Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: От Исус към Христос  (Прочетена 1159 пъти)
Ich
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « -: Април 13, 2012, 10:23:05 »

  Първа лекция, Карлсруе, 5 октомври 1911


  Съдържание:


  Подсъзнателният душевен живот на човека.
  Син, Отец и Дух.
  Посвещение в Духа при розенкройцерите и посвещение във волята при йезуитите.
  Окултна характеристика на йезуитизма.
  Екстремното усилване на Исусовия принцип.
  Директна намеса в чуждата воля.  Тези лекции са предвидени да създадат известна представа за
  Христовото Събитие, доколкото то е свързано с конкретния исторически факт:

  Появата на Христос в личността на Исус от Назарет.

  С тази основна тема са свързани и още редица важни въпроси от духовния живот, така че с подбирането на точно тази тема, ние ще сме в състояние да хвърлим обширен поглед както в областта на Антропософията, така и в нейната далечна мисия.
  Ние ще се опитаме да изясним също и значението на Антропософията за съвременния живот именно с помощта на тази тема.

  От друга страна ще имаме възможност да се запознаем от близо със самото съдържание на религията, което по своята същност е предназначено за цялото човечество, да вникнем в съотношенията между това съдържание и всичко онова, което окултните извори, изворите на Духовната наука могат да ни открият за естеството на религиозните и светогледни стремежи на хората.

  Възможно е някои от подробностите, върху които ще спрем нашето внимание, да ни се сторят наглед твърде отдалечени от главната тема; но рано или късно ще се убедим, че те действително са свързани с нея.

  Обаче, това, което току що загатнах, може още от самото начало да бъде обяснено по един по-точен начин, когато за да разберем съвременния религиозен живот от една страна и антропософското му задълбочаване от друга страна хвърлим поглед към самия произход както на религиозния, така и на окултния, духовен живот през последните столетия. Защото именно през последните столетия от развитието на европейския духовен живот се очертаха две екстремни течения, две екстремни направления:

  От една страна прекомерното усилване на Исусовия принцип, а от друга страна едно, не бих казал „усилване", а по-скоро грижливо и добросъвестно спазване на Христовия принцип.

  Когато се изправим пред тези две течения от последните столетия, в прекаленото усилване на Исусовия принцип ние откриваме едно огромно заблуждение, едно опасно заблуждение, което силно застрашава духовния живот на човека, а от друга страна ние откриваме едно духовно движение с дълбок смисъл, стремящо се да търси правилните пътища и грижливо да избягва всякакви грешки и заблуждения.

  Следователно, още в предварителната преценка на тези две твърде различни духовни движения, ние виждаме, че едното води до тежки заблуждения, а другото показва един непрекъснат и сериозен стремеж към истината.


  Р. Щайнер
  Активен
  Ich
  ****
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 1644

 • Град: различни планетки
 • Michail Kolev
  « Отговор #1 -: Април 14, 2012, 18:13:54 »


  Едното движение, което следва да ни интересува и във връзка с антропософското разглеждане на религията, и което в известен смисъл можем да окачествим като едно извънредно опасно заблуждение, в екзотеричния живот ние наричаме йезуитизъм.

  Да, в лицето на йезуитизма ние имаме едно прекомерно усилване на Исусовия принцип.

  А в лицето на това, което столетия наред съществува в Европа като розенкройцерство, ние имаме едно Христово движение; едно интимно Христово движение, което навсякъде грижливо търси пътищата към истината.

  Откакто в Европа съществува йезуитското течение, то никога не е убягвало от вниманието на външния свят. Ето защо онзи, който иска да проучи по-дълбоките източници на духовния живот, следва да се замисли, доколко йезуитизмът представлява едно прекомерно усилване на Исусовия принцип.

  Искаме ли да стигнем до една правдоподобна характеристика на йезуитизма, ние на всяка цена трябва да се запознаем с това, как трите основни принципа на всяко мирово развитие, които са загатнати по най-различен начин в отделните светогледи, се проявяват в нашия живот от чисто екзотерична гледна точка.

  Нека на първо време да се абстрахираме от по-дълбокото значение и от по-дълбоката характеристика на трите основни течения, валидни за всяка от разновидностите на живота и за всяко от равнищата на еволюцията, и да ги разгледаме според техните външни проявления.

  Тук от една страна пред нас застава онова, което наричаме душевен живот, доколкото той е една разновидност на познавателния живот. И каквото и да възразява срещу абстрактната отвлеченост на едно подобно едностранчиво познание, на един подобен едностранчив интерес към истината, каквото и да възразява срещу отчуждените от живота научни, философски и теософски стремежи онзи, който в душата си е напълно наясно върху това, което той иска и което може да си позволи, ще потвърди, че това, което обхващаме с думата „познание", принадлежи към най-дълбоките стремежи на нашия душевен живот. Защото независимо дали търсим познание чрез мисленето или чувствата познанието винаги означава една обща ориентация върху всичко онова, което ни заобикаля в света, една общо ориентация и върху самите нас.


  Р. Щайнер

  Активен
  Търсач
  Търсач
  **
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 387


  WWW
  « Отговор #2 -: Април 14, 2012, 18:43:33 »

  Името „Христос“ идва от гръцкото Χριστός, което означава „помазаният“, превод на еврейското מָשִׁיחַ (Машия - Месия
  Активен

  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Исус Христос « 1 2 »
  Езотерика
  delfin 24 4682 Последна<br />публикация Март 13, 2011, 21:28:03
  от Аэ съм
  МИСИЯТА НА ИСУС ХРИСТОС « 1 2 3 4 »
  Езотерика
  marushka 53 5459 Последна<br />публикация Септември 02, 2011, 22:35:13
  от marushka
  Будизъм, Християнство и Зороастризъм « 1 2 3 4 »
  Духовни учения
  Ich 55 3755 Последна<br />публикация Март 20, 2011, 13:03:05
  от Ich
  Исус бил ли е самотен? « 1 2 »
  Въпроси и отговори
  Аэ съм 15 1396 Последна<br />публикация Юли 31, 2012, 12:08:54
  от Ich
  Двете деца Исус
  Духовни учения
  Ich 0 1145 Последна<br />публикация Януари 06, 2013, 15:29:25
  от Ich

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright