Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Оренда  (Прочетена 1386 пъти)
dk1
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 2


« -: Май 24, 2012, 16:47:02 »

Чували ли сте за Оренда,ако някой има инфо моля да сподели,в нета намирам много малко информация

Активен
nia.boneva6
*
Неактивен Неактивен

Публикации: 7

« Отговор #1 -: Юни 30, 2012, 12:38:51 »

Чували ли сте за Оренда,ако някой има инфо моля да сподели,в нета намирам много малко информацияЗдравейте, стана ми интересно, че никой не е писал по тази толкова нашумяла тема. С това разбира се не искам да давам нови насоки на темата, а само да уточня откога се появява думата "Оренда" в българския език. Иначе се разтърсих и аз в Интернет, защото ми е много странно предаването на български характер на една чужда дума. Установих, че никой никъде не пише кога се е появила думата и кой е нейния автор, а има една единствена статия, превръщаща думата "Оренда" в символ, и вървяща по стотици сайтове, или нейните откъси, като тук там някой е дописал и собственото си мнение :blink:.

През 1926 година е публикувана една статия от българския историк  "Чаши отъ черепи у прабългарите" В.Бешевлиев, Годишникъ на Софийския университетъ, историко-филологически факултетъ, книга XXII.3, София, 1926 г, в която историкът СРАВНЯВА обичая на българите /наследен от скитите/ с ритуала на индианските ирокези - наречен "Оренда" - след победа да се пие от чаша направена от черепа на врага, в името на магическата сила - Великия дух.
От тогава досега тази дума продължава да е символ в индианската култура /това може да се види, като се изпише думата на английски/. Днес дори и канадската космическа компания, която е подразделение на Magellan Aerospace, се нарича Orenda Aerospace.

Много би ми се искало ние българите да виждаме и правим символи от истинските стойности на нашия прекрасен народ, а не да създаваме комерсиални символи, с цел служба или полза на определени хора или "кампании"!

Позволявам си да поместя и няколко събрани исторически текста:

Правенето на чаши от черепи е древен обичай, споменат за първи път от Херодот за скитите. Ето какво пише в "История": " ... Това им са (на скитите) обичаите в тези случаи. А що се отнася до самите глави, но не на всички, само на най-големите им врагове, те постъпват по следния начин: отрязват частта достигаща малко под веждите, и я изчистват; ако скитът е беден, той я обвива само със сурова волска кожа и така я използва, а ако е богат, след като я обвие отвън със сурова кожа, я позлатява отвътре и така я използва вместо чаша.[...] Скитите, които са успели да сразят твърде много неприятелски воини, имат по две чаши и пият едновременно с тях."

Коментарът на казаното от Херодот е излишен, защото сведението почти преповтаря казаното за Крум. Освен Херодот за обковаване черепа на враговете със злато и сребро говорят и други антични писатели. Например Неизвестен автор в "Нравствени беседи, изложени на дорийски диалект" в беседа втора казва така: "Скитите смятат за прекрасно, ако този, който убие мъж, одере кожата от главата му и понесе скалпа пред коня, а след като позлати и посребри черепа, пие от него и възлива на боговете".

Същото предава и Гай Юлий Солин в книгата "Сбирка от забележителности":
" Обичайният начин на живот на скитите, които обитават по-отдалечените във вътрешността области е по-суров: те обитават пещери, правят си чаши не като еседоните, а от черепите на враговете си; обичат сраженията."
Силий Италик , един автор от I в., също споменава за чашите от черепи, но този път за келтите: " А Келтите, о, ужас! на драго сърце обковават костите на очистената от мозъка глава и правят по този начин чаши за пирове."
Друг известен античен автор, Помпоний Мела в значимата си книга De chronographia, също свидетелства за подобен обичай, но сред скитите - неври:
" Във вътрешността на страната жителите й (т.е. скитите-неври) имат по-суров нрав и земята там се обработва по-малко.[...] Чашите си правят от черепите на най-злите си врагове, както еседоните правят това от черепите на родителите си." Известието за неврите е важно, защото за същото племе в античните свидетелства е предадена и легенда, според която те се превръщат във вълци. това вече е друга успоредица, повтаряща сведението на Луидпранд за Симеоновия син Боян.
И най-накрая за чашите от черепи става дума и в ключовия документ за руската и славянска история "Повесть временных лет": "Пролетта на 972 година Светослав тръгна на поход. И тогава го нападна Куря, печенежския владетел ( княз) - и убиха Светослав, и му взеха главата, и от черепа му направиха чаша, обковавайки челото му и пиеха от него".
За първи път сравнителното проучване за правене на чаши от черепи в българския военен култ е направено от проф.Веселин Бешевлиев, който нарича този култ "Оренда".
откъси от: "Подбрани библиографии" на Ст.Чурешки
 «Мифы народов мира»
Словари и энциклопедии на Академике
Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  


Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright