Колективна онлайн медитация за прочистване на енергийното поле около България
(Всеки Понеделник, Сряда и Неделя от 22:00ч.)


          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Лечебните сили на подправките  (Прочетена 5944 пъти)
viosta
Гост
« -: Януари 26, 2012, 23:58:25 »

Лечебните сили на подправките

•   Анасон
•   Босилек
•   Дафинов лист
•   Джинджифил
•   Джоджен
•   Индийско орехче
•   Какао
•   Канела
•   Карамфил
•   Копър
•   Кориандър
•   Куркума
•   Лавандула
•   Мащерка
•   Магданоз
•   Мента
•   Пащърнак
•   Риган
•   Розмарин
•   Сминдух
•   Сусам
•   Хрян
•   Черен пипер
•   Чубрица


                    Анасон– Чаят от анасон улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища , засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит, жлъчна дискенезия и жлъчно-каменна болест. Поради болкоуспокояващото си действие се предписва при колики в стомаха и червата при метеоризъм. Етеричното масло от анасон действа пикочогонно и затова има добър ефект при възпаление , пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Маслото засилва и кръвооросяването на кожата.Капнато върху хартия , етеричното масло прогонва насекомите.

                  Босилек – отличен източник на витамин А, витамин К , желязо и калций. Съдържа още и диетични фибри , манган, магнезий, витамин С и калий. Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми. Активни съставки , наречени флавоноиди , съдържащи се в босилека , осигуряват защита на клетъчно ниво. Те защитават клетъчните структури , както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода.Приемът на босилек осигурява и защита срещу нежелано бактериално развитие. Съставките в босилека имат противовъзпалителен ефект . Веществата съдържащи се в него са от съществено значение при лечение на сърдечно – съдови заболявания. Бета –каротинът , съдържащ се в босилека е мощен антиоксидант и не само предпазва от епителните клетки от щетите на свободните радикали , но помага и за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.Тъй като маслата , съдържащи се в босилека са силно летливи , най-добре е подправката да се слага към края на готвенето като така се запазват оптималните му вкусови качества.

                Дафинов лист– съдържа ароматно етерично масло.То включва в себе си почти 50% цинеол и още около 65 различни полезни компоненти , сред които и рутин . Благодарение на ароматните летливи съединения дафиновият лист има фитонцидни свойства и подпомага пречистването на въздуха. Също така той съдържа много микроелементи , дъбилни вещества , извежда шлаките от организма , повишава имунитета.Сред минералните вещества , съдържащи се в дафиновия лист са манган , калций , калий, фосфор, магнезий, желязо, натрий и цинк. Дафиновият лист има способността да стимулира храносмилателната система , като защитава черния дроб и предпазва от газове. Отварата приготвена от дафинов лист помага за премахването на камъни в бъбреците , помага при чревни спазми , събужда апетита и нормализира работата на стомаха. Ако се смеси дафинов лист с царевично олио , тази консистенция може да се използва за мазило, което се втрива в кожата при артрит , миоцит и невралгия , а с оцет и мед – помага при ревматизъм и болки в ставите. Също така дафиновият лист помага още при синузит , като облекчава дишането. Препоръчително е да се капне в носа една капка масло от дафинов лист. Това масло може да приготвите сами , като нарежете на дребно 30г листа , които заливате с чаша растително масло . Тази смес трябва да престои 5 дни , след което се прецежда и използва.Ако страдате от разстройство , може да приложите следната рецепта със затягащо действие. Вземете 15 листа дафинов лист , залейте ги с 2,5 чаши вода , оставете ги да врат 5 мин. После налейте течността в термос и оставете да престои 4-5 часа . Прецедете и пийте по 1 супена лъжица дневно. Чаят от дафинов лист помага и срещу суха кашлица , като се пие вечер преди лягане. Дафиновият лист  е известно средство за повишаване на имунитета . Летливите му масла имат противомикробно и противовъзпалително действие. Допълнително качество на дафиновия лист е , че той отпуска спазмите на дебелото черво. Наскоро бе открито , че неговите дъбилни вещества понижават захарта в кръвта и действат добре при диабет. При артрози  - е добре да се приложи маслен екстракт от дафинов лист. Той се приготвя като се накълцат 10-15 грама дафинови листа, към които се прибавят 50 милилитра олио. Дафиновата смес се оставя да предстои 1 седмица на тъмно и хладно.  Вечер с този екстракт се намазва болната става , завива се с вълнено парче и се оставя така цяла нощ . Използването на дафиновия лист не се препоръчва при болни от заболявания на стомаха. В големи дози може да доведе до повръщане, тъй като стимулира прекалено храносмилателната система. Правилната употреба на подправката дафинов лист изисква преди да пуснете листата в супа или ястие , непременно да ги потриете едно в друго. По този начин лечебните свойства и ароматът ще се засилят. Преди консумацията на ястието дафиновият лист се изважда. Има силен аромат , поради което трябва да се използва пестеливо.


следва продължение .....

Активен
viosta
Гост
« Отговор #1 -: Януари 29, 2012, 23:27:01 »

            Джинджифил – облекчава стомашно –чревните болки. Той е способен да редуцира всички симптоми , асоциирани с болестта на пътуването / напр. морската / като замаяност , повдигане и избиване на студена пот. Също така помага при гадене по време на бременност, дори и при най-тежката форма Hyperemesis gravidum , състояние изискващо хоспитализация.Джинджифилът има анти-възпалителен ефект. Помага при хора страдащи от остеоартрит и ревматичен артрит. Предпазва от колоректален рак и рак на яйчниците.Съставките на джинджифила са в състояние да ограничат растежа на колоректалните ракови клетки , а също и да убиват раковите клетки като предизвикват апоптоза /програмирана смърт/ и авто фагоцитоза / асимилация /. Подобрява реакцията на имунната система . Джинджифилът може да е не само загряващ през студения ден , но може и да ни помогне в предизвикване на целебно потене , което често е полезно  по време на настинки и грипове. Немски учени са установили , че при потенето се получава един вид защита срещу някои микроорганизми , включително  и срещу E.coli, Stahhylococcus aureus / често срещано кожно възпаление / и Candida Albicans. Пресният джинджифил трябва да се съхранява в хладилника в хартиени торбички. Така ще се съхрани поне за около три седмици. Изсушеният джинджифил се съхранява в стъклен съд с капак на сухо , хладно и тъмно място.Може да се остави и в хладилника , където ще запази аромата си до една година.
Активен
viosta
Гост
« Отговор #2 -: Февруари 13, 2012, 21:02:25 »

            Джоджен - отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане. Отвара от джодженови листа може да помогне при колит , ентероколит, диария, газове и подуване на корема , както и при болки в стомаха , породени от женско неразположение. В българската народна медицина се използват листа  или добито от джоджен етерично масло. По - конкретно те се използват като средство при болки в стомаха и сърдечната област , както и при простудни , жлъчни и чернодробни заболявания. Джодженът е стимулиращо средство при физическа и умствена преумора, за освежаване , както и при стомашно разстройство. Отварата от джоджен успокоява стомаха при повръщане , като намалява гаденето. Основните му действия са противоспазматично , успокояващо , противовъзпалително и обезболяващо. Етеричното масло от джоджен помага посредством масажите за мигрена , главоболие и намаляване на стреса.
Активен
viosta
Гост
« Отговор #3 -: Април 01, 2012, 22:34:57 »

           Индийско орехче – помага при кашлица.Масло от инд. Орехче помага при ревматизъм , както при зъбобол.Слагат се една-две капки масло върху клечка с памук и се нанася върху венците около болния зъб. При храносмилателни разстройства етеричното масло от инд.орехче се смесва с мед.Действа добре и при лош дъх в устата. При повдигане , гастроентерит , хронична диария или стомашно разстройство може да се използват 3 до 5 капки от маслото , примесени с мед или захар.Инд. орехче действа добре на нервната система – стимулира производството на серотонин – хормонът на щастието и спокойствието. Може да добавяте по няколко капки в чая си. Има тонизиращо действие подобно на анасона при проблеми със стомаха. Повишава апетита. Ако се употребява в малки дози инд. Орехче няма никакви отрицателни ефекти.Високата доза от него е над 10 грама. При предозиране предизвиква видения и приятни усещания , които наподобяват ефекта на марихуаната. Същевременно до 36 часа след поглъщане е възможно да се появят неприятни странични ефекти като халюцинации , повдигане , обезводняване и обща телесна болка. Редовната и прекомерна употреба от него може да нанесе вреди на черния дроб.При интравенозно  инжектиране действа като силна отрова . В миналото индийското орехче е било използвано за предизвикване на аборт. Големи дози , погълнати наведнъж  са изключително опасни – водят до конвулсии и сърцебиене , а понякога и до фатален край.
Активен
viosta
Гост
« Отговор #4 -: Юни 01, 2012, 21:38:39 »

       
       Какао – съдържа важните  за организма  елементи :
-   Антиоксиданти – какаовите зърна съдържат полифеноли  (близки до тези на виното) .Тези съединения се наричат флаваноиди и повишават устойчивостта на капилярите , стимулират сърдечната дейност , имат диуретично , противовъзпалително  и антибактериално действие, влияят на обмяната на йода и калция в организма.
-   Теобромин – лек стимулант с леко диуретично действие.Важно е да се знае , че той може да е токсичен за животни като кучета , котки , папагали и коне.
-   Кофеин – какаовите зърна съдържат значително много по-малки количества кофеин в сравнение с кафето или дори чая.
-   Фенилетиламини – те са слаби антидепресанти и стимуланти , подобни на произвежданите от самото човешко тяло допамин и адреналин.
-   Серотонин – какаото и шоколадът могат да повишат нивото на серотонин в мозъка.
-   Основни минерали – магнезий , калций, желязо, цинк, мед, калии , манган
-   Витамини – А, В1,В2,В3,В5,С,Е.
-   Високо съдържание на танинови вещества – около 5 %; на пектинови вещества; на въглехидрати.
-   Флаванол – много полезно вещество , което е в състояние да подобри значително кръвообращението  в мозъка.
-   Какаото сваля кръвното налягане
-   Ежедневната консумация на богатата на флаваноли какаова напитка може да направи обратими животозастрашаващите увреждания на кръвоносните съдове предизвикани от диабета.
-   Помага при хора с депресия и при предменструален синдром.
Предупреждение:
Поради голямото съдържание на мазнини какаото не се понася добре от жлъчно и чернодробно болни хора , от страдащи от различни храносмилателни  смущения(гастрити , ентероколити). Доказано е , че 15 г какао на прах , разредено с 300 мл вода , причиняват силна секреторна реакция от страна на стомаха. Ако същото какаово питие бъде приготвено с прясно мляко , то напуска по-бавно стомаха и дразненето е по-слабо.
Какаото съдържа висок процент оксалова киселина , поради което е неподходящо за хора , предразположени към образуване на оксалатни пясъци и камъни в бъбреците.
Понякога причинява алергични  смущения – копривна треска, екземи , мигрена , хемороидални кризи.
Активен
viosta
Гост
« Отговор #5 -: Август 03, 2012, 22:09:39 »

Канела

Уникалните лечебни свойства на канелата идват от три основни типа етерични масла , съдържащи се в нейната кора. Най-общо ползите на канелата за здравето са :
-   Антисъсирващо действие
-   Антивъзпалително действие
-   Антимикробно действие – против бактерии и гъбички , помага при Кандида.
-   Контрол на кръвната захар
-   Повишаване на мозъчната дейност
-   Подобрява състоянието на дебелото черво
-   Защитава от сърдечни заболявания
-   Има затоплящо и сгряващо действие – помощно средство при настинка и грип , особено смесена с чай.
Канелата задължително трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен съд на хладно, тъмно и сухо място. Канелата на прах издържа около шест месеца , канелените пръчки остават свежи дори повече от една година.

Kарамфил

Еугенолът , основният компонент в карамфиловото масло , действа като анти-възпалителна субстанция.Това растение е отличен източник на манган, диетични фибри, витамин С и омега-3 мастни киселини, както и на калций ,и на магнезий.
Винаги , когато е възможно купувайте цял карамфил , а не на прах, тъй като при стриването си той губи аромата си по-бързо. Когато се натисне с върха на нокътя леко , карамфилът ще изпусне малка част от маслото си.Друг начин да познаете добрия карамфил е да го поставите във вода – ако застане вертикално значи е с добро качество , а ако потъне или легне хоризонтално –не е .

Копър

В копъра се съдържат два вида лечебни компонента  - монотерпени и флавоноиди. Ползите най-общо са:
- защита срещу свободните радикали и канцерогени.
- антибактериално действиие
- като източник на калций играе важна роля за намаляване на костната загуба , която се появява след менопаузата и при някои болестни състояния , като ревматоиден артрит.
- има газогонно действие , потискащо централната нервна система.
- действа успокояващо , сънотворно.
- при деца с ленив стомах , безапатитие , запек с колики, задръжка на газове , стимулира храносмилането , подобрява апетита , премахва коликите.
- има отхрачващо действие при бронхити и коклюш.
- може да се дъвче за по-добър дъх в устата
- коренът е много по-ароматен от издушените семена.
Активен
viosta
Гост
« Отговор #6 -: Август 23, 2012, 22:52:08 »

   
      Кориандър


-   Атидиабетично
-   Антивъзпалително
-   Понижава нивото на холестерола
-   Източник на фибри , желязо, магнезий, манган
-   Действа защитно срещу салмонела

     
    Куркума

-   Източник на желязо и манган
-   Източник на витамин В6 , диетични фибри , калий
-   Антивъзпалително
-   Ефективно лечение при възпалително заболяване на червата
-   Помага срещу ревматоиден артрит
-   Помага срещу кистична фиброза
-   Предпазва от действието на свободните радикали
-   Комбинация от куркума и лук помага за предотвратяване на рак на дебелото черво
-   Куркума и карфиол в комбинация могат да помогнат за предотвратяване на рак на простатата
-   Намалява риска от детска левкемия
-   Подобрява работата на жлъчката и черния дроб
-   Осигурява сърдечно-съдова защита
-   Намалява нивото на холестерола
-   Осигурява защита срещу болестта на Алцхаймер и диабет


        Лавандула

-   Нервоуспокоително
-   Болкоуспокояващо
-   Дезинфекционно
-   Пикочогонно
-   Лавандулата се използва при неврастения, сърдечна невроза , мигрена
-   Лавандулата се прилага срещу шизофрения , газове , гастрит, безсъние , виене на свят, при ускорено сърцебиене , главоболие , стомашни болки
-   Външно лавандулата се прилага парализи , ревматизъм , натъртване , ужилване и ухапване от насекоми , за жабурене при зъбобол, гаргара при гърлобол.
-   Масло от лавандула разтворено в спирт се прилага за разтривка при простуда , невралгия , ревматизъм .
-   За вътрешно приложение е добре да се приготви отвара от 1 с.л. от билката лавандула , която се залива с 400 мл вряла вода . Кисне 1 час , след което се пие по 100 мл 15 мин преди ядене , 4 пъти дневно.

Активен
Страници: [1]   Нагоре
Отиди на:  



Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
Ширинан | Психолог  © Copyright