Духовно развитие

          

Страници: [1]   Надолу
Сподели тази тема във Facebook Сподели тази тема във Facebook
Автор Тема: Любопитно за Ароматерапията  (Прочетена 1327 пъти)
Selinna
***
Неактивен Неактивен

Публикации: 255


 • Град: София
 • « -: Декември 23, 2011, 21:44:23 »

   За да миришат приятно хавлиите, дрехите и чаршафите сложете няколко капки от любимото масло на парченце плат и го сложете при прането в сушилнята.

   Капнете няколко капки свежо масло на филтъра на прахосмукачката. Лимонът дава усещане за свежест и чистота, а маслото от индрише отстранява мириса на животни.

   Ако са ви нападнали мишки или мравки сложете няколко капки мента на памуче и разположете на проблемните места. Хлебарките не обичат евкалипт, а мухите босилек. Ако ви е досадно бръмченето на комарите, прогонете ги с цитронела и лимонова трева.

   Направете си истински парфюм с етерични масла. Сложете 25 капки в 30 мл спирт или водка. Ако използвате цветни масла не пръскайте по-дрехите.

   При брадавици използвайте една капка неразредено лимоново масло, като пазите околната кожа. Използвайте неразредени масла само при изрични указания от ароматерапевт.

   Розмарин, босилек, мента - идеални за ученици, студенти и всички, които имат нужда от по-добра концентрация. Когато отивате на изпит, капнете на носна кърпичка няколко капки от маслото, с което сте учили.

   При дълго, уморително шофиране използвайте розмарин, босилек или мента

   Ароматите продават! Искате да смените жилището си, а няма желаещи? Преди да поканите евентуални купувачи ароматизирайте кухнята с канела и карамфил, спалнята с иланг-иланг, а банята с лавандула.

   Авиокомпаниите и хотелите използват етерични масла, за да помогнат на клиентите си да преодолеят умората от смяната на часовите пояси.

   Рибарите от години използват анасон, за да прикрият човешката миризма. Сложете 1-2 капки на пръстите преди да сложите стръвта.

   Спомените, свързани с определен аромат са много по-силни от останалите. Познати аромати могат да помогнат на човек в безсъзнание или кома.

   Осем милиона ръчно набрани жасминови цветчета са необходима за добиването на един килограм жасминово масло.

   Тридесет рози са необходими за добиването на една единствена капка розово масло и 3-4 тона розов цвят за добиването на 1 килограм розово масло.

   От сто килограма лавандулов цвят се добиват три килограма лавандулово масло

   Хипократ е препоръчвал редовни вани и масажи с етерични масла. Смята се, че това е спасило Атина от чумна епидемия.

   По време на голямата чумна епидемия в Лондон през 1665 година, хората са горели свещи от лавандула, кедър и кипарис по улиците и са носели торбички със същите растения като единствена защита срещу заразната болест.

   През 1930 година френският химик Рене Морис Гатфосе потопил изгорената си ръка в лавандулово масло. За негова изненада раната не само зараства много бързо, но и не остава белег. Той изследва терапевтичните качества на много етерични масла и има голям принос към развитието на ароматерапията.

   През 2004 година Нобеловата награда за медицина е връчена на Ричард Аксел и Линда Бък за откритието им за разпознаване и запомняне на около 10 000 различни миризми. Те откриват голямо генно семейство от около 1000 различни гени на обонянието (3% от нашите гени). За сравнение хората имат само 4 гена на зрението.

   50% от световния добив на етерични масла се използват за ароматизиране и консервиране в хранителната индустрия, процентът в парфюмерийната също е значителен, а 5% се използват за ароматерапия.

   Някои болници в Оксфорд, Англия са заменили химическите успокоителни с етерични масла като лавандула, майоран, индрише и кардамом.

   Етеричните масла съдържат няколкостотин съставки, които работят в синхрон, докато синтетичния аромат може да има около 50 съставки. Дори и да се съберат всички съставки, никога не може да се получи същото съотношение между тях. Природата не може да се копира. Натуралното лавандулово масло помага при изгаряния, стрес, депресия, безсъние, раздразнителност, истерия, облекчава болки, главоболие, сърцебиене, горещи вълни, сваля високото кръвно, успокоява нервите, възпаленията, прогонва насекомите и дори мирише добре. Още ли искате синтетично лавандулово масло?

   Молекулите на етеричните масла са малки. Те проникват през човешката кожа лесно и навлизат в кръвния ток, нужни са между няколко секунди до два часа на маслото да проникне през кожата (повече време отнема наличие на токсини или тлъстинки) и четири часа да излязат с урината, потта и екскретите.

   Много етерични масла се добиват от репродуктивните органи на растенията - семената. Такива масла съдържат фитоестрогени и са подходящи при проблеми с репродуктивните органи, менструални проблеми, менопауза. Те създават равновесие независимо дали става въпрос за излишък на естроген или недостатъчност.

   Ароматерапията, която отдавна се използва от акушерките по света, вече се радва на вниманието и на акушерите в Европа, Англия и САЩ. В медицинските училища в Германия бъдещите акушери задължително изучават ароматерапия.

   По време на раждане маслата успокояват, засилват контракциите, пречистват въздуха. Според статистиката 60% жените, раждали с помощта на етерични масла напускат болницата по-рано и по-рядко имат нужда от операции.

   За да се отървете от миризмата на тютюн или готвено използвайте канела, лавандула, лимон, портокал, чаено дърво, розмарин.

   Ако не вярвате, че маслата проникват през кожата намажете ходилата си с чесън - след 1 час от устата ще лъха на чесън.

   Ако ви прилошава при пътуване масажирайте корема с ментово масло и капнете на кърпичка или в ароматизатора в колата.

   Летенето също може да създава проблеми. При подути глезени и ходила използвайте студен лавандулов компрес или масажирайте с лавандула или евкалипт. Ако просто сте нервни капнете индрише или друго любимо масло на носна кърпичка

   Изследванията показват, че когато отделни съставки от етерични масла, например ментол се изолират и се вложат в лекарство, тяхната ефективност се намалява многократно. Предпочитайте сложно по състав етерично масло, отколкото създадено лекарство в лаборатория. Няма вълшебна съставка - има вълшебна композиция от 200-300 съставки, които действат в синхрон.

   Д-р Тим Бетс от Университета в Бирмингам провежда изследване, според което при употреба на етерични масла честотата на епилептичните припадъци са намалели при почти всички пациенти.

   В европейските страни ароматерапията е част от ежедневието и се прилага за лечение на много заболявания. Във Франция дори се покрива от медицинските застраховки.

   Медикаментите унищожават не само вредните, но и полезните бактерии. Етеричните масла унищожават само бактериите или вируса, както и средата, в които те виреят.

   Синтетичните заместители не могат да възпроизведат броя и количеството на съставките на етеричното масло. Създадената от човека имитация не може да лекува.

   Преди около 150 г парфюмът е бил 85% натурален и 15% синтетичен. Днес съотношението е тъкмо обратното. Нищо чудно, че все повече хора се развиват алергии към парфюми.

   Розовото масло е съставено от около 280 компонента. Въпреки че съществува подробна информация за състава му, химиците не са в състояние да получат аромата на истинската субстанция. Явно природата ревниво пази някои от тайните си.

   Ако вашето дете не иска да ходи на училище, опитайте да го подмамите с лавандула и иланг-иланг.

   Маслото от лимонова трева е по-ефикасно срещу стафилококус ауреус в сравнение с пеницилина и стрептомицина.

   По време на Втората световна война като военнополеви хирург Жан Валне е използвал разтвори от етерични масла като антисептични средства при обработка на огнестрелни рани.

   Чаеното дърво се използва при ухапване от фуниевиден паяк, лавандулата - от черен паяк вдовец. Това са двата най-отровни познати паяка, чиито ухапване е с фатални последици. Маслото от пачули се е използвало при ухапване от змии.

   Бактериите и вирусите бързо създават резистентни щамове на всички фармацевтични средства, създадени от човека. Те обаче са безсилни пред етеричните масла.

   Проучване на 500 жени в родилно отделение, в което са използвани лавандула, салвия скларея, мента, евкалипт, лайка, тамян, жасмин, роза, лимон и мандарина, показва, че 74% не са използвали други обезболяващи.

   Ако наистина искате да спрете цигарите и да оползотворите парите си за нещо наистина смислено - инвестирайте в лавандула, грейпфрут, портокал, черен пипер, мента, бор, хвойна, евкалипт, карамфил, кипарис.

   Ароматизирането на стоматологични кабинети с мента и евкалипт намалява болката, а с портокал, лимон и иланг-иланг - успокоява пациентите.

   В Япония се произвеждат спални, напоени с аромата на хвойна - едно от най-подходящите сънотворни средства.

   Пак в Япония чрез вентилационни системи се ароматизира с лимон и розмарин, за да се подобри ефикасността на работата на служителите, особено в по-малко продуктивните следобедни часове. Изследванията показват, че грешките и трудовите злополуки, както времето за вземане на решение са намалели значително.
  Активен

  И нека никога нищичко няма,
  за да няма какво да се губи..
  Страници: [1]   Нагоре
  Отиди на:  


  Бог е Любов и е в мен, аз съм Любовта и с Бога в едно цяло с вярата и упованието в Бога аз съм неговото най-достойно проявление, за което той ме обича и облича в ризница от Любов, която да ме пази и закриля от всякакви зли сили и вмешателства в живота ми и в мен самия! Амин
  Паник атака | Планински кристал - Кварц  © Copyright