Нямах намерение да пиша повече в тази тема, но размислих.
Само да вметна - може и да са ми объркани разбиранията относно форумите, но все пак ми се струва, че са предназначени за дискусии т.е. място, където хора с различни гледни точки да обсъждат и размишляват. А не всеки да заявява разни неща с пълна категоричност, след което при първото неразбиране от страна на четящите да обръща лентата на "Това е моето мнение, единствено и неповторимо". Нищо лично към никого.
ИВЕВЕ, предния ми пост не е размишление, а е пояснение към моя собствен светоглед.Асимилиран вариант на моите усещания по темата.
После.Не заявявам никакви "неща" с категоричност, защото както казах това е моя гледна точка по темата.Нека поясня, че гледната ми точка никога не е категорична.Тя се мени с навлизане и асимилиране на информация.
Не съм всеки,както и никой не е "всеки" и не ме засяга пряко ничие мнение.
Ако ще си говорим една с друга предлагам да използваш името ми ,то не хапе и не яде хора

""А не всеки да заявява разни неща с пълна категоричност, след което при първото неразбиране от страна на четящите да обръща лентата на "Това е моето мнение, единствено и неповторимо"."" - това пак са си твой изводи някакви.Трябва да споделя с теб обаче,че бъркаш.
ИВЕВЕ и аз нямам нищо лично към никого, всъщност предния ми пост (с лекия монолог), не е свързан пряко с потребител или негов пост, то се получи косвено вдъхновение след разговора с теб.
не смятам за ненормално да очаквам аргументация, при положение, че има неясноти.
Аргументирам не специално за теб, а за теб и другите хора около теб.За нас.Не се чувствам добре, когато остана неразбрана(често се случва).В случая два пъти:
Аз такива хора не ги разбирам и не им съчувствам, бих им помогнала, но знам, че никой от тях не изпитва благодарност, те са слепи нито мисий нито дяволи имат в живота си.
Нима за да помогнеш е необходима нечия благодарност?
С такава нагласа ли помагаш? Ако да - никаква помощ не е. Би помогнала, добре, но ако помагаш с идеята, че въпросния човек не заслужава помощта... На никого не би било полезно нещо такова.
Ивеве, напълно подкрепям разбирането ти, че добро трябва да се върши заради самото добро, а не поради очакване на благодарност или ответно добро.
Самото извършване на добро ако ни доставя радост и удоволствие, това може да ни направи най-щастливите хора на света, защото никой не може да ни попречи да го правим!
Когато казвам "незаслужили хора" и "неблагодарни хора" имам предвид такива личности на които се оказва помощ (не е задължително да е от мен), а те едва ли не те заплюват в лицето.Така не е справедливо- да, но всеки "заслужава" шансовете които има.Харесвам справедливостта, но и да я няма не ми пречи.Дано сега ме разбрахте!
Не искам да споря, Ариам, не това правя.
Тук никой не спори ИВЕВЕ, само не можем да се доизясним.
Това, че имаме различни гледни точки, означава ли, че не бива да чета мненията ти, да ги коментирам или задавам въпроси към тях?
Ако аз бях твое дете, щеше ли да говориш за правилни и неправилни въпроси, или щеше търпеливо да разясниш казаното?
Ако беше моето дете, ето ти начина по който ти обяснявам.

Това, че имаме различни гледни точки, означава, че просто имаме различни гледни точки!

Чети си, коментирай,задавай въпроси.Даже незнам, защо си го споменала това, аз никому не съм забранила каквото и да е било!Никой не може да ти отнеме такива права, още по-малко след като се намираме във форум ...и никой не би искал ИВЕВЕ

Като казвам правилни и неправилни въпроси ,имам предвид тези които сами си задаваме.Ето аз преди например съм се питала - "Защо на мен се случва това?"-пример за неправилен въпрос.
А, е трябвало да попитам - "Добре ли е, че на мен се случва това?".
Разбираш ли то е.....за всеки.Все едно да имаш грешна задача в учебника по математика и дълго време да се питаш,защо не ти излиза отговора.Ако задачата е правилна все ще получиш правилния отговор.
Но да помагаш на някого с идеята, че този някой е недостоен за помощта ти, не е в ничия полза. Това имах предвид, а не дали си помагала или не. Отново говоря в по-общ план, не конкретно за теб.
Разбрах, че не говориш за мен, но понеже цитираш мен..ще се изкажа и за себе си и общо.
Не мога да си помисля "Недостоен е за Моята ВИСША помощ.О!Великата аз" (това сигурно се отнася и за други хора мислещи така)

За себична ли ме смяташ ИВЕВЕ?Не съм.Какво бих направила?Бих помогнала на всеки няма значение какъв е!Но това няма да промени факта,че този някой може да се самоунищожава сам, както и хората около себе си.Кофти,че говорим едни и същи неща и не се разбираме.

Защо мислиш, че някой е по-заслужил любовта от друг? И в какво се изразяват заслугите?
"Любовта се дава даром на всеки..", а ти защо се хващаш за думите "заслужил";"незаслужил"?Освен това вече обясних какво значат за мен тези понятия.Приличаш ми на един друг човек дето чете само редовете, а между тях - не.
А защо е нужно да бъдем различни?
Уф!Тук изречението ми е било крайно неясно и се е получило зле!
Различен начин на цивилизация.Различен модел на взаимоотношения.Едно голямо, истинско семейство, което се подкрепя.Не да променяме себе си, а начина си на съществуване.Под "НИЕ" разбирай света като цяло.
Цитат
Защо никой не попита: "Как да направим света по-хубав, по-добър?", "Как да не вредя на никого?", "Как да заздравя раната в сърцето си, които други ми причиниха?" , "Как да им простя?".
Защото това са въпроси, на които всеки сам трябва да си отговори. С питане не става.
Да, въпроси на които сами трябва да си отговорим, но не можем ли сами да си отговорим тогава на въпроса:
"Защо съществува толкова омраза?"?
В действителност всеки от нас може да си отговаря на подобни въпроси, но пук почти никой не споделя отговорите си.То тогава всеки може да направи тема кадето да попита за "личните" въпроси, които го вълнуват.Както може и да не направи тема за "общите въпроси".
Помисли си, ако всеки сам си отговаряше на емоционалните въпроси нямаше да има питане, но когато ни се случи нещо разтърсило живота ни ние всички тичаме да споделим с някой близък - нали?!
Ако всеки знаеше отговорите на въпроси като "Как да направим света по-хубав, по-добър?" нямаше да се задават такива като в темата тук.Или не си съгласна?Та..исках да кажа,че са на почит въпросите свързани с негативни неща, защото такъв е света ни сега.Може би, ако почнем да си задаваме положителни въпроси света ще стане по-добър.
Кои сме ние всички?
Кои са неправилните въпроси и кой е този път, който имаме да откриваме?
По повод пътя - няма грешен, просто по-заобиколен.
Относно въпросите - отново не виждам грешни такива. Всеки въпрос е вид опит за разбиране. Но за да се разберат двама души, трябва и въпросите да бъдат осмислени, а не заклеймявани като неправилни. Или, ако те наистина не са точните, то защо вместо да се посочат правилните, се констатира уверено "неправилността"
Всички "вие" - тези хора от форума(най-вече) и всички други по света, които си задават неправилните въпроси.Не визирам никого конкретно.
Този път, който имат да откриват е техния собствен път.
Не се включих понеже аз открих себе си има и много други като мен, може би и ти..мисълта ми беше насочена към "неоткритите пътеки" - тези дето още го търсят " пътя "

Аз не съм казала, че има грешен път ИВЕВЕ.То пътища много и все до Америка водят

Не помня каде го бях чувала това.Хаха ,но не е мое изказване де.

За правилните и неправилните въпроси ти казах вече -да!