Духовно развитие

          

Страници:  [1] 2   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Факт е  (Прочетена 1234 пъти)
{-^-}
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


да

« -: Февруари 29, 2012, 19:43:46 »

Не е правилно да се търсят фактите, защото в днешно време те са победени от волята.. Но ето някой неща които според мен няма да се променят..

Факт според мен е, че всички високо извисени вярват в Бога!
Факт според мен е, че всички които "прогледнат" казват че Бог е Любов!
Факт според мен е, че когато искаш нещо силно може да чакаш цял живот (това се отнася повече за миналото) или един миг (бъдещето) - но ще го получиш!
Факт според мен е, че когато извършим добро дело - Бог го прави чрез нас!
Факт според мен е, че независимо от фактите - волята променя света (затова лошите се опитват да контролират мисленето и волята ви).
Факт според мен е, че ДА е по силно от НЕ! (Да има мир! > Не на войната!) - Тоест положителното побеждава отрицателното..
Факт според мен е, че ако не се отказваш дори да е невъзможно на вид - успяваш!

Активен

Живей за мига
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #1 -: Февруари 29, 2012, 21:51:33 »

Знам, че е малко далеч от тази тема "Факт е.." , но
Факт е, че повечето хора казват БОГ.
Аз питам какво разбирате под думата Бог, кой е вашия бог - този от библията или някой друг?
Въпроса е към всички.
Активен
ИВЕВЕ
Гост
« Отговор #2 -: Март 01, 2012, 12:09:23 »

Знам, че е малко далеч от тази тема "Факт е.." , но
Факт е, че повечето хора казват БОГ.
Аз питам какво разбирате под думата Бог, кой е вашия бог - този от библията или някой друг?
Въпроса е към всички.
Бог, който ни е създал всички, дал ни е условия да се развиваме и въпреки че под влияние (допуснато от нас самите) на материалистичния свят ние пропускаме да се възползваме от тези условия, Той продължава да ни ги предоставя. Бог - балансът между доброто и злото, който ни подтиква към развитие и безкористно в полза на прогреса ни помага. Бог, който не наказва, не съди, а насочва и подкрепя.


Dragoev1, прекрасно мнение, напълно съм съгласна с теб.  Усмивчица
Активен
{-^-}
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


да

« Отговор #3 -: Март 01, 2012, 16:54:44 »

Благодаря ти ИВЕВЕ Усмивчица ariam Моето лично мнение е че Бог е всичко, всяка една частица.. Дори ние сме една частица от Бога.. Това е моето мнение Усмивчица
Активен

Живей за мига
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #4 -: Март 01, 2012, 19:31:00 »

Ами , хубаво аз ще се съглася и с двама ви, защото според мен Бог е цялата съществуваща вселена и ..абе всичко, но мисълта ми беше, че когато някой каже бог има предвид библейския с човешкия облик, а аз тотално отричам христианството за мен то е начин за контрол, каквито са всички религии.Никой не искам да се засегне просто аз така ги виждам нещата Усмивчица
 
Активен
ИВЕВЕ
Гост
« Отговор #5 -: Март 02, 2012, 10:23:03 »

Ами , хубаво аз ще се съглася и с двама ви, защото според мен Бог е цялата съществуваща вселена и ..абе всичко, но мисълта ми беше, че когато някой каже бог има предвид библейския с човешкия облик, а аз тотално отричам христианството за мен то е начин за контрол, каквито са всички религии.Никой не искам да се засегне просто аз така ги виждам нещата Усмивчица
 
Донякъде си права, но и в християнството, както и в другите религии, има истина. Да, начин за контрол са, обаче все пак - един вярващ в Бог ли вярва или в църквата? Това, че човек вярва в Христос (и аз вярвам в него) и в християнските канони, не го обвързва пряко с нищо. Едно е да вярваш (това не означава да рецитираш библейски текстове... а да знаеш в какво вярваш и за това да имаш някакви собствени причини), друго е сляпото приемане на нещо установено, просто така, само и само да се има за духовен човек.
Това, че религиите са особен метод за манипулация е безспорно, но не заради същността им, а заради абсолютното грешното им тълкование и безрезервно, неосъзнато следване.
А иначе е точно както каза - Бог е всичко, навсякъде, не задължително с бяла брада. Ухилен
Активен
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #6 -: Март 02, 2012, 19:30:58 »

Цитат
В света работят два разумни принципа. Като казва, че не може да служите едновременно на тези два принципа, Христос подразбира, че не може да бъдете два пъти по-активен, отколкото може да издържите, т.е. в един котел не може да се произведе по-голямо напрежение, отколкото той може да издържа. Тези два принципа не могат да се съберат в един котел. В окултизма тия принципи се наричат първи и втори, а в науката – „положителен“ и „отрицателен“. Положителният принцип е всякога по-силен, а отрицателният – по-слаб. Творческата сила всякога се проявява предимно в слабия принцип. Това, което гради в света, то не е силното, а слабото. Затова онези хора, които разрушават, всякога са по-силни, отколкото добрите, меките хора. Вие може да усетите тези два принципа у вас едновременно, например когато станете активни, когато се разгневите и извикате: „Скоро ред и порядък“, тогава всички слуги, жени, деца се изплашват и се подчиняват. Но този принцип не е творчески, той нищо не създава. Само когато се оттеглите вътре в себе си, като се успокоите, тогава всичко взима своя нормален ред. Първоначалният принцип, от който произлиза злото, омразата и лъжата, сам по себе си не е лош. Вие имате особени понятия за омразата и лъжата. За да може човек да лъже, трябва да е умен: глупав човек не може да лъже. Това е най-голямата философия, а в съвременното общество наричат го „висша дипломация“. Тази дипломация и жените я нямат. Когато мъжът е по-силен, в първия принцип, жената ще го глади, ще го нарича „миличък“ и най-после с мекота ще го укроти, за да асимилира този висш принцип. След като се уравновесят тези два принципа, почват да работят заедно: първият принцип от излишъка си дава на втория. Христос казва: „Не може да служите едновременно на Бога и на мамона, не може да служите едновременно на първия и на втория принцип, не можете да служите едновременно на омразата и Любовта“. Това са две неща, които се изключват, понеже са диаметрално противоположни: не се движат в една посока. Вземете, например, двама търговци, те могат да работят заедно, защото имат еднакви интереси, движат се в една посока, но един търговец и един лекар не могат да работят заедно.

Под думата „Господ“ се разбира най-възвишеното, най-благородното начало, което твори. Този принцип е мек и пластичен, но с това той не е ограничен, и е безсмъртен – в този принцип, втория, не съществува смърт. В първия принцип съществува смърт, и то само затова, защото силният, със силата, която има в себе си, сам се разрушава. Само силните хора могат да се самоубиват. Вземете за пример скорпиона, ако бъде заобиколен с огън и не може да излезе от там, той извива опашката си и се самоубива. Той предпочита да се самоубие, отколкото да изгори жив. Първият принцип е създал космоса, материалния свят, всички видими светове с вашите тела и техните енергии и сили, които са необходими за съграждането им. Когато искате да се откажете от първия принцип, вие трябва да върнете всичко, което той ви е дал. А като му върнете всичко, какво ще остане във вас? Вие ще се върнете във втория принцип, ще станете едно с Бога. Няма да има тогава ни Иван, ни Драган, няма да има ни ангели, ни дяволи, и в света ще настане едно общо състояние на тишина и спокойствие.
...
Когато хората говорят за мене, казвам: Заслужавам си го, пада ми се. Онзи, който говори лошо за мене, не му се сърдя – той работи върху мене. Нека той да ми направи добро, и аз трябва да му благодаря. Затова казва Христос: „Любете вашите врагове“. Ти не можеш да победиш този враг, първия принцип, с друго, освен с Любов: зло със зло не се побеждава. Да се снишаваш, да се гушиш, то не е Любов, а да го любиш с всичката си душа. Ще кажете: „Този човек има право да ме мрази“. Не мислете, че вълкът, като хване една овца и я изяде, Господ му казва: „Не направи добре“. Не, Господ му казва: „Много добре правиш“. Овцата, като се оплаче на Господа, Той ѝ казва: „Хубаво правиш, че плачеш; ти си длъжна да плачеш, а той е длъжен да те изяде“. Овцата излезе на полето, откъсне трева и я изяде, Господ ѝ казва: „Това е твоята работа, ти изяде тревата, един ден тебе вълк ще изяде“. Това е сегашната еволюция в живота, но това не е живот в истинския, дълбокия му смисъл. Да трошиш хиляди години камъни, за да правиш пътища, да носиш вода – това не е живот. Може да бъдеш някое товарно животно, да пренесеш през живота си 10,000 тона злато, но какво от това? Това не е живот. „Чел съм еди-какво си, бил съм на църква и съм слушал един проповедник.“ Какво от това, що знаеш? Пренесъл си 10,000 тона злато, какво знаеш? – „Знам, че елементите могат да се съединяват и как се съединяват.“ – Какво от това? Аз зная повече. Какво от това? Ако бих знаял от колко частици е съставен материалният свят, какво ще ми допринесе това знание? Ако имам много богатство и не умея да го използвам, каква облага от това богатство? Ако имаш жена, която те обича, а твоето сърце е закоравяло, и децата ти, когато те целуват, не чувстваш нищо, каква облага от това, че имаш жена и деца? Философията в Любовта е да дадеш и да вземеш едновременно, та обмяната да бъде правилна. Казвате: „Той не ме обича“ – това е първият принцип; „Няма Господ“ – това е пак първият принцип. Когато казват философите, че всичко в света се движи, това е вярно, защото първият принцип е във вечно движение. Животът се проявява във втория принцип, в правилното съграждане на нещата. Вторият принцип действа във вас. Всеки трябва да съедини тези два принципа с Христа. Така само ще бъдете навсякъде полезни: на обществото, на народа, на жените, на децата си и т.н. Това е казал Христос на евреите преди 2,000 години, но те приеха първия и отхвърлиха втория принцип и затова ги сполетя голямо нещастие. И днес хората с тази война изпитват първия принцип на гърба си. И той ще действа, докато хората се изтощят. След като си свърши работата, той ще прояви Любовта, т.е. Бог. Хората казват: „Който много мрази, много люби“. Това е наполовина вярно. Бог предоставя енергията си на втория принцип, и когато тя дойде, разумният Му Дух почва да гради. Не можеш едновременно да любиш и да мразиш. Не се лъжете, това е лъжлива философия, лъжливо учение. Когато дойде Божественият принцип в нас, само тогава можем да любим и да кажем: „Бог е Любов“. Само тогава ще разберем истинския смисъл на материалния свят, понеже Любовта е необходима за развитието на нашия живот. Както къщите са необходими за хората; както гнездата – за птиците, така и този принцип е необходим за света. Някои питат: „Защо Господ направил така света?“ – То не е ваша работа – другояче не можеше да бъде направен. Питат някои: „Защо Господ не направи онова?“ – Защото не можеше Той да измени на Своето естество. „Защо Той не се изяви?“ – Защото не можеше да измени на Своето естество. „Защо не направи света по-добър, защо не ни тури на правия път?“ – Той ви е турил, но вие не Го разбирате, защото мислите по своему, а между вашите мисли и Божиите има такава разлика, каквато от земята до небето. Карат се двама и казват: „Защо, Господи, не слезеш да ни примириш?“ Господ не е в разделението. Когато един ден се очукате и станете на пясък, Господ ще погледне отгоре с окото си и ще види дали ще може да стане нещо от този пясък. Като гледа Господ на днешните хора, като гледа на тези земни философи и на враждуващите царства, поусмихва се малко и оставя тези деца да се борят, чукат и плачат. Искаме някой път да жегнем Господа, като някой комар да го поухапем, да почувства. Той е, разбира се, спокоен и не иска да знае от това, но ни чуква с пръста си, и нас ни закарват тогава на гробищата – там го изпраща Бог. Царе, князе, полковници, съдии, свещеници, проповедници и философи Господ ги чука безразлично. И за вас е същото нещо. Ако много философствате, ще хвръкнете. И вие сте като комарите, гледате да поужилите някого, но като тръгнете да отидете при Господа, не бива да мъкнете и своето жило, жилото на комара, а да се спрете, да си дигнете нагоре очите и да въздъхнете. Не мислете, че Господ спи и не вижда. Още когато сте тръгнали от земята, Господ ви вижда. И ако сте тръгнали с Любов към Него, Той ще ви погледне, ще се смили и ще каже: „Разбрал си смисъла на живота – ела при Мене“. Който обича да хапе, Господ го оттласква, докато си научи урока. Аз ви давам тези мисли, за да разсъждавате и да съградите вашия живот не тъй, както сте го градили досега. Най-първо, откажете се да хапете. Когато се оплаква мъжът от жена си, че тя хапе, Господ какво ще направи? Ще я чукне, тя ще умре, и той ще се освободи. Жена, като се оплаква от мъжа си, Господ какво ще направи? Ще го чукне, и мъжът умира. Син извадил своето жило, Господ го чукне и той умира. Така постъпва Господ. Някои мислят, че Господ постъпва като хората, че прави каквото Му скимне. Това не е вярно. Той не прави абсолютно никакви погрешки – в това отношение Той е всемъдър. И Неговото дълбоко, вътрешно желание е да се примирим, да живеем братски, да не се изнасилваме, да не крадем и т.н. „Какво има да се примиряваме, какво сме изяли и изпили в този свят?“ – питате. Срещнете някой човек – не ви поздравява и се обиждате. Какво ви е длъжен? И двамата сте еднакво малки бубулечки, които се движат по земята. Друг казва: „Ама ти трябва да бъдеш кавалер, не ме тласкай!“ Друга е силата, която тласка. Ако вземете 100,000 малки пясъчета и ги бълникате в едно шише, те ще се питат: „Защо се тласкаме, защо се караме?“ Ако влезете в този първи принцип и той ви клатушка, вие ще питате: „Защо, Господи, ни мъчиш?“ Като се пръсне шишето, вие се разсипвате, Господ ви освобождава. Така Господ се е завзел сега да чука. Той чука със средния пръст; средният пръст е законът на Сатурн, на съдбата. В закона на Божествената Правда всеки ще пожъне, каквото сее. Искам да бъдете свободни от вашите стари навици и очите на вашия ум трябва да са отворени, когато Господ почва да чука. Щом си извадил жилото, Господ ще те чукне. Ако те чукне вечер, няма да осъмнеш. А като те поглади, помилва, ти ще възкръснеш. Бих желал Господ да поглади всички хора, т.е. вторият принцип да ги поглади. Това е християнската философия и с нея може да се обяснят всички противоречия, които съществуват между хората.
...
Днес научихте да се пазите от средния пръст на Господа. Като благославят свещениците, съединяват палеца и безименния пръст и вдигат другите два нагоре, но те самите отдавна са изгубили ключа, забравили са смисъла на Божията наука. За това ще ви държа друга беседа. То е цяла философия, която е съществувала 10,000 години преди християнството. Но ще кажете: „Преди толкова години светът не е бил създаден, какъв свят имаше преди Адам?“ Преди падането на Адам имаше друг Адам, една друга велика култура. Като падна Адам, хората се изродиха, и сега ние казваме: „Ние сме първият Адам“. Вашият първи Адам е ягорида, която само на края на опашката си е Божествена и после еволюира. Като нямало от що, Господ взел малко пръст, направил от нея Адам и го оставил да живее в един малък рай, като градинар. Казваме, че нашият първи баща бил гол. Гол е бил, защото мъж, който се оставя да го води за носа една жена, е глупав. Жена, която се оставя да я води една змия, и тя е глупава. То е още по-смешно даже. Не е син Божи този Адам, когото вие знаете. Христос е бил преди Адам, преди Аврам. Той е, Който се нарича Син на Бога Живаго. Христос, когато дойде, каза: „Аз съм Онзи, Който беше преди Адам и Аврам“. Той живеел в онази велика епоха, велика култура, когато ангелите са пели в Божествената зора на живота, в златния век на човешкия живот. Когато дойде грехът в света, тогава дойде великият баща – дяволът, който живее сега вътре във вас, и затова вие сте чада на дявола. Ако не познаете, че сте в греха си, ще умрете; всякога ще служите на мамона и никога няма да бъдете щастливи. Когато казвам „вторият Адам“, разбирам Христос. Той е втори по отношение към закона на Любовта, но по изявлението на Бога Той е първото начало. Сега вярвам, че като се върнете у дома си, ще започнете да търсите в себе си третия принцип. Онези, който малко се занимават с математика, да започнат да изучават уравненията и тогава в резултата на едно уравнение ще намерят третия принцип. В първата част на уравнението ще турите вашия ум, във втората част – вашето сърце, а в третата част ще влезе вашето тяло, и в тия отношения ще намерите какъв ще бъде вашият живот. Турете в умовете си мисълта да се съедините с Христа. Животът е в съединението и в хармонията. Всяка горчива дума, всяко недоволство да изчезне и всяко желание да ухапите вашия ближен да изгасне. Това значи да служим на Бога. Какво служене ще бъде, ако искам в дадена беседа да ви изоблича, като имам пред себе си вашите грехове, и да ви кълва? Това е лъжливо учение. Кълването е много лесно нещо; то значи да взема един чук и да ви удрям, а един ден вие ще издигнете същия този чук върху моята глава. „С каквато мярка мериш, с такава ще ти отмерят.“ Тъй че от това, което слушате, не мислете, че аз ви кълва, защото аз мога и да мълча, но аз ви говоря една велика истина, която след дълги години вие сами ще я научите. Това съм научил аз след дълги години, които съм прекарал в материята тук на земята.
http://triangle.bg/books/1914-11-02--1.1999/1917-01-21-10.html

Цитат
Ще прочета сaмо един стих от Битието: „В начало Бог създаде небето и земята, и земята бе неустроена и пуста.“

„Духът Божи“

В съвременния век хората говорят за неща реални и съществени. И в миналото хората са говорили за реални неща, и сега говорят за реални неща. Но малцина са разбирали това, което говорят. Само посветените хора са разбирали това, което говорят. За обикновените хора, за народа, всичко е било иносказателно. Те никога не са знаели какво нещо е истината. Посветените хора са били еднобожници, а непосветените – многобожници. Посветените са били учени хора, а непосветените – невежи. Това са два процеса.

Често ние казваме, че нещата са създадени. Да създадеш нещо, това още не показва, че това нещо е устроено. Казва се в Битието, че Бог създаде небето и Земята, и Земята бе неустроена и пуста. Значи, първият процес – създаването, е процес, който се грижи за великото в света. Създаването не се грижи за малките работи. Това е обща скица на вселената. Когато вселената е започнала да се създава, тогава Божият Дух, Който се грижил за това, се е занимавал с най-малките работи, с детайлностите. Сега ние сме във втория процес. И цялото човечество да изчезне, това нищо не значи за Бога. Казва Христос: „Бог може да издигне човеци и от тези камъни.“ Ако едни изчезнат, други ще дойдат на тяхно място.

Сега ние искаме от Първия Принцип онова, което не е в Него. Ние искаме човешки неща. Понеже ти си заинтересуван от твоето здраве, например, искаш здраве. Ти искаш тогава и Първият Принцип да се интересува от твоето здраве, а Той не се интересува. Ти искаш после да бъдеш учен човек, но Първият Принцип не се интересува и от твоето учение. Ти се интересуваш от богатството, но Той и от това не се интересува.

Този принцип е изразен в следното: „Не се противи в нищо.“ С други думи: Не влизай в стълкновение с природата – нищо повече. Щом влезеш в стълкновение с природата, ти ще станеш на прах и пепел – нищо повече. Защо е така, никой не говори. Така е – нищо повече. Когато хората отварят войни помежду си и се бият, това се дължи на Първия Принцип. Като се избиват, хората си мислят, че така поне светът ще се уреди. Дали ще се уреди светът по този начин, то е друг въпрос. Първият Принцип в света не може да уреди нещата. Когато човек се гневи, това е Първият Принцип. Когато се гневи, човек губи вярата в нещата. Всичко отрицателно в света, това е Първият Принцип. Защо се гневи човек? Човек се гневи, за да покаже, че силният в него не иска да се занимава с пигмеи. Каква вяра може да има един силен човек в комара? За него комарът не съществува. Комарът може да има голямо мнение за себе си, обаче този комар за човека не съществува. Често по отношение на Първия Принцип и човек иска да играе голяма роля, но за Него човекът не съществува.

Човек понякога казва: „Защо светът е създаден така?“ Как трябва да бъде създаден? Преди всичко, когато светът се е създавал, човек не е бил там, той не е играл никаква роля. Светът е създаден мимо нашата воля. Пък и безпорядъкът в света съществува мимо нашата воля. Ти съзнаваш, че войната не е на място, а въпреки това тя става. Ти не искаш да боледуваш, а при това боледуваш; ти не искаш да умираш, а въпреки това умираш; ти не искаш да се раждаш, а въпреки това се раждаш; ти не искаш да се родиш от един беден баща, а въпреки това ти го налагат. Това, което не желае човек, него му налагат.
http://triangle.bg/books/1936-09-27-10.1999/1937-03-07-10.html
Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
Sita
13
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 344

« Отговор #7 -: Март 02, 2012, 19:41:26 »

Предварително искам да кажа, че мнението ми в никакъв случай не е нападателно, а дискусионно.

Уики казва:
Цитат
Факт е нещо, чиято истинност може да бъде доказана научно или логично. Факт обикновено е нещо, което се е случило в действителност и чието съществуване е безспорно и не подлежи на съмнение.

dragoev1: Факт според мен е, че всички които "прогледнат" казват че Бог е Любов!
dragoev1: Бог е всичко, всяка една частица.

Следователно всяка една частица е любов, с което лично аз не съм съгласен. Любовта е чувство, усещане, потребност ако щеш, не се връзва, от моя гледна точка. Намигване


Активен
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #8 -: Март 02, 2012, 19:41:44 »

Цитат
Законите на Божествения свят са: в бъдеще трябва да ходите по принципи, а не по закони. В законите има противоречия. Божественият свят се изявява по принципи, ангелският – по закони, а човешкият – по факти. Например еди-кой си направил престъпление, това е факт, а законът е: Наказват го за това престъпление. Съединяваме фактите със законите. Тогава има връзка. Когато направиш Добро, никой не те похвалва. Вие изучавате законите на ангелите само в негативен смисъл, затова не успявате. А в бъдеще ще изучаваме само законите за Доброто – потик ще се даде. В окултната школа ще има правосъдие на добрите хора. За в бъдеще ще унищожим съденето на грешните, а ще съдим праведните, няма да наказваме, а ще възнаграждаваме. В окултната школа са новите закони на бъдещето общество... Ако вашата душа е свързана с причинния свят, дето съществуват принципите, там хората ще може да се обединят. Там, дето има закони, няма едногласие; дето има принципи, разногласията изчезват.
“Работа върху чистотата и самообладанието”, стр. 109, 110; 10

Цитат
Ние сме обусловени от три неща: от факти, от закони, от принципи. Що е факт? Един факт е резултат на един закон. Що е закон? Резултатът на един принцип. Що е принцип? Проявление на БОГА. В света принципите създават законите, законите създават фактите, а фактите създават условие за самия живот.
“Факти, закони, принципи”, стр. 4; 187

Цитат
Като е дошъл на Земята, човек първо ще изучава фактите, после – принципите, които обединяват всичко в себе си. Значи, за да разбере законите, човек първо трябва да изучи фактите; за да разбере принципите, той трябва да изучи законите.
“Побеждавайте злото”, стр. 156; 79

Цитат
Мисленето, чувстването и постъпките трябва да се съединят. Принципите, законите и фактите трябва да се съединят и тогава ще дойдем до онова разбиране – да разберем какво нещо е Любовта. Любовта вече спада към музикалния свят; Мъдростта спада към Божествения свят; а Истината спада към физическия свят.
“Сгъстяване, разредяване и разширяване”, стр. 135; 164

Цитат
Цялото ни тяло е свързано с Божествения, с духовния и физическия свят. Ако знаехте тия закони и ако постъпвахте съобразно с принципите на Божествения свят, съобразно със законите на духовния свят и съобразно с фактите на физическия свят, ние щяхме да бъдем здрави.
“За Добро е”, стр. 403; 164

Цитат
Причината е в главата, законът е в дробовете, фактът е в стомаха.
“Факти, закони и причини”, стр. 111; 195

Цитат
Трябва да разбираш промяната на една сила фактически – както се проявява в най-малките измерения. След туй, ще намериш закона на пътя, по който тази сила се проявява. Тогава ще дойдеш до принципите. Един принцип образува един закон, законът образува фактите вече.
“Студ и топлина”, стр. 149; 166

Цитат
Съвременният ред трябва да почива върху известни факти, фактите – върху известни закони, законите – върху известни принципи, а принципите – върху Любовта. Ако човек не може да работи с фактите, със законите, с принципите като с елементи, нищо не може да постигне... Безсмъртието и Любовта са духовни закони, а не физически.
“С огън и сол”, стр. 311, 313; 80

Цитат
Ще разглеждате нещата принципално. Това значи да влезете в света на принципите – най-високият връх, отдето ще разглеждате света. След принципите идат законите. Като природни закони, те са живи. Друг е въпросът за човешките закони, които са подложени на постоянни промени. Природните закони обаче са неизменни. Те са предназначени да подържат великата закономерност в Природата. Законите регулират силите. Те водят към физическия свят, дето се изявяват формите. Значи принципите създават законите; законите създават силите; силите създават формите. Никоя форма не може да съществува, ако няма сили, които да я поддържат. Следователно формите представят физическия свят; силите представят чувствения свят; законите – умствения свят, а принципите – Божествения свят. Ако търсите принципите, ще ги намерите в човешката глава, законите ще намерите в сърдцето и дробовете, а формите и силите, които се изявяват чрез тях, ще намерите в стомаха.
“Принципи, закони, сили и форми”, стр. 219; 116

Цитат
Мене законът ми трябва, а зад закона седи един принцип. Зад принципите седи Любовта. Зад Любовта седи Божественият Дух. Ти не можеш да разбереш Духа без Любовта. Ти не можеш да разбереш живота без Любовта. Ти не можеш да разбереш живота без постъпките. Не можеш да разбереш живота, ако не мислиш правилно. Не можеш да разбереш живота, ако не чувстваш правилно. Не можеш да разбереш живота, ако не постъпваш правилно. Следователно, за да се разбере животът, той трябва да се разбира. За да мислиш правилно, трябва най-първо да слушаш.
“Бъдете служители”, стр. 308-309; 156
Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
{-^-}
**
Неактивен Неактивен

Публикации: 65


да

« Отговор #9 -: Март 02, 2012, 20:17:12 »

Мисля че малко се отклоняваме от темата. Отворих тази тема, защото мислех че ще е полезно да споделяме неща които са факти според нас, за да създадем малко твърда почва от която да се изправяме по лесно... Но май не се получава.. Ако не сте съгласни с някой не казвайте само - "не е така" - а обяснете как трябва да бъде според Вас... Заедно ще стигнем по далеч! Усмивчица Дайте да надграждаме без пропуски! Усмивчица

Sita - благодаря ти за забележката, искажи твоето мнение интересно ми е Усмивчица
Активен

Живей за мига
Sita
13
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 344

« Отговор #10 -: Март 02, 2012, 20:59:21 »

Мисля че малко се отклоняваме от темата. Отворих тази тема, защото мислех че ще е полезно да споделяме неща които са факти според нас, за да създадем малко твърда почва от която да се изправяме по лесно... Но май не се получава.. Ако не сте съгласни с някой не казвайте само - "не е така" - а обяснете как трябва да бъде според Вас... Заедно ще стигнем по далеч! Усмивчица Дайте да надграждаме без пропуски! Усмивчица

Sita - благодаря ти за забележката, искажи твоето мнение интересно ми е Усмивчица
Драгоев, не е забележка, а е лично мнение и в никакъв случай не е казано, че трябва да се съгласяваш с него. Усмивчица
Активен
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #11 -: Март 03, 2012, 11:29:15 »

Цитат
Всички хора трябва да съзнаваме онази сила, която туря основа на живота. Щом съзнаваме тази сила, ние всички ще се разберем. Бог има един общ план в проявлението Си по отношение нареждането на Втория Принцип – Принципа на Любовта. Той иска да се образува една нова, съзнателна връзка между всички хора. За това могат да отидат цели 1000 години, но за Бога това не е важно. В края на краищата Бог ще застави всички хора да признаят този принцип.

Цитат
Когато срещна един човек, аз веднага познавам, живее ли Истината в тялото му, Любовта – в сърдцето му и Мъдростта – в ума му. Щом той е дал място на тия велики принципи в себе си, Господ живее в него.
“Трите ухания”, стр. 362; 145

Цитат
Когато се говори за яростта на БОГА, имаме предвид Неговата Мъдрост. Мъдростта се постига само чрез мъки и страдания. Оня, който иска да стане мъдър като БОГА, ще мине през такива страдания, каквито на ум не му е дохождало. Който иска да мине по-лек път, да приеме Любовта. Когато човек се намери на кръстопът в живота, трябва да избере или Любовта, или Мъдростта – един от двата велики принципа. Ако избере пътя на Мъдростта, той трябва да знае, че ще мине през големи изпитания и мъчения. Който може да изтърпи всичко докрай, той ще бъде достоен за БОГА, и БОГ ще направи жилище в него. Методът на Любовта е друг, съвършено различен от тоя на Мъдростта.
“Аз съм онзи човек”, стр. 141; 6

Цитат
Душата е съединение на два Божествени принципа: Любовта и Мъдростта. Те служат за основа на душата.
“Господар на съботата”, стр. 183; 80

Много пъти в беседите на Учителя може да се срещне твърдението, че Любовта е първия принцип и много пъти може да се срещне твърдението, че Мъдростта е първия принцип и в действителност нещата стоят точно по този начин. Никой не може да каже кое е първичното - Любовта, или Мъдростта, въпреки, че на проявено ниво Мъдростта е първична, а на непроявено - Любовта е първична.
Преди години, когато прониквах в дълбините на духа, тъй и го видях - в началото у Бог се появи Идеята (мъдрост, като принцип) за сътворението, и Той я обгърна (обгърна Идеята си) с Любов, което мигновено даде ход на Творческия процес, дето от това изходи Светлината (светът/Битието). Но у Бога се яви Идея за Творение, поради Любов.

Ето и нагледно какво е рекъл Учителя в тази връзка от една страна това:
Цитат
В Природата съществуват два принципа. Този, първият принцип, който създаде света, той е мъжкият принцип. Вторият принцип е, който съгради света и го устрои. Той е женският принцип в света. В света ние говорим за Любовта, но Любовта не е първият принцип в света. Първият принцип, това е Мъдростта, това е Знанието, което е създало света. Любовта сега урежда този свят.
“Става Истина”, стр. 404; 162

Цитат
Всички хора трябва да съзнаваме онази сила, която туря основа на живота. Щом съзнаваме тази сила, ние всички ще се разберем. БОГ има един общ план в проявлението Си по отношение нареждането на втория принцип – Принципа на Любовта.
“В начало БОГ създаде Небето и Земята”, стр. 281; 140

Цитат
В еврейския език под думата БОГ се разбира първият принцип, който твори. Той е във връзка с всички онези сили, онези условия, от които произтича животът... В еврейската дума БОГ вторият принцип е мек, той е принципът на Любовта. Той е принципът, който съгражда, който носи живота в себе си, който съхранява нещата. Без този принцип светът би се превърнал на едно вечно мъчение. Този принцип, който ние наричаме проявление на БОГА, на Любовта, превръща всичко на Добро в света. Следователно, когато произнасяме Името на БОГА, предстои ни да се занимаваме с три вида сили: едни, които творят; други, които съграждат и трети вид сили, които държат всички сили в равновесие. Когато действат две сили, те всякога имат един общ резултат: или добър, или лош. Следователно, ако резултатът е лош, ние знаем, че първият принцип е взел надмощие. Ако резултатът е добър, знаем, че вторият принцип е взел надмощие. От резултата съдим за принципа. Това са все разумни сили.
“Разумният живот”, стр. 8, 9; 27а от друга следното:
Цитат
Като говорим за Любовта, Мъдростта и Истината, като велики принципи, казвам: Любовта е начало на живота, Мъдростта – край на живота, а Истината – начало, което определя стремежа на човешката душа.
“Тънки и дебели линии”, стр. 245-246; 105

Цитат
Любовта е първото качество в света. Любовта е, която дава стабилност на нещата. Устой на нещата само Любовта носи. То е първото качество на Битието. Без Любов, без една основа не можеш да градиш. Знанието иде вече. Туй, което гради, вторият принцип, е знанието. Знанието произтича от Мъдростта.
“Умът и сърдцето”, стр. 225; 179

Цитат
Любовта към БОГА е първият принцип в живота. Върху Любовта се гради целият живот.
“Променява времената”, стр. 84; 75

Цитат
На всинца ви препоръчвам да се върнете към първия принцип, да разберете БОГА като Любов. Схванете ли първия принцип, ще схванете и втория – принципа на Мъдростта или на Вярата. Любовта е принципът на сърдцето и душата, а Вярата – на ума и на духа. Това е поляризиране. Вярата произтича от Любовта. Тя е втори принцип.
“Любовта”, стр. 13-14; 8


« Последна редакция: Март 03, 2012, 11:40:04 от Pelin » Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
Ariam
Ariam(Маха Оръга)
****
Неактивен Неактивен

Публикации: 1230


« Отговор #12 -: Март 03, 2012, 16:36:49 »

Ще се съглася с Пелин за квадратчето в зелено, защото другите не ги прочетох от една страна.От друга страна се съгласявам, според собствени изживявания.
Активен
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #13 -: Март 04, 2012, 10:54:33 »

Ще се съглася с Пелин за квадратчето в зелено, защото другите не ги прочетох от една страна.От друга страна се съгласявам, според собствени изживявания.
Усмивчица
Да. Когато тези моменти настъпят, има за тях два варианта - или да се направи уселен и продължителен "Тапас", или човек направо да премине към себеотдаването, към преданноотдаденост на Бога (Бхакти/Любов), т.е. да се себепредостави на Божията Воля.
Всъщност и при двата варианта се случва накрая едно и също.

Рама Девар:
Цитат
Защо все още не сте се предали?
Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
Pelin
ОЙ 8:11
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 280


Red Overtone Serpent

WWW
« Отговор #14 -: Март 04, 2012, 11:08:03 »

Ами , хубаво аз ще се съглася и с двама ви, защото според мен Бог е цялата съществуваща вселена и ..абе всичко, но мисълта ми беше, че когато някой каже бог има предвид библейския с човешкия облик, а аз тотално отричам христианството за мен то е начин за контрол, каквито са всички религии.Никой не искам да се засегне просто аз така ги виждам нещата Усмивчица
 
Нямам нищо против това някой да отрича Християнството, въпреки че според мен по този начин човек само губи, но пък от друга страна може и да спечели - да не го въвличат в заблуди заблудените и имащите себе си за християни.
Цялата Библия, чрез външни на глед събития описва вътрешни процеси в човека и духовната му еволюция.
Има си разлика между Християнство и разбирания за Християнство. Разбиранията отнесени до Християнството са произлизащи от представите в ума на човека за въпросното и от ограничеността на съзнанието.
Ето защо много "християни" си мислят, че Бог е брадат старец, седящ някъде в Битието и бдящ за състоянието на нещата, а Христос - синът му - мъж, красив и строен.
Това разбира се (тези представи) няма нищо общо с Истината и е абсолютно нарушаване на Божия Закон, защото се изграждат кумири и идоли в ума. В такъв случай човек не е последовател, истински, на Бога, на на своите фантазии/обусловености.
Ето защо и именно поради това, в името на Бога... убиват.
Активен

"... Защото в (от)даването получаваме и в смъртта се раждаме за Живота Вечен..." св. Франциск от Асизи
Страници:  [1] 2   Нагоре
Отиди на:  


Подобни теми:
Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
публикация
Последните времена са факт
Филми
Amaranth 0 1871 Последна<br />публикация Февруари 09, 2011, 12:07:44
от Amaranth
Регенерация на зъб - невероятно, но факт
Видео клипове
mamagaya 3 1592 Последна<br />публикация Май 24, 2011, 14:57:25
от mamagaya
ЛЕВИТАЦИЯТА Е АБСОЛЮТЕН ФАКТ !!!
Духовни учения
Cohen 7 1927 Последна<br />публикация Юли 26, 2011, 19:37:14
от paparosko

Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright