Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Чиа (Chia/Salvia) – древната храна на бъдещето  (Прочетена 5830 пъти)
Sunshine(sun)
Разумна Любов
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « -: Февруари 17, 2012, 20:09:11 »



    След като пробвах и ми хареса, реших да пусна тема за Чиа.
    Толкова полезна и забравена храна ,даряваща живот и сила , без да тормози организма.
    Дано да бъде полезна на някои.

    Чиа семената са древна суперхрана, която в наши дни е в блясъка на славата си. Тя е представител на семейство Салвия Испаника (Salvia Hispanica). Малките черни и бели семенца са били не веднъж основна храна на инките, маите и ацтеките, както и на други племена от югозападната част на Америка.

    Думата “Чиа” съгласно езика на племето Маи означава “сила”. Семенцата са били използвани от тези древни култури като мега-енергийни храни, особено за техните посланици и вестоносци, които носели малка торбичка със семена винаги със себе си. Чиа е наричана “Индийска бягаща храна” поради невероятната енергия, с която ни зарежда. Още по онези времена било забелязано, че консумацията на чиа повишава нашата издръжливост на физически натоварвания и ни зарежда с енергия. В Мексико местните твърдят, че една лъжичка чиа е достатъчна да ни зареди с енергия за 24 часа. Но не само енергийното зареждане е привличало нашите предшественици към чиата. Не може да не се отбележи също нейния приятен вкус (сравняван с мини яйца на динозаври) и нейните хранителни свойства.

    Защо бихме искали да ядем Чиа?

    Доказано е, че Чиа семената съдържат:
    * 2 пъти повече протеини от всички останали култури
    * 5 пъти повече калций отколкото в животинското мляко, плюс съдържание на бор, който помага за превръщането на калция в костна структура
    * 2 пъти повече калий от нивата в банана
    * 3 пъти повече антиоксиданти от касиса
    * 3 пъти повече желязо от това в спанака
    * големи количества Омега-3 и Омега-6


    Семената на Чиа са идеален източник на протеини, предоставяйки на нашето тяло важни аминокиселини в лесноусвоима форма. Те също така са огромен източник на разтворими фибри. Подобно на лена, те могат да попиват влага 9-12 пъти по-голяма от теглото им, която се абсорбира изключително бързо – за около 10 минути.

    Антиоксиданти
    Едно от предимствата на Чиа е това, че поради високите нива на антиоксиданти, семената могат да просъществуват много по-дълго, докато при лена, например, семената бързо гранясват. Чиа семената могат лесно да бъдат съхранявани в сух вид до 4-5 години без да променят качествата и хранителните си стойности. Спокойно може да замените лена във вашите рецепти с Чиа.

    Нежен вкус
    Вкуса на Чиа е нежен и приятен. Това ви позволява лесно да го комбинирате с други храни без да променяте драстично вкуса. Могат да се добавят чиа семена към сосове, различните видове теста, салати, смутита и други. Ароматът на ястията се запазва и се повишава тяхната хранителна стойност.

    Любима храна на диетиците
    Чиа е наричана още любима храна на диетиците, защото, добавяна към ястията, тя набъбва и засища по-лесно стомаха, заменяйки калориите и мазнините без да промени вкуса на ястията. Дори и да не сте на диета, вие ще намалите калориите наполовина, ако храните са били обогатени с Чиа.

    Какви са предимствата при консумация на Чиа?

    * Зарежда с енергия и сила
    * Увеличава устойчивостта на организма
    * Нормализира нивата на кръвната захар
    * Спомага за свалянето на излишни килограми (достигане на оптимално за организма тегло)
    * Подобрява работата на стомашно-чревния тракт


    Абсорбиране на захарта
    Доказано е, че семената Чиа влияят на усвояването на консумираните захари в организма. Чиа гелът, който се образува при допир на семената с течности, действа като физическа бариера между въглехидратите и ензимите на храносмилателната система. Това от своя страна забавя превръщането на въглехидратите в захар. Енергията от храните се усвоява регулирано, което осигурява устойчивостта. Това захаропоглъщане е голям плюс за диабетици. Също означава, че може да се комбинират семена от Чиа със сладки плодови сокове (домашни, разбира се) без да се боим за нивата на захари.

    Абсорбира и регулира водата
    В следствие на силната си хигроскопичност, семената, поели влага, удължават хидратирането и запазват електролитите, особено по време на натоварване на организма.

    Лесни за преваряване
    Накиснати в течност, семената на Чиа лесно се усвояват и абсорбират дори цели. Тяхната малка “черупка от динозавърско яйце” се разрушава много лесно и бързо. Не създават чувство за тежест в стомаха, докато ни зареждат с енергия. Всичките хранителни съставки се усвояват изключително добре.

    Чревна метла
    Чиа семената набъбват при допир с течности, след което, преминавайки през стомашно-чревния тракт действат като “вълшебна метла”, почиствайки стените от стари натрупани отпадъци. Много хора използват вълшебните семенца за регулиране на отделителната система.

    Всестранно приложение
    Чиа семената може да се използва във всякакви видове рецепти – сладки, солени, пикантни, кисели. Подходяща е за всичко. Може да ги добавяте към салати като дресинг, в любимите ви сосове, сладкарски специалитети, смутита, крекери, сладоледи, сокове и т.н.

    Без глутен
    Протеинът на семената не съдържа глутен. Това го прави идеална закуска за всеки с повишена глутенова чувствителност, както и за останалите, които желаят да заменят глутеновите семена (пшеница, ечемик, ръж и овес).

    Бърза тъканна регенерация
    Чиа семената способстват бързото производство на тъкани в следствие на високата хранителна стойност и лесната асимилация. Успешно помага при случаи на наранявания (вътрешни и външни рани). При бременни жени и кърмачки, както и при хора с повишена физическа активност, Чиа семената способстват бързото регенериране и изграждане на нови клетки в тъканите.

    Източник: http://www.recipemagician.com
    Активен

    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #1 -: Февруари 17, 2012, 20:33:48 »


    <a href="http://www.youtube.com/watch?v=EHfGAdBpr7s" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=EHfGAdBpr7s</a>

    Дребните семена на растението чиа доскоро се отглеждаха само като декоративен елемент, но все повече хора ги включват в менюто си -  основно заради лечебните им свойства. Тази древна култура е отглеждана още 3 века пр. Хр. и се радва на популярност в централно Мексико до средата на 16 век. Както и киноата, чиата претърпява погром след испанското завладяване и е почти унищожена по религиозни и политически причини.

    През последното десетилетие дребните, твърди и полезни за здравето семена, плод на растението, което много прилича на градински чай, се радват на невиждан интерес. Семената от  чиа, не по-големи от главата на карфица, са в своя заслужен Ренесанс. Ще попитате, какво прави тези дребосъци толкова полезни за здравето?

    Семената от чиа съдържат високи дози омега 3 мастни киселини

    Тези ценни за тялото мазнини не могат да бъдат произведени от организма и трябва ежедневно да се набавят с храната. Най-богатите източници: риба, животински мозък, орехи, зелени листни зеленчуци и ленено семе, не винаги присъстват в диетата ни, а чиа е много лесен и вкусен начин да си ги набавим. Омега 3 мастните киселини способстват умственото развитие, борят депресията, подобряват паметта, предпазват от сърдечносъдови заболявания, артрит и стареене. Добавянето на омега 3 мастни киселини може да ускори отслабването и да помогне в контрола на апетита.

    Семената от чиа подобряват храносмилането и борят констипацията

    Високото съдържание на разтворими фибри помага на отделянето и днес чиа е предпочитаният начин за стимулиране на червата. За разлика от лененото семе, чиа може да се приема, без да се смила, мазнините в него не се увреждат от неправилно съхранение и семената от чиа, за разлика от ленените, не съдържат фитоестрогени.  Това ги прави подходящи дори за бременни и кърмачки. Тъй като семената набъбват до 10 пъти от първоначалния си размер, ако ги приемате против констипация, задължително трябва да ги накисвате поне за 30 минути.

    Подобряват детоксикацията

    Гелообразната структура на набъбналите семена помагат за очистването на организма от различни вредни за него елементи, които биват извеждани от тялото с помощта на семената. Особено подходящи са за добавяне към различни зеленчукови сокове и прочистващи чайове по време на режим за намаляне на теглото.

    Изглаждат пиковете и спадовете в кръвната захар

    Благодарение на бавното им усвояване семената от чиа регулират скоростта на усвояване на захарите и ако ги добавите към различни брашна и печива, може както да се заситите по-бързо, така и да усвоите плавно калориите, без това да се отрази негативно върху апетита ви по-късно. Тъй като съдържат относително малко калории на порция, а набъбват много, тези семена може да са успешен начин да сгъстите кисело мляко и различни растителни млека, като те добиват консистенция на пудинг без да ви е нужно нишесте или желатин.

    Как да ползваме чиа?

    Семената от чиа имат деликатен ядков привкус и не променят вкуса на останалите съставки във вашите рецепти, а само добавят гъстота и  зърнеста структура.

    За да сгъстите различни напитки и сокове, може да добавите чаена лъжичка чиа към всяка чаша и да разбъркате добре. Напитката е готова след 10 минути.

    За да приготвите пудинг от кисело или други млека, добавете 1 с.л. 30 минути преди сервиране на всяка порция. Може да добавите и плодове или естествени подсладители, като мед и меласа.

    За да приготвите кълнове от чиа, постелете голяма плоска повърхност с кухненска хартия, намокрете добре и посипете слой от семенцата. Поливайте ежедневно, за да ги подържате влажни и до 4 дни ще имате чудесни кълнове, които да добавяте към салати и шейкове.

    Скоро очаквайте и нашата рецепта за кокосов чиа пудинг с нар!

    Със съдействието на www.artofrealfood.com
    Източник- http://www.ladyzone.bg
    Активен

    Слънчев лъч
    **
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 205


    « Отговор #2 -: Февруари 18, 2012, 21:45:30 »

    Някой правил ли си е кълнове от чия и получават ли се?

    Вкусни ли са?
    Активен

    Слънчево хранене - Благодаря ти слънце, че ни подпомагаш!
    The One
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 1636


    Винаги на точното място в точното време

    WWW
    « Отговор #3 -: Февруари 18, 2012, 23:50:45 »

    Да получават се и са вкусни, в случая бяха от бяла чия!

    Активен

    Не мога да променя това което виждам,но мога да променя точката през която гледам.
    Това е достатъчно да промени онова което изживявам,а това променя цялата гледка.

    Всичко перфектно е точно такова,
    течащ в безкрая свещен резултат!
    Бъди сега причината нова,
    за твоя бленуван в мечтите ти свят.
    Sunshine(sun)
    Разумна Любов
    *****
    Неактивен Неактивен

    Публикации: 980


  • Град: Тук и сега
  • Тук и сега ...

    100006741217887
    WWW
    « Отговор #4 -: Февруари 18, 2012, 23:53:41 »

    Някой правил ли си е кълнове от чия и получават ли се?

    Вкусни ли са?
    Кълнове не съм правил.
    Имам я от два дена и нямам много впечатления, но на вкус ми хареса и става като белтък малко се желира при дъвчене.Самите семена са с големина около 1мм и малко ще е трудно да покълне но не и невъзможно.Става с метода с марля или кухненска хартия и само да се овлажнява.По този начин.

    Може да се ръси на всякъде и не се усеща, хареса ми , дори и цената да е доста.
    С конопа пробвах да покълне и става и на вкус ми хареса, но можеби беления ще е по-як.
    Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Подобни теми:
    Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
    публикация
    Живата храна!
    Природосъобразно хранене
    giti 13 7439 Последна<br />публикация Юли 23, 2011, 16:40:22
    от Слънчев лъч
    Природосъобразна храна - рецепти « 1 2 3 4 »
    Природосъобразно хранене
    Админ 51 21453 Последна<br />публикация Октомври 12, 2012, 15:51:20
    от krem
    Древната мъдрост на Ведите
    Езотерика
    DArkAngel 6 2807 Последна<br />публикация Септември 19, 2010, 13:24:31
    от DArkAngel
    Кулинарно непреработената храна
    Природосъобразно хранене
    Слънчев лъч 2 1992 Последна<br />публикация Февруари 07, 2012, 11:48:28
    от Слънчев лъч
    Живата храна.
    Природосъобразно хранене
    Selinna 7 1877 Последна<br />публикация Май 17, 2012, 22:57:41
    от Sunshine(sun)

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright