Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Традицията на Мартеничката и Баба Марта. :)  (Прочетена 865 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « -: Март 01, 2012, 03:24:24 »

  Усещайки края на своя живот, владетелят на прабългарите хан Кубрат повикал петимата си сина и им дал бащина заръка - каквото и да става, да не се разделят и винаги да бъдат заедно, за да не могат врагове да ги нападнат и поробят.

  Не след дълго ханът починал. Възползвайки се от ситуацията и разчитайки на отслабналата им защита, хазарите нападнали прабългарите и успели да пленят дъщерята на Кубрат – Хуба. Водачът на хуните Хан Ашина поставил условие на синовете - ще освободи сестра им и ще им върне обратно земите, само ако го признаят за техен владетел. Братята на красивата Хуба били поставени пред труден избор.

  Най-големият син Баян признал хазарското владичество и останал при пленената си сестра. Останалите пренебрегнали заръката на стария хан и тръгнали да търсят нови свободни земи за своите племена. Единият от братята се отправил на север, а другите - Аспарух, Кубер и Алцек потеглили на юг. Но преди да се разделят, братята тайно се уговорили с Хуба и Баян да останат при хан Ашина, докато не открият свободна и сигурна земя, където да се заселят. След това Аспарух щял да им изпрати птица вързана със златна нишка на крачето, която ще бъде знак да избягат. И братята поели на път, като оставили пленената девойка и Баян в ръцете на злия Ашина.

  Не се минало много време и при Хуба долетял гълъб, който имал златен конец на крачето. Това бил чаканият знак. И както се били уговорили, Хуба и Баян избягали от лошия хан и достигнали водите на Дунав. Но там вече не знаели какво да направят и накъде да поемат. Само птицата можела да им покаже верния път, а те не знаели как да преминат реката и да стигнат до другия бряг. Тогава Баян взел бял конец, а Хуба го вързала на крачето на гълъба. Пуснали птицата да полети, но в този момент се появили преследвачи от хунското племе, които започнали да ги обстрелват. Баян бил ранен от вражеска стрела и началото на конеца, който държал, почервенял от кръвта му. В този момент на другия бряг на реката се появил Аспарух с неговите войници. Хуните като го видели, побягнали обратно.

  Аспарух помогнал на Хуба и Баян да минат реката и ги отвел при войската си. Взел конеца от Баян и завързал белия му край с червения и закичил всеки един от своите войни с късче от този свещен конец. След което застанал пред войската и признал, че той и неговите братя допуснали огромна грешка, като не са се вслушали в съвета на баща си и така са заплатили с кръвта си своето разединение. Тогава Аспарух заръчал червено-белият конец никога да не се разкъсва, защото тази окървавена нишка завинаги ще свързва българите. Оттогава на 1.март всички българи се окичват с червено-бели мартенички, носещи им здраве, радост и успех.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Март 01, 2012, 03:25:54 »

  Защо се сърди Баба Марта? - приказка за променливото пролетно време и женския характер

  Голям Сечко, Малък Сечко и Баба Марта били двама братя и една сестра. Те си имали едно общо лозе, за което се грижели заедно. И всяка година от събраното грозде правели три бъчви вино, като си ги разделяли по равно - по една за всеки.

  Голям Сечко цял ден ходел, скитал по калове, по студове. Сняг го валял, вятър го духал и вечер се връщал капнал от умора. Сядал да си почине, хапвал си, пийвал си, както си му е редът. Че чашка, че двенки, че килце, че две... И така неусетно изпил си бъчвата с виното.

  Малък Сечко и той като брат си. По реките ходел, леда чупел, снега топял, порои изпращал, горите чистел, гнезда за скорците готвел. Цял ден ходел нагоре-надолу, а вечер се прибирал вкъщи уморен. Хапвал си, пийвал си. Ха чашка, ха още една, че килце, че две... И хоп - свършило и неговото вино.

  Тръгвали двамата братя на сватба, на кръщавка или някъде на гости и умирали от срам, че нямат вино. А пък бъчвата на Баба Марта си стояла в зимника непобутната, цяла-целеничка.

  Мислили го, умували го и най-накрая решили двамата братя да изпият виното на Баба Марта. Решили и го сторили. Днес тоя точне, утре оня точне - и колко е то, не се минало дълго и виното на сестра им също се свършило.

  Дошла Баба Марта, запретнала ръкави, разшетала се да посреща пролетта, както се полага. Шетала, шетала, уморила се, приседнала да си почине. Седнала да похапне, сетила се за винцето и рекла да си пийне малко от него.

  Но щом отишла при бъчвата - що да види. В нея капка не останало. Дъгите й се разсъхнали, обръчите й се разслабили...

  Разбрала Баба Марта, че е ограбена от братята си, разсърдила се, разфучала се, леле-мале - насреща й се не излиза! Фучала, бесняла, клела, викала. Накрая седнала и заплакала. Сълзи реки потекли от очите й. Плакала, плакала, най-после се утешила.

  - Е, какво пък. Ако са го изпили - моите братя са го изпили, не са чужди хора. - казала тя и се засмяла след това. Утешила се, но все пак й било мъчно и обидно, че е останала без винце и че братята я излъгали.

  И всеки път, щом си спомни за това, Баба Марта се сърди и плаче. Но ядът й не трае дълго. Бързо й минава и тя пак се засмива. Също като мартенското време...

  Честита да ни е идващата пролет, а с нея и Баба Марта! 
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  protoplasma
  Гост
  « Отговор #2 -: Март 01, 2012, 13:01:55 »

  И какво излиза?! Сега, зарад тия битови алкохолоци, ние берем ядове!
  Активен
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Баба Ванга
  Видео клипове
  delfin 4 2865 Последна<br />публикация Януари 17, 2010, 20:18:21
  от Админ
  Предсказанията на баба Ванга « 1 2 »
  Езотерика
  Админ 26 21135 Последна<br />публикация Ноември 24, 2012, 17:43:43
  от Аэ съм
  Сай Баба
  Древни цивилизации
  Аэ съм 1 2121 Последна<br />публикация Юни 01, 2010, 14:55:30
  от Аэ съм
  Баба Марта
  Любопитни факти
  Evolution 2 1773 Последна<br />публикация Март 02, 2012, 12:03:00
  от Sue
  Нестандартните лечители с Марта Вачкова
  Видео клипове
  Reiki 0 3138 Последна<br />публикация Март 24, 2011, 17:16:17
  от Reiki

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright