Духовно развитие

          

Страници:  1 [2]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Властта на Луната  (Прочетена 7404 пъти)
~Schwarze_Sonne~
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #15 -: Август 29, 2013, 14:40:38 »

  Усмивчица Здравейте ! Предлагам ви малко обща информация за Планетите от Слънчевата ни система Усмивчица


  1. Планетите в астрологията
  [/color][/size]

  ПЛАНЕТИТЕ обозначават символични енергийни извори или психологически модели на поведение. Планетите са “реални” – те имат маса и се въртят около слънцето. Все пак в астрологията те имат архетипно значение. Забележете, че ние наричаме Слънцето и Луната “планети”, въпреки че знаем, че това не е правилно от гледна точка на науката. Другият термин за Слънцето и Луната е “Светила”, тъй като те са източници на светлина. Планетите в астрологията са Луна, Слънце, Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Те се движат около слънцето на различно разстояние и една пълна обиколка отнема различен отрязък от време. Колкото по-отдалечена е планетата, толкова повече време отнема това.

  ВЪТРЕШНИТЕ ПЛАНЕТИ
  [/color][/size]

  СЛЪНЦЕТО показва нашата персонална идентичност и осъзнаването на личността ни. То представя реализацията на Аз-а, естеството на “битието” и виталността на живота. Чрез слънцето ние изразяваме своята индивидуалност по градивен начин. То символизира нашето житейско изразяване, начина, по който активно участваме в световните материи.

  Да знаем кои сме и да намерим своето специално място в живота е вероятно най-важният въпрос, заложен в човешката психика. Хората искат да се реализират в живота по индивидуален и личен начин. Чрез Слънцето ние персонализираме нашите изживявания и опит, тъй като притежаваме чувство за своя вътрешен “Аз”. То показва какво е най-подходящо за всеки един от нас. Тъй като Слънцето е нашата реалност, това налага да разширим нашето познание и разбиране за него.

  ЛУНАТА изразява нашите инстинкти, обичайни реакции, емоционални отговори и подсъзнателни условности. Чрез Луната ние изразяваме своите нужди и грижи, свързани с родителството/ детството; желанието за сигурност и стабилност във връзките. Луната представя рефлективната страна от личността, растежа и способността да се адаптираме психически към промените като част от ритъма на живота. Тя изразява и нашето детско състояние, когато сме уязвими и зависими от другите по отношение на сигурност, храна и топлина; показва потребността ни да удовлетворим тези си нужди. Настроенията – и добрите, и лошите - всички са част от динамиката на Лунния Аз.

  МЕРКУРИЙ представя нашето мислене, знание и комуникативни способности. Той е израз на способността ни да рационализираме, нашето въображение и ментална идентификация със света. Също така изразява способността ни да предаваме информация - както като факти, така и абстрактно. Управлява движението, усвояването на знания, духовната и физическа сръчност. Тази планета представя мотивите да приложим своите вербални, духовни и дипломатически умения, за да изразим себе си фактически и/или с въображение. Меркурий управлява всички форми на комуникация – желанието да направим всичко по възможно най-добрия начин. Физическата мобилност е също представена чрез Меркурий, както и начина, по който планетата се свързва с телесното и умствено здраве. Основният принцип е “обмен”. Връзката между ума и устата е Меркуриева функция. Като “пратеник” функцията му е двойна – предава информация към и от ума, в постоянен прилив на впечатления, факти, причини, сензорни изживявания - и анализира тази информация.

  ВЕНЕРА изразява удоволствието, радостта във връзките, любовта и грижите. Тя ни помага да решим кое е подходящо, за да се чувстваме добре и щастливи, какво е неподходящо и какво е лошо. Тя е причината да търсим партньорство и любов, затова и трябва да се отнасяме към нея с уважение. Венера е подсъзнателното ни желание да формираме съюз с другите, както и нашата воля за коопериране. Също така ни позволява да се наслаждаваме на нещата, които ни доставят удоволствие – физически и естетически. Тя не е високо енергийна сама по себе си, но ни помага да виждаме и усещаме свързаността.

  МАРС представя енергията, която използваме, за да защитим и отстоим себе си в битка за това, което искаме да постигнем и при решаващи действия. Ако трябва да обобщим Марс в една дума, то тя е “действие”. Той е волята и способността да се отзовем на предизвикателството, като използваме сила, инициатива и усилия, за да отстоим себе си - защитно или агресивно. Смелост, кураж и лидерство - всички те са свързани с Марс. Изразява също собствената воля и егото, както и гнева, фрустрацията и яростта, затова го свързваме и с първичната, инстинктивна енергия. Марс ни подтиква да бъдем безстрашни и смели във всичко, което искаме да постигнем, но му липсва всякакъв такт и дипломатичност.

  СОЦИАЛНИТЕ ПЛАНЕТИ
  [/color][/size]

  ЮПИТЕР - Това е енергията, използвана при разширяването, растежа, уголемяването и изследването на широки житейски области, да се провокират и предизвикват утвърдените обществени норми. Той изразява способността да поставяме свои собствени етнически, морални и правови граници и да постигаме по-високо ниво на осъзнаване, образование, сила и опит. В опознаването на себе си ние разширяваме хоризонтите си, затова той представя и желанието да преминем извън границите в неизвестното – чрез пътувания, философски материи, както и да разширим изживяванията си. Юпитер ни позволява да израстнем отвъд границите, поставени от “нормите” на семейството и обществото, да се разгърнем и преуспеем. Тъй като това е много витален и силен стимул, подобен донякъде на Слънцето и Марс, той също ни подтиква и да се разгърнем, да усъвършенстваме и развием своите способности. Но дори и още в процес на развитие, ние израстваме в мъдрост под благоприятното въздействие на тази планета.

  САТУРН е сбитата енергия на дисциплината, ограниченията и структурата. Той ни дава възможност да придобием саморегулиращи навици и ни предлага желанието и способността да придобием зрелост и статус, живейки живота си съгласно установените норми и парадигми. Това е връзката със семейството и чувството на сигурност, което дават традициите.

  Както и другите планети, Сатурн има също и негативна страна, защото конформизмът и придържането към стандарти и йерархии могат да ни направят страхливи и консервативни към нови промени, ограничавайки бъдещото ни развитие и динамика. Ние използваме този планетарен модел, за да установим рутините и целите, които са удобни, така че той е и балансиращ противовес на Юпитеровите мащабни подтици. Заложено е в нас, че законът е нещо по-скоро трайно и постоянно, отколкото революционно, и това ни позволява да строим солидни, заслужаващи си времето и труда структури, които биха ни позволили да просперираме посредством умерен и предпазлив живот. Амбициите и целите, постигнати със Сатурновата страна от психиката са обикновено постижими, но се реализират трудно, бавно, понякога мъчно пробивайки рутините и стандартите. В негативен план Сатурн изразява песимизъм.

  ТРАНСПЕРСОНАЛНИ ИЛИ ВЪНШНИ ПЛАНЕТИ
  [/color][/size]

  УРАН е стимулът да “вибрираш” и да променяш нещата по радикален, понякога разрушителен начин. Той изразява собствената воля и стимула да преобърнеш статуса - посредством разрушаването на структурните норми на обществото. Като “външна” планета, неговата дълга орбита означава, че ще остане в един знак за 7 години, затова и много от хората родени през 7-годишен период ще имат тази планета в същия знак. Астролозите го разглеждат като “генеративен” или като “колективна” енергия и е видно по бунтовническата страна от нашия характер, често реагираща по сроден начин сред себеподобните. Той ни подтиква да видим другите, които са по същия начин уникални и е моделът, по който виждаме съвършенството чрез промени и подобрения, чрез “футуристични” идеи. Затова той е и прогресивната, творческа и непокорна страна от нас! В негативен план той може да ни доведе до нестабилност, неадекватни реакции към живота, прекомерна нервност и хаотично мислене. Но също може и да ни превърне във вдъхновени реформатори. Създава у нас желание за приключения и вълнения и ни прави ексцентрични, перверзни, оригинални и брилянтни.

  НЕПТУН - мечтателната, измамлива, илюзорна и въображаема, бягаща от действителността страна от човешката природа. Той е модел за чувствата, които са недоловими, романтични, магически и мистични, алтруистични и безусловно любящи; но също изразява и усещането да си жертва, да живееш в собствен нереален свят, бягайки от фактите и отдаването на фантазиране. Той ни дава способността да играем роли, да създаваме илюзии, да изразяваме енергията му чрез музика, изкуство, духовност и въображение. Тази планета ни дава възможност да изместим съзнанието си, да изразяваме идеи и видения, това е също “генеративен” модел, стоящ 14 години в един знак. С Нептун се свързва всичко, което е себеразрушително и разрушително за другите. Той може да доведе до бягство от реалността, спъващо и пристрастено поведение и емоционална свръхчувствителност. Позволява също да се справиш или да промениш житейските трудности посредством фино, недоловимо възприятие, което не винаги разбираме, обикновено свързано с вяра в нещо отвъд и тази вяра ни зарежда с енергия и надежда. Нептун също дава религиозност, развива мистични и окултни способности.

  ПЛУТОН е стимулът към трансформации, пълна промяна, разбиране на най-дълбоките, тъмни страни на Аз-а. Той може да ни подтикне да бъдем деструктивни, но също и да ни доведе до реформация и тотални промени. Свързан е с най-дълбоката, подсъзнателна страна на човека и с областта на колективното подсъзнание; затова чрез Плутон ние можем да се понесем на вълните на колективната промяна. Това се случва външно чрез смъртта и разрушението ни, но у нас има част, която е натрапчиво привлечена от тъмната страна на човечеството, затова често се изразява като стимул да се изследва и проучи комплексно смисъла на човешкото съществувание. Можем да го наречем и подтик да превърнем живота в нещо съвършено ново чрез разрушаване на старите навици, старите връзки; в някакъв смисъл това може да се нарече и прераждане. Плутон изразява притеглянето ни от злото и тъмните сили, но това е инстинктивното разбиране, че свободата се постига чрез елиминирането на части от Аз-а и живота, които са прекалено свързани с материалния свят. Изразява и най-високата и най-дълбоката форма на смъртта и прераждането в духовното измерение. Може да предизвика насилие и разрушителни страсти у хората и като колективна енергия има много по-мащабен ефект, отколкото само при един човек.  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #16 -: Август 29, 2013, 14:46:00 »

  2.ПРЕДСТАВЯНЕ НА ЕЛЕМЕНТИТЕ

  Когато кажем, че планетата е в даден знак, това ни дава информация за нейната позиция в зодиакалния кръг. Също така разбираме, че планетата изразява основното си значение по различен начин в зависимост от това в кой знак се намира. Защо? Елементите са едната причина за това.

  Какво са елементите? Те са “веществото” от което е направен живота. В астрологията се използват четирите елемента – огън, земя, въздух и вода – за да опишат знаците. Има Огнени знаци, Земни Знаци, Водни знаци и Въздушни знаци.

  Представете си горещината и жизнеността на Огъня – той изразява енергията, дори когато излезе от контрол. Той ни топли през зимата и без него няма да имаме и светлина. Огънят може да унищожава – от една малка искрица може да пламне голям пожар, но е и гориво, от което се нуждаем за елементарните си жизнени удобства. Дори пожарът създава условия да се изгради нещо ново и това е духът на огъня: поява, възкресение и нов живот. Ние готвим с огън, обработваме храната си във вкусен и апетитен вид, топлим се през студените зимни дни, зареждаме се с енергия да оцелеем благодарение на вътрешния огън на нашата вяра. Всички знаци, свързани с елемента Огън притежават тези качества – енергия, светлина, жизненост. Тези знаци са Овен, Лъв и Стрелец.

  Сега помислете за Земята. Тя е стабилна, устойчива, не се движи често, освен при земетресения. Тя е нещо, на което разчитаме за удобство, храна и сигурност. Без нея няма да имаме върху какво да застанем – няма да имаме нито плодородна почва, нито високи планини. Докато на повърхността тя е неподвижна и твърда, под нея има естествено плодородие и организмите на земята трансформират разложената материя в храна за растенията. Така земята е израз на органичната част от нас, вещественото тяло, стабилността в растежа, издръжливостта. Ние използваме земята, за да построим структури, които ни осигуряват постоянен подслон и значението на земята обхваща и равнината, и високите местности. Тя е поддържаща и предвиждаща. Знаците, които свързваме с елемента Земя притежават тези качества: издръжливост, устойчивост, стабилност и плодовитост. Тези знаци са Телец, Козирог и Дева.

  Въздухът олицетворява движението и промяната. Той е в постоянно движение, от нежен зефир до бушуващо торнадо. Използваме го при вдишване и издишване – заменяйки кислорода с въглероден двуокис, виждаме действието му при вятъра, който вее над дърветата, или при облаците, движещи се в небето; чуваме го в съобщенията, пресичащи континентите, в звуковите вълни, но не можем да го хванем, тъй като той не е устойчив, а абстрактен. С въздуха изпитваме и усещането за циркулация и движение, които не са видими, но са жизнена енергия. Всичко, което е абстрактно и различно от солидния материализъм на живота ни се свързва с елемента въздух. Без него нямаше да го има “космоса”, в който се движим, нито обмяната на идеи, нито движението. Въздухът се свързва с интелекта и нашата способност да изразяваме идеи, но веднага след като размяната е осъществена, въздухът се придвижва, за да създава нови концепции. Всички знаци, свързани с елемента въздух притежават тези качества – движение, космос и обмен. Въздушните знаци са Близнаци, Везни и Водолей.

  Водата е флуид, може да се движи с голяма сила или да лежи като лед над замръзнало езеро. Нейното движение може да бъде релаксиращо, мистично и емоционално, но да ерозира земната повърхност. Ние не можем да я задържим – ще изтече от ръцете ни. Водата следва собствения си път от пролетното си топене към океана – като дъжд напоява земята. Тя има своя музика и олицетворява мира, яростта, хармонията и бурята – всички изразени емоционално от човека. Всичко, което е вода, е недосегаемо и неуловимо – не можем да проникнем в дълбините, дори когато тя се променя. Водата поддържа безброй създания: от огромния кит до планктона. Водните знаци олицетворяват чувствата и сюрреализма, променливостта и скритата сила. Водни знаци са Риби, Скорпион и Рак.

  Какво характеризират елементите

  Елементите отговарят на фундаменталната “природа” или темперамент на личността. Те са “веществото” на живота и свързват цялостта на битието с измеренията на времето и космоса. Те са това, от което ние сме направени. Ние имаме форма (земя), виталност (огън), дишане (въздух) и движение (вода).

  Всъщност елементите са пет, петият е “етерът”, но астрологията основно използва четирите – земя, въздух, вода и огън – те описват първичните начини, по които изразяваме житейските си преживявания и самите себе си. “Етеричното” е духовната база, от която останалите елементи произхождат. То е източник на градивна и материална енергия, но субстанцията му не е материална. Етерът прониква през всички останали елементи и идва от универсалното подсъзнание и свръхсъзнание. Той е мистичната празнота отвъд, от която по различни начини е сътворен живота в многообразните си форми. Когато се намираме във вътрешния свят на сънищата, ние сме в допир с нашето етерично тяло. В ежедневния живот имаме слаба реална представа за елементалната “есенция”, която регулира и изразява житейските ни преживявания.

  Връзката с “битието” идва при нас от четирите познати елемента, така действената, физическа, интелектуална и чувстваща природа са даденост, резултат от присъствието ни “тук”, без в действителност да сме изследвали източника на тези енергии. Планетите в елементите установяват обратната връзка с елементалните и етерични изживяния на битието – събирайки, асимилирайки и разпръсквайки енергията от елемента през психиката така, както храната прави това в материалното ни тяло, и всичко се случва по специфичен за всеки начин. Планетата в елемента ни казва много за поведението на тази планета и кой елемент е “каналът” за изразяването на тези енергии. Елементите са свързани със знаците. Има и други фактори, замесени в описанието на основната природа на знаците - не само елементите - но за това ще говорим по-късно.

  Запомнете:

  Огънят е активен, одухотворен и инициативен.
  Земята е практична, реалистична и стабилна.
  Въздухът е интелектуален, логичен и рационален.
  Водата е емоционална, възприемчива и рефлективна.


  Огънят и въздухът са най-осезаемите или външни изрази на живота, Ян енергията в китайската философия; Земята и Водата са по-недоловими, вътрешни или Ин. Разпространението на всички четири елемента е същността на етера, протичащ и проникващ чрез тялото, духа и чувствата, докосвайки всеки с божествена връзка с източника на живота. Някои хора имат повече от даден елемент и недостиг на друг, всеки индивид има свой уникален характер и елементите ни дават представа как човек изразява своята духовна и земна природа.

  ПЛАНЕТИТЕ В ЗЕМЯ

  Планетите тук изразяват енергия по реалистичен, материален и земен начин. Те функционират в областта на реалното, свързана с физическото, здравето, стремежа към сигурност, комфорта. Земята придава форма на духовния Аз във физическо измерение. Структурата й е органична - тя е търпелива, издръжлива, не поема често рискове, презастрахова се, отхвърля промените и намира удобство в познатото. Планетата в земя свързва човека с реалностите на подреденото битие и потенциалния комфорт, заложен в реда. В негативен план това е енергия, която може да бъде устойчива, но също и застояла и задушаваща.

  ПЛАНЕТИТЕ ВЪВ ВЪЗДУХ

  Когато планетите са във въздух, те са по-малко лични и повече интелектуални като израз. Правилата на въздуха са и рационални, и абстрактни - създаващи баланс между възможното и невъзможното - и позволяващи енергията да се върне от човека към универса. Въздухът е отвъд обсега на физическото; той се издига над светското и не е ограничен от хоризонти и дори посока. Планетата ще функционира по спекулативен, отвлечен и хипотетичен начин. Пряката цел на планетата е както връзката с интелектуалния израз на съзнателния живот, така и ясното разграничаване от функцията на чувствата, придавайки им абстрактност и условност.

  ПЛАНЕТИТЕ В ОГЪН

  Огънят обхваща жизнения и възпламеним дух на Аз-а, изразен в съзнателния живот. Има спонтанен прилив на динамична енергия, която е волева и преднамерена. Тя може да бъде малка искра или вулканичен изблик, които завладяват човека със самозараждаща се сила. Планетата може да избухне внезапно и да тласне индивида към постоянно движение и действие. Тя е връзката с естествените потребности на човека, желанието за удоволствия и изживявания, приключения, за градивни усилия, изразява съзнателното и олицетворява анимуса или мъжкото начало. Инициира нови предизвикателства и способността да се биеш с вътрешните и външни демони по смел и героичен начин, често показвайки силата, стояща отвъд настоящите дилеми. Планетите показват способността да бъдеш опора на другите, да поемаш инициатива, енергийния ти потенциал и отстояването на целите ти.

  ПЛАНЕТИТЕ ВЪВ ВОДА

  Този елемент е вероятно най-всепроникващият, тъй като е основно съотвествуващ на етеричния елемент. В съзнателния живот има неуловими, фини изживявания, които по някакъв начин присъстват, без да бъдат видими. Планетата в този елемент е подчинена, дори и най-активните планети като Юпитер стават по-вътрешно ориентирани. Планетите във Вода стават по-емоционални като израз, често значението им и енергиите им са трудно откриваеми на пръв поглед. Планетата изглежда, че е загубила своята форма и острота. Планетарните енергии работят много повече чрез чувствата и сетивата, отколкото чрез интелекта. Те притежават могъщи способности за влияние върху чувствата в човешкия живот. Функционират по фин и заобиколен начин – пълни с възможности, но трудно подвижни. Привичните и условни емоционални сензори са в унисон с водата и планетата също може да бъде зависима от емоционалните фактори.

  АСПЕКТИТЕ

  Понякога планетата може да бъде добре поставена в знак и дом, но все още да не изразява енергията си по начина, по който очакваме. Причината е, че друга планета по някакъв начин я възпрепятства. Това е ъгловата връзка между планетите, която наричаме АСПЕКТИ. Някои аспекти са хармонични, други – напрегнати.
  В своето авторитетно ръководство по древна астрология, астрологът на 2 век Птолемей е дефинирал съвпада, секстила, квадрата, тригона и опозицията. Те са препоръчани като ”Птолемееви” аспекти и са главните аспекти, използвани от повечето традиционни автори.

  Съвпад - когато планетите са в същото място. Този аспект слива или обединява значението на планетите.

  Секстил – когато са на 60 градуса (два знака) един от друг. Този аспект съчетава енергиите на планетите в лесен или хармоничен съюз, но не е толкова могъщ, колкото тригона.

  Квадрат – когато са на 90 градуса (три знака) един от друг. Този аспект обединява планетарните енергии по дисхармоничен начин, пораждащ напрежение, сблъсъци и проблеми.

  Тригон – когато са на 120 градуса (четири знака) един от друг. Този аспект свързва енергиите на планетите по лесен и хармоничен начин.

  Опозиция – когато са на 180 градуса (шест знака) един от друг. Този аспект комбинира енергиите на планетите чрез конфронтация и противопоставящи се интереси.

  Когато изчисляваме аспектите, ние ние даваме известен толеранс на отклонение от точния аспект. Геометричната връзка не е съвсем прецизна. Например, когато Марс е в съвпад със Сатурн, не е задължително да е в същия градус и минута. Може да бъде на 8 градуса и въпреки това да е в съвпад.

  Този толеранс наричаме “Орбис” и той варира според различните астролози. В Канопус ние позволяваме 8 градуса при съвпад, квадрат, тригон и опозиция, 6 градуса - при секстила.

  Когато две планети се придвижват по-близо до точката на контакта, наричаме аспекта “сходящ”*; когато отминават точния аспект, но са все още покрай орбиса на влияние, аспектът е “разходящ”*. Помнете, че планетите се движат с различна скорост, така че най-вътрешната планета ще се движи най-бързо. Ако Слънцето прави аспект със Сатурн, то рязко ще доближи Сатурн и след това със същата бързина ще се придвижи нататък, докато Сатурн се движи едва-едва. Така че бързо можете да се ориентирате дали даден аспект е сходящ или раздходящ като погледнете градусите на зодиака. Ако градусът на по-бързо движещата се планета е по-малък от градуса на по-бавната, аспектът все още е сходящ; ако е по-висок – аспектът е разходящ.

  Така например, Слънцето при 3 градуса в Телец образува съвпад със Сатурн при 9 градуса в Телец. Когато Слънцето се придвижи на 10 градуса в Телец, съвпадът е разходящ.

  Като цяло сходящите аспекти са по-динамични и забележими от разходящите. Тогава влиянието на аспекта навлиза в сферата на съзнателното и внася промени. По време на разпад на аспекта, ние все още сме под въздействието му, той все още оказва своя ефект, но тъй като съзнанието ни е възприело ситуацията и се е адаптирало към нея, ние сме се нагодили към обстоятелствата и по-слабо усещаме планетната енергия.

  Философията на аспектите отива по-далеч от това – аспектите винаги се формират, когато по-бързата планета се придвижва към по-бавната. Те се движат заедно в кръг, като по-бързата планета прави съвпад с другата - от един съвпад към следващия: придвижвайки се през опозиция, секстили, тригони и квадрати. Така даден аспект между две планети е само част от по-широк кръг, който се попълва чрез пълния спектър от планетарни контакти. Когато по-бързо движещата се планета е първата, която се движи над бавната, докато не влезе в опозиция, това е “отворена фаза”. Когато се движи към следващия съвпад, това се нарича “затворена фаза”. Всеки аспект в кръга ще премине през “сходящ” и “разходящ” - във всичките форми на взаимоотношения.

  Опитайте следното. Използвайте часовник с малка стрелка (бавна планета) и голяма стрелка (бърза планета). На всеки час те влизат в съвпад – с други думи попадат на едно и също място. Започнете с 12 часа на обед. Наречете голямата стрелка Венера, а малката - Сатурн. За целта на упражнението игнорирайте факта, че в продължение на час малката ще се движи, “замразете я” на 12 часа на обед, така че 12 часа да изразява Сатурн.

  Венера се придвижва напред, докато не застане на 3 часа – това е четвъртината или 15 минути. Сега тя се намира в квадратура със Сатурн. Тя е в първата част от времето на времевия цикъл, т.е. излизайки от 12 часа, се намира в “отворена фаза” (“отваря” разстоянието между тях). След това се движи към 6 часа – сега е в опозиция на 12 и променя времето от “без “ на “и”. С други думи тя преминава от отворена към затворена фаза, където тя се приближава до 12 отново.

  Тя отива в 9 часа – тук образува близък квадрат на Сатурн – малката стрелка на 12. Продължава в кръга, докато не попадне отново в 12 и е отново в съвпад!

  Сега използвайте същия принцип, за да определите дали аспектът е сходящ или разходящ.

  Венера се движи, докато не попадне в 3 часа – нека да кажем, че е на 12 минути. Когато някой ме попита колко е часа, аз ще отговоря “близо и четвърт”. В тази позиция Венера все още се намира в квадрат. Сега я “придвижете” мислено на 17 минути - тя е в разходящ квадрат. Да, все още се намира в “отворена фаза”, както дефинирахме в първия експеримент.

  Случват се две различни неща. Отворените и затворените фази и аспектите, придвижващи се от сходящ през точен до раздходящ. За да разберете важността на отворените и затворените фази, помислете си за цикъла на Луната. Ние сме по-запознати с концепцията, че новите луни символизират нови начала или проекти, които се осъществяват при символизма на пълнолунието. Когато новата Луна се придвижва към пълната Луна тя е растяща, внушаваща, засилваща се енергия, време за зрялост и растеж. След пълнолунието има период на неяснота и умора, енергията намалява, време е да обобщим изживяното, да изчистим старото и да запазим онова, което е все още валидно в подготовка за пълното му използване в бъдещия цикъл. В пълния цикъл на планетарните аспекти, проектите и житейските уроци ще преминават през периоди на лекота и вълнения при секстилните контакти, напрежение при квадратурите и хармония при тригоните. Опозицията се явява като тестово време – полагане на основи, подготовка или дори време, когато се измъчваме поради липсата на зрялост.
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #17 -: Август 29, 2013, 14:56:29 »

  „Длъжностните характеристики” на планетите или какви са намеренията им в даден хороскоп


  На картинката е показан нагледно модела, по който функционират планетите. Всяка планета има естествена природа. Както всяко нещо има основен цвят. Да приемем, че Венера има естествено бял цвят. Позиционирана в някой знак, тя може да си промени цвета – с оттенък на жълто, синьо и т.н. Домовата позиция влага трети цветови нюанс. Така естествената природа на Венера вече е модифицирана по някакъв начин – тя функционира по начин, различен от вродения, естествения. Има определена „длъжностна характеристика”, в която са вписани намеренията й или задълженията й (на кой както му харесва).

  * Tемата за владетелите на различните домове и по-конкретно как се проявяват планетите в качеството си на управители на различните домове. Според дома, който владее дадена планета, дефинираме какъв е временния статус на тази планета за конкретния хороскоп, според какви правила тя функционира.

  Естествената природа на планетите – бенефици / малефици – е постоянна. Тя никога не се променя. Тя е такава от гледна точка на цялото, макро гледна точка. Отново ще подчертая обаче, че това разделяне е условно.

  Временният статус – функционален малефик / функционален бенефик – е от гледна точка на конкретния индивид, микро гледна точка. Затова и се нарича временен, т.е. валиден за дадения хороскоп.

  Има три категории: функционален бенефик (благотворна), функционален малефик (злотворна) и неутрална. Този статус се определя единствено и само въз основа на конкретния хороскоп – кои домове управлява дадена планета.

  Управителят на 1ви дом – Асцендентът

  Тази планета се проявява като благотворна винаги, тъй като управлява индивидуалния израз и „влизане” в света – функционален бенефик. Тя отговаря за това човекът да намери своето място в живота.

  Управителят на 2ри дом

  Този дом, както стана ясно, дефинира ресурса като цяло и как този ресурс се използва и съхранява. Тази планета има неутрален статус. И дали ще е с уклон към функция на бенефик или малефик зависи от другите планети, с които взаимодейства, както и от другия дом, управляван от същата тази планета (ако има такъв). Това е начинът, по който се анализира неутрален статус.

  Управителят на 3ти дом

  Този дом е свързан със желанията и интересите, с началния импулс. Те са преди всичко „продукти” на човешкото его и човек ги преследва твърде себично и понякога напълно безогледно. Затова планетата управител на 3ти дом има статус на функционален малефик. Това е дом на егото.

  Във времето установих, че този дом е някак най-малко осъзнат като значение и функционалност. Твърде дълго дори аз самата не му отдавах необходимото внимание. А всъщност касае най-пряко екзистенциалния въпрос – как употребявам жизнената си енергия, доколко съм амбициозен, решителен, инициативен и способен да се боря в живота. Понякога тази борбеност се превръща в прекалена агресивност, дори насилие. Амбицията може да достигне сериозни върхове и да се превърне в арогантност, егоизъм и властолюбие.

  Управителят на 4ти дом

  4ти се свързва с необходимостта на човек да се почувства щастлив, доволен, да намери своя вътрешен комфорт. Дефинира и всички пътища, по които се опитваме да стигнем до него. В тези свои опити човек може да действа по различни начини – и добри, и лоши. Затова планетата управител е с неутрален статус.

  Управителят на 5ти дом

  Това е домът на божествената частица у всеки човек, неговата природно вродена интелигентност и креативност. Планетата управител има статус на голям добротворец – функционален бенефик.

  Управителят на 6ти дом

  Този дом дефинира една от неприятните области в живота. Които всъщност са резултат на лошо поведение най-просто казано. Злоупотребата с храна може да води до заболявания. Личните недостатъци водят до създаване на врагове и попадане в конфликти. Планетата управител придобива статус на функционален малефик, който принуждава човека да се подобри – чрез усилие, задължения, болести, инциденти, врагове. Нещо много важно – споменах думата „подобряване”. Нещата, с които човек се сблъсква по 6ти дом имат за основна цел да го доведат до подобряване, макар и наложително, доброзорно.

  Управителят на 7ми дом

  Този дом символизира желанието да споделяме с другите, да осъществим свои желания, свързани с другите. Повечето взаимоотношения в живота и особено интимните са комбинация на вземам-давам. Никога не може да има само едното – човек може да взема до определен предел, след това започва да дава до възстановяване на баланса. По тази причина планетата управител получава неутрален статус.

  Управителят на 8ми дом

  Това е може би най-трудната област в живота на човека, тъй като символизира края във всеки смисъл. Ако в 6ти дом са нещата, които може да се подобрят, човек има шанс да направи нещо, то при 8ми дом няма тази възможност. Този дом не е „подобряващ”. Свързан е с най-болезнените неща в живота и затова планетата управител е функционален малефик, макар че мотивация й не е нито лоша, нито добра. Тя отговаря за баланса в живота като цяло и на моменти трябва да е разрушителна. Това е нейно задължение.

  Макар в хороскопите на много хора, насочени към различен тип изследвания в дълбочина, този дом да е застъпен, той все пак си остава домът на кризите и преобръщането без път назад.

  Управителят на 9ти дом

  Тази планета е най-мощният добротворец по статус в хороскопа. Това е домът на вътрешната истина и правда за конкретния човек. Онази истина, която е правилна за самия него. И ако той я следва неизменно, независимо от всичко и всички около себе си, получава онова, наречено божия благодат.

  Всички понякога се чудят защо на привидно „лош” човек всичко му върви. Причината е много проста – той следва своята вътрешна истина. Няма само лоши и само добри хора. Тези етикети са човешко дело и нямат нищо общо с космическата и природна хармония.

  Управителят на 10 дом

  Това е домът на активността, водеща до постижения, които имат някаква стойност. Тук са човешките постижения, техния максимум. Мотивацията за тези постижения може да бъде различна, затова планетата управител е с неутрален статус.

  Управителят на 11ти дом

  В този дом е пикът на човешките желания и изкушения, плод на егото, тук е склонността на човека към максимално себецентриране и поглъщане в желания, постигането им и уповаването върху постигнатото. Затова планетата управител е със статус функционален малефик.

  В статията за домовете от 7ми до 12ти посочих, че всички планети в 11ти дом обикновено са добротворци. 11ти дом е много специален, тъй като на материално равнище е свързан с просперитет, успех и печалба. Но! Планетите (целия арсенал, за който отговарят), които СТОЯТ в този дом просперират. Управителят е проблематичен.

  Управителят на 12ти дом

  Този дом дефинира освобождаването от всичко, свързано с материята, от онова, което спъва и е трудно, жертвите, които човек прави, загубите, свободата. Тук мотивацията може да бъде по някакъв конструктивен или деструктивен начин (какъвто е алкохола например). Затова планетата управител придобива неутрален статус. Защото за материалния, физически свят, е злотворна, но за духовния живот на човека, се приема като най-благотворната. Освен това във връзка със свободата на човека, тази планета дава такава и това е благотворен резултат. Но ако става въпрос за загуби, иде реч за повече такива, което не се приема като благотворно.

  *** Обобщено планетите придобиват статус:

  •   Функционален бенефик – когато управляват 1-5-9 домове

  •   Функционален малефик – когато управляват 3-6-8-11домове. Специално за тази категория и домове 3ти и 11ти ще дам едно допълнително пояснение защо се водят функционални малефици. Както между баща и син има повторение в гените, то тук има същата аналогия. 3ти дом се явява 8ми дом, ако започнем да броим от 8ми оригинален. 11ти дом се явява 6ти дом, ако броим от 6ти оригинален. Или с други думи 3ти дом носи в „гена” си функцията на 8ми дом, а 11ти – на 6ти.

  •   Неутрален – когато управляват 2-4-7-10-12 домове.

  Неутралния статус означава следното. Планетата е склонна да приема различно поведение в зависимост от това кои нейни функции надделяват. Ако например Сатурн управлява 6ти и 7ми домове (което би се случило при Асцендент в знак лъв), то тогава се получава статус:

  малефик + неутрален

  На коя страна ще се наклонят функциите и цялостното въздействие зависи от това кой дом има по-голяма тежест. Домовете се делят на четири основни категории:

  •   Ъглови – 4-7-10, от които 10ти дом е най-значим

  •   Тригонални – 1-5-9 – тук 9ти дом е най-значим

  •   3-6-11 – от тези домове 11ти е най-значим

  •   2-12-8 – измежду тези 8ми е най-значим

  А също така се отчита и фактора кои други планети се намесват в делата на Сатурн – обикновено чрез аспекти. Които могат да подкрепят или увреждат „намеренията” на Сатурн.

  На практика планетата управител винаги се стреми да закриля и поддържа всичко, за което отговаря. Тя винаги е добронамерена към делата на дома, който владее, без значение какво дефинира този дом. Доколко ефективно ще го прави, е предмет на друга тема – сила/слабост на планетите.
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  ~Schwarze_Sonne~
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 187


 • Град: София
 • "Очите са огледалото на Душата!"

  « Отговор #18 -: Август 29, 2013, 17:26:15 »

  Предлагам ви,едно интересно тълкуване за " Значението на Лунните дни ",свързани със зачеването на дете Усмивчица Става въпрос за планираната бременност Намигване или поне за " случайността " и раждането на нов индивид Усмивчица Надявам се,темата да ви е интересна Усмивчица
   Ухилен Особено на жените  Плезещ се Намигване


  Значението на Лунните дни


  1-и Лунен ден - Детето, заченато в този ден, ще бъде под закрилата на Небето. Сила на духа, дълъг и интересен живот. Може да стане свещеник. За този ден за зачатие трябва да се подготвите с дълъг пост, духовен и физически.

  2-и Л.д. -  Особено подходящ за зачеване на момиче и за продължение на рода. Изобилие и изпълнение на желанията. Успехи и покровителство.

  3-и Л.д. - Добър само за зачеване на воин, борец, революционер или хулиган. Страстта и активността ще властват над човека, заченат в този ден.

  4-и Л.д. - Ден за продължение на рода. Възможно е в семейството да се върне някой от предците. Ще се роди нежен младенец на дома и семейството.

  5-и Л.д. - Съдбата на заченатите в този ден ще претърпи кардинални промени  за добро или лошо два или три пъти.

  6-и Л.д. -  Дълъг живот на мечтател и странник е отреден на появилия се в този ден. Търсене на идеала. Свобода. Връзка с природата.

  7-и Л.д. - Детето ви ще търси справедливост, ще бъде добър оратор, лекар, учен, активен и здрав човек. Пътешествия и ярък живот.

  8-и Л.д. - Детето, заченато в този ден, ще има ярък, но сложен живот. Странстване и завръщане в родината. Ще има сила на духа.

  9-и Л.д. - Не е от най-добрите дни за зачеване. Може да е труден животът на детето, което ще се роди.

  10-и Л.д. -  Кармата на страната и родината. Осигурена е поддръжката му от духовете на предците. Пътешественик. Молете се за помощ на предците.

  11-и Л.д. - По-подходящ за момче, отколкото за момиче. Детето ще бъде активен борец. Ще има дарби - сила и магьосничество.

  12-и Л.д. - Детето, заченато в този ден, преминавайки през страданията ще се пречисти. Ще притежава силна интуиция, лечителска дарба.

  13-и Л.д. - Случайността, щастлива или нещастна, ще играе главна роля в живота на детето. Капризите на Фортуна и законите на Кармата ще се проявят в най-конкретен образ. Свобода или пълна зависимост от обстоятелствата. Дълъг живот.

  14-и Л.д. - Детето, заченато в този ден, няма да изгуби връзката си с другия свят. Помощ от предците. Гласът на съвестта вечно ще го зове. Ще го обхващат неразбираема тъга и предчувствия.

  15-и Л.д. - Детето ще има сила на чувствата, ще има непрестанна борба със злото. Подкрепа от земните и небесните сили. От кроткото създание животът ще направи борец. Гълъбът ще се превърне в орел.

  16-и Л.д. - Спокоен нрав и тих характер, любов към животните и растенията. Стремеж към идеала и духовната чистота. Чакат го пътешествия и промени.

  17-и Л.д. - В буйна радост и веселие ще премине зачатието на младенеца. Такъв опияняващо-ярък ще бъде и характерът му. Късметлия и приветлив.

  18-и Л.д. - Детето, заченато в този ден, може да има крехко здраве, но то ще бъде богато и обичано, умно и находчиво, трудолюбиво. Най-важното да не му давате възможността да смята себе си за абсолютно, иначе го очакват крах на илюзиите и самота.

  19-и Л.д. -  Невероятно магнетично привличане ще обладава заченатия на този ден. Жизнени сили, способност за възстановяване, склонност към риск, трудолюбие, честност и справедливос.

  20-и Л.д. - Заченатият на този ден ще се опитва в живота си да постигне невъзможното и да разбере всичко. Дали ще му се удаде – зависи от неговия потенциал. За него лъжата ще е равнозначна на самоубийство.

  21-и Л.д. - При вас може да дойде душата на борец или фанатик. Ще има трудолюбие и търпение. Чест, подвизи и стремежи към рицарство. Може да стане поет.

  22-и Л.д. - Мъдрец и учен, сигурен защитник ще се зачене в този ден. Щастлива рожба на необикновени обстоятелства и интересни предци. Добър пазител на устоите, търсещ вечното, а не временното в света.

  23-и Л.д. - Ден на двойствената природа за зараждащия се живот. Може да го очаква голяма слава.

  24-и Л.д. - Нравственост, непохватност, голяма сила, добряк, но умен и честен човек очакват дошлата при вас душа в този ден. Пазете го от мързел.

  25-и Л.д. - Тайната на раждането или неразбираеми обстоятелства ще играят голяма роля в живота на заченатия в този ден. Защита и покровителство. Интуиция и предвиждане, мудност и потайност. Най-важно е формулата: “Целта оправдава средствата” да не стане принцип на живота му.

  26-и Л.д. - Детето, зародило се на този ден, ще бъде богато. Достижения, слава и почести, но опасно честолюбие го очакват. Опасно е, защото за всичко ще си плати. Каквото посее, това и ще пожъне. Разплата за минали грехове, въздаяние за добри постъпки.

  27-и Л.д.-  Ще бъде добър, любим и закрилян. Животът ще бъде грижа за ближния.

  28-и Л.д.- Детето, зародило се в този ден, може да се захваща с всякакви неща – те ще се увенчаят с успех. Светът му принадлежи. Покой и радост, самосъзнание и опознаване тайните на света, скрити в сърцето му.Тайните на Небето и Земята – всичко е с него.

  29-и Л.д. - Не е добър ден за зачеване.

  30-и Л.д. - Хармония в брака и достигане на идеала, спокойствие и чувство за дом са най-доброто, което може да очаква детето, заченато в този ден. Най-важното е милосърдие и любов към всеки и всички. Така го възпитавайте още от раждането.
  Активен

  "Oculi porta anima ... vide si non audes mihi tunc animi... "
  Страници:  1 [2]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Луната на 31 декември 2009
  Любопитни факти
  giti 9 1458 Последна<br />публикация Януари 17, 2010, 22:56:01
  от delfin
  Луната на 29 януари, 2010, към 21:00 ч
  Обща тематика
  pluton 10 1100 Последна<br />публикация Януари 31, 2010, 17:02:42
  от giti
  Древна цивилизация на Луната?
  Древни цивилизации
  Аэ съм 4 4547 Последна<br />публикация Май 28, 2010, 14:50:14
  от Аэ съм
  ЗА ЛУНАТА
  Астрология и нумерология
  pluton 12 2107 Последна<br />публикация Август 20, 2010, 11:02:28
  от pluton
  19 март: Луната опасно близо до нас!
  Астрология и нумерология
  Eona Lightholder 3 1335 Последна<br />публикация Март 20, 2011, 04:07:31
  от man554

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright