Духовно развитие

          

Страници:  1 2 [3]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Седем притчи за любовта - Вера Гюлгелиева  (Прочетена 3562 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #30 -: Декември 23, 2012, 14:32:05 »

  Раждането на Аглена

  (Силата-жена)
  Богомилска приказка

  I.

  Първите едри капки дъжд удариха по листата на буките, когато двете жени излязоха от гората.

  -Аз рекох ли ти да се връщаме! - малко троснато проговори едната.

  Тя беше по-възрастната, възпълна и скромно облечена. Другата, много по-млада, в гиздава рубиненочервена руба, махна недоволно с ръка, на която дръннаха маламени, вити гривни. Не продума, а заоглежда наоколо.

  Не, нищо не се бе променило тук от времето, когато, като деца тичаха тъдява с Пойраз. Погледът й се спря на стария ширококлонест дъб: ето и нещо ново!
  Зад дъба се провиждаше малка къща, която преди я нямаше.

  Дъждовните капки се сгъстиха и засилиха.

  -До кости ще се измокрим! - проговори пак първата съвсем сърдито.

  -Их, Храно, каква си мърморица! Няма да се измокрим. Ще се подслоним ей там, в онази къща. Дъждът е на облак. Скоро ще премине.

  И тя припна през поляната. Храна я сподири, подтичквайки, и пак извика:

  -По-полечка, Аглено! Ако ти стане нещо, какъвто е деспот Кремча, на шиш ще ни опече -и мене, и майка ти!

  Вратата беше открехната и двете жени тихо се промъкнаха. Из полумрака, поради облачността и сянката на огромния дъб, започнаха да се открояват мъже и жени, насядали по пейки и по послания с черги пръстен под.

  -Я, па това е Аглена, боляр Муртановата дъщеря! - рече възрастна жена.

  Успокоение премина по лицата на околните. Те се извърнаха към мъжа в дъното на собата и внимателно се заслушаха.


  Продължението следва ...
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #31 -: Декември 24, 2012, 11:48:25 »

  Раждането на Аглена

  (Продължение)

  - И като създаде всички животни, риби и птици, Силата на сътворението си рече:

  „Ще създам още едно последно същество и ще му предам всички мои съвършенства, за да може то да укротява бяса на Силата на разрушението". (*)

  В полумрака Аглена не можеше добре да види мъжа, който говореше. Той стоеше прав, висок и много тънък, в дълга черна дреха. Лицето му като светло петно се открояваше всред черните въздълги коси и брада.

  „И Силата на сътворението отиде край един поток, - продължаваше гласът на мъжа, - взе най-бяла пръст, размеси я със своите сълзи - бистри и кристални - и като получи животрептяща смес, започна да вае прекрасен образ, различен от всички други животни. И новото творение стана най-съвършеното от всички земни творения. После потопи това прекрасно тяло във водата, а слънцето грееше върху му с топлина и блясък. По този начин в очите се отразиха всички земни и небесни красоти. Възхитена, Силата на сътворението се обърна към своето творение и рече:

  „О, мое последно дело на любов и красота, в теб влагам всички мои творчески сили. Бъди вековечна сила за творение и пресътворение на живот на земята. Бъди жена!"

  И като изрече благословията си, Силата на сътворението пророни последна сълза над жената и я изпълни с диханието си. Така жената доби живот."

  Мъжът замлъкна и загледа слушателите си. Всички бяха вперили очи в него - неподвижни, притаени. В стихналата соба се чу плющенето на дъжда. За миг той притвори очи, като да събере мислите си, и гласът му наново се разнесе:

  „Когато жената се появи всред животните, така ги обая и укроти с красотата си, че от тях изчезна всичкия бяс. От страх да не бъде обаяна и тя самата, силата на разрушението се скри. Когато жената тръгнеше из зелените поля и между дърветата на горите, при всяко нейно докосване, зеленината се разцъфтяваше и от тия цветове се раждаше плод за ново пресъздаване и размножаване. И така настана съвършения рай на земята. Чрез жената навред се въдвори любовта на самата Сила на сътворението. Тоя земен рай изпълваше с радост и жената и всяка жива твар по земята. Тази всемирна радост започна да се изразява в туптежни звукове: зачуруликаха птиците, заиздаваха глас животните, затрептяха листата на дърветата, шурнаха ручеите.

  Измина време и при всеки заник слънце Силата-жена започна да изпитва непозната тъга - всички птици и животни имаха радостта от другарството, а за нея тази радост бе и непозната, и недостъпна."


  Продължението следва ...

  (*) Проповедите на Съвършените са взети от книгата „Богомилското учение'' от Антон Глогов, изд. Ст. Атанасов, С, 1943.
  Активен
  meander
  Каквото дадеш това ти се връща.
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 376


  « Отговор #32 -: Декември 24, 2012, 14:43:10 »

  Здравейте.
  http://vitaldesire.blog.bg/lichni-dnevnici/2012/12/24/niakak-jensko.1034786
  Весели празници.
  И честита ви новата ера на енергиите(женски).
  Живи и здрави.
  Активен

  Мечтите ни помагат да намерим посоката,а желанията ни помагат да загубим пътя.
  Когато човек говори истината - не се налага да лъже!
  Мухата влиза само в отворена уста!!!
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #33 -: Декември 25, 2012, 13:07:39 »

  Раждането на Аглена

  (Продължение)

  Дъждът беше престанал. В къщичката-соба просветля. Храна протегна ръка, побутна Аглена по рамото и направи знаци за тръгване. Младата жена я погледна и нетърпеливо й обърна гръб. А гласът казваше:

  „Силата на разрушението видя тъгата на жената и прозря сгодния случай твърдо да се възправи срещу Силата на сътворението. И отиде в недостъпните гори, където все още се криеха животни в бяс. И изварди ги през нощта, когато спяха, от едно взе косматата глава, от друго - беса, от трето - най-силните му части и така сглоби тяло, подобно на тялото на Силата-жена.

  При изгрев слънце, когато всички животни се събудиха, започнаха да душат така сглобеното тяло. От техните дихания трупът се съживи, стана и от зверския му поглед, изплашени, се разбягаха животните. Така бе създаден человеко-мъжът - съчетание от бяс и от дихания на несъвършени животни, дело на Силата на разрушението."

  Мъжете неспокойно се размърдаха по местата си, някои дрезгаво се изкашляха. Говорящият замлъкна, после пак продължи:

  „Когато новосъздадената твар се приближи към жената, незнаейки какво е това животно, което я наподобяваше, тя за първи път усети свян и се покри с дългата си и буйна коса. Гледайки я, человеко-мъжът издаде такъв страшен звук, че тя побягна към реката да се скрие при рибите. При тоя бяг се откри тялото й. Голотата й извика в человеко-мъжа противосилата на Силата-жена и той се спусна с голямо настървение. Тя се скри във водата и от там наблюдава това ново създание и видя, че очите му изразяваха ту жал, ту остротата на пламъци и нещо я потегли към него, ала не излезе - страхуваше се от голямата му сила. Но когато то се простря на земята и лежеше като мъртво, тя излезе из водата и седеше тихо край него. И колкото повече го гледаше, толкова повече се увличаше по неговото тяло, така прилично на нейното, макар и грубо.

  Реши да го събуди или съживи със своето дихание, ала щом се допря до него, прихвана я неговия бяс, улови го за гърлото и започна да го души. Разбуден, человеко-мъжът я сграби и така силно я ухапа, че от вика й на болка се потресе целият земен рай. От това ухапване тя бе обляна цялата в кръв, от което произлезе и падението на Силата-жена, защото наред с нея остана като вечна и Силата на разрушението - человеко-мъжът."

  Гласът замлъкна. В голямата соба беше станало съвсем светло, някой бе отворил вратата. Нахълтваше свеж, ароматен, влажен въздух.

  - За днес стига, - рече мъжът, - а когато отново мина тъдява, ще се разговорим за първата майка и първото дете на земята и за изкуплението.

  Той се обърна с лице на изток, разпери ръце така, че образува кръст. Всички станаха и последваха примера му и тихо се разнесе дружното:

  „Отче наш, иже е си..."


  Продължението следва ...
  Активен
  Страници:  1 2 [3]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Седем нива във всяка възраст на душата
  Духовни учения
  Administrator 1 3264 Последна<br />публикация Септември 06, 2010, 10:51:49
  от Емилиян
  Притчи и приказки « 1 2 ... 8 9 »
  Книги
  delfin 120 14909 Последна<br />публикация Април 11, 2013, 15:12:56
  от Ru Alfa
  Любовни притчи и приказки « 1 2 ... 18 19 »
  Духовни връзки и взаимоотношения
  DArkAngel 281 29437 Последна<br />публикация Ноември 11, 2011, 01:31:16
  от Selinna
  Алое Вера
  Природосъобразно хранене
  The One 4 3429 Последна<br />публикация Май 22, 2011, 00:43:57
  от Sita
  Седем въпроса, които ще променят живота ви
  Обща тематика
  Слънчев лъч 1 1753 Последна<br />публикация Юни 09, 2013, 23:25:04
  от Svetoslav

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright