Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: 13 супер-храни познати в България  (Прочетена 1558 пъти)
Administrator
Дидо
*****
Неактивен Неактивен

Публикации: 649


  • Град: Варна
  • dean.radnev
    WWW
    « -: Февруари 08, 2012, 13:14:13 »

    Попитайте петима експерти по храненето кои според тях са 13-те най-полезни храни и ще получите пет различни списъка, но все пак много от посочените отговори ще се препокриват. Защо? Защото всяка храна осигурява нещо различно: някои са богат източник на протеини или фибри, но лишени от много витамини и минерали, докато други съдържат силни фитонутриенти, витамини и минерали, но не и протеини. Според диетолозите правилното решение е в това да приемаш разнообразни полезни продукти. Ако започнете с някои от изброените надолу силни храни, това ще е едно много добро начало:

    Авокадо
    То е много богато на мазнини, но те са от типа полезни – мононенаситени, които спомагат за понижаването на риска от рак, сърдечна недостатъчност и диабет. Авокадото допринася за регенерирането на кръвта и тъканите, стабилизира кръвната захар и е много полезно при сърдечни заболявания. То е богато на фибри (11 до 17 г в един плод) и е добър източник на лутеин – антиоксидантът, свързан пряко със здравето на очите и кожата.

    Ябълки
    “Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” вече се е превърнало в крилата фраза. Ябълките съдържат много от доказано мощните антиоксиданти куерцитин и катехин, които предпазват клетките от увреждане, т.е. намаляват риска от рак и сърдечносъдови заболявания (особено ако ядете плода с кората). Изследване сочи, че ябълковата обелка съдържа 5 пъти повече полифеноли от месната й част. Ябълките и техните кори са пълни и с много фибри (около 2 пъти повече от други плодове като праскови, грозде и грейпфрут), които могат да помогнат в борбата с излишните килограми.

    Боровинки
    Те са богати на антиоксиданти, особено антоцианини, които доказано подобряват зрението и мозъчните функции. Изследвания показват, че боровинките забавят увреждането на моторната координация и паметта, съпътстващи стареенето. Тези дребни плодове ограничават и възпаленията, които са неизбежно свързани с почти всички хронични заболявания като се започне от Алцхаймер и Паркинсон и се стигне до диабет и сърдечна недостатъчност. Други проучвания сочат, че боровинките са най-ефективни при борбата с рака в сравнение с всички останали плодове.

    Чесън
    Изследвания сочат, че той понижава нивата на холестерола и триглицеридите и така предпазва кръвоносните съдове от запушване. Две до три скилидки на ден намаляват наполовина риска от сърдечна криза при пациентите със сърдечни разстройства. Чесънът е в челото на списъка с храни за профилактика на рака. Цели сушени глави чесън помагат да се пречисти тялото от тежки метали като живака и кадмия. Той е и добро антибактериално и антивирусно средство, което повишава резистентността към предизвиканите от стреса настинки и инфекции. Ако не харесвате мириса на чесъна, яжте го с клонче магданоз.

    Зеле
    В света на зеленчуците родът Brassica е най-богат на видове, а зелето е най-впечатляващо от целия род. Зеленчуците Brassica (включително броколито и китайското зеле) съдържат съставки, наречени индоли, които ограничават наистина драстично риска от рак. Изчислено е например, че консумацията на зеле повече от веднъж седмично намалява с над 65% риска за развитие на рак на дебелото черво. Зелето стимулира имунната система, убива бактериите и вирусите и пречиства кръвта. Ако пък хапвате от червените сортове, ще получите и здравословна доза антоцианини (същите пигментиращи молекули, които правят боровинките сини) – друг полезен антиоксидант с антираково влияние.

    Риба и рибено масло
    Яденето на риба помага да се ограничи рискът от сърдечна недостатъчност, рак, Алцхаймер, удар, диабет и артрит. Разнообразието от ненаситени мазнини в рибата може да подпомогне и ограничаването на депресията. Препоръчително е да се ядат рибни ястия поне 2 пъти седмично, особено сьомга, херинга и сардини, защото тези видове осигуряват най-големи количества от полезните за сърцето омега-3 мастни киселини. Избягвайте често съдържащите живак видове като акула, риба-меч, скумрия.

    Гъби
    Използвани от векове в източната медицина, гъбите имат силно влияние върху имунната система – особено видовете майтаке, шиитаке и рейш. Според нетрадиционната медицина от Далечния изток майтаке например намаляват риска от рак, вирусни инфекции, висок холестерол и високо кръвно налягане (и дори ги лекуват). Гъбите навсякъде в Азия се използват като допълнение към лечението на рака заради свойството им да противодействат на токсичните ефекти при едновременното прилагане на химиотерапията и облъчванията за стопяване на туморите. Японски изследователи са установили, че редовното консумиране на шиитаке намалява нивото на холестерола с до 45%.

    Бадеми
    Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява наситените мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни заболявания. И въпреки че бадемите са относително богати на мазнини и калории, изследванията показват, че всъщност те помагат за свалянето на килограмите – протеините, фибрите и мононенаситените мазнини по-бързо създават чувство за ситост и така предотвратяват преяждането.

    Яйца
    Те са безспорно най-добрия източник на протеини. Яйцата, надминават млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на протеините, които осигуряват. Освен че съдържат всичките 9 основни аминокиселини, яйцата са богати на хранителни вещества. И не пропускайте жълтъците! Хората ги избягват, защото се страхуват, че в противен случай холестеролът им ще се увеличи, но жълтъкът на яйцето съдържа холин, който предпазва сърдечната и мозъчната дейност и предотвратява натрупването на холестерол и мазнини в черния дроб.

    Ленено семе
    Богати на алфа-линоленова киселина – основната мазнина, която предотвратява възпаленията, ленените семена са се използвали от векове с медицинска цел. Днес е доказано, че те имат наистина удивителна хранителна стойност, много полезни протеини, огромни количества ненаситени мастни киселини и минерали като магнезий, калий и и цинк. Освен това са и чудесен източник на фибри.

    Нар
    Наровете съдържат до 3 пъти повече антиоксиданти от червеното вино и зеления чай, а сокът от нар ограничава запушването на артериите, което от своя страна понижава рискът от сърдечна недостатъчност и удар. Редвоната консумация на сок от нар може да помогне да забавим състаряването и да се предпазим от рак.

    Червено вино
    Малко количество от какъвто и да е алкохол всеки ден е полезно за сърцето, защото тоя повишава “добрия” (HDL) холестерол и понижава риска от тромби. Червеното вино съдържа и силни антиоксиданти, ресвератрол и сапонини, които влияят положително на сърдечносъдовата система. Но в никакъв случай не прекалявайте – повече от едно питие на ден води до повишаване на кръвното налягане.

    Натуралният шоколад
    Когато става дума за шоколад, колкото е по-горчив, толкова по-добре – поне що се отнася до здравето. Ползата от шоколада се дължи на флавоноидите и другите антиоксиданти (същите, които се съдържат в червените боровинки, ябълките, ягодите и червеното вино). Само истинското какао съдържа флавоноиди, така че търсете шоколади с високо съдържание на какао (60% или повече). Тъмният шоколад е с по-малко калории от останалите видове и когато се консумира умерено, намалява “лошия” (LDL) холестерол и ограничава появата на артериални плаки.

    източник www.zdrave.bg
    Активен

    Страници: [1]   Нагоре
    Отиди на:  


    Подобни теми:
    Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
    публикация
    Генномодифицирани храни « 1 2 3 »
    Природосъобразно хранене
    delfin 41 5018 Последна<br />публикация Юли 31, 2010, 00:46:06
    от sanguinary
    Преобладаващи храни във вашето меню « 1 2 3 »
    Природосъобразно хранене
    Слънчев лъч 38 3405 Последна<br />публикация Март 04, 2013, 18:49:29
    от Sunshine(sun)
    ТОП 10 на най-вредните храни в България
    Природосъобразно хранене
    Слънчев лъч 2 2779 Последна<br />публикация Септември 30, 2012, 10:26:27
    от Moderator-4
    ТОП 10 на полезните храни в България
    Природосъобразно хранене
    Слънчев лъч 1 1913 Последна<br />публикация Януари 17, 2012, 12:35:42
    от Neo
    21 супер деца
    Други деца на новото време
    krem 1 986 Последна<br />публикация Ноември 26, 2012, 17:25:44
    от Sunshine(sun)

    Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
    Ширинан | Психолог  © Copyright