво и тук има най-много хора, най-малко са на върха - IV ниво, 7 степен - това са Духовните Учители на Човечеството, въплъщаващи се на Земята с определена мисия и чийто живот е пример за подражание в продължение на хилядолетия. Най-критично е положението на хората извън тази пирамида - нулево ниво, на тях им липсва воля за живот и изява.

  Всеки има различно място по тази скала, то не е добро или лошо, не трябва да се съди, осъжда, да се поставят етикети. Всяко състояние има своя смисъл и значение за еволюционното развитие на човека. Добре е да се стремим да се придвижим по-нагоре и да помагаме на хората около нас да направят тази стъпка. Много важно е да се разбере, че пребиваването на дадено ниво не е статично, не е постоянно и завинаги. Живота на всеки човек започва от първо или второ ниво и той се изкачва нагоре по поднивата или нивата, а понякога и слиза по тях. В различни ситуации човек действа като представител на различни еволюционни нива и това е съвсем естествено, по скоро правило, отколкото изключение.

  Човек се намира на това ниво, което отговаря най-добре на неговия мироглед, светоусещане, възможности и се чувства комфортно в него. Най-често е необходимо събитие, което да извади индивида от равновесното състояние, в което се намира и да го тласне нагоре, към по-високо стъпало. Обикновено оценяваме тези събития като нещастия, болести, загуби, а всъщност те са велики импулси, които Природата ни дава, за да израстваме. Но това не е причина да чакаме събитията да ни дават импулси да се развиваме, най-добре е този процес да бъде съзнателен.

  За еволюционните нива не може да се съди от хороскопа. Те могат да се преценят след личен контакт, при среща с човека. От еволюционното ниво, на което се намира даден човек, зависи как ще изяви енергиите на знаците и планетите, какво ще бъде тяхното влияние в хороскопа, а оттам и в неговия живот.

    

  Характеристика на  еволюционните нива

  Дадените по долу определения съответстват на най-видимите проявления на хората от дадено ниво, които може и да не са типични за всички представители. Не са отчетени степените, които са 7 за всяко ниво. Дадените характеристики се обобщени, в тях присъстват елементи от влиянията на 12 зодиакални знака. Човек може да се намира на второ еволюционно ниво на знака Овен, трето за знак Телец, четвърто за Близнаци и т.н.

  Първо ниво: Индивидът до голяма степен е подвластен на колективното съзнание на група, партия, секта или обществото, но той не разбира това, смята се за независим, свободен. Неговата енергия и потенциал се използват от горепосочените за осъществяване на користните им цели. Действията му са груби, първични, предвидими. Материалист, неразбиращ любовта и нехаещ за чувствата на околните. Живее с усещането за недоволство и липса на сигурност.

  У него не се наблюдава стремеж към знания и образование, но се счита за много умен, тарикат, служи си с лъжа за да постигне целите си. Атеист или мним вярващ, уважава само властимащите и богатите, за него парите са бог. Има неколцина приятели, но по-скоро познати, отколкото истински приятели. Отрича духовността, не допуска и мисъл за развитие и усъвършенстване.
  Такива хора имат нужда да осъзнаят себе си, нуждите и чувствата си и да се дистанцират от колективното съзнание т.е. да престанат да робуват на клишетата и да преодолеят материалистичното разбиране, което им пречи да живеят пълноценно.

  Второ ниво: Индивидът осъзнава егото си и се отделя от колективното съзнание. Действията и интересите му са насочени към задоволяване на желанията и потребностите. Обикновено е устремен към кариера или преследва някаква друга цел. Идентифицира се със семейството си и смята, че членовете на семейството му имат същите нужди и потребности като него. Подвластен е на желанията и страстите си, живее с усещането за емоционална несигурност, неудовлетвореност. Контактен, търсен за компания, обича да преувеличава, любопитен. Нуждае се от одобрение, от аплодисменти и комплименти. Най-често е с религиозно съзнание, уважава църквата, институциите, търси външен израз на вярата си в Бога.

  Човек се чувства много комфортно на това ниво и често смята, че почти е стигнал максимума на развитието си и не му достигат само някои силни преживявания, за да е напълно удовлетворен от живота. Прехода от второ към трето ниво е най труден и е свързан с кризисни събития, загуби, които водят до катарзис.

  Трето ниво: Индивидът осъзнава, че може да упражнява контрол върху желанията и страстите си чрез мисълта, контролира физическа енергия и я използва за реализиране на благородни, възвишени цели. Става проводник на по-фини творчески енергии, които използва за благото на близки хора или обществото. Ентусиаст, независим, действен, открит, творец, умее да изразява чувствата си и разбира чувствата на хората. Много добър психолог, чувствителен към състоянията и проблемите на другите, стреми се да помага да бъде полезен. Следва високи цели и идеали и осъзнава, че не целта е най-главното, а пътя до нея, който всъщност е самия живот. Философски ориентиран, получава удовлетворение работейки за обществото, не се стреми да притежава вещи, блага, а до ги използва по най-добрия възможен начин. Вярата в Бога за него е вътрешен процес, който не е задължително да има външен израз.

  Хора от това ниво все още не осъзнават достатъчно добре факта, че не е възможно винаги да реализират идеите и целите си чрез външни средства и страдат виждайки нещастията, проблемите на хората, осъзнавайки невъзможността да помогнат на всички. Понякога е достатъчно човек да реализира едно идея вътре в себе си, чрез мисълта си и в поведението си и така да се улесни нейната реализацията и на външен план, което може да се осъществи след години.

  Четвърто ниво: Индивидът е водач, явен или не, мистик, Духовен учител, Посветен. Негов дом е цялата земя, той се грижи, помага на всички хора, с които е в контакт. Без да се стреми към показност, той много често се оказва в центъра на събитията, от него струи любов, топлина и светлина. Влияе върху хората от по-ниските ниво, дава им импулс за движение нагоре по еволюционната спирала.

  Всички негови действия са семена, начала, които се развиват в продължение на векове. Спокоен, уверен, търпелив и благороден, волята му, като концентрирана сила се проявява не чрез импозантни външни действия, а в обикновените, семпли движения, но най-вече чрез словото и погледа.
  Всички светии, пророци, духовни водачи са на това ниво. Те осъзнават, че една велика идея първо трябва да се реализира на вътрешен план - не може да промениш света, ако не промениш себе си. Работят и се борят за духовното повдигането на цялото човечество чрез силата на личния пример и мисълта.

  Индивидите, които са извън тези нива, т.нар. Нулево ниво, са хора, които нямат воля за живот и изява. При тях качествата на зодиакалните знаци са непроявени или подтиснати. Те не могат да осъзнаят или са изгубили смисъла на живота и действуват срещу себе си, губят общественото съзнание - първо ниво, губят личността си - второ ниво, нямат никаква творческа идея - 3 ниво, а не може и да става дума за космично съзнание 4 ниво. Такива хора не могат да се впишат в нито едно от тези нива. Човек не може да пребивава на нулево ниво дълго време - или се повдига нагоре или в най-лошия случай приключва с живота си.

  Не трябва да се забравят и степените в тези нива. На четвърто ниво може да има хора, които са ученици, те творят, работят съзнателно над себе си, но това не значи, че са достигнали космическото съзнание на Учителите. Човек трябва постоянно да работи и да се изявява, за да се повдигне на по-високо ниво, не го ли прави съзнателно оставя грижата за своето повдигане на Природата.

  От астрологична гледна точка смисълът на това разделение на нива за всяка зодия (в статията е дадено само обобщена характеристика на нивата) е да осъзнаем ясно еволюционните процеси, които протичат в обществото, във всеки един човек и тяхната динамика. Личности от един и същи зодиакален знак могат да нямат нищо общо помежду си, ако са на различни еволюционни нива. Така имаме възможност да вникнем по-дълбоко в астрологията и чрез нейните методи да помогнем на тези, които имат стремеж за развитие, да се придвижат нагоре. Но не можем да повдигаме онези хора, които сами не искат да се повдигнат. Това е насилие над свободната воля на човека. Трябва да разберем, че не ние движим нещата, а Природата ги движи, тя е, която кара ранните пролетни пъпки да се разтворят, да се разцъфтят и да дадат плод през есента. За всяко нещо си има време. Ние просто участваме в процесите и трябва да го правим по най-добрия начин, съзнателно. Тогава и влиянията на планетите и звездите ще ни помагат т.е. ще сме в синхрон с техните енергии, в хармония с цялата Вселена.


  * earthglyph1.gif (1.05 KB, 24x24 - видяно 988 пъти.)

  * pluto_1.gif (0.94 KB, 24x24 - видяно 986 пъти.)

  * jupiter.gif (0.9 KB, 24x24 - видяно 981 пъти.)

  * mars.gif (0.96 KB, 24x24 - видяно 965 пъти.)

  * neptune_1.gif (0.91 KB, 24x24 - видяно 968 пъти.)

  * neptune_2.gif (0.92 KB, 24x24 - видяно 959 пъти.)

  * uranus_1.gif (0.95 KB, 24x24 - видяно 957 пъти.)

  * saturn.gif (0.88 KB, 24x24 - видяно 961 пъти.)
  « Последна редакция: Юни 21, 2012, 12:41:33 от ~ Primär Blut ~ » Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #3 -: Юни 21, 2012, 12:37:01 »

  Астрологията - връзка между духовност и наука


  Живеем в свят проникнат от високи технологии. Мобилните комуникации са навсякъде, световната компютърна мрежа Internet обгърна планетата и предостави неподозирани възможности за достъп до знания и информация. Скоростта на съвременните транспортни средства промени представите ни за време и пространство. Човекът стъпи на Луната, изпрати космическите сонди "Voyager" до Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, построи орбиталния телескоп "Hubble", който разшири погледа ни към видимата вселена с милиарди светлинни години.

  Наред с това науката изведе нови философски тези за произхода на Вселената и човека. Според Дарвиновата теория, ние произхождаме от вид човекоподобни маймуни, които са слезли от дърветата преди няколко милиона години. Тази хипотеза е основна брънка от веригата на мисълта на съвременните материалисти и атеисти. Те отхвърлят Божествения произход на човека, който е битувал в почти всички философски школи в продължение на хилядолетия.
  Нещо повече, генните инженери клонираха човек (според непотвърдени съобщения). Това постави пред цялата научна и обществена мисъл сложни философски и морално-етични въпроси: има ли право човекът да се намеси в естествените процеси на зачатие; клонираният индивид ще има ли еднакъв характер със своя оригинал; клонингът ще има ли душа?  

  Тези въпроси са само върха на айсберга от проблеми, които показват безсилието на съвременната наука да отговори на фундаменталните въпроси на живота: Защо живеем? Какво става след като умрем? Защо съществува Вселената? Какво е Бог? Отговорът на тези въпроси е оформил през вековете различни философски и духовни концепции.

   

  Какво разбираме под понятието духовност? Учение, в основата на което стои идеята за Бога, сътворил видимия и невидимия свят. Великият Учител на човечеството Хермес е формулирал първият принцип на своето учение така: "Вселената е ментална", т.е. тя е живо, разумно същество, а не мъртъв механизъм, движен от физически закони. В понятието духовност се включва и стремежът на човека да познае себе си и битието, да изяви и развие най-висшите си качества и способности. Човекът не е случаен продукт на еволюцията, а една велика идея на Бога, която се проявява в различни форми в цялата Вселена. Именно тази идея създава подходящите условия за възникване на живота, а не абстрактния микс от теорията на вероятностите и химически формули.

  В процеса на своето развитие човечеството е преминава през различни култури - индийска, древноперсийска, египетска, гръко-римска. Във всички тях духовността е ръководното начало на човешкия живот. През епохата на средновековието, стремежът на човешкия дух към развитие и нови открития е подтиснат от фанатизирани религиозни структури. Така науката се отделя от духовността, а това което остава от нея бива наречено религия.

  Как да възстановим моста между невидимия свят на вярата и видимия свят на науката? Нека да обърнем отново поглед към древността, когато двата свята са били обединени в едно. Връзката между тях се е осъществявала от астрологията, защото тя поставя човека в пряк контакт с цикличните процеси в Природата. Създава му условия да разбере заобикалящият го свят и най-вече себе си, да открие потенциалните си възможности и да се пребори със страховете си, откривайки причините за тях. Така астрологията помага да осъзнаем самите нас не като творение на случайни своенравни фактори, а като отражение на ритмите на Природата, сътворени и приведени в действие от Бога. Вторият принцип на Хермес гласи: "Както е горе, така е и долу, както е долу, така е и горе". Този принцип стои в основата на науката астрология. Тя започва да изучава връзката между разположенията на планетите от слънчевата система спрямо зодиакалните знаци и събитията на Земята. Биват създадени първите календари, основани на движението на Слънцето, Луната или и на двете тела едновременно. Земеделската работа се подчинява на фазите на Луната, медицинската практика се основава влиянието на зодиакалните знаци и планетите, държавническите решения се взимат в съответствие с положенията на небесните тела. Създадена от Посветените и развита благодарение на астрономическите наблюдения, астрологията търпи разцвет в всички древни държави - Египет, Индия, Персия, Месопотамия, Китай, Япония.

   

   През Новата ера астрологията продължава своето развитие в древна Гърция с най-ярък представител Птоломей. Бележи възход в арабските страни през X в. и достига своя връх в епохата на Ренесанса, когато творят Региомонтанус, Коперник, Тихо Брахе, Кеплер, Лайбниц, Нютон, Плацидус, Джордано Бруно. Много от тези титани на мисълта са преследвани заради заниманията си с астрология и направените от тях астрономически открития, които разширяват познанията ни за Вселената.

  Причината официалната църква да преследва астролозите е Вторият вселенски събор проведен през 427 г., когато от Библията са отстранени текстовете свързани с астрологията, другите окултни науки и закона за прераждането. Това обуславя развитието на астрологията като наука в западният свят от V до XVIII в. да бъде скрито от погледа на обществото. Въпреки това тя се превръща в мощен катализатор за развитието на почти всички науки:
  - астрономия - породена от необходимостта от точни наблюдения на небесните обекти с цел съставяне на прецизни хороскопи;
  - физика - изследвайки движенията на телата от слънчевата система Нютон разработва теорията за гравитацията;
  - математика - нуждите на астрологията от изчисления и  определяне на небесните координати стимулира алгебрата и сферичната геометрия;
  - химия - един от първите опити да се подредят металите в структура подобна на менделеевата таблица се базира на подредбата на планетите осъществена вероятно още в древна Атлантида и пренесена до наши дни от халдейските астролози. На базата на същия алгоритъм са подредени и дните от седмицата;
  - навигация - астролозите, познавайки най-добре звездното небе са обучавали мореплавателите;
  - психология - тя взима за основа на четирите темперамента стихиите - огън, вода, въздух и земя, използвани от астролозите;
  - медицина - Хипократ е казал: "Никой няма право да практикува медицина, ако не е изучавал астрология";
  - прогностика - не е тайна, че астрологията се използва за прогнозиране на събития и ситуации, с които днес се занимават науките бизнес планиране, социология, футурология.

  Материалистичният подход наложен в науката след XVIII в. влиза в противоречие с основните принципи на астрологията и тя бива низвергната. Независимо от това през XIX и XX в. се утвърждават няколко основни астрологически школи - френската, немската, английската и най-вече американската. Нейните представители Алън Лео, Грант Леви, Луелин Джордж, Дейн Ръдияр, Линда Гудман, с публикациите и трудовете си успяват да направят тази наука по-достъпна до хората.

   

  България също има своя принос в развитието на астрологичната наука. През първата половина на XX в. около учителя Беинса Дуно се сформира кръг от 12 астролози, които черпят знание, идеи и вдъхновение от неговото слово. Те са пионерите, които трасират пътя на астрологията в България. Издават се първите преводни астрологични книги, от печат излиза и първата българска астрологична книга - "Астрология" на Влад Пашов. Други по-известни имена са Николай Дойнов, Методи Константинов, Георги Радев, Иван Антонов, Крум Въжаров. През втората половина на XX в. до 90-те, в България няма добри условия за развитието на астрологията. Крум Въжаров и други български астролози успяват да подготвят ученици от тогавашния Съветски съюз, които сега са в основата на руската астрологична школа, която в момента е една от водещите в света.

  Днес официалната науката продължава да изучава физическият свят, игнорирайки фундаменталните въпроси на човешкото съществуване, които остават приоритет на религията. Тя от своя страна, не може да отговори на предизвикателствата отправени към нея от научните открития и се изолира в един свят построен от догми. Това разделение отваря пропаст в съзнанието на хората, между необходимостта им от единение с Първата Причина и връзка с обективната реалност. Поражда се парадокса: да празнуваме Възкресение Христово и на другият ден в училищата да проповядваме груб атеизъм.

   Но изход от създалото се положение съществува и той е в създаването на връзка в съзнанието на хората между видимия и невидимия свят посредством методите на астрологията. В момента рязко се увеличава броя на хората, които желаят да изучават астрология. Когато този брой стане критично голям, в обществото закономерно ще се появи потребност от въвеждането на астрологията като дисциплина в висшите училища, а след това и в средните. Баланса между физическия и духовния свят ще бъде възстановен.

  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #4 -: Юни 21, 2012, 12:43:46 »

  Еволюционна астрология

   

  През XX в. астрологията получи изключително силен импулс за развитие. Броят на хората, практикуващи астрологията като професия е голям, както никога досега. Близо хиляда пъти по-голям е броят на хората, които се интересуват от тази древна наука. Астрологичните книги са достъпни за всеки и могат да бъдат закупени от всяка книжарница. Организират се курсове, школи, академии за желаещите да се обучават.

  Тези факти са още по-интересни, ако разгледаме разнообразието от астрологични школи: американска, френска, хамбургска, руска, индийска, китайска и т.н. Те се изграждат най-вече на базата на различни философски концепции, възгледи за света (видимия и невидимия). Всеки астролог, преминал през някоя от тези школи, неминуемо придобива и техния философски възглед.
  В процеса на развитие на човешката цивилизация има два ясно изразени процеса: на инволюция (слизане на човешкия дух в материалния свят) и еволюция (след овладяването на материалния свят, човек се издига отново към Бога). Разделна точка между тези два процеса е живота на Христос и Неговото Учение. Не трябва да се слага знак на равенство между Учението на Христос и православието, католицизма и други християнски деноминации.

  Всяко учение, философска школа, наука, която поставя Христовия импулс за основа на постулатите си, може да се нарече еволюционна, т.е. подпомагаща развитието на човека по духовния път. Следователно, повечето от съвременните астрологични школи по своята същност се явяват инволюционни, тъй като Учението на Христос не присъства в тях и те всъщност подпомагат слизането на хората в материята, независимо от методите и техниките, които използват.
  Изискванията на днешната епоха са различни и това поражда конфликт между инволюционната астрология и обществото. Въпреки все по-голямата си популярност, тя среща упорита съпротива от негова страна и се намира в графата суеверия. Това е автоматична защитна реакция на обществото, което трудно, мъчително, но все пак прави малки стъпки по еволюционния път - малки, защото най-могъщият инструмент за еволюционно израстване - науката астрология - все още не е настроен на правилната честота, не е въплътил у себе си Христовия импулс.

  Изследванията ми върху Евангелието на Йоан показаха, че то съдържа в себе си пълно и точно описание на характеристиките на всички зодиакални знаци и планети, като за всеки знак е даден и пътя за еволюционно израстване, ключови понятия, символи за медитация и др.

  В новооткритото Евангелие на Тома, в което в най-чист вид е запазено Словото на Христос, има над 30 астрологични закони и правила за интерпретация на астрологични карти.

  В Откровението на Йоан е символично е показана ролята на астрологията през XXI в., както и начина, по който всеки един човек трябва да се развива, на база изработването в себе си на качествата на зодиакалните знаци. 

  Името на епохата, в която живеем - "Епоха на Водолея" - указва много точно на запознатите с астрологичната символика основните насоки за развитие на обществото: наука, авиация, космически изследвания, нови технологии, компютри. Това е техническата, външна изява на знака Водолей. Неговата вътрешна същност, неговата Душа е астрологията.

  В момента съществува криза в духовното развитието на цивилизацията. Човекът е превърнат във винтче на държавната, военната или бизнес машина; принизен е до ролята на консуматор на материални блага и единствения избор, който може да направи, е дали да бъде голям консуматор, т.е. богат, или малък консуматор, т.е. беден.

  Изход от създалата се ситуация съществува и той се намира в еволюционната астрология. Науката, която разкрива възможностите на човека като творец, указва пътищата за неговото израстване и дава методите и начините, по които той да постигне висшите си цели, да реализира мисията си.
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Скандинавска астрология
  Астрология и нумерология
  11WOLF11 0 1376 Последна<br />публикация Юни 15, 2009, 01:11:09
  от 11WOLF11
  Хорарна астрология
  Астрология и нумерология
  11WOLF11 1 2560 Последна<br />публикация Февруари 13, 2010, 19:29:59
  от zaharisa
  Кармична астрология
  Астрология и нумерология
  11WOLF11 0 2625 Последна<br />публикация Юни 15, 2009, 01:16:54
  от 11WOLF11
  Сънищна астрология
  Астрология и нумерология
  11WOLF11 1 1781 Последна<br />публикация Юли 06, 2012, 13:25:32
  от ~Schwarze_Sonne~
  Науката Астрология
  Астрология и нумерология
  Denny Baby 4 1571 Последна<br />публикация Октомври 27, 2010, 14:38:04
  от Ванина

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright