Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Вредни химикали в козметиката  (Прочетена 1723 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « -: Декември 23, 2011, 22:13:57 »

  Реклама. Що се отнася до рекламата на козметичните продукти, в тях се споменават само така наречените активни съставки, т.е това , което ще ви накара да се хванете на въдицата и ако сте по-наивни да си помислите, че това са преобладаващите съставки. Пример: активна съставка - масло от жожоба, налично в продукта в неизвестно количество (примерно 2 капки в 30 мл). В съдържанието (с много малки букви) четем, че кремът съдържа минерално масло - за по-опитните масажисти не е необходимо да гледат етикета - наличието му се усеща по скърцането между пръстите (минералното масло не попива напълно, а остава на повърхността - кожата не може да го приеме). Друг пример за подвеждаща реклама - етерично масло, например розово (най-скъпото в света), прибавено към минерално масло и парфюм - абсолютно несъвместими съставки.

  Уникалност Добре е да се развенчае един мит, на който са подвластни много хора - смята се че най-хубавите продукти се произвеждат в лабораториите. Там армия от химици редуцират, бъркат, смесват, експериментират. За какво? Дали ще могат някога да постигнат това, което природата вече е създала - невероятни аромати (етерични масла и билки), растителни масла (сусамово, бадемово, авокадово), които стават както за ядене, така и за поддържане на красива кожа. Природата не може да се копира! Както никой досега не е успял да създаде човек в лаборатория (роботите са бледо наше подобие), така и никой не може да създаде в лабораторни условия козметични продукти, които да се грижат за добрия външен вид. Къде щяха да бъдат тези продукти без милионите за реклама. И не мислете, че тези реклами ги плащат фирмите. Плащате ги вие!

   Единственото, което се прави в лабораторията е да се разчлени вече взетото наготово от природата, за да се събере наново - за съжаление продуктът не струва. Едно етерично масло е уникално съчетание от стотици съставки (200-300). Всички опити да се създаде етерично масло чрез комбинирането на известните съставки водят до провал. Нито може да се получи невероятния аромат на цветето, нито тази смес има терапевтични качества. Полученият продукт не струва, опитите в лабораториите обаче струват пари - хиляди часове изследвания и после още толкова пари за лъскави реклами, за да повярвате, че бръчките ще изчезнат и младостта ви ще бъде вечна. Въпреки че всички знаят, и клиентите и козметиците, че това е невъзможно. Милионите левове оборот обаче са факт, защото рекламистите са наясно, че сме готови на всичко, за да запазим нещо много ценно - красотата си. Красотата обаче идва отвътре, не отвън. И има нещо по-ценно от красотата и това е здравето. Преследвайки обаче външната красота, цени от 600 или 3000 лв за 30 мл кремче, вече не ни стряскат. Моля ви обаче да се стреснете от следващите страници. Вижте за какво давате парите си!

  Химикали Според някои източници всеки ден втриваме в лицето си до 200 химикала. Почти всички от тях се разнасят с кръвта из цялото тяло и остават там доста дълго. Така че тези продукти не само не са полезни за вас, но могат да бъдат и много вредни.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #1 -: Декември 23, 2011, 22:16:57 »

  Минерално масло (Mineral oil)

   Остатъчен продукт от преработката на нефт, който се рекламира като задържащ влагата агент. В същност покрива кожата като с найлон и запушва порите. Пречи на възможността на кожата да се изчиства от токсини, провокира акнето и други кожни проблеми. Забавя функционирането на кожата и развитието на клетките, което води до преждевременно състаряване. Използва се в множество продукти (бебешкото олио обикновено е 100% минерално масло - включително и най-популярните бебешки марки!). Всеки продукт, включващ минерално масло може да бъде заразен с полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които причиняват рак. Производителите използват с охота минерално масло, тъй като е невероятно евтино и на практика не се разваля. Основно правило в ароматерапията е етеричните масла да се разреждат само в натурални растителни масла - сафлорово, макадамия, лешниково и др. Минералните масла не са добър проводник на етеричните масла и освен това се смятат за мъртва материя. Така че ако видите етерични масла, разтворени в минерални масла - не се хващайте на въдицата. Други производни на нефта: течен парафин (известен още като първокласно минерално масло!), парафиново масло, парафинов восък (восък от минерално масло) и вазелин.

  Парабени (Parabens- methyl, propyl, butyl, ethyl)

   Служат за забавяне развитието на микробите и удължават живота на продукта (срока на годност). Използват се масово, въпреки, че се знае че са високотоксични.

  Предупреждение! Опасни при поглъщане или вдишване. Дразнят очите, кожата и дихателните пътища. Могат да причинят алергична реакция на кожата - зачервяване, сърбеж, болка, обриви. За очите - дразнене, зачервяване и болка.

   Парабените са най-използваните консерванти. Произхождат от нефтопродукти, нямат мирис, цвят, аромат и напълно прекратяват ензимната активност в продукта.
   Те обаче нанасят вреда на всички живи същества. Заемат 3-то място в списъка на скритите канцерогени. Стабилни, неразградими молекули, химическите консерванти на козметичната индустрия продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообращението и накрая - в органите на човека като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК - генетичния код на клетката. Все по-тревожно напоследък е предположението, че парабените са и ксеноестрогени, тоест те имитират действието на естрогените. Ксеноестрогените се асоциират с нарасналия риск от рак на гърдата и с намаляването на спермата при мъжете, наред с всичко останало. Изследване на университета Рийдинг от 2004 година сочи, че 18 от 20 тумора на гърдата са съдържали значително количество парабени, което доказва натрупването им в организма.

  Пропилен Гликол/ Бутилен Гликол (Popylene/ Butylene Glycol)

   Пропилен гликолът (ПГ) е дериват на нефта. В автомобилната индустрия се използва като антифриз и спирачна течност. От козметичните продукти той прониква в кожата и може да отслаби белтъчната и клетъчната структура. Обикновено се използва за билкови екстракти. (Билковите екстракти винаги съдържат и част от използвания вреден разтворител. Те нямат терапевтичните качества на билката или на чистото етерично масло, добивано чрез дестилация). Достатъчно е силен, за да свали прикрепените към дъното на лодката ракообразни. ПГ се смята за толкова токсичен, че от работещите с него се изисква да носят предпазни ръкавици, облекло и очила и да се освобождават от всички разтвори на ПГ, като ги заравят в земята. Тъй като ПГ прониква в кожата много бързо, не се препоръчва контакт с кожата, за да се предотвратят мозъчни, бъбречни и чернодробни аномалии. Само че на етикетите на козметичните продукти няма дори предупреждение - дори на сухите дезодоранти, където концентрацията е по-голяма отколкото в повечето в индустриални продукти. (За дезодорантите, които се използват под мишниците се смята, че могат да имат принос към развитието на рака на гърдата).

  Вдишване: Може да причини дразнене на дихателните пътища и на гърлото, потискане на централната нервна система, проблеми с кръвта и бъбреците. Може да причини нистагъм (бързи неволеви движения на очите) и лимфоцитоза (нарастване броя на лимфоцитите в кръвта).
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #2 -: Декември 23, 2011, 22:20:04 »

  Парфюм

   "Парфюм" в изброените съставки на етикета може да означава до 4000 отделни съставки, много от които токсични и канцерогенни. Симптомите включват главоболие, замайване, алергични обриви, обезцветяване/потъмняване на кожата, силна кашлица, повръщане и дразнене на кожата. Клиничните наблюдения доказват, че синтетичните аромати могат да повлияят на централната нервна система, като причинят депресия, хиперактивност и раздразнителност.

   Много доклади свързват синтетичните аромати с увреждания на плода, рак, мозъчно увреждане, дихателни проблеми, хронични кожни проблеми, както и увреждане на околната среда чрез попадането им в отпадните води. Повечето съставки на ароматите, включително фталатите, могат да бъдат приети през кожата или погълнати, когато се намират в червилото.

  Натриев Лаурет Сулфат или  Амониев Лаурет Сулфат
   Когато се комбинират с други химикали, SLES и ALES могат да създадат нитрозамини - много силни канцерогени. Често се дегизират в "натуралната" козметика с обяснението "добива се от кокосовото масло". Животни, които са в досег с тях страдат от нарушено зрение, нарушение на централната нервна система, затруднено дишане, диария, дразнене на кожата, има и смъртни случаи. Очите на подрастващите са застрашени от неправилно развитие, ако са изложени на натриев или амониев сулфат. Също така могат да увредят имунната система на кожата.

   SLES и ALES спадат към анионните тензиди. Анионните тензиди (пенители) причиняват сериозна вреда за здравето. Използват се в препаратите за миене на коли, за почистване на подове и за почистване на двигателите от машинно масло - както и в 90% от козметичните продукти, които се разпенват.

   Предупреждение: причинява дразнене на кожата и очите. Избягвайте контакт с очите, кожата и дрехите. Материалът е класифициран като среден до силен дразнител за очите.

  Други странични ефекти - обриви, загуба на коса, суха кожа и алергични реакции. В доклад от 1983 г. за безопасността на сулфата се пише, че навлиза и остава в сърцето, белите дробове и мозъка чрез контакта с кожата.

  Фталати

   Токсичен химикал, използван в производството на много еластични пластмаси и детски играчки. Също се използва в лаковете за коса и в козметиката, включително в лака за нокти, от където бързо прониква в тялото. Фталатите са виновни за сексуалните аномалии.

   Причиняват хормонален дисбаланс, някои от тях са канцерогенни. Причиняват вродени уродства и трайни увреждания на половата система в лабораторни животни, изложени на тези химикали по време на бременността и след раждането. С хормоноподобното си действие разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или влошат рака на гърдата.

   Не търсете "фталат" на етикетите - те влизат в категорията "парфюм". През юли 2005 г. Американският център за контрол и превенция на болестите докладва, че са открили форми на дибутил фталати, използвани в лака за нокти и синтетичните аромати във всички 289 тествани. Изследване на Университета на Минесота от май 2005 г. намира връзка между фталатите и гениталните аномалии при бебета от мъжки пол.

   Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Ето защо синтетичният парфюм е по-траен от етеричното масло. Изследване на Работната група за здраве и околна среда през 2002 г открива фталати в 72% от продуктите за разкрасяване. Препоръчително е: Да се избягват, доколкото е възможно PVC, да не се използват спрейове и да се ползват рол-он или сухи дезодоранти (натурални).

   След години лобиране от потребителски групи през 1999 г.Европейският съюз забранява използването на фталатите в детските играчки. През 2003 се забранява използването им в козметиката. През 2007 г. Калифорния и Вашингтон забраняват използването на фталати в детските играчки и детските продукти. През 2008 г. американският конгрес забрани няколко вида фталати от детските играчки.

  Вреда. В дългосрочен план канцерогенните и токсични съставки, масово прилагани в днешната модерна козметика, парфюмерия и средствата за лична хигиена предизвикват:

  1. Силен оксидативен стрес - който всъщност води до незабележимо в началото преждевременно остаряване - обратно на обещаваното (зловредните свободни радикали).

  2. Хормонални нарушения във финия ендокринен баланс (т.н. ксеноестрогения) - вредите от синтетичните химически вещества от рода на нефтопродукти, пестициди и пластмаси растат в геометрична прогресия и засягат репродуктивната система на всички живи същества на земята.

  3. Увреждане ДНК кода на клетката без разрушаване на мембраната , при което делението на клетката продължава до мутации и най-страшната и коварна последица - рак на гърдата, в пикочно-половата система, черния дроб, лимфната и кръвоносни системи, в мозъка.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Selinna
  ***
  Неактивен Неактивен

  Публикации: 255


 • Град: София
 • « Отговор #3 -: Декември 23, 2011, 22:22:03 »

  Реакция. Мнозина от вас ще се ужасят, когато намерят гореизброените химикали в козметиката си. И това е една малка част от всички химикали. Какво да правите? Потърсете натурална козметика. Ако нямате финансови възможности, поне не пълнете джобовете на търговците за нищо.Четете етикетите и сами решавайте какво да правите. Можете да изберете българска козметика, която не е скъпа и съдържа същите съставки като вносните. Някои продукти можете да замените без никакви усилия. Например вместо крем за лице или за тяло можете да използвате растителните масла на "Икаров". Те са натурални, без консерванти, на достъпни цени. С тях можете да почиствате лицето си вместо с тоалетно мляко, последвано от изтриване с розова или лайка на "Българска роза" Карлово. Измиващият гел за лице трудно може да се замести, както и шампоана за коса и тяло (въпреки че може да има и алтернативи - например хума). Тук вече можете да инвестирате в по-скъпа натурална козметика.

  Салони Оглеждайте се за тези химикали не само когато купувате продукти за в къщи. Следващият път, когато отидете на козметик или масаж вижте какво ви предлагат, особено в скъпите центрове с цени, многократно надхвърлящи нормалните. (Някои салони залагат на девиза "Ако имате повече пари, отколкото акъл, заповядайте при нас!) Обърнете бурканчето и прочетете етикета. Не се заслепявайте от известната марка и красивата опаковка. Вие имате право да знаете какво причинявате на вашето тяло. И не се доверявайте на думи - много от козметиците и масажистите дори не знаят какво използват, никога не са поглеждали етикетите и разчитат само на цената и силните рекламни думи. Не забравяйте обаче, че на всеки двама души, ангажирани с производството на продукта, има 22-ма, които се чудят как да ви го продадат.

   Някои от защитниците на скъпата козметика (вероятно шокирани от истината за хвърлените на вятъра пари) ще кажат, че количествата вредни химикали са минимални. Всъщност жените приемат около 2 кг химикали годишно с козметиката. Към тях добавете още 2 кг, приемани с храната. Всички тези химикали остават трайно във вас. Те не се разграждат, не се изхвърлят лесно нито с билки, нито с краткотрайни диети. Бъдете внимателни! В дългосрочен план тези химикали допринасят и за по-широкото разпространение на множество генни заболявания, които не се лекуват.

   Работната група за околната среда (EWG) прави изследване, което обхваща 7,500 продукта. Те се оценяват по скалата от 1 до 10, като 10 означава повече химикали. Според доклада възрастните, използват 9 козметични продукта всеки ден, които съдържат средно 126 химикала.

  Надежда. Има надежда все пак: провежда се важна кампания, подкрепяща и поощряваща използването само на допустими продукти. В целия свят от стартирането на инициативата "Безопасна козметика" до момента 300 компании са подписали Споразумението за безопасна козметика, с апел до останалите производители да се присъединят към него.

   Включвайки се към Споразумение за глобално производство на безопасни продукти за здравето и красотата, всяка една компнания, производител на козметични продукти и продукти за лична грижа, гарантира че:

   Всички продукти, произведени от нея, независимо къде по света, следва да отговарят на стандартите и сроковете на употреба, установени в Директива на Европейския съюз, забраняваща използването на химикали, за които има сериозни съмнения че предизвикват рак, мутации или увреждания по рождение.

   У нас също може да се намери органична козметика, въпреки че фирмите, които я предлагат, се броят на пръсти. Ако видите надписа оrganic или инициалите BIO и ECO върху етикета, би трябвало да е истинска. Няколко институции в света издават подобен документ, сред които най-известни са френските Ecoсert и Cosmebio, италианските ICEA и AIAB, немските Neuform и BDIH и английският Soil Association.

   Фирмите, които са ограничили употребата на токсични химикали обикновено отбелязват това на опаковките. Най-често засега това са "без парабени", "без минерални масла", "без SLES", "без продукти от животински произход" и "без тестване върху животни".

   Бъдете бдителни и очаквайте продължението!
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Подобни теми:
  Заглавие Започната от Отговори Прегледи Последна
  публикация
  Вредни комбинации от вещества в ежедневието ни
  Здрав дух здраво тяло
  Kissing You Good Night 3 1363 Последна<br />публикация Юли 11, 2011, 22:29:32
  от Турист
  Вредни Емулгатори
  Природосъобразно хранене
  Elea 7 2487 Последна<br />публикация Март 04, 2013, 19:01:43
  от Sunshine(sun)

  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright